در شرایط تحریم هم پیشرفت می‌کنیم /جهاد می‌تواند متولی انتقال فناوری در کشور شود

در مراسم بزرگداشت سی‌وهفتمین سالگرد تاسیس جهاد دانشگاهی، رییس این سازمان با بیان اینکه توانستیم مجوز تاسیس دانشکده علوم پایه و فناوری‌های نوین پزشکی از وزارت بهداشت اخذ کنیم، جهاد را متولی انتقال فناوری در کشور دانست.

به گزارش ایسکانیوز، حمیدرضا طیبی در مراسم بزرگداشت سی‌وهفتمین سالگرد تاسیس جهاد دانشگاهی در محل دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه با توجه به تجربه فعالیت ما طی ۳۵ سال اخیر، اشکالاتی در برنامه‌ریزی پیشرفت کشور می‌بینیم، اظهار کرد: متاسفانه در مراحل برنامه‌ریزی کشور شاهد رعایت درست پیش‌نیازها نیستیم در حالی که به طور قطع پیشرفت حاصل برنامه‌ریزی درست و هماهنگ است.

رییس جهاد دانشگاهی افزود: عناصر پیشرفت کشور توسعه فرهنگی، اجتماعی، علمی و فناوری و سیاسی است اما قبل از برنامه‌ریزی در این حوزه‌ها باید سند چشم‌انداز می‌نوشتیم و البته قبل از نگارش سند باید نوع تعامل با دنیا تعیین شود.

وی ادامه داد: باید مشخص شود که آیا در پی حذف از روابط دنیا و یا تنها تکیه بر توان داخل هستیم؟ قاعدتا باید به صورت معقول از توان‌های مختلف دنیا بهره ببریم.

طیبی تاکید کرد: اگر سند علمی کشور را در تعامل معقول با دنیا نوشته‌اند نباید برادرانی مسوول شوند که نهایت کار، درگیر شدن با سخت‌ترین تحریم‌ها باشد.

وی افزود: قطعا در شرایط آزاد بیشتر پیشرفت می‌کنیم البته در شرایط تحریم هم پیشرفت می‌کنیم اما باید این وضعیت به خوبی مدیریت شود.

طیبی تصریح کرد: اگر قرار باشد تحریم فقط منجر به پر شدن جیب واسطه‌ها شود، قطعا قابل قبول نیست.

رییس جهاد دانشگاهی با بیان اینکه باید سناریوی تعامل با دنیا را به درستی انتخاب کنیم، افزود: از طرفی باید اولویت‌های توسعه پیشرفت کشور مشخص شود. این در حالی است که با گذشت 38 سال از انقلاب هنوز این اولویت‌ها تعیین نشده‌اند.

وی با اشاره به ضرورت توسعه سیاسی در کشور، اظهار کرد: سیاسیون باید در مصالح ملی به اتفاق‌نظر برسند. ما واقعاً به دعواهای سیاسی کشور معترض هستیم. این اتفاقات در حالی در کشور ما رخ می‌دهد که 90 درصد برنامه‌های احزاب دنیا مشترک بوده و تنها در 10 درصد برنامه‌ها اختلاف دارند.

طیبی افزود: نباید اقتصاد، جهت‌گیری‌های مختلفی داشته باشد و لازم است سیاسیون ما در مصالح ملی و خطوط قرمز به توافق برسند و در گردش‌های سیاسی، برنامه‌ها تغییر نکند.

رئیس جهاد دانشگاهی با بیان اینکه سند چشم‌انداز در سال 82 نوشته شد و تهیه نقشه جامع علمی کشور در سال 86 ابلاغ شد، گفت: سندی که در حوزه توسعه علم و فناوری نگارش شد در سال 90 یا 91 به اتمام رسید. این فاصله به ضرر کشور است چراکه برنامه‌ها به موقع اجرا نشوند قطعا دچار مشکلات زیادی می‌شویم.

وی تصریح کرد: از سویی دیگر در نوشتن سند هماهنگی لازم در شورای عالی انقلاب فرهنگی با دولت وجود نداشت. به‌گونه‌ای که تنها جسم دولت دراین سند وجود داشت اما روحش وجود نداشت.

طیبی همچنین با بیان اینکه در بدنه دولت میان معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور و وزارت علوم تداخل وظیفه شدیدی وجود دارد، گفت: از سوی دیگر وظایف نهادهای مختلف کشور در اقتصاد مقیاس نیز که یکی از عوامل پیشرفت محسوب می‌شود، مشخص نیست.

رئیس جهاد دانشگاهی اظهار کرد: همچنین اگر مدیران را براساس شاخص‌های درست انتخاب کنیم بسیاری از مسائل کشور حل می‌شود. باید مدیرانی که توانسته‌اند در عرصه عمل به خودباوری برسند، انتخاب شوند و مدیرانی که مطابق با برنامه‌های پیشرفت کشور حرکت می‌کنند نیز در گردش‌های سیاسی نباید تغییر کنند.

طیبی در پایان تاکید کرد: جهاد دانشگاهی با حداقل هزینه ارزش‌آفرینی‌های زیادی داشته و توانسته فرهنگ جهادی را در خود حفظ کند.

گزارش عملکرد جهاد در حوزه‌های مختلف

طیبی در ادامه اظهار کرد: جهاد دانشگاهی یک نهاد دانش‌بنیان برای الگوسازی توان کشور جهت رسیدن به پیشرفت دانش‌بنیان است و در این راستا ۳ حوزه فرهنگی، علم و فناوری و توسعه آموزش‌های تخصصی از حوزه‌های مهم جهاد دانشگاهی محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه به جهت هماهنگ عمل کردن نهادهای مختلف در گردش‌های سیاسی نباید برنامه‌ها تغییر کنند، گفت: به عنوان مثال زمانی که سند چشم‌انداز تهیه شده نباید دولت‌های بعدی خلاف آن عمل کنند.

وی ادامه داد: در سناریوی تعامل با دنیا باید به وحدت نظر بین سیاسیون برسیم.

طیبی با بیان اینکه تعامل با دنیا باید حد وسط داشته باشد، گفت: مقام معظم رهبری طی سخنانی در مراسم تنفیذ ریاست جمهوری مباحثی همچون پرداختن به مشکلات مردم و تعامل گسترده با دنیا را مورد تاکید قرار دادند.

رییس جهاد دانشگاهی در ادامه با اشاره به الزامات پیشرفت کشور اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین الزامات صاحب فناوری شدن است. باتوجه به اینکه رقابت در دنیا سخت‌تر می‌شود ما باید در حوزه فناوری بتوانیم حرف‌های زیادی برای گفتن داشته باشیم.

وی افزود: همچنین اولویت‌های توسعه فناورانه در کشور باید مشخص شود و در این اولویت‌ها نیازها و مقیاس اقتصادی نیز تعیین شود.

طیبی با بیان اینکه برای صاحب فناوری شدن نیاز به آزمایشگاه مرجع ملی داریم، افزود: سازنده باید براساس استانداردهای موجود برای محصول تولیدی خود گواهی بگیرد که پس از اخذ گواهی مسئولان و متولیان باید اقدام به خرید این محصولات کنند.

طیبی عدم رعایت اقتصاد مقیاس را از دیگر موانع سر راه پیشرفت کشور عنوان کرد و گفت: باید قوانین اصلاح شود و راه برای پیشرفت شرکت‌های فناور هموار شود.

وی همچنین تاکید کرد:‌ اگر در حوزه‌هایی فناوری نداریم باید این فناوری را از کشورهای خارجی بخریم اما در این میان این خرید باید مدیریت شود و بازار را در اختیار خارجی‌ها قرار ندهیم.

رییس جهاد دانشگاهی اصلاح نظام فناوری و نوآوری را از دیگر الزامات پیشرفت کشور دانست و بر استفاده از مدیران خود باور جهادی در بخش‌های کشور تاکید کرد.

طیبی افزود: همچنین باید در کشور احزاب قوی داشته باشیم تا از دل این احزاب مدیرانی تربیت شوند که بر کاستی‌ها و مشکلات کشور تمرکز کافی داشته باشند.

وی تاکید کرد: در صورت تحقق الزامات پیشرفت قطعا سرعت پیشرفت ما چند برابر می‌شود و در بازه زمانی ۱۰ ساله به بسیاری از اهداف توسعه‌ای دست می‌یابیم که البته جهاد نیز بر پذیرش مسئولیت بزرگ در این زمینه اعلام آمادگی کرده است.

رییس جهاد دانشگاهی همچنین با بیان اینکه مدرسه اقتصاد مقاومتی در راستای دستیابی به فهم درست از اقتصاد مقاومتی راه‌اندازی خواهیم کرد، گفت: باتوجه به اینکه برداشت‌های متفاوتی از اقتصاد مقاومتی است و بر این باور هستیم که اقتصاد مقاومتی متکی بر توان علم و فناوری داخلی است باید ویژگی‌های آن تشریح شود. از این رو این مدرسه برای مدیران کشور در نظر گرفته شده است تا از این طریق به تعریف مشترکی از اقتصاد مقاومتی دست یابیم.

به گفته طیبی سرفصل‌های این مدرسه تهیه شده و پس از رایزنی و مذاکره با سازمان برنامه وبودجه و معاونت منابع انسانی رییس‌جمهور، مدرسه اقتصاد مقاومتی در داخل جهاددانشگاهی راه‌اندازی خواهد شد.

وی با اشاره به حساب مشترک جهاد دانشگاهی با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار کرد: قرار بود طی سه سال و هر سال ۲۰ میلیارد تومان (سهم هر نهاد) به این حساب واریز شود تا به صورت وام در اختیار واحدهای جهاد برای اجرای پروژه‌های مختلف قرار گیرد.

طیبی افزود: اما در سال ۹۵ به دلیل عدم تحقق جدول ۱۴ و به رغم امیدهای زیادی که داشتیم این حساب مشترک چندان پیش نرفته است و جهاد تلاش می‌کند آرام آرام منابع را تزریق کند.

تصویب ۱۲ طرح ملی جهاد دانشگاهی در سازمان برنامه و بودجه

رییس جهاد دانشگاهی در ادامه با بیان اینکه به رغم برنامه‌ریزی‌هایی که شد و موفقیت‌هایی که به دست آمد اما به دلیل عدم تحقق بودجه پژوهش در جدول ۱۴ فعالیت‌ها آن طور که باید و شاید مورد رضایت نبود، گفت: البته موفقیت‌هایی که طی یک سال گذشته کسب کردیم قابل قبول بوده‌اند و به عنوان مثال در حوزه علوم انسانی به توفیقات خوبی دست یافتیم.

وی ادامه داد: ۱۲ طرح ملی و مهم جهاد دانشگاهی در حوزه علوم انسانی به تصویب شورای علمی سازمان برنامه و بودجه (شورایی که برای بررسی و تصویب پروژه‌های ضروری کشور تشکیل شد) به تصویب رسید و ۲۵ طرح نیز در دست بررسی قرار دارد.

طیبی با اشاره به فعال کردن ۱۲ واحد جهاد براساس مزیت‌های استانی تصریح کرد: این فعالیت‌ها در آینده نزدیک به فعالیت‌های شاخص در جهاد دانشگاهی تبدیل خواهد شد و همچنین طی برنامه ششم توسعه جهاددانشگاهی چند واحد باقی‌مانده جهاد نیز در این راستا مورد حمایت قرار خواهند گرفت.

رییس جهاد دانشگاهی اظهار کرد: طی یک سال گذشته شش فناوری را با موفقیت اجرا کردیم به عنوان مثال می‌توان به ساخت مته‌های حفاری و ثبت رکورد ۷۵ ساعت حفاری بی‌وقفه با دانش کاملا ایرانی اشاره کرد. همچنین دو پروژه دفاعی مهم را به پایان رسانده‌ایم و تحویل داده‌ایم.

وی افزود: دانش فنی فرستنده تلویزیون دیجیتال روستایی را نیز با هزینه کم و نصب بسیار آسان کسب کردیم که این فرستنده در راستای کاهش معضلات فرهنگی با ابتکار فناورانه جهاد دانشگاهی خواجه نصیرطوسی به سرانجام رسید.

طیبی کسب دانش فنی تولید کاغذ معدنی بدون استفاده از آب را نیز از دیگر فناوری‌های موفقیت‌آمیز اعلام کرد و گفت: کسب دانش فنی تولید فلورین با عیار بالا در تولید اسید کلریدریک از دیگر موفقیت‌های جهاد دانشگاهی در حوزه پژوهش و فناوری بود.

به گفته رییس جهاد دانشگاهی ۵ طرح مهم دیگر این نهاد نیز تا پایان شهریورماه رونمایی خواهد شد که یکی از این طرح‌ها مدلسازی و ساخت پایلوت پکیج نمک‌زدایی نفت خام به روش الکترواستاتیک است.

۳۶۲ مقاله جهاددانشگاهی در isi نمایه شد

وی در ادامه با بیان اینکه در سال ۹۵ نسبت به ۹۴ تعداد قرادادهای کارفرمایی جهاد از ۵۰۰ قرارداد به ۴۶۹ قرارداد کاهش یافت، افزود: تعداد مقالات چاپ شده خارجی جهاد نیز ۱۵.۸ درصد رشد داشت و ۳۷۹ مقاله در سال ۹۴ به ۴۲۹ مقاله در سال ۹۵ رسید. اما در حوزه ثبت اختراعات و اکتشافات توانستیم ۱۶ اختراع و شش ژن را ثبت کنیم که نسبت به سال ۹۴، ۱۵.۴ درصد کاهش داشت.

طیبی ادامه داد: در زمینه چاپ مقالات نمایه شده در isi نیز ۳۶۲ عنوان مقاله داشتیم که نسبت به سال قبل ۲۱.۱ درصد افزایش داشته است. همچنین در سال ۹۵، ۵۳ عنوان کتاب در زمینه‌های مختلف به چاپ رسید که نسبت به سال ۹۴، ۱۲.۸ درصد افزایش داشت.

رییس جهاد دانشگاهی به موضوع پزشکی اشاره کرد و گفت: سال گذشته خط تولید صنعتی داروی مترولیپیک برای آلزایمر را افتتاح کردیم.

وی افزود: سال گذشته ۲۰۰ هزار نفر به مراکز خدمات درمان ناباروری جهاد، ۳۰۰ هزار نفر به کلینیک‌های عمومی‌، ۲هزار نفر به درمانگاه، ۸۰ هزار نفر به مرکز تحقیقات و درمان سرطان پستان مراجعه کرده و حدود ۶۰ هزار نفر نیز اعزام پزشک به منازل داشتیم.

اخذ مجوز تاسیس دانشکده علوم پایه و فناوری‌های نوین پزشکی

رییس جهاد دانشگاهی در ادامه گفت: توانستیم مجوز تاسیس دانشکده علوم پایه و فناوری‌های نوین پزشکی از وزارت بهداشت اخذ کنیم.

وی افزود: از طرفی در حوزه آموزش‌های کوتاه مدت تخصصی جهاد به دلیل کیفیتی که ارائه می‌کنیم تبدیل به برند آموزشی شده‌ایم از این رو تعداد فراگیران این دوره‌ها ۱۵ درصد رشد داشته و به ۶۵۵ هزار نفر رسیده است.

طیبی ادامه داد: در این راستا با شرکت‌های بزرگی همچون شرکت ملی نفت و شرکت ملی گاز برای آموزش نیروهای بومی جهت استخدام قرارداد منعقد کردیم و همچنین قراردادی با نهضت سواد آموزی و سازمان بهزیستی امضا کردیم.

وی همچنین بااشاره به یکی از دغدغه‌های مقام معظم رهبری درخصوص انتقال المان‌های فرهنگی غرب از طریق زبان انگلیسی تصریح کرد: آموزش زبان انگلیسی و انتقال نکات مثبت بدیهی است اما باید از انتقال نکات منفی جلوگیری کنیم. از این روی تدوین ۸ بسته آموزشی را در نظر گرفتیم که تاکنون چهار کتاب تدوین شده و در صورت تکمیل هشت جلد، این مجموعه رونمایی خواهد شد.

