برجام‌قابل مذاکره مجدد نیست/تماس‌های«مکرون»و«روحانی»ادامه می‌یابد

وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه برجام را غیر قابل مذاکره مجدد می‌دانیم گفت: برای اجرای برجام همانطور که همیشه در کمیسیون مشترک گفتگو می‌کردیم کماکان آمادگی داریم در سطوح مختلف گفتگو کنیم.

به گزارش گروه سیاسی ایسکانیوز محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه پس از دیدار با مکرون رئیس جمهور فرانسه در جمع خبرنگاران در مورد جزئیات این جلسه، گفت: در ادامه گفتگوهای تلفنی آقای دکتر روحانی و آقای مکرون که در چند هفته گذشته صورت گرفت پیشنهادی را فرانسه ارائه کرده بود و پیشنهادهایی را نیز ما ارائه کردیم.

وی افزود: همه این پیشنهادها در مورد نحوه اجرای برجام و گام‌های که نیاز است طرفین بردارند برای اینکه اجرای برجام به صورت کامل از طرف همه طرف‌ها اجرا شود بود و گفتگوها برای رسیدن به درک بهتر بود.

وزیر امور خارجه، گفتگوی دوجانبه را خوب و سازنده خواند و اظهار داشت: البته بستگی دارد به این‌که چگونه اتحادیه اروپا بتواند به تعهداتی که در قالب برجام به ایران داده و همچنین تعهداتی که بعد از خروج آمریکا از برجام به ایران داده است پایبند باشد.

ظریف گفت: البته اجلاس جی ۷ نیز برگزار خواهد شد و فرصتی است برای آقای مکرون که با سایر اعضای اروپایی ۱+۴ و سایر اعضای گروه ۷ صحبت کنند.

وی مذاکرات اخیر خود با رئیس جمهور فرانسه را سازنده و خوب دانست و اظهار داشت: تماس های آقای مکرون با آقای روحانی ادامه خواهد داشت و دیدگاه‌های ما نیز کاملاً مشخص است.

رئیس دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه ما برجام را غیر قابل مذاکره مجدد می دانیم گفت: برای اجرای برجام همانطور که همیشه در کمیسیون مشترک گفتگو می‌کردیم کماکان آمادگی داریم در سطوح مختلف گفتگو کنیم.

وی با اشاره به بررسی آزادی کشتیرانی در جلسه با رئیس جمهور فرانسه گفت: جمهوری اسلامی در این زمینه کاملاً شفاف اعلام کرده است که آزادی کشتیرانی باید برای همه باشد و ایران به عنوان کشوری که سواحل طولانی در خلیج فارس و دریای عمان دارد و بخش شمالی تنگه هرمز را نیز در اختیار دارد و مطمئن‌ترین نیرو برای تامین امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز است و همواره علاقه مند به تامین آزادی کشتیرانی در این منطقه بوده است البته ضرورت دارد که آزادی برای کشتیهای ایرانی نیز که حامل کالا و نفت است نیز وجود داشته باشد.

وزیر خارجه ایران ضمن تاکید بر لزوم اجرای آزادی کشتیرانی به‌عنوان یک اصل حقوق بین‌الملل برای همه، تصریح کرد: «ایران آمادگی دارد در قبال رعایت آزادی کشتیرانی برای ایران به تضمین آزادی کشتیرانی در خلیج فارس و تنگه هرمز کمک کند».

ظریف درباره ادامه برنامه خود در پاریس نیز گفت: امروز بعد از ظهر مباحثات را با وزیر خارجه فرانسه آقای لودریان ادامه خواهیم داد. بحث وضعیت خلیج فارس، یمن، وضعیت افغانستان و همینطور نحوه اجرای برجام از موضوعاتی است که در کنار موضوعات دوجانبه با وزیر خارجه بحث خواهیم کرد.

