کلید رفع مشکلات خوابگاه های دانشجویی در دستان کیست؟

تهیه خوابگاه همواره یکی از دغدغه های دانشجویان شهرستانی بوده است؛ هر چند در دهه های گذشته فعالیت های بسیاری برای ساخت خوابگاه ها در کشور صورت گرفته اما به نظر می رسد با رشد کمی دانشجویان هنوز مشکلاتی در تامین خوابگاه این دسته از دانشجویان مشاهده می شود.

به گزارش ایسکانیوز به نقل از ایرنا، خوابگاه های دانشجویی یکی از مشکلات عمده ای است که برخی از دانشجویانی که از شهرستان های دور به کلانشهرها می آیند با آن دست به گریبان هستند.

دانشجویان جدیدالورود امسال دانشگاه های کشور نیز در برخی مواقع با این مشکل مواجه شده اند به گونه ای که بیش از آنکه هیجان ورود به مراکز علمی را داشته باشند با اضطراب تامین سرپناه دست به گریبان هستند.

امیر نریمانی یکی از دانشجویان جدیدالورود در همین زمینه می گوید: همیشه دوست داشتم در رشته مورد علاقه خودم ادامه تحصیل دهم و بر همین اساس نیز طی چند سال آخر دبیرستان تمام فکر و ذهنم قبولی در یکی از دانشگاه های معتبر بود.

او گفت: پس از آزمون سراسری با نمره مناسبی پذیرفته شدم و با هزاران امید و آرزو از مشهد به سمت تهران حرکت کردم؛ اما پس از ثبت نام متوجه شدم که خوابگاهی برای دانشجویان امثال من در نظر گرفته نشده است.

مشکلات زندگی در پانسیون ها

نریمانی گفت: متاسفانه نبود خوابگاه دانشجویی سبب شده تا در پانسیون های خودگردان زندگی کنم اما محیط اینجا به گونه ای است که از تمامی اقشار جامعه و با هر سنی در آن حضور دارند.

بنا به گفته او بسیاری از دانشجویان شهرستانی به سبب نبود خوابگاه در دانشگاه ها برای یافتن سرپناهی امن و اسکان، پانسیون های خصوصی را برای خود برمی گزینند غافل از اینکه این پانسیون ها فاقد مجوزهای لازم برای فعالیت بوده و به دنبال آن سو استفاده هایی از سوی مسوولان و افراد سودجو صورت گرفته و پول های زیادی را به جیب می زنند.

این مشکل یکی از هزاران واگویه هایی است که دانشجویان این چنینی از محیط های خوابگاه های خود گردان می گویند؛ آنان بر این باورند که بایستی وزارت علوم به گونه ای برنامه ریزی کند تا قشر دانشجویی در یک مکان و به دور از سایر اقشار در کنار هم زندگی کنند.

وجود سروصداهای فراوان، دودهای متراکم سیگار، شب زنده داری ها، اطمینان نداشتن از محیط زندگی برای گذاشتن وسایل گرانقیمت، بی احترامی ها، کمبود مکان های نظافتی و عدم پاکیزگی از جمله هزاران مشکلاتی هستند که دانشجویان ساکن در خوابگاه های استیجاری با آنها مواجه هستند.

30 هزار دانشجو در خوابگاه های استیجاری و خودگردان

یک دانشجو به استناد گزارشی می گوید پانسیون های بدون مجوز تاکنون مشکلات زیادی برای دانشجویانی که دانشگاه هایشان تعهدی در قبال اسکان آنان ندارند؛ ایجاد کرده اند.

او گفت: برخی افراد سودجو با اجاره کردن ملک در نقاط مختلف تهران با گذاشتن چند تخت دو طبقه در هر اتاق و یک گاز و یخچال در آشپزخانه هر طبقه مکانی را با عنوان پانسیون بدون دریافت مجوز تاسیس می کنند؛ در حالی که مسوولان و متولیان امر از وجود آنها بی اطلاع اند و هیچگونه بازرسی و نظارتی بر کار آنها صورت نمی گیرد.

بنا به گفته معاون صندوق رفاه وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری نزدیک به 250 هزار دانشجو در خوابگاه ها ساکن هستند که از این تعداد 220 هزار تن در خوابگاه های ملکی دانشگاه ها و بقیه در خوابگاه های استیجاری و خودگردان زندگی می کنند.

فردین تقی زاده یکی از دلایل کمبود خوابگاه برای دانشجویان در کشور را کم در نظر گرفتن ساخت و ساز خوابگاه در برنامه پنجم توسعه کشور و نیز افزایش مراکز آموزش عالی افزایش عنوان می کند.

رشد قارچ گونه مراکز خودگران

بر اساس این گزارش هر چند که وی مدعی است که با صدور دستورالعمل، خوابگاه های دانشجویی خودگران مختص به دانشجویان است و دیگر افراد نمی توانند در این خوابگاه ها سکونت داشته باشند؛ اما این امر بنا به گفته برخی از دانشجویان ساکن در پانسیون ها قطعیت نداشته و در مراکزی شاهد نقص این دستورالعمل هستیم.

کمبود خوابگاه های دانشجویی دانشگاه های کشور طی چند سال گذشته سبب رشد قارچ گونه مراکز خودگردانی شد که نظارت های محدودی بر آنان اعمال می شد و به نظر می رسد ادامه چنین روندی اثرات فرهنگی مخربی بر جوانان آینده ساز کشور داشته باشد.

مسوولان وزرات علوم نیز کاملا بر این امر واقف بوده و سعی دارند با دادن تسهیلات ارزان قیمت به بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در حوزه خوابگاه ها و نظارت بیشتر وزارتخانه مشکلات این حوزه را برطرف کنند.

یکی از راه های برطرف سازی چنین مشکلی می تواند تشویق خیرین به امر ساخت خوابگاه ها باشد چرا که طی 34 سال گذشته با کمک همین افراد کشور توانست از کمبود مساجد و مدارس رهایی یابد و بر همین اساس فرهنگسازی در این امر می تواند کلید رفع مشکلات باشد.

همچنین می توان با آگاه سازی بیشتر مردم در این امر مسائلی همچون وقف را در امر خوابگاه های کشور گسترش داد.

نیاز فوری فضای خوابگاهی برای 50 هزار دانشجو

معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رییس سازمان امور دانشجویان نیز بر همین اساس با بیان اینکه چندین سال است که اعتبار ملی برای ساخت فضای خوابگاهی اختصاص داده نمی شود بر کمک خیران و مشارکت آنان در ساخت فضاهای خوابگاهی تاکید کرده است.

مجتبی صدیقی ظرفیت خوابگاه مجردی دانشگاه ها در سطح کشور را 250 هزار نفر عنوان می کند و می گوید: هم اکنون نیاز فوری به ظرفیت 50 هزار نفر فضای خوابگاهی وجود دارد که امیدوار هستیم خیران بیشتر در این عرصه فعالیت کنند تا بخشی از مشکلات دانشجویان برای تامین فضای خوابگاهی برطرف شود.

او با بیان اینکه 80 درصد تقاضای دانشجویان متاهل برای استفاده خوابگاه به علت کمبود فضای خوابگاهی پاسخ مثبت داده نمی شود، می افزاید: بیشتر دانشجویان متاهل نیز به دلیل کمبود فضای خوابگاهی حتی تقاضا نیز ارائه نمی دهند و در حوزه دانشجویان مجرد نیز 30 درصد تقاضاها برای خوابگاه را نمی توانیم پاسخ دهیم.

نبود سیاست درست در زمینه گزینش منطقه ای و بومی

رضا اقدم یکی دیگر از دانشجویان جدیدالورود که هم اکنون در پانسیون زندگی می کند به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: گسترش دانشگاه ها و نبود سیاست درست در زمینه گزینش منطقه ای و بومی بیش از هر عامل دیگری به رشد پانسیون ها دامن زده است.

او گفت: معتقدم یکی از مشکلات اصلی پانسیون ها این است که متولی مشخصی ندارند و همین موضوع، باعث شده است تا نظارت بر کار آنها سخت تر باشد.

این دانشجو گفت: با توجه به اینکه کسانی که به دنبال خوابگاه می گردند معمولا روی قیمت مناسب تاکید دارند و به امکانات چندان توجه نمی کنند این مساله هم به رشد پانسیون های بی کیفیت و با قیمت مناسب دامن زده است.

دانشگاه خواجه نصیر به دانشجویان ورودی 94 خوابگاه نمی دهد

معاون دانشجویی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی اعلام کرد که این دانشگاه به دلیل محدودیت فضای خوابگاهی از دادن خوابگاه به دانشجویان مقطع کارشناسی ورودی جدید (سال تحصیلی 95-1394) معذور است.

سید محمدرضا خلیلی گفت: هیات رئیسه دانشگاه صنعتی خواجه نصیر با درنظر گرفتن محدودیت های فیزیکی و بودجه ای و کمبود فضای خوابگاهی در جلسه اخیر خود تصویب کردند که خوابگاه های این دانشگاه دراختیار دانشجویان غیربومی پذیرفته شده در رشته های کارشناسی این دانشگاه در آزمون سراسری 94 نخواهد گرفت.

او با تاکید براینکه دانشگاه خواجه نصیر در قبال واگذاری خوابگاه به دانشجویان ورودی جدید در مقطع کارشناسی تعهدی ندارد، گفت: این دانشجویان درصورت تقاضا برای اسکان در خوابگاه، از طرف دانشگاه به خوابگاه های خودگردان معرفی خواهند شد.