جهاد می‌تواند متولی انتقال فناوری در کشور شود

رییس جهاد دانشگاهی در ادامه با اشاره به ماموریت‌های محوله شده از سوی شورای راهبری نقشه جامع علمی کشور به این نهاد اظهار کرد: سال گذشته برای اجرایی‌سازی این ماموریت‌ها تلاش زیادی کردیم و نقشه‌راه‌هایی را تهیه کردیم که منتظر تصویب آنها هستیم.

طیبی افزود: می‌توانیم خریدهای خارجی را تجمیع و در مقابل امتیاز انتقال فناوری را درخواست کنیم که جهاددانشگاهی می‌تواند متولی این امر در کشور شود.

وی با اشاره به اینکه جهاد می‌تواند مجموعه فناوری‌های ایجاد شده در کشور را به کشورهای همسو با جمهوری اسلامی از طریق سازمان ایریکا ارائه دهد گفت: در این راستا با 40 سازمان و وزارت امور خارجه هماهنگی‌های لازم را انجام دادیم و موافقت شده اولین پایلوت در حوزه پزشکی در کشور افغانستان اجرا شود و پس از انجام چند پایلوت موفق سازمان ایریکا به بهره‌برداری برسد.

وی همچنین از تاسیس پارک علم و فناوری صنایع فرهنگی و فناوری‌های نرم خبر داد و افزود:‌ این پارک در حوزه صنایع فرهنگی برای اولین بار در کشور در دانشگاه علم و فرهنگ راه‌اندازی خواهد شد.

نام جهاد همواره با تلاش، نوآوری، خلاقیت و دانشگاه گره خورده است

حسن قاضی‌زاده هاشمی در ادامه با بیان اینکه اول انقلاب نام دو نهاد سپاه و جهاد نوشته شد، اظهار کرد: در ابتدای انقلاب دانشجویان به دو گروه تقسیم شدن و گروهی سپاه و گروهی دیگرجهاد را تشکیل دادند.

وزیر بهداشت افزود: نام جهاد همواره با تلاش، نوآوری، خلاقیت و دانشگاه گره خورده است.

وی با بیان اینکه طی این سال‌ها راه پرمخاطره‌ای را گذرانده‌ایم، ادامه داد: مایه مباهات است که مردم هنوز از شعارها و اهداف انقلاب حمایت می‌کنند و با وجود برخی سختی‌ها، بدقولی‌ها و ندانم‌کاری‌ها پشتیبان انقلاب هستند.

هاشمی تصریح کرد: بخش خالی لیوان مواردی است که آرزوهای بسیار خوبی را در حوزه عدالت و رفاه اجتماعی و معیشت مردم داشتیم و به نوعی تعریف انقلاب اسلامی در تراز بین‌المللی و توجه به آحاد مردم بود. امروز گرفتارهای ما در قیاس با موفقیت‌هایمان زیاد نیست اما وقتی فی‌النفسه به مشکلات مردم نگاه می‌کنیم متوجه می‌شویم که این گرفتاری‌ها کم هم نیست.

وزیر بهداشت با بیان اینکه امیدوارم نسل‌های جدیدی به جهاد وارد شود که البته این اتفاق تا حدودی افتاده است، اظهار کرد: اگر جهاد شیوه کاری مشخصی را انتخاب کند به موفقیت‌های بیشتری دست می‌یابد. درست است که تجهیزات، صنعت، پول و نیروی نظامی در پیشرفت موثر هستند اما علم تعیین‌کننده نهایی است.

وی همچنین با بیان اینکه جهاد در حوزه سلامت نیز اقدامات خوبی انجام داده و اگرچه بعضی از این اقدامات پراکنده بودند اما در مسیر خوبی قرار داشته‌اند، گفت: تاسیس دانشکده جدید و بیمارستان کاملا مجهز که موجب رونق پژوهش‌های رویان شود قطعا می‌تواند موفقیت‌های جهاد را چند برابر کند.

هاشمی تاکید کرد: امیدوارم در دولت دوازدهم شاهد حمایت بیشتر از جهاد باشیم و در عین حال نیز همکاری این دو نهاد در حوزه‌های مختلف افزایش یابد.

200/202

کد خبر: 824350

وب گردی

وب گردی