امام سجاد (ع) به چه روی زین العابدین لقب گرفت؟

از جمله القاب امام سجاد (ع) زین العابدین یا زینت عبادت کنندگان نام دارد که از مداومت این امام بزرگوار در عبادت حکایت می کند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز، چهارمین امام معصوم، حضرت علی بن الحسین (ع)، شخصیتی که جد بزرگوارش، حضرت علی بن ابیطالب (ع)، او را بهترین فرد روی زمین بعد از پدرش معرفی کرده است، در مدینه منوره در سال 38 هجری چشم به دنیا گشودند.

**زینت عبادت کنندگان

امام سجاد (ع) دارای القاب و کنیه‌های متعددی است که در کتب روایی و تاریخی ذکر شده است. مشهورترین لقب وی زین العابدین به معنای زینت عبادت کنندگان است. در همین رابطه امام صادق (ع) از رسول خدا (ص) نقل کرده است که فرمود: «در روز قیامت، منادی ندا می دهد که «زین العابدین کجاست؟» و من گویا علی بن الحسین (ع) را می‌بینم که در بین جمعیت با غرور و سربلندی راه می‌رود.»

**زندگانی امام سجاد (ع)

دوران کودکی امام، در زمان جد بزرگوارش، حضرت امیر المومنین و عموی ارجمندش، امام حسن مجتبی (ع) گذشت. دوره‌ نوجوانی اش را تا شهادت پدر بزرگوارش، حضرت امام حسین (ع)، که حدود 10 سال به طول انجامید در خدمت پدر گذراند.

زندگی پربرکت حضرت سجاد (ع) را پس از دوران کودکی و نوجوانی می‌توان به چند مقطع همراهی با امام حسین (ع) از مدینه به کربلا تا هنگام شهادت، پس از شهادت پدر تا ورود به مدینه (رهبری نهضت پس از پدر) و حضور در مدینه تا وفات را برشمرد.

علی بن حسین به هنگام حادثه کربلا در سال ۶۱ هجری حضور داشت ولی چون مریض بود، در جنگ شرکت نیافت از این رو، زنده ماند. برای تمایز از برادر بزرگترش (علی اکبر) و عبدالله و علی که در منابع ذکر شده که در جنگ کشته شده‌اند او را علی اوسط نامیده‌اند. بنابر گزارش‌های جنگ، شمر بن ذی الجوشن خواست تا او را با وجود مریضی به شهادت برساند، ولی دیگران (از جمله عمر بن سعد) جلوی او را گرفتند.

**دوران امامت

آغاز امامت علی بن الحسین به سال ۶۱ هجری قمری است و امامتش ۳۵سال به طول انجامید. دوران امامت او توأم با اختناق شدید و سخت گیری‌های حاکمان بنی امیه علیه شیعیان بود؛ به گونه‌ای که بنا به روایتی در ابتدای امر تنها اصحاب آن حضرت پنج تن بوده‌اند که این خود دلالت بر وضعیت خاص آن زمان می‌کند. علی بن الحسین در این دورانِ سخت به تربیت شاگردانی چند می‌پردازد که از جمله این شاگران می توان به سعید بن جبیر، سعید بن مسیب، محمد بن جبیر بن مطعم، یحیی بن ام‌الطول و ابوخالد کابلی اشاره کرد.

**زهر دشمن در کام امام چهارم شیعیان

امام پس از 35 سال مجاهده در میدان‌های مختلف که تجسم جهادی به مراتب سخت‌تر و جانکاه‌تر از جهاد رویاروی دشمن در میدان نبرد بود، با زمینه‌سازی فعالیت‌های گسترده فرزند و نوه معصوم خود، امام باقر و امام صادق (ع) و استقلال کامل مکتب حیاتبخش امامت که همان اسلام ناب بود و انسجام بخشیدن به جامعه‌ شیعی، به دست ولید بن عبدالملک مسموم شد. شهادت امام چهارم، مدینه و سایر جوامع اسلامی و عموم شیعیان را در غمی جانکاه فرو برد و امروز مدفن مقدس حضرت سجاد (ع) در قبرستان بقیع، در جوار عموی بزرگوارش، حضرت امام حسن مجتبی (ع) قرار گرفته است.

502

کد خبر: 842447

وب گردی

وب گردی