ايسكانيوز ، هميشه در وقوع تصادف يك عامل و يك دستگاه مقصر نخواهد بوده بلكه چندين عامل دخيل است و با توجه به اختیاراتی که به پلیس راهور محول شده سهم قصور دستگاه ها در وقوع تصادف مشخص می شود.
به گزارش خبرنگار اجتماعي ايسكانيوز ، معمولا در بروز حوادث و تصادفات رانندگی در جاده ها سه عامل انسان، جاده و خودرو تاثير گذاراست و به عنوان اجزاي اصلي در وقوع يك تصادف شناخته مي شوند البته عوامل ديگري هم هستند كه جز اركان اصلي به شمار نمي رود.
موضوع راه سابقه كهني به نسبت وسائل نقليه دارد و با پا به عرصه گذاشتن وسائل نقليه نقش راه از اهميت بيشتري برخوردار شد؛چرا كه روز به روز بر تعداد وسائل نقليه افزوده مي شد و اين راهها هستند که بایست براي جلوگيري از بروز تصادفات ايمن سازي شوند.
در طول تاريخ جاده نقشِ اساسي در خلق و توسعه و گسترش تمدن ها داشته است.حمل و نقلِ بار و مسافر و گسترش روز افزون وسايل نقليه در جاده هاي زميني با خود تصادفات و سوانح جاده اي را باز توليد كرده است.
تصادفات رانندگي از جمله معضلات در حمل و نقل جاده اي به شمار مي رود و در خيلي از تصادفات كارشناسان پليس صرفا راننده را عامل وقوع يك حادثه نمي دانند بلكه ايمني نبودن راه مي تواند از علل يك تصادف رانندگي محسوب شود.
اما آنچه از گذشته مشهود است این بوده که همیشه مقصر حادثه راننده اعلام می شده اما با تحقیقات و اقدامات کارشناسی تحولاتی در این راستا شده است.
گاها تصادفات به دليل عدم روشنايي محور در شب و عدم دارا بودن تابلوهاي هشداري و راهنمايي به وقوع خواهد پيوست و هميشه با ساخت راههاي و محور هاي جديد به دنبال گسترش حمل و نقل پيش مي رويم بي آنكه ايمني راه مهمتر از گسترش راه است و با ساخت و افتتاح دهها مسير (درون شهري و برون شهري)فقط به دنبال خودنمايي هستيم و گاها در ساخت راه به گونه اي عمل مي كنند كه انگار نه انگار كه با جان مردم بازي مي كنند.
البته در اين بين عامل خودرو هم نقش بسزايي دارد به خصوص سهم خودروی فـرسوده بيشتر از خودروهاي جديد و سالم است.
اما مقصود از خودروهاي فرسوده طبـق ماده (4) تصـویب‌نامه شماره 92308/ت40587ک مورخ 7/6/1387 خودرويي كه حائز شرایط فرسودگی باشد.معمولا در فرسوده بودن خودرو ملاك اين است که خودرو و قطعات آن غیر قابل استقاده مجدد باشد و مطابق قانون و مقررات شرایط لازم برای ابطال اسناد آن فراهم شود.
بر اساس قانون برنامه پنجم تا پایان این برنامه باید تمام خودروهای فرسوده از رده خارج شوند، اکنون بیش از یک میلیون خودروی فرسوده در چرخه حمل و نقل قرار دارد که آلودگی آنها چند برابر خودروهای استاندارد است.و فاقد ايمني و استاندارد لازم است و در وقوع تصادف نقش پر رنگ تري دارد.
براي پيشگيري از تصادفات و افزايش تلفات مي بايست كه خودروها از استاندارد لازم برخوردار باشند اما افسوس كه عده اي با تاييد و صدور مجوز براي شماره گذاري وسائل نقليه نا ايمن با جان هزاران انسان بازي مي كنند.
هميشه طي سالهاي گذشته كم نبود از تصادفاتي كه به دليل استاندارد نبودن خودروها حادث مي شد.مسئولانمان هم زماني در انديشه جبران بر مي آمدند كه ديگر كار از كار گذشته و چه خانواده هايي كه در اين بين عزادار شدند.
اما بحث ايمني خودروها به ميان آمد و ياد حادثه تلخ اتوبان تهران – قم افتاديم حادثه اي در ساعات پاياني شبانگاه دوشنبه 18 شهريور كه یک دستگاه اتوبوس مسافربري اسکانیا که از اصفهان به تهران در حال حرکت بود در کیلومتر 28 اتوبان قم – تهران بعد از مجتمع مهتاب به علت ترکیدگی لاستیک جلو از پهلو با یک دستگاه سواری برخورد كرده و پس از آن با شکستن گاردریل وسط راه وارد لاين مقابل ‌شد.
اما اين برخورد زمان در آمار تلفات شدت داشت كه اتوبوس مسافربري اسكانياي ديگري كه از تهران به اردکان یزد در حال تردد بود با مشاهده اتوبوسی که از لاین مخالف وارد مسیر شد سعی به فرار کرد و به سمت راست منحرف شد، اما متاسفانه هر دو اتوبوس به صورت رخ به رخ در لاین سمت راست با هم برخورد مي كنند و دچار آتش سوزي اتوبوس هاي اسكانيا شد؛حادثه اي كه در آن طبق اعلام اوليه نيروهاي امدادي 44 تن کشته و 39 تن مجروح شدند.
اما نكته مهم علت آتش سوزي بود ، طبق بررسي هاي صورت گرفته توسط كارشناسان پليس علت آتش سوزي ضعف بدنه اتوبوس‌ها و نقص در سیستم برق رسانی هر دو اتوبوس اسکانیا اعلام شد.
