نشریات دانشجویی جای خودسانسوری نیست/ انتقادناپذیری مدیران برای تخریب یک سیستم کافی است

مدیر مسئول سابق نشریه گزاره دانشگاه علامه طباطبایی گفت: دانشجو باید تفکر انتقادی و تعهد اجتماعی خود را داشته باشد و بداند که نشریه دانشجویی فضایی برای آزاد اندیشیدن و نوشتن است و از پدیده خود سانسوری هم بپرهیزد.

فرامرز مژدکانلو در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز درباره روند فعالیت نشریه اظهار کرد: نشریه گزاره با زمینه انتشارعلمی و دوره انتشار دوفصل‌نامه که صاحب امتیاز آن انجمن علمی-دانشجویی زبان‌شناسی دانشگاه علامه‌طباطبایی است، از اسفند ماه سال 94 فعالیت خود را آغاز کرده و اکنون پنج شماره از این مجل منتشر شده است.

وی افزود: موضوعات و مباحثی که در این نشریه مطرح می‌شود، علمی است؛ یعنی مطالبی که مرتبط با حوزه‌های مطالعاتی زبان‌شناسی نظری، کاربردی و تاریخی باشد را دربرمی‌گیرد. این مطالب می‌تواند شامل مقالات علمی، خبر، گزارش، مصاحبه، معرفی کتاب و سایر مطالب مربوط به روزنامه‌نگاری علمی باشد. اما تفاوت آن با مجلاتی که صرفاً به صورت علمی_ پژوهشی و آکادمیک چاپ و منتشر می‌شوند، آن است که علاوه بر آنکه توسط دانشجویان مدیریت، چاپ و منتشر می‌شود ،از جذابیت‌هایی هم برخوردار است؛ بنابراین نسبت به سایر نشریات علمی-پژوهشی که تا حدودی رسمی هستند، از انعطاف بیشتری برخوردار است و سعی می‌کند مطالب را با جذابیت‌های بصری، صفحه آرایی جالب‌تر و سایر فاکتورهای روزنامه‌نگاری دانشجویی به مخاطبان ارائه دهد.

مژدکانلو با اشاره به محتوای این نشریه گفت: با توجه شاخه‌های گوناگون رشته زبان‌شناسی، نشریه گزاره تلاش کرد تا حد امکان در هر شماره به تمام یا بیشتر شاخه‌های اصلی دانش زبان‌شناسی بپردازد.

وی ادامه داد: مصاحبه با دانشمندان رشته زبان‌شناسی در ایران،پرداختن به اخبار همایش‌ها، پوشش اتفاقات گوناگون و تهیه گزارش‌های مرتبط با زبان‌شناسی در ایران و جهان مانند دوره‌ها و کارگاه‌های‌علمی و مدرسه‌های تابستانی و معرفی کتاب‌های تازه منتشرشده از دیگر مباحثی است که در این نشریه تدوین شده است. تلاش شده است مجله‌ای با حفظ رویکرد انتقادی، تعهد اجتماعی، دانشجویی و با تلاش برای بهبود ضعف آنها منتشر شود. این نشریه موفق به کسب دستاوردها و رتبه‌های خوبی در جشنواره‌های گوناگون کشوری مانند تیتر 10 و 11 و جشنواره حرکت شده است .

نشریات دانشجویی فرصتی برای بروز و ظهور تفکر انتقادی دانشجویان است

مدیرمسئول سابق نشریه گزاره درباره میزان تأثیر نشریات در بیان مسائل و مشکلات دانشگاه و دانشجویان تشریح کرد: نشریه‌های دانشجویی فرصتی را برای بارور کردن تفکرانتقادی و مجالی برای بروز و ظهور تعهد اجتماعی فراهم می‌کند. بنابراین دانشجویان باید بتوانند بدون ملاحظه‌های ناشی از ترس‌های بیهوده فعالیت کنند. البته ملاحظه‌های اخلاقی لازم است وجود داشته باشد، اما نباید این موضوع سبب روی آوردن دانشجو به پدیده خود سانسوری شود.

وی تصریح کرد: دانشجو باید تفکر انتقادی و تعهد اجتماعی خود را داشته باشد و بداند که نشریه دانشجویی فضایی برای آزاد اندیشیدن و نوشتن است و از پدیده خودسانسوی بپرهیزد. خوشبختانه موضوع خودسانسوری در دانشگاه علامه‌طباطبایی و ازسوی کارشناس نشریات این دانشگاه ترویج نشده است. از سوی دیگر مسئولان دانشگاه و وزارتخانه هم باید آزادی‌هایی در زمینه نشریات از قبل به دانشجویان بدهند، تا دانشجو آرامش خاطر لازم برای فعالیت روزنامه‌نگاری را داشته باشد. اگر تفکر و نوشتن آزاد در نشریات و در دانشگاه‌ها وجود داشته باشد، بسیاری از مشکلات به وجود نخواهند آمد و زمینه بسیاری از مشکلات هم از بین خواهد رفت .

مژدکانلو با بیان اینکه دانشگاه علامه‌طباطبائی تمام هزینه های چاپ نشریه را پرداخت کرده است، گفت: از ابتدای کار مجله گزاره در زمینه حمایت‌های مالی دانشگاه علامه‌طباطبایی تمام هزینه‌های مربوط به چاپ را تأمین کرده است و در چهارشماره نخست که مسئولیت نشریه را داشته‌ام، مجله با کیفیت مطلوبی چاپ شده است. هزینه‌های مربوط به صفحه آرایی، به دلیل آنکه خارج از دانشگاه انجام می‌شد، تا حدود 60 تا 70 درصد توسط دانشگاه پرداخت شده است. البته مشکلاتی هم وجود داشته که از طریق گفت‌وگو با مسئولان مربوط بهبود یافت .

مدیر مسئول سابق نشریه گزاره تأکید کرد: اما از زمان ایجاد تورم‌های چشمگیر در سال‌های گذشته، نشریه گزاره هم با مشکلاتی در زمینه چاپ مانند قیمت بالای کاغذ روبه‌رو شد. شماره پنجم این نشریه، که توسط دوستان و همکاران جدید این مجله منتشر شده است، به دلیل مشکلات مالی از کیفیت چاپ مطلوبی برخوردار نیست که دلیل این امر هم افزایش هزینه‌های چاپ ، کاغذ و مشکلات مالی دانشگاه است.

سلطه سبب مانایی و ماندگاری افراد نمی‌شود

وی درباره پیامدهای عدم تمایل مسئولان نسبت به انتقاد توسط نشریات اظهار کرد: در رابطه با این موضوع باید نگاهی به تاریخ داشت؛ در طول تاریخ افرادی که چنین تفکری داشته‌اند، سبب تخریب آن سیستم و حوزه مدیریتی خود شده‌اند. به چنین مدیرانی پیشنهاد می‌شود کتاب‌هایی که در زمینه انتقادپذیری، تفکرانتقادی و نیز تعلیم و تربیت انتقادی نوشته شده است را مطالعه کنند. نگاهی به تاریخ نشان می‌دهد افرادی که چنین رویکردی دارند، نه تنها در سیستم مدیریت خودشان موفق نمی‌شوند، بلکه سبب آسیب و حتی فروپاشی آن سیستم مدیریتی هم می‌شوند. سلطه هرگز سبب مانایی و ماندگاری افراد نمی‌شود، بلکه تفکر و گفت وگو آزاد است که ماندگاری وموفقیت افراد را ایجاد می‌کند زیرا با گفت‌وگو و انتقادپذیری است که راه حل بسیاری از مسائل از سوی همین دانشجویان پیداخواهد شد و انرژی‌های منفی به توان‌های بالقوه مثبتی برای ایجاد تغییرات مثبت در آینده تبدیل می‌شود.

مژدکانلو با اشاره به مزایا ومعایب افزایش تعداد نشریات تشریح کرد: هر نشریه پنجره و دریچه‌ای برای برقراری ارتباط است و از مزایای افزایش تعداد نشریات می‌توان به بیشتر سخن گفتن، شنیده شدن انتقادات و کثرت گرایی در بیان ایده ها ونظرات دانشجویان اشاره کرد؛ اما افزایش تعداد نشریات معایبی هم به همراه دارد که کمی‌گرایی یکی از آنها است. در واقع دیدگاه کمیت‌گرایی محصول همان دیدگاه تولید انبوه، محصول محوری و نهایتاً ارائۀ آمار است، بنابراین در حوزه نشریات باید به این نکته توجه کرد که افزایش تعداد نباید در کیفیت مطالب تأثیر منفی بگذارد یا به عبارتی کیفیت را نباید فدای تعداد بالای نشریات کرد. کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی که مجوز فعالیت و چاپ آنها را صادر می‌کند، می‌تواند برای کیفیت مطالب نشریات، تولیدی بودن و میزان خلاقیت به کاررفته در تولید آنها هم حداقل‌هایی را تعیین کند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1064399

وب گردی

وب گردی