نقص بزرگ در نظارت سازمان تأمین اجتماعی بر نسخه های پزشکان

وقتی یک پزشک در سال 23 هزار نسخه به ارزش 37 میلیارد نوشته است، یعنی سازمان تأمین اجتماعی یا هیچ نظارتی بر عملکرد وی نداشته است یا در قبال تخلفات او سکوت کرده است ...


به گزارش ایسکانیوز به نقل از روزنامه جوان ، «نسخ نجومی» نسخه تازه‌ای از جابه‌جایی پول‌های میلیاردی در حوزه سلامت است. این ماجرا نخستین بار اواخر سال گذشته از سوی محسن سرخو، عضو هیئت مدیره سازمان تأمین اجتماعی با رسانه‌ای کردن نسخ 6 میلیاردی یک پزشک عمومی مطرح شد و احمد میدری، معاون رفاه اجتماعی وزارت کار و رفاه اجتماعی از نسخ 37 میلیاردی یک پزشک در طول یک سال خبر داد. حالا هم علیرضا عبدالله‌زاده از پزشکی می‌گوید که در سال 23 هزار نسخه به ارزش 37 میلیارد نوشته است.

آمار و ارقام ارائه شده درباره نسخ میلیاردی از سوی سازمان تأمین اجتماعی اما در کنار آنکه معضل بی‌اخلاقی برخی پزشکان در صرف منابع مردم را به نمایش می‌گذارد، مؤید یک نقص بزرگ و ناکارآمدی نظارت و پایش در سازمان تأمین اجتماعی نیز هست. به عبارت دیگر پیچیدن نسخه‌های 37 میلیارد تومانی از سوی یک پزشک بدین معناست که این سازمان یا در طول یک سال هیچ نظارت بر نسخ این پزشک نداشته یا در برابر تجویزهای غیر اصولی و میلیاردی وی سکوت کرده است! حالا آنطور که مشاور معاون رفاه اجتماعی وزارت رفاه می‌گوید، قرار است نظارت بیشتر روی نسخ دارویی اعمال شود تا منابع مالی تأمین اجتماعی و پول درمان مردم اینگونه به هدر نرود.

با اجرای طرح تحول سلامت اگرچه شاهد ارتقای سطح رضایتمندی مردم در برخی بخش‌ها بودیم، اما حکایت هزینه‌کرد بی‌ضابطه و در خطر قرار گرفتن منابع مالی حقیقتی انکار‌نشدنی است. از یک سو با اجرای گام سوم طرح تحول و اصلاح کتاب ارزشگذاری نسبی تعرفه‌ها شاهد رشد 120 تا 300 درصدی تعرفه‌ها بودیم و از سوی دیگر برخی تخلفات نظیر عمل‌های القایی و نسخه‌های نجومی در فقدان نظارت شکل گرفت و موجب شد تا درمان چاه ویلی شود که نه فقط همه منابع را بلعید بلکه برای حل بدهکاری میلیاردی بیمه‌ها به مراکز درمانی مجلس با تصویب 8 هزار میلیارد اوراق قرضه سلامت عملاً بدهی طرح تحول را به حراج گذاشت، اما این کار هم برای بدهی‌های میلیاردی حوزه سلامت چاره‌ساز نبود. حالا دیگر شخص وزیر بهداشت هم پذیرفته برای مدیریت منابع نامحدود نظام سلامت باید محدودیت‌هایی اعمال شود. البته قرار است این محدودیت‌ها برای بیماران باشد!

تعیین سقف برای بیماری و درمان !
دکتر سید حسن هاشمی درباره تدبیر وزارت بهداشت برای کنترل هزینه‌ها و منابع در طرح تحول و پس از انتقال بیمه سلامت با تصویب مجلس به وزارت بهداشت می‌گوید: قطعاً برای دفترچه‌های بیمه سقف تعیین می‌کنیم که مثلاً سالانه چقدر می‌توانند در بخش سرپایی هزینه کنند، بخش زیادی از پول بیمه‌ها صرف هزینه‌های خدمات سرپایی می‌شود. یک مریض در روز ممکن است برای یک خدمت به چند پزشک متخصص مراجعه کند و هر متخصص هم به تشخیص خودش سی تی اسکن، ام آر ‌ای و آزمایش تجویز کند و دارو بنویسند، باید حتماً برای دفترچه‌های بیمه سقف بگذاریم. وی در واکنش به اینکه چنین تصمیمی می‌تواند برای مردم چالش‌زا باشد، پاسخ می‌دهد: نمی‌توانیم بدون حساب و کتاب برای کشور هزینه تولید کنیم و نمی‌توانیم همه فشار را روی جامعه پزشکی بگذاریم!