پس از اين حادثه بود كه شماره گذاري اسكانيا متوقف شد اما نوش دارو و بعد از مرگ سهراب!
چرا!چرا زماني كه خودروسازاني همانند اسكانيا وسيله نقليه اي را توليد مي كنند و استاندارد لازم را ندارد سازمان محيط زيست و سازمان استاندارد مجور شماره گذاري آن را صادر مي كنند؟!
آيا پشت پرده ماجراي شماره گذاري خودروهاي غير استاندارد رفاقت ها و پول هاي هنگفتي است كه ما بين شركتهاي خودرو ساز و سازمان مربوطه رد و بدل مي شود؟
معمولا پس از يك حادثه تلخ رانندگي ، كميسيون بررسي براي مشخص شدن علت حادثه شكل مي گيرد و هدف مشخص شدن مقصران حادثه است اما چه فايده كه در اين جلسه هيچ يك تصادف را گردن نمي گيرند و از زير مسئوليت شانه خالي مي كنند و سعي بر آن دارند كه تقصير را بر گردن سازمان يا يك دستگاه بيندازند.
اما واقعيت اين است كه خودرو سازان به دليل توليد خودروهاي بي كيفيت و نا ايمن ، در وقوع تصادف نقش دارند و اداره راه و شهر سازي به دليل عدم تجهيز راهها به علائم هشداري و عدم روشنايي لازم و ... خود عامل بروز يك حادثه مي شود.
راهها و جاده هاي كشور به طوري ساخته شده كه در شرايط ايده آل و جوي آرام قابل استفاده است و معمولا براي فصل هاي باران و برفي از لحاظ تردد به مشكل بر مي خوريم.
اما شايد هدف از اينكه دستگاه ها و سازمان هاي ذيربط به معضلات رسيدگي نمي كنند سود بيشتر است.و اين وسط مردم هستند كه چوب بي تدبيري برخي از مسئولان را مي خورند.
اي كاش ! اي كاش مردي با كفش هاي آهنين بر منسخ عمل بنشيند و عامل رفع مشكلات باشد.
انسان يكي از علل سه گانه يك تصادف محسوب مي شود كه معمولا در 70 درصد تصادفات عامل انساني مقصر حادثه اعلام می شود و خطا هاي انساني به كرار باعث يك حادثه مي شود ،حادثه اي كه راهی برای جبران ندارد.
معمولا در حوزه جاده و خودرو مي توان تغييرات اساسي صورت گيرد اما در انسان نمي توان اقدامات موثري را ترتيب داد.و فقط مي توان تا حدودي با فرهنگ سازي از شدت و آمار تلفات كاست.
خطاي انساني گاها فرصت زندگي را از يك تن نمي گيرد بلكه در مبحث حمل و نقل عمومي فرصت زندگي دهها تن از دست مي رود و به شخصه مي توان گفت كه با پيشرفت و افزودن خودروها به چرخه طبيعت مي بايست راهها و جاده هاي زيادي احداث شود ، اما صرفا ساخت و ساز مهم نيست بلكه ساخت و ساز اصولي و ايمن بسيار مهم و ارزشمند است.
افتتاح های عجولانه یک محور و یا آزاد راه که جنبه تبلیغاتی دارد منجر بر آن می شود که بنابه دلایل متفاوتی هنوز تردد وسائل نقلیه صورت نگرفته محور مسدود شود که برای تایید گفته ها باید به آزاد راه چالوس – مرزن آباد اشاره کرد که با یک ریزش کوه مدت ها ست بسته است و محور های دیگری که در فصول برفی به مدت طولانی به دلیل عدم ایمنی کافی مسدود است محور شمشک – دیزین و پونل – خلخال است اما با این تفاسیر بهتر نیست این هزینه در جایی بهتر مصرف شود که کارآمدی بیشتری داشته باشد.
البته در دولت تدبیر و امید نگاه ویژه ای به موضوع ایمنی راه و جاده شده و تاکنون هم اقدامات خوبی در جاده های سطح کشور شده است اما با توجه به وسعت ایران و جمعیت آن می طلبد اقدامات فراتر از اقدامات صورت گرفته در دستور کار قرار گیرد و بودجه بیشتری به اداره راه و شهرسازی اختصاص داده شود. چرا که در بحث راه مردم برای انجام بسیاری از امور و سفرهای خود نیاز به جاده های امن دارند و باید هر چه زودتر نسبت به ایمن سازی معابر ، بزرگراه ها و راههای مواصلاتی کشور اقدام عاجل نمود.
معمولا شهرداری‌ها، وزارت راه، سازمان آب و فاضلاب، وزارت نیرو و شرکت گاز بیشترین سهم را در بروز یک تصادف داشته اند.
معاون وزیر راه در ماه های اخیر بود که در جمع خبرنگاران عنوان کرده بود که به دنبال به صفر رساندن سهم اداره راه در تصادفات هستیم و این مهم از سیاست های وزارت راه و شهرسازی در به صفر رساندن سهم راه‌ها در وقوع تصادفات است.
بر اساس این گزارش یکی از مهم ترین اقداماتی که نه تنها باعث ایمن سازی راهها و محور های مواصلاتی در کشور شده بلکه منجر به کاهش تخلفات می شود نصب دوربین‌های ثبت تخلف است که تاثیر ویژه ای دارد.
پلیس راهور ناجا هم اقدامات خوبی در جهت کاهش تصادفات ، تخلفات و سوانح حوادث جاه ای داشته است که می توان به افتتاح سامانه 110120 ، افزایش حضور فیزیکی پلیس در جاده ها ، برخورد با رانندگان مخاطره آمیز و ... اشاره کرد.
کد خبر: 203870

وب گردی

وب گردی