به گزارش ایسکانیوز بر اساس گزارش تحلیلی از سوی رویترز، این گروه تروریستی از دل القاعده ای ظهور کرد که در سال 2004 با اعلام ابو مصعب الزرقاوی اسلامگرای افراطی اردنی تشکیل شده بود. الزرقاوی پس از سقوط صدام بازیگردان اصلی در حملات علیه نیروهای آمریکایی حاضر در عراق بود.
داعش در واقع کار خود را با بمب گذاری مرگبار در سال 2006 در مسجدی در سامرا آغاز کرد.
پس از مرگ الزرقاوی در حمله جنگنده های آمریکا، ابو ایوب المصری جانشین وی شد و رسما تشکیل دولت اسلامی عراق را اعلام کرد. تا سال 2006 دولت اسلامی عراق (که تا آن زمان هنوز ادعایی بر تسلط بر سوریه نداشت) بر بخش های عمده ای در استان غربی الانبار عراق سیطره یافته بود. هر چند که در سال 2008 قبایل سنی مخالف القاعده با پشتیبانی نیروهای آمریکایی، دولت اسلامی عراق را با شکست مواجه ساختند. سرانجام مصری طی عملیات مشترک ارتش عراق و آمریکا در سال 2010 به هلاکت رسید تا باب رهبری برای ابوبکر البغدادی که تازه به دولت اسلامی عراق پیوسته بود باز شود. با روی کار آمدن البغدادی و آغاز درگیری های داخلی در سوریه وی نیروهایش را برای مبارزه علیه بشار اسد به آن کشور گسیل ساخت.
پس از کسب موفقیت هایی از سوی این گروه البغدادی دستور حمله به عراق را صادر کرد و آنها در سال 2013 بار دیگر بخش عمده ای از استان انبار عراق را به تصرف خود در آوردند. همان سال بود که بغدادی آن گروه را دولت اسلامی عراق و شام نامگذاری کرد.
جنگجویان داعش رفته رفته قدرتمندتر می شدند چرا که از تجربیات فرماندهان پیشین ارتش صدام استفاده می کردند. نظامیانی که برخی از آنها در سال 2003 از ارتش جدید عراق برکنار شده بودند تا نارضایتی خود را بیش از پیش بروز دهند.
از سویی دیگر نیز بسیاری از رهبران ارشد این گروه تروریستی مدتها در زندان های آمریکا در عراق محبوس بودند و آزادی آنها پس از مدتها منجر به پیوستنشان به داعش شده بود.
برخی تحلیلگران می گویند که خود بغدادی نیز در زندان "بوکا" واقع در جنوب عراق که تحت اداره آمریکا بوده است زندانی بود.
در سال 2014 داعش بر موصل که شهر مهمی در شمال عراق بود احاطه یافت. طمع بغدادی سپس او را به اعلام خلیفگی خود وا داشت. بعدها داعش توانست چتر شوم خویش را بر بخش های بیشتری از عراق و شام بگستراند. حتی پس از دسترسی این دولت خود خوانده همزمان با انجام حملات تروریستی در اروپا، خاورمیانه و آفریقا شاخه هایی از خود را در لیبی و مصر راه اندازی کرد.
سرانجام اما ارتش های سوریه و عراق با حمایت هم پیمانان خود و بازیابی توان نظامی خویش توانستند با وجود دشواری کار، سرزمین های از دست رفته خویش را یکی پس از دیگری به دست آورند و پایان عