عیسی کلانتری:کشور باید برای آینده کم آب آماده شود

عیسی کلانتری دبیر ومجری ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: امروز دغدغه ستاد صرفا تامین منابع آب دریاچه نیست؛ بلکه اصلاح مدیریت منابع آب کشور است .  مدیریت آب در این  حوضه آبریز تمرینی برای مدیریت آب در فارس ٰ خراسان و کرمان در شرایط بحران آبی است. 

به گزارش ایسکانیوز، سی و سومین جلسه کمیته هماهنگی که با محوریت بررسی برنامه منابع و مصارف سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه برای سال آبی 96-1395 بود، برگزار شد. در ابتدای این جلسه مسعود تجریشی، مدیر دفتر تلفیق و برنامه ریزی ستاد احیای دریاچه ارومیه از برگزاری دو جلسه پیشین کارگروه های ستاد که یکی پیرامون منابع و دیگری در خصوص مصارف بود، به دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه گزارش داد و افزود : این جلسه برای نهایی شدن وضعیت منابع و مصارف در سال 96-1395 و ارائه گزارشی به کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه برپا شده است.
سپس گزارشی از سوی شرکت مدیریت منابع آب ایران در خصوص عملکرد منابع و مصارف سال آبی گذشته و پیش نویس پیشنهادی برای برنامه منابع و مصارف سال جاری ارائه شد. براین اساس عیسی کلانتری، دبیر ومجری ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: همه باید طبق مصوبات ستاد در راستای کاهش 40 درصدی حرکت کنیم؛ وزارت نیرو به گونه ای رفتار می کند که هیچ کس نه متوجه بحران و نه متوجه کمبود آب نمی شود.
وی افزود: معاون وزیر جهادکشاورزی به ما گفته به رغم 16 درصدی کاهش مصرف آب تولیدش در حوضه آبریز 17 درصد رشد کرده است. این وزارتخانه به دنبال منافعش است و بخاطر همراهی ما این گزارش را نمی دهد. چون به دنبال رشدش است و هرچه ما بیشتر آب به او بدهیم بیشتر استقبال می کند.
در این بین مهندس اسدالله اسدالهی عضو کمیته راهبری ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکید کرد و گفت: در نشستی مهندس حجتی به مهندس چیت چیان گفت هرچقدر وزارت نیرو به ما آب بدهد ما براساس آن مدیریت می کنیم تا تولیدمان کاهش پیدا نکند.
سید مرتضی موسوی نماینده وزیر نیرو در ستاد احیای دریاچه ارومیه در این باره گفت: ما طبق برنامه مصوب سالانه 8 درصد کاهش آب در بخش کشاورزی داشتیم. براین اساس امسال در سد بوکان 389 میلیون متر مکعب آب به بخش کشاورزی تزریق خواهیم کرد. در مقابل 180 میلیون متر مکعب آب برای دریاچه پیش بینی شده است.
موضوعی که مورد تایید ستاد نبود؛ براین اساس کلانتری گفت: وزارت نیرو از سد بوکان که آب مطمئن دارد نیاز ما را تامین نمی کند و در مقابل ما را به سدهایی که آبی ندارند حواله می دهد و این برخلاف سیاست های مصوب است.

جای خالی 2 میلیارد و 578 هزار متر مکعب نیاز زیست محیطی دریاچه ارومیه
دبیر و مجری ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکید کرد: طبق مصوبه هیات وزیران وزارت نیرو باید سالانه 2 میلیارد و 578 هزار متر مکعب نیاز زیست محیطی دریاچه ارومیه را تامین کند. اما وزارت نیرو نسبت به این موضوع در عمل کم کار می کند.
اسداللهی با تایید این موضوع گفت: نیاز زیست محیطی دریاچه یعنی 2 میلیارد و 578 هزار متر مکعب مورد تایید وزیر نیرو است و قطعا آقای چیت چیان براساس بررسی های کارشناسی این موضوع را اعلام کرده اند و اگر مدیران ایشان این موضوع را رد می کنند به وی اعلام کنند که تعداد نیاز غیرکارشناسی است.
در ادامه این جلسه اخوان سرپرست دفتر بهره برداری تاسیسات آب شرکت مدیریت منابع آب ایران در پاسخ به این سخنان اظهار کرد: ما طبق مصوبات گام برداشتیم و خواهیم کرد . در ضمن زمان سرریز آب به دریاچه اسفند و فرودین است و تا آن زمان اگر آورد سدها شود ما قطعا آب بیشتری به دریاچه خواهیم داد.
موسوی نیز در تایید صحبت های اخوان اظهار کرد: ما نمی توانیم در خلا حرکت کنیم و مجبور هستیم برپایه برنامه حرکت کنیم.
وی افزود: ما نمی خواهیم مقاومتی از سوی استان و مردم ایجاد شود.