خلیلی درباره واگذاری خوابگاه به دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه خواجه نصیر نیز گفت: دانشجویان ورودی جدید دوره دکتری از تسهیلات خوابگاهی بهره مند خواهند شد اما به دلیل محدودیت هایی که اشاره شد، فقط نیمی از دانشجویان ورودی جدید کارشناسی ارشد می توانند از خوابگاه استفاده کنند.

دانشگاه شهید بهشتی برای ورودی های جدید خوابگاه ندارد

معاون دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی گفت: امسال برای ورودی های جدید مقطع کارشناسی با رتبه بالای 2 هزار، امکانات خوابگاهی نخواهیم داشت.

محمد یزدی گفت: امسال هم مانند سالیان گذشته دانشگاه شهید بهشتی با محدودیت خوابگاهی مواجه است.
وی گفت: بر این اساس امسال فقط به دانشجویان ورودی جدید در مقاطع ارشد و دکتری و نیز رتبه های کمتر از 2 هزار کارشناسی خوابگاه تعلق خواهد گرفت.

معاون دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه نبود خوابگاه در دفترچه کنکور امسال ذکر شده بود، افزود: امسال همچنین هیچگونه خوابگاهی برای دانشجویان متاهل در نظر گرفته نشده است.

یزدی گفت: البته در سال های گذشته یک بنیاد خیریه که نزدیک دانشگاه شهید بهشتی است، 70 تا 80 اتاق را در اختیار دانشجویان متاهل این دانشگاه قرار می داد؛ اما امسال این امر امکان پذیر نیست، چرا که هنوز 200 نفر در نوبت این خوابگاه ها هستند.

او گفت: دانشگاه شهید بهشتی هم اکنون 19 هزار دانشجو دارد، این در حالی است که ظرفیت خوابگاهی این دانشگاه فقط 3 هزار و 500 نفر است.

اقدام انقلابی دولت

هر چند که معضل کمبود خوابگاه ها گریبانگیر دولت است اما مسوولان دولت تدبیر و امید در 2 سال گذشته در زمینه تاسیس خوابگاه های دانشجویی اقدامی انقلابی داشته و اغلب پروژه هایی که از سال 84 تاکنون نیمه تمام مانده بود را تا مهرماه تحویل دانشگاه ها کرده است.

البته با وجود چنین اقداماتی باز هم مسوولان وزارت علوم از این معضل که میراث باقی مانده از بی برنامگی مدیران گذشته ناخرسند بوده و به دفعات حق را به دانشجویان داده اند.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری معتقد است که وضعیت خوابگاه ها در کشور مناسب حال دانشجویان نیست، و می گوید: هم اکنون با مشکلات و محدودیت های جدی به لحاظ کمبود فضا، نگهداری و بازسازی آنها برای دانشجویان مجرد و متاهل مواجه هستیم.

محمد فرهادی می افزاید: اکنون امکان اسکان در خوابگاه مجردی برای 65 هزار دانشجو در کشور فراهم نیست و این مشکل به مراتب در حوزه خوابگاه های دانشجویان متاهل بیشتر است.

او حتی با صراحت در گردهمایی ملی خیرین آموزش عالی گفت: برخی از خوابگاه های موجود نیز وضعیت اسفباری دارند و به شدت نیازمند بازسازی، نگهداری و تغییر وضعیت هستند.

وزیر علوم از افراد نیکوکار فعال در حوزه آموزش عالی خواست این وزارتخانه را در رفع کمبود فضای زیستی و خوابگاهی برای دانشجویان یاری دهند.

بنا به گفته فرهادی ورود خیرین به موضوع آموزش عالی از مهمترین مصادیق کار خیر به ویژه در زمینه توسعه علمی، کمک به تربیت نیروهای کارآمد و ساعی در کشور، خدمت در جایگاه مدیران و معلمان و کارگزاران است.

کلید رفع مشکل در دستان خیرین

به نظر می رسد اهتمام جدی دولت برای ریشه کنی این معضل دانشجویی در شرایط کنونی ناکافی بوده و بایستی سایر نهادهای فرهنگی اعم از مساجد، ائمه جماعات، سازمان اوقاف و امور خیریه و غیره نیز بیش از گذشته در راستای تشویق خیرین به ساخت خوابگاه های دانشجویی گام بردارند.

خیرین در همه زمینه های عام المنفعه بانی کارهای بزرگ و ماندگار بوده اند از مدرسه سازی تا بیمارستان سازی بخشی از فعالیت های آنان را تشکیل می دهد و اکنون ساختن خوابگاه برای دانشجویان به عنوان آینده سازان جامعه می تواند بخشی از مشکلات آموزش عالی و دانشجویان نیازمند را برطرف کند.

20104

کد خبر: 533650

وب گردی

وب گردی