تهران-ایسکانیوز : سازمان کشورهای صادر کننده نفت در آخرین به روز رسانی سایت خود اعلام کرد هر بشکه سبد نفتی این سازمان 81.17 دلار معامله شده است. بر این اساس باز هم رکورد کمترین قیمت سبد نفتی اوپک شکست و بهای نفت اوپک نزدیک به 40 دلار از ارزش خود را از دست داد . در میانه ژوئن قیمت هر بشکه نفت اوپک حدود 110 دلار بود.این اتفاق نشان می دهد که هر بشکه نف اوپک در نزدیک به 5 ماه گذشته حدود 29 دلار افت کرده است که معادل 26 درصد است. در این شرایط عربستان سعودی قیمت فروش خود را پایین آورده است. این در حالی است که سهم اوپک از بازار نفت جهان به حدود 40 درصد کاهش یافته است .

اولین واکنش به شرایط بحرانی موجود را عربستان نشان داد و با کاهش قیمت نفت خام خود نه تنها این روند را تسریع کرد بلکه کاهش قیمت را به سایر تولیدکنندگان اوپک تحمیل کرد . بنابراین در شرایط فعلی عربستان با کاهش رسمي قيمت نفت خود فشار کاهش قيمت ها را به ساير کشورهاي عضو اوپک تحميل کرده و توليدکنندگان را در شرايط سختی قرار مي‌دهد. «گاردین» امروز در گزارشی به قلم تری مک آلیستر( Terry Macalister) تاثیرهای کاهش قیمت جهانی نفت بر اقتصاد کشورهای تولید کننده نفت را بررسی کرد. نویسنده این مطلب دلواپسی و نگرانی اوپک و قدرت نمایی آمریکا را دو روی سکه پایین آمدن قیمت نفت می داند. به گزارش« ایسکانیوز» و به نقل از «گاردین» این روزها رانندگان ، خطوط هوایی و صنایع از هزینه های پایین انرژی بهره مند شده اند، در حالی که از یک سو آمریکا از کاهش وابستگی خود به خاور میانه لذت می برد و از سوی دیگر اوپک شگفت زده است که چگونه اقتدار خود را باز یابد.

با گذشت یک هفته از آشفتگی بازارهای سهام جهانی ، بخش انرژی بازیگر درامی شده که می تواند عواقب بسیار سهمگینی داشته باشد؛از یک طرف اختلافات بین آمریکا و کشورهای تولید کننده­ نفت اوپک
شدت گرفته و از طرف دیگر سرمایه گذاران و سهام داران با شگفتی شاهد از دست رفتن میلیاردها پوند سرمایه در اثر چرخش بازار هستند.این در حالی است که عرضه بیش از حد سوخت های فسیلی و رکود اقتصاد جهانی، باعث شده که قیمت نفت به حدی برسد که روزانه 1.8 میلیارد دلار در هزینه های سوخت صرفه جویی شود.

گروه 12 نفره اوپک در 40 سال گذشته، قیمت جهانی نفت را تا حد زیادی کنترل کردند. ولی اکتشاف نفت و گاز ایالات متحده به صورت چشمگیری موازنه قدرت را به نفع مصرف کنندگان و به ضرر کشورهای دارای نفت از ونزوئلا گرفته تا روسیه تغییر داده است. در حالی که قیمت نفت از ماه ژوئن بیش از یک چهارم کاهش یافته است اما آیا اوپک که 60 درصد ذخایر و 30 درصد منابع نفت را در اختیار دارد ، می تواند تولید خود را برای بالا بردن قیمت ها کاهش دهد یا اجازه می دهد قیمت ها به طور متوسط به 80 دلار به ازای هر بشکه برسد؟

عربستان سعودی به عنوان نیروی محرکه اوپک و متحد قدیمی واشنگتن، و دیگر کشورهای ثروتمند خلیج فارس، ذخایر نقدی خود را افزایش داده اند و نشان دادند که برای حفظ سهم بازار در چین و سایر کشورهای آسیایی حاضر به کاهش قیمت ها هستند. ایالات متحده به عنوان بزرگترین مصرف کننده نفت، در گذشته برای افزایش محدود قیمت نفت به عربستان متکی بود ولی در حال حاضر عوامل پیچیده ای برای حفاظت از صنعت نفت بزرگ خود پیش رو دارد . به طوری که حتی تولید کنندگان نفت ایالات متحده نیز منافع سیاسی منابع فراوان نفتی و فشار رو به پایین قیمت ها را احساس می کنند .

رکس تیلرسون (Rex Tillerson) مدیر اجرایی اکسون موبیل، بزرگترین شرکت نفتی ایالات متحده، اخیرا گفته است که کشورش در حال حاضر وارد دوران جدیدی از فراوانی انرژی شده است و این بدان معناست که دیگر به خاور میانه­ ای متزلزل از نظر سیاسی وابسته نیست. بنابراین تنش قابل فهمی در دیدار ماه آینده­ اعضای اوپک در وین وجود خواهد داشت و به احتمال قریب به یقین کشورها بر سر تصمیم خود در آینده با هم مقابله می کنند.

داستان از این قرار است که اتحادیه اوپک می خواهد قدرت خود را بر روی قیمت نفت بازیابد ولی برخی از کشورهای تولید کننده مانند عربستان سعودی می توانند در برابر قیمت پایین نفت خام بیشتر از بقیه طاقت بیاورند . از طرفی باید به این نکته توجه کرد که هزینه های مربوط به تولید نفت به میزان زیادی در کشورهای مختلف متفاوت است. در واقع از زمان بهار عربی بسیاری از کشورها در خاورمیانه هزینه های عمومی خود را در واکنش به مخالفان افزایش نرخ بیکاری و گرانی ها افزایش داده اند . بنابراین قیمت پایین نفت امنیت این کشورها را به خطر می اندازد.

بیژن زنگنه، وزیر انرژی ایران، در حال حاضر درخواست کاهش تولید نفت را به اوپک داده است؛بدین ترتیب محدود کردن عرضه، قیمت ها را بالا می برد و درآمد ملی ناشی از سوخت های فسیلی را افزایش می دهد. در میان تولید کنندگان نفت ، ونزوئلا و آنگولا نیز مشتاقندکه اوپک بار دیگر با کاهش تولید، قیمت ها را افزایش دهد.

در حالی که کاهش قیمت ها در شرایط فعلی باعث افزایش فشار بر کشورهای تولید کننده نفت اوپک می شود، یکی از تئوری های توطئه موجود ، ایالات متحده و عربستان سعودی را در تلاش برای اقدامی مشترک برای آسیب زدن به روسیه و ایران می داند. برخی کارشناسان صنعت نفت بر این باورند که قیمت نفت وارد مرحله جدیدی شده است و بزودی به حدود 80 دلار در هر بشکه یا حتی پایین تر خواهد رسید، ولی Ann-Louise Hittle رئیس تحقیقات کلان نفتی در Wood Mackenzie از مخالفان این نظریه است. او می گوید که دولت های زیادی در کشورها، وابسته به درآمدهای نفتی و گازی هستند و کاهش طولانی مدت قیمت ها ، آسیب زیادی به آنها می زند. به همین دلیل ما فکر نمی کنیم که قیمت نفت کمتر از 90 دلار به ازای هر بشکه در بلند مدت باقی بماند.

اما Nick Butler یکی از مدیران سابق BP و مشاور انرژی در گوردون براون ، معتقد است که هیچ کس دیگر نمی تواند کنترل زیادی بر روی بازار ناپایدار نفت خام داشته باشد. او می گوید: زمانی که روند کاهش قیمت ها آغاز شود، معکوس کردن آن بسیار سخت خواهد بود. او همچنین می گوید که بیشتر قدرت عربستان سعودی روانی است و مردم جهان بر این باورند که عربستان سعودی برای اینکه در گذشته قادر به کنترل قیمت ها بوده، برای همیشه می تواند این کار را انجام دهد.
کد خبر: 114509

وب گردی

وب گردی