محمد حسین قربانی هم درباره برنامه جدید بیمه سلامت و تعیین سقف پرداخت برای دفترچه‌های بیمه و بیمارستان‌ها می‌گوید: دولت برای بهبود اوضاع، ناچار به کاهش هزینه‌های اضافی در حوزه سلامت شده است که بدون شک تعیین سقف پرداخت برای دفترچه‌های بیمه و بیمارستان‌ها از جمله این اقدامات است. اجرای آزمون وسع برای مشارکت بیمه‌شدگان سلامت در خرید خدمت نیز اقدام دیگری در کاهش هزینه‌های سلامت است تا دهک‌های پایین بتوانند از خدمات بهداشتی و درمانی نیز بهره مند شوند.

رابطه پزشکان و دلالان دارو
تعیین سقف برای دفترچه‌های بیمه و بیمارستان‌ها در حالی است که منبع اصلی هدر‌رفت منابع حوزه سلامت بیماران نیستند بلکه پزشکانند! گواه این ادعا هم آمار و ارقامی است که درباره نسخ میلیاردی برخی پزشکان منتشر شده، ‌همچنان که تقاضاهای القایی پزشکان در طرح تحول سلامت روندی افزایشی را طی کرد. بنابراین برای مدیریت منابع سلامت باید برای پزشکان سقف گذاشت نه بیماران؛‌ این تجربه‌ای است که در بسیاری از کشورهای دنیا اجرایی می‌شود. مشاور معاون رفاه اجتماعی وزارت رفاه درباره واقعیت‌های رخ داده در طرح تحول سلامت می‌گوید: در مواردی که به بیمه مراجعه شده بررسی‌های خود را دنبال می‌کنیم به طوری که در یکی از این پرونده‌ها با چند شبکه و دلال مواجه شده‌ایم، مثلاً پرونده‌ای را به بیمه فرستادیم و بعد از بررسی دیدیم 50 پرونده دیگر مشابه آن وجود دارد که با سه دلال کار می‌کنند و ارزش دارویی نسخه‌شان 14 میلیارد تومان است.

عبدالله‌زاده تأکید می‌کند: در حال واقعی کردن ابزارهای نظارتی هستیم و به دنبال آن هستیم تا ببینیم در این چرخه تجویز دارو چه کسی مشکوک‌تر است. حتی مواردی وجود داشته که یک پزشک در سال 23 هزار نسخه به ارزش 37 میلیارد نوشته است. به گفته وی قبل از طرح تحول سلامت تا سال 92، هزینه‌های درمان تأمین اجتماعی و منابع با یک سرعت و رشد حدود 20 درصدی در سال پیش می‌رفت، اما به یکباره هزینه‌ها با رشد 40 درصدی منابع را دور زد. مشاور معاون رفاه اجتماعی وزارت رفاه می‌گوید: نمی‌توانیم بگوییم چند درصد از پزشکان کار غیراخلاقی کرده و در این نسخه‌نویسی‌ها مشارکت دارند با این حال بیمه‌ها در حال پیگیری و شناسایی هستند به طوری که حتی بیمه‌ها در برخی از استان‌ها سیستم ارجاع و پایش ایجاد کرده‌اند.

او با تأکید بر اعمال نظارت بیشتر روی نسخ دارویی می‌افزاید: بیمه سلامت نیز همچنان مشغول نظارت روی بحث نسخ تجویز شده است؛ چراکه در بررسی‌های انجام شده مشخص شد که فقط 3 درصد بیماران خاص که حدود 30 تا 40 هزار نفر هستند، 1500 میلیارد تومان یارانه دارو مصرف می‌کنند. پیداکردن این 3 درصد مانند یافتن سوزن در انبار کاه است که نظارت بر آن سخت، اما همین 3 درصد بسیار هزینه‌بر شده است.

704

کد خبر: 786522

وب گردی

وب گردی