توقف شلیک‌های خونبار در پادگان‌ها با توجه به سلامت روان سربازان + فیلم

سختی ذات سربازی است اما ظرفیت روحی آدم‌ها باهم متفاوت است و گاهی این سختی در کنار مشکلات خانوادگی و تنش‌های شخصی منجر به اتفاقات ناگواری می‌شود اما می‌توان با توجه بیشتر به سلامت روان سربازان از وقوع این حوادث پیشگیری کرد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، اگر از سربازی رفته‌ها بخواهید از دوران خدمت بگویند، چند خاطره طنز مجلس گرم‌کن دارند که تعریف کنند اما سربازی در کنار خاطره‌های شیرینش سختی‌های بسیاری هم دارد. از دوری و دلتنگی برای خانواده، تغییر سبک زندگی، حس بلاتکلیفی و استرس درباره محیط جدید تا سربازی در نقطه صفر مرزی با حداقل امکانات، بخشی از دشواری‌هایی است که یک سرباز در طول دوران خدمت تجربه می‌کند.

بیشتر بخوانید

لزوم کاهش مدت خدمت سربازی

سختی ذات سربازی است اما ظرفیت روحی آدم‌ها باهم متفاوت است و گاهی این سختی در کنار مشکلات خانوادگی و تنش‌های شخصی منجر به اتفاقات ناگواری می‌شود که مشابه آن را در حادثه آمادگاه ارتش کرمان دیدیم و تیراندازی یک سرباز به همرزمان خود منجر به کشته شدن پنج نفر شد.

اما شاید بتوان با حذف سخت‌گیری‌های اضافی یا کوتاه کردن مدت آموزش کمی از فشار سربازی را کاهش داد. علیرضا شریفی‌یزدی روانشناس اجتماعی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درخصوص مشکلات روحی دوران سربازی و نحوه پیشگیری گفت: برخی سخت‌گیری‌ها در دوران سربازی عادی بوده و ماهیت کار نیروهای نظامی این است که در دوران صلح و دوستی برای روزهای سخت و مقابله با دشمن آماده باشند اما در برخی مراکز، سخت‌گیری‌هایی از سوی افراد و نه از سوی سیستم، صورت می‌گیرد که ضرورتی ندارند و منجر به ایجاد اختلالاتی در برخی سربازان می‌شوند.

لزوم حذف سختگیری‌های غیرضروری

وی افزود: سختگیری‌های غیرضروری از سوی برخی مافوق‌ها باعث بروز اضطراب و افسردگی در برخی سربازان شده و این موضوع منشا رخدادهای نامطلوب می‌شود. برخوردهای نامناسب عزت نفس سرباز را از بین می‌برد و در او ناامیدی ایجاد می‌کند.

روانشناس اجتماعی توضیح داد: علاوه بر وجه قانونی و لزوم وجود سخت‌گیری‌های مشخص و بودن در شرایط سخت که ذات دوره سربازی است، مافوق‌ها باید در برخوردهایشان به سرباز شخصیت داده و عزت نفس او را بالا ببرند. در حقیقت باید به سربازان توضیح بدهند که جایگاهی که در آن قرار گرفته‌اند، جایگاه والایی است و امنیت جامعه به عملکرد آن‌ها بستگی دارد.

وی ادامه داد: فرماندهان باید با اصول روانشناسی برخورد با جوانان و نوجوانان آشنا باشند؛ چراکه سرباز جوانی است که پس از طی کردن دوره سربازی وارد جامعه می‌شود و خانواده تشکیل می‌دهد؛ ما نباید با رفتارهای اضافی در او اختلالی ایجاد کنیم و عزت نفس او را بگیریم که یا گوشه‌گیر شود و یا بخواهد انتقام برخورد غلط ما را از خانواده خود و جامعه بگیرد.

این روانشناس معتقد است که باید در بدو ورود غربالگری‌هایی از نظر روانشناسی وجود داشته باشد و افرادی که دچار اختلالات روانی هستند، یا وارد دوره نشوند و یا تحت نظر باشند.

روانشناس اجتماعی با بیان اینکه شاید بهتر باشد اصلاحاتی در شیوه برگزاری دوره سربازی ایجاد شود، گفت: اگر سربازی امری داوطلبانه باشد و افراد را با ایجاد جذابیت‌های مادی، موقعیتی و امکاناتی جذب کنند، شرایط بهتر خواهد شد. بلاخره کشور به نیروی نظامی آماده نیاز دارد اما از طرفی طولانی بودن مدت سربازی هم آسیب‌زا است و می‌توان مدت آن را کاهش داد و اگر نیاز به آموزش‌های بیشتری بود، دوره‌های آموزشی کوتاه مدت برگزار کرد.

دوره‌های مهارت‌آموزی سرباز ماهر نیاز به بازنگری جدی دارد

یکی از راه‌های کاهش فشار سربازی آموزش مهارت به سربازان در طی دوره است و براساس آمار قرارگاه مرکزی مهارت ‌آموزی کارکنان وظیفه تاکنون ۱۶ هزار سرباز ماهر آموزش دیده و تسهیلات اشتغالزایی دریافت کرده‌اند اما سربازانی که این دوره‌ها را گذرانده‌اند، معتقدند که باید کیفیت و کمیت دوره‌ها افزایش پیدا کند. یکی از سربازانی که به تازگی دوره خدمت را پشت سر گذاشته درباره این دوره‌ها به ایسکانیوز گفت: کیفیت دوره‌ها طوری نیست که فرد بعد از گذراندن مهارتی کسب کرده باشد که بتواند از آن مهارت برای اشتغال‌زایی استفاده کند. تعداد تسهیلاتی هم که ارائه می‌شود، کم و شرایط دریافت هم دشوار است و عملا این امکان برای همه فراهم نیست.

به گزارش ایسکانیوز، در کنار همه این‌ها جای خالی یک روانشناس در طول دوره احساس می‌شود؛ روانشناسی که هم‌صحبت سربازها به ویژه آن‌هایی که مشکلات خانوادگی بسیاری دارند یا در مناطق سختی مانند مرز کشور، مشغول خدمت هستند. علاوه بر این کاهش دوره سربازی، اجباری نبودن و قرار دادن تسهیلاتی که افراد را جذب کند هم می‌تواند فشار این دوره را کاهش دهد تا شاهد اتفاقات ناگوار نباشیم.

انتهای پیام /

کد خبر: 1218061

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =