مراقب غذاهای کنسروی باشید/ چه افرادی مستعد ابتلا به مسمومیت غذایی هستند؟

سه‌شنبه 4 آبان 1395 - 15:16
کد مطلب: 689364
مسمومیت‌های غذایی

 قائم مقام مرکز تحقیقات مسمومین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مواد غذایی کنسرو که در ظرف آنها ناصافی داشته یا باد کرده باشد به عنوان خوراکی آلوده به شمار می آید و منجر به بیماری کشنده بوتولیسم خواهد شد.

به گزارش ایسکانیوز و به نقل از ایرنا، دکتر هاله طالایی روز پیشگیری از مسمومیت های غذایی افزود: صدای تو دماغی، نخستین نشانه بیماری بوتولیسم ناشی از مسمومیت با کنسرو یا سبزی آلوده است.
او اختلال در بلع و بینایی را از دیگر علائم بوتولیسم برشمرد و این بیماری را نوعی بیماری فلج کننده کشنده ناشی از آلودگی مواد غذایی عنوان کرد.
او ادامه داد: اینگونه مسمومیت ها معمولا همزمان چند فرد را مبتلا می کند که با درگیری های عصبی طولانی مدت همراه است.
رئیس مرکز تحقیقات مسمومین تاکید کرد: مسمومیت های بوتولیسم جزو موارد اورژانسی به شمار می رود و برای آنها آنتی بیوتیک، تجویز می شود.
این عضو هیات علمی بیمارستان لقمان حکیم تهران، تاکید کرد: دوره کمون (پنهان) مسمومیت بوتولیسم تا 12 ساعت است و متاسفانه هفته گذشته چند بیمار به علت این مسمومیت به این بیمارستان، مراجعه کردند که یکی از آنان جان سپرد و بقیه همچنان دچار عارضه اند.

چه افرادی مستعد ابتلا به مسمومیت غذایی هستند؟
این متخصص بیماری های عفونی افزود: مسمومیت غذایی به دلیل فاسد شدن مواد غذایی یا آلوده بودن آنها به میکروارگانیسم ها ایجاد می شود که گاهی به صورت فردی و گاهی نیز به صورت همه گیر اتفاق می افتد.
طالایی افزود: در بسیاری از موارد هنگام مسمومیت های غذایی فقط یک تن از جمعیتی که آن غذا را خورده است مبتلا می شود و این افراد شامل کودکان، سالمندان، زنان باردار یا شیرده ، مبتلایان به ضعف ایمنی ، مصرف کنندگان داروهای ضعف ایمنی، مبتلایان به اختلالات مادرزادی و مبتلایان به دیابت بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به مسمومیت های غذایی هستند.
او ادامه داد: همچنین افرادی که زیاد سفر می روند نیز مستعد ابتلا به این دسته از مسمومیت ها می شوند.

راهکار پیشگیری از مسمومیت غذایی
قائم مقام مرکز تحقیقات مسمومین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مهم ترین مساله در پیشگیری از مسمومیت های غذایی ، شستن دست هاست؛ به ویژه اگر دست تهیه کننده غذا، زخمی باشد حتی المقدور باید از پخت غذا اجتناب کند یا اینکه حتما دستکش بپوشد.
طالایی یادآور شد: رعایت بهداشت فردی و همچنین نگهداری غذا در یخچال و توجه به ظروف کنسرو و تهیه غذا از مراکز معتبر و خرید مواد خوراکی دارای برچسب وزارت بهداشت در پیشگیری از مسمومیت بسیار حائز اهمیت است.

مسمومیت با بستنی و الویه
قائم مقام مرکز تحقیقات مسمومین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، یکی از شایع ترین مسمومیت های غذایی را به بستنی یا سالاد الویه (به دلیل استفاده از سس مایونز در سالاد)عنوان کرد.
او درباره سس مایونز افزود: این سس، بلافاصله بعد از استفاده باید در یخچال نگهداری شود.
طالایی افزود:فرد در صورت آلوده بودن بستنی یا سالاد الویه، بسته به شدت سم ، ظرف نیم تا یک ساعت علائم مسمومیت را از خود نشان می دهد؛ضمن اینکه حداکثر دوره کمون مسمومیت بستنی آلوده به باکتری استافیلوکوک و الویه سه تا چهار ساعت است.

مسمومیت ناشی از عدم پخت گوشت
قائم مقام مرکز تحقیقات مسمومین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مسمومیت غذایی می تواند ناشی از عدم پخت کامل گوشت یا مواد لبنی تاریخ گذشته هم باشد.
به گفته طالایی، دوره کمون علائم مسمومیت ناشی از گوشت آلوده 6 تا 12 ساعت است .

علائم مسمومیت های غذایی
قائم مقام مرکز تحقیقات مسمومین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: دردهای کولیکی و شکمی و گاهی اسهال و حتی اسهال خونی و نیز سردرد، تهوع و بدن درد از علائم مسمومیت های غذایی به شمار می روند.
طالایی گفت: مردم ، معمولا، مسمومیت های غذایی را خودشان با سرم درمانی، کنترل می کنند و پزشکان نیز تا حد ممکن از تجویز آنتی بیوتیک در مسمومیت های غذایی خودداری کنند؛ چرا که آنتی بیوتیک ها در مسمومیت های غذایی فقط هنگام آلودگی های غذایی با باکتری «ای کولای» و هنگام دردهای عضلانی و قلنجی ، تجویز می شود.
او تاکید کرد: اگر علائم مسمومیت شدید بود حتما باید به پزشک مراجعه کرد. مشکلات روده ای و درگیری کلیوی ، ادرار زیاد یا اسهال شدید نیاز به مراجعه به پزشک دارد.

مسمومیت با برنج
قائم مقام مرکز تحقیقات مسمومین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: هنگامی که غذا در حجم وسیعی به طور مثال برای مشتریان رستوران ، کارمندان یک شرکت یا دانش آموزان یک مدرسه تهیه می شود، بیشتر امکان دارد که مسمومیت غذایی ایجاد کند چون در اینگونه مواقع ، ممکن است غذا ساعت ها خارج از یخچال نگهداری شود.
طالایی افزود: همچنین آلودگی برنج با نوعی باکتری موسوم به «باسیلوس سرئوس» نیز مسمومیت شدید و همه گیری ایجاد می کند. اینگونه مسمومیت ها بطورمثال هنگام تهیه غذا برای دانش آموزان در پیک نیک های مدرسه مشاهده می شود.
او ادامه داد: مسمومیت های غذایی بطورکلی ، «محدود شونده» اند و بسته به شدت میکروارگانیسم مصرف شده ، ایجاد می شوند.
اول تا هفتم آبان ماه هفته پیشگیری از مسمومیت ها در کشور نامگذاری شده است که پیشگیری از مسمومیت با مواد غذایی نام یکی ازروزهای این هفته است.

105/106

31 / 20
کد خبر: 689364 0 0

نظرات

1- لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب توهین‌آمیز یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران و مغایر با قوانین کشور منتشر نمی‌شود.
3- نظرات پس از تایید منتشر می‌شود.

ایسکاTV

اخبار پر بازدید

آخرین اخبار