کشور برای آینده کم آب آماده شود
کلانتری در مقابل گفت: ستاد پشتیبان وزارت نیرو است و به این وزارتخانه در انجام وظایف ذاتی خود در حوضه آبریز دریاچه ارومیه کمک می کند؛ ولی وزارت نیرو نمی خواهد از آن استفاده مطلوب را ببرد.
وی ادامه داد: اگر مردم حس نکنند دچار کمبود منابع آب هستیم هیچ برنامه ای برای کاهش مصرف نخواهند داشت. امروز حتی وزارت جهادکشاورزی این کمبود را حس نخواهند کرد؛ اگر وزارت نیرو منابع آبی را بدون در نظر گرفتن کمبودهای آتی تامین کند.
وی تاکید کرد: ما باید از الان جامعه را برای آینده ای که با کاهش آب روبرو است آگاه و آماده کنیم و این کار بدون مدیریت مصرف آب امکان پذیر نیست. ما حتی باید دستگاه های دولتی را برای آینده آماده کنیم.
کلانتری اظهار کرد: تاکید امروز ما صرفا تامین آب دریاچه نیست بلکه اصلاح الگوی مصرف است . مدیریت آب در این حوضه آبریز نمونه ای برای مدیریت آب در فارس ٰ خراسان و کرمان است.
دبیر و مجری ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود:ما با آقای چیت چیان نشست های متعدد ی داشتیم و در نهایت تصمیمات و مصوباتی کارشناسی از آن استخراج شد ؛ بنابراین باید آن را رعایت کند . ما نمی توانیم بدون ایجاد تغییر در مدیریت مصرف آب مشکل کمبود آب کشور را برطرف کنیم.
مدیر دفتربرنامه ریزی و تلفیق ستاد نیز در تایید این موضوع اعلام کرد: موضوع احیای دریاچه ارومیه اراده نظام برای احیا است.
مسعود تجریشی ٰ افزود: بنابراین ما باید مشخص کنیم به دنبال اصلاح وضعیت مصرف آب در بخش کشاورزی هستیم یا می خواهیم به این موضوع بهای چندانی ندهیم. ما تا زمانی که به بخش کشاورزی برای مصرف بهینه از آب و افزایش بهره وری فشار نیاوریم ؛ بحث مدیریت مصرف آب به سرعت پیش نمی رود.

اخوان: منتظر بهمن بمانیم
اخوان از مسولین ستاد خواست به وزارت نیرو اعتماد کند و افزود: ما تمام تلاش خود را انجام می دهیم تا برنامه کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی به درستی انجام دهیم .
وی سپس پیشنهاد داد: ستاد تا انتهای بهمن و اسفند وضعیت آتی سدها منتظر بمانند تا براساس وضعیت آتی تصمیم گیری جدید صورت گیرد. در این راستا نیز حجم مصارف تا شهریور سال آتی افزایش نمی یابد . آنچه تغییر می کند تزریق آب به دریاچه و تزریق آب اضافی به مخزن سدهاست.

موسوی: عملکرد ضعیف گذشتگان را اصلاح می کنیم
موسوی نیز تاکید کرد: اگر وضعیت استراتژیک سدهای ما مشخص شود برمبنای آن آب سرریز را به دریاچه می دهیم.ٰ
وی افزود: ما اکنون ضعف عملکرد گذشتگان را ترمیم می کنیم و در این راه مشکلات زیادی داریم ؛ چون وزارت نیرو صرفا با ستاد روبرو نیست ، ما باید خواست های استانداری، محیط زیست و کشاورزی را نیز پاسخ دهیم .
سیامک شیرزاد، مشاور مدیردفتربرنامه ریزی و تلفیق ستاد در واکنش به این سخنان گفت: ما معتقدیم مشکلات زیادی پیش روی وزارت نیرو دارد؛ اما باید این راه را اصلاح کنیم.
وی افزود: سازمان محیط زیست ما به دنبال حفظ دریاچه نیست . اگر آنها خواهان حفظ دریاچه بودند امروز باید بخاطر کاهش آب ورودی به دریاچه رگ هایش بیرون میزد . اما بخشی از تالاب هایی است که به واسطه نابودی دریاچه ایجاد شدند.
تجریشی : باید رویه ها را اصلاح کنیم
اسدالهی نیز در این خصوص تاکید کرد: الفبای مدیریت آب انعطاف پذیری است؛ بدین معنی که در زمان پر آبی به گونه ای متفاوت از دوره کم آبی برای منابع آب کشور تصمیم گیری کنیم.
تجریشی نیز در پایان این نشست گفت: ما باید رویه ها را اصلاح کنیم. ما نباید سلیقه ای رفتار کنیم. باید طوری مدیریت کنیم که آب مورد نیاز با تاخیر وارد دریاچه نشود.
وی تاکید کرد: اگر خواهان اصلاح وضعیت موجود هستیم باید این نگاه را در عمل نشان دهیم. ما معتقدیم این نگاه کم رنگ است شاید دلیل آن ابهام در مصوبات است ؛ اگر از نگاه شما این گونه است ما قطعا مصوبات جدیدی ارائه خواهیم کرد.

700/701

کد خبر: 691847

وب گردی

وب گردی