وی درباره پیشنهادات فرانسه برای کاهش تنش‌ها بین ایران و آمریکا و توافق هسته‌ای اظهار داشت: پیشنهادهایی که دارند درباره نحوه انجام تعهداتی است که اروپا برای اجرایی شدن برجام داشته، یعنی رسیدن منافع اقتصادی برجام به مردم ایران. زمانی که این گفت‌وگوها به نتیجه برسد جزئیات آن اعلام می شود.

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران، در پاسخ به سوالی درباره منوط شدن کمک‌های مالی فرانسه به آغاز گفتگوهای منطقه‌ای و توقف کاهش تعهدات از سوی ایران تاکید کرد: حثی که ما داریم بحث کمک نیست. کشورهای اروپایی تعهداتی را در قالب برجام دارند که باید انجام دهند. ایران همواره اعلام کرده که وقتی ما در چارچوب بند ۳۶ برجام شروع به کاهش تعهدات کردیم، اعلام کردیم در صورتی که طرف مقابل تعهداتش را انجام دهد، اقدامات ما بازگشت پذیر است. این موضعی است که ما کماکان داریم و درباره اش بحث می کنیم.

ظریف ادامه داد: امنیت خلیج فارس برای ما موضوع مهمی است. پیشنهاداتی را درباره امنیت خلیج فارس ارائه کردیم، پیشنهاداتی که ۵ سال پیش ارائه کردیم و همسایگانمان را دعوت کردیم که آن موضوعات را دنبال کنند. در بحث آزادی کشتیرانی همانطور که قبلا گفتم همواره آماده هستیم به‌عنوان عضو موثر جامعه بین‌المللی، در قبال آزادی برای کشتیرانی ما هم برای آزادی کشتیرانی همکاری کنیم. بخاطر اینکه حقوق بین الملل در واقع برای این است که همه نسبت به آینده بتوانند با اطمینان اقدام کنند.

وی همچنین افزود:«نمی شود که آینده برای یک کشور غیرقابل اطمینان باشد و یک کشور بصورت غیرقابل پیش بینی عمل کند و توقع داشته باشد که دیگران اینگونه عمل نکنند.

وزیر خارجه ایران همچنین در پاسخ به این سوال که آیا مصمم بودن ایران در روند کاهش تعهدات در آغاز این مذاکرات تاثیر داشت یا نه، گفت: حتما، اینکه ایران اقداماتی را انجام داده و به اروپایی ها نشان داده که نیاز دارند طبق برجام به تعهدات خود عمل کنند، ما از قبل پیش بینی کرده بودیم که برای اینکه مطمئن باشیم برجام اجرا می‌شود باید ضمانت اجرا از دو طرف باشد و آنچه در ماده 36 برجام وجود دارد نشانگر این واقعیت است که کسانی که برجام را مذاکره کردند و دولت و نظام ایران که برجام را پذیرفت با چشم باز پذیرفتند، براساس احترام مذاکره نکردند بلکه براساس بی‌اعتمادی مذاکره کردند و برای همین بود که در بند 36 برجام روش هایی را برای جبران اقدامات خلاف طرفین پیش بینی کرده بودیم که آن اقدامات را انجام می‌دهیم که نشان دهیم ما به دنبال راه حل هستیم و هنوز هم به دنبال راه حل هستیم و در چارچوب تعهدات طرف مقابل ما هم تعهدات خود را اجرا می‌کنیم مثل طرف مقابل و تا زمانی که طرف مقابل به برجام متعهد باشد.

ظریف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا بحث سفر ماکرون به تهران نیز مطرح است یا خیر، گفت: خیر، سفر آقای ماکرون به تهران ماه‌ها و سال‌ها است که مطرح است و از سوی رئیس جمهور دعوت شده‌اند ولی این روزها بحث جدیدی برای سفر ماکرون مطرح نبوده است.

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا در سفری که به چین و ژاپن خواهید داشت به کره شمالی هم خواهید رفت، گفت: آنچه که ما فعلا در این مرحله طراحی کردیم سفر به چین، ژاپن و چند کشور دیگر است که در این مرحله هنوز سفری به کره شمالی طراحی نکردیم ولی آمادگی برای سفر به کره شمالی را داریم.

کد خبر: 1025465

وب گردی

وب گردی