بیابان لوت هم پس از قنات‌ها، ثبت جهانی شد

بیابان لوت به عنوان اولین میراث طبیعی ایران دقایقی پیش در چهلمین اجلاس میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

به گزارش ایسکانیوز و نقل از خبرآنلاین؛ پس از ثبت «قنات‌های ایرانی» به عنوان بیستمین اثر ایران در فهرست جهانی یونسکو در روز جمعه، بیابان لوت به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران نیز عصر امروز یکشنبه 27 تیر هم ثبت جهانی شد.

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری دراین باره گفت: پرونده بیابان لوت که با همکاری و هماهنگی بین دستگاهی همچون سازمان جنگلها، مراتع و آبخیز داری، سازمان حفاظت محیط زیست، موسسه جغرافیایی دانشگاه تهران و سازمان میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به‌عنوان دستگاه متولی آماده شده بود با تایید اکثریت اعضای حاضر در اجلاس به ثبت جهانی رسید.

محمد حسن طالبیان با اشاره به اینکه با وجود چشم انداز های ویژه طبیعی در کشور هیچیک از آثار طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی ثبت نشده بود گفت: با اهتمام سازمان میراث فرهنگی در سال های اخیر در زمینه تهیه پرونده آثار طبیعی ایران و ارایه آن به یونسکو بیابان لوت نخستین اثرثبت شده کشورمان در حوزه میراث طبیعی است.

وی با اشاره به اینکه تیم مذاکره‌کننده‌ ایرانی در مدت حضور در اجلاس همه‌ تلاش خود را برای مذاکره و پاسخگویی به سوالات اعضای کشورهای عضو کمیته میراث جهانی و اتحادیه «IUCN» (اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت) به کار برده است گفت: بیابان لوت در جنوب ایران با مساحتی بالغ بر 40 هزار کیلومتر مربع (شامل عرصه و حریم) واقع در بین بخشی هایی از استان کرمان ،سیستان بلوچستان و خراسان جنوبی از جمله مناطق فراگرم و خشک جهان است که حاصل تحولات تاریخ جغرافیا در دورانهای مختلف زمین شناسی است.

طالبیان بیابان لوت و سامانه محیطی آن را دارای ارزش های بالفعل و بالقوه فراوان با شاخص ترین عوارض محیط طبیعی بیابانهای دنیا نظیر ناحیه کلوت ها با داشتن مرتفع ترین یاردانگ های دنیا ،گرم ترین نقطه سطح کره زمین، بلندترین تپه های ماسه ای و نبکاهای جهان، خندق های عظیم فرسایشی،شبکه های هیدرولوژیک، چاله های زمین ساختی، پدیده های کم نظیر نمکی و دشت های وسیع ریگی (هامادا)، روستاهای تاریخی و استقرارگاه های انسانی در حاشیه آن با 6000 ساکن و .... برشمرد و گفت: این ویژگی ها نمایشگاه متنوع و ارزنده ای از پدیده های بوم سازگان خشک جهان را ارائه کرده است که می تواند مورد مطالعه دانشمندان، پژوهشگران، زمین شناسان و .... قرار گیرد.

مهران مقصودی مسئول تهیه پرونده بیابان لوت نیز قرار گرفتن قطب حرارتی زمین در این بیابان را از دیگر ارزش های ثبت این اثر در فهرست میراث جهانی بیان کرد و قرار گرفتن بسیاری از محوطه های پیش از تاریخ و تاریخی درعرصه و حریم اثر، وجود محوطه ها و گورستان های دوره مس سنگی و دژ های تاریخی به همراه قنات های زیباو دیدنی منطقه را از دیگر ویژگی های این بیابان برشمرد.

وی با توجه به گستره بیابان لوت پژوهش های گسترده موسسه جغرافیایی دانشگاه تهران در سال های 1347 تا 1354 با همکار موسسه CNRS و دانشگاه سوربن را گستره مناسبی برای آماده سازی پرونده بیابان لوت ذکر کرد.

پرونده بیابان لوت بر اساس دو معیار از معیار های چهارکانه میراث طبیعی شامل پدیده های طبیعی ویژه که مناطقی با زیبایی های طبیعی استثنایی و اهمیت زیبایی شناسانه را در بر میگیرد و نمونه های برجسته از مراحل عمده تاریخ زمین، فرآیند زمین شناختی مداوم در تکامل عوارض و یا عوارض فیزیوگرافیک و ژئومورفیک به یونسکو ارایه شد..

بیابان لوت با مساحتی در حدود ۱۷۵ هزار کیلومتر، در شمال شرقی استان کرمان قرار دارد و در میان سه استان خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و کرمان گسترده شده و حدود 10 درصد وسعت کشور را دربر گرفته است.

سابقه‌ی تمدنی بیش از پنج هزار سال در حاشیه‌ی بیابان لوت و کشف حدود سه‌هزار اثر تاریخی از این منطقه در نوع خود بی‌نظیر است که از جمله این کشفیات می‌توان به درفش پنج‌ هزارساله‌ی شهداد اشاره کرد که قدیمی‌ترین درفش جهان محسوب می‌شود.

این بیابان که به عنوان گرم‌ترین نقطه‌ی زمین شناخته می‌شود، در حالی در سال‌های ۲۰۰۵، ۲۰۰۶، ۲۰۰۷، و ۲۰۰۹ به عنوان گرم‌ترین نقطه‌ی کره زمین اندازه‌گیری شد که در سال ۲۰۰۵ با دمای 70.7 درجه‌ی سانتی‌گراد، رکورد گرم‌ترین دما در تمام زمین را ثبت کرد.

بیابان لوت به سه واحد جغرافیایی لوت شمالی، لوت مرکزی که کلوت‌ها و تپه‌های ماسه‌ای در آن قرار دارد و لوت جنوبی که غنی‌ترین پوشش گیاهی این بیابان را دارد، تقسیم می‌شود.

چهلمین اجلاس یونسکو در استانبول در حالی امروز به پایان رسید که طبق برنامه قرار بود برای بررسی پرونده‌های طبیعی و منظر فرهنگی تا سه روز دیگر ادامه پیدا می‌کرد، اما به دلیل وقوع ناآرامی‌های سیاسی در استانبول، ادامه بررسی پرونده‌های مورد نظر به ماه اکتبر در پاریس موکول شد.

۲۰۲۰

کد خبر: 662774

وب گردی

وب گردی