مطالعات طرح جامع دریاچه بختگان به پایان رسیده است

معاون امور تالاب‌های سازمان محیط زیست معتقد است مطالعات طرح جامع احیای دریاچه بختگان از مدت‌ها پیش انجام و به پایان رسیده و با تشکیل کمیته احیاء تالاب‌های فارس با مسئولیت استاندار برنامه اقدام این طرح با اجماع نظر مسئولان تمام ارگان‌های دولتی در بهمن‌ماه تصویب می‌شود

به گزارش ایسکانیوز،کریمی گفت: در حالی‌که مسئولان استانی و نمایندگان منطقه از این‌که دریاچه بختگان ۱۱ سال را با خشکی سپری کرده و مسئولان محیط زیست کشور اکنون قصد دارند طرح احیای تالاب را برای بهمن‌ماه تصویب کنند تا بعد از مرگ تالاب هم هنوز نوشدارو نرسیده باشد، انتقاد می‌کنند که معاون امور تالاب‌های سازمان محیط زیست معتقد است مطالعات طرح جامع احیای دریاچه بختگان از مدت‌ها پیش انجام و به پایان رسیده و با تشکیل کمیته احیاء تالاب‌های فارس با مسئولیت استاندار برنامه اقدام این طرح با اجماع نظر مسئولان تمام ارگان‌های دولتی در بهمن‌ماه تصویب می‌شود. بختگان دومین دریاچه بزرگ داخلی کشور ۱۱ سال است که در خشکی به سر می‌برد. طی این ۱۱ سال پیامدهای خشکی تالاب نه تنها تاثیرش را بر معیشت مردم گذاشت، بلکه شرایط را برای ورود کویر به فارس نیز مهیا کرد. طی این سال‌ها صدای خشکی بختگان به گوش مسئولان استانی و کشوری نرسید و اگر هم رسید متولیان محیط زیست کشور ترجیح دادند به داد تالاب ارومیه برسند تا بختگان و با همین منوال بخت بختگان سیاه‌تر از همیشه باشد. اکنون پس از ۱۱ سال، رئیس سازمان محیط‌زیست کشور چند روز پیش به شیراز سفر کرد تا راهکارهای احیای بختگان و شرایط موجود بر تالاب را بررسی کند.

در حالی‌که بیش از ۱۱ سال از خشک شدن دومین تالاب بزرگ ایران می‌گذرد رئیس سازمان محیط زیست کشور گویی به‌تازگی در جریان خشک شدن این تالاب قرار گرفتند و بعد از این همه مدت در نشست مشترک با موضوع حفظ و بهبود محیط زیست در شیراز اعلام کردند در بهمن‌ماه برنامه احیای تالاب بختگان تصویب می‌شود. ابتکار در سفر اخیر خود به شیراز اعلام کرد پس از تصویب این طرح اقدامات لازم برای احیای این تالاب انجام می‌شود. مسئولان در حالی پس از گذشت ۱۱ سال به فکر احیای بختگان افتاده‌اند که خشک شدن این دریاچه مشکلات زیادی را برای مردم منطقه و استان فارس به وجود آورده است و تاثیر زیادی که در امرار معاش مردم داشته و باعث تغییر اقلیم و ورود کویر به استان و بیابانی شدن منطقه شده است. نماینده مردم نی‌ریز و استهبان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به وضعیت بحرانی دریاچه بختگان به مهر، گفت: تالاب بختگان بعد از دریاچه ارومیه دومین دریاچه بزرگ ایران است که طی چند سال گذشته به‌طور کامل خشک شده و در حال حاضر از آن فقط نمکزار باقی مانده است.

اصغر مسعودی با بیان این‌که وضعیت دریاچه بختگان نیز از نظر اهمیت کمتر از دریاچه ارومیه نیست به روزنامه سبزینه گفت: در حال حاضر تمام نگاه‌ها به سمت احیای دریاچه ارومیه است؛ اما برای احیای بختگان اقدام مناسبی از سوی دستگاه‌های مربوطه در چند سال گذشته صورت نگرفته است. تاکنون دو جلسه برای احیای تالاب بختگان گرفته شده؛ اما متاسفانه خروجی این جلسات مناسب نبوده و تاکنون اقدام مناسبی برای احیای دریاچه انجام نشده است. نماینده مردم استهبان و نی‌ریز در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از این‌که عزم جدی برای احیای بختگان وجود ندارد، بیان کرد: در حالی‌که این دریاچه دومین دریاچه بزرگ ایران به‌شمار می‌رود، عزمی جدی برای عملیاتی کردن احیای آن وجود نداشته است.

تخصیص تنها ۱۰ درصد از اعتبارات بختگان

مسعودی افزود: طی این سال‌ها برای احیای بختگان بیش از دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار در نظر گرفته شده که کمتر از ۱۰ درصد آن تخصص یافته است. او با تاکید بر این‌که احیای دریاچه بختگان در حد یک شعار باقی مانده، گفت: در حالی موضوعاتی پیرامون احیای دریاچه عنوان می‌شود که هم‌اکنون بیش از ۱۱ سال از خشک شدن آن می‌گذرد و وضعیت نگران‌کننده‌ای دارد.

مسعودی از پیگیری جدی برای احیای بختگان خبر داد و گفت: طی چند سال گذشته با خشک شدن دریاچه بختگان مشکلات عدیده‌ای برای مردم منطقه به وجود آمده است که به‌عنوان نمونه می‌توان به بیکاری و فقر اشاره کرد. امرار معاش مردم روستاهای اطراف بختگان چه در شهرستان نی‌ریز و چه در استهبان همواره از راه کشاورزی بوده؛ اما در چند سال گذشته به‌دلیل شور شدن زمین‌های کشاورزی و کمبود آب کشاورزان بیکار شده و حتی برای تامین مخارج زندگی خود با مشکلاتی روبه‌رو شده‌اند. علی‌اکبر کاظمینی، دبیر موسسه ۱۳ فروردین نیز با اشاره به اظهارات اخیر رئیس سازمان محیط زیست کشور به مهر، گفت: به‌طور قطع در حال حاضر هیچ موضوعی مهم‌تر و ضروری‌تر از احیای دریاچه بختگان نیست؛ زیرا این موضوع در حال حاضر به وضعیتی نگران‌کننده تبدیل شده است.

احیای بختگان در بهمن باعث از دست دادن ایام بارندگی می‌شود

کاظمینی با تاکید بر این‌که باید هرچه سریع‌تر برای احیای بختگان دست به‌کار شد، افزود: اگر قرار باشد طرح احیای این تالاب در بهمن‌ماه تصویب شود، به‌طور حتم یک‌سال بارندگی را از دست داده‌ایم. از این رو باید تدابیر ویژه‌ای اتخاذ شود تا در بارش‌های پاییز و زمستان بتوان تا حدودی برای احیای بختگان گام برداشت. وی با اشاره به این‌که اجرای طرح نباید درگیر کاغذبازی‌های اداری شود، تاکید کرد: وضعیت بختگان هم‌اکنون به‌گونه‌ای است که یک دقیقه هم نباید برای احیای آن وقت را تلف کرد. دبیر موسسه ۱۳ فروردین با بیان این‌که برای احیای بختگان باید به دریاچه‌های کمجان و طشک نیز نظر داشت، گفت: به‌طور حتم برای تحقق این امر باید هرسه دریاچه باهم دیده شود و مصوبات و اعتبارات برای هرسه دریاچه در نظر گرفته شود. برای جلوگیری از عدم گسترش بیابان‌زایی در شرق استان و برون‌رفت از مشکلاتی ازجمله نجات انجیرستان‌ها و... راهی به جز احیای بختگان وجود ندارد. از سوی دیگر معاون تالاب‌های دفتر زیستگاه‌های سازمان محیط زیست ، در این‌باره می‌گوید: طرحی که رئیس سازمان محیط زیست در سفر خود به استان فارس به تصویب آن در بهمن‌ماه اشاره کرده، در حقیقت طرح مدیریت و برنامه اقدامی است که با اجماع نظر کمیته تالاب‌های استان فارس با مسئولیت استاندار ارائه می‌شود. به گفته مسعود باقر‌زاده‌کریمی، طرح جامع احیاء دریاچه بختگان از مدت‌ها پیش تدوین و مطالعات آن به پایان رسیده است و در این راستا دریاچه کمجان تا حدود زیادی احیاء شده است. در این طرح تمام ملزومات احیاء دریاچه ازقبیل حقابه مورد نیاز که باید توسط وزارت نیرو تامین شود و بحث‌های مشارکتی توسط دیگر دستگاه‌ها و فرهنگ‌سازی در جوامع محلی انجام شده است.

آن‌طور که کریمی می‌گوید به‌طور قطع حقابه تعیین شده برای احیای کامل دریاچه کفایت نمی‌کند. معاون تالاب‌های دفتر زیستگاه‌های سازمان محیط زیست با اشاره به این‌که قیاس دریاچه ارومیه با دریاچه بختگان که یک دریاچه کویری و فصلی است مقایسه درستی نیست، تاکید می‌کند: با این حال به نظر می‌رسد اگر شرایط اقلیمی با روند برنامه سازگار باشد، با توجه به این‌که استان فارس یکی از چند استانی است که خشکسالی در آن کماکان ادامه دارد و با اجرایی شدن تصمیمات دولتی و مشارکت مردم روند احیاء دریاچه بختگان سریع‌تر از دریاچه ارومیه باشد.

به اعتقاد او، در حقیقت همواره عدم قطعیت حول سه محور شرایط اقلیمی، ضمانت اجرایی تصمیمات دولتی و مشارکت‌های مردمی درباره برنامه‌های احیایی زیستگاه‌ها که مطالعات کاملی برای آن‌ها انجام شده وجود دارد.

کریمی در پاسخ به این‌که آیا در طرح جامع و برنامه اقدام برای احیاء دریاچه طشک هم برنامه‌ریزی شده است، بیان می‌کند: احیاء دریاچه طشک به اولویت‌بندی طبیعت بستگی دارد و از آن‌جای که اغلب منابع آبی که برای احیاء در نظر گرفته شده؛ چنانچه بارش‌های فصلی مناسب باشد طشک هم احیاء خواهد شد. معاون تالاب‌های دفتر زیستگاه‌های سازمان محیط زیست با اشاره به این‌که دریاچه بختگان در ایده‌آل‌ترین حالت هم همواره پسروی و پیشروی دارد، معتقد است با تامین حقابه و اجرای درست برنامه‌ها از سوی کمیته احیای تالاب‌های فارس خشکی 11 ساله این دریاچه به پایان خواهد رسید.

700/703

کد خبر: 705428

وب گردی

وب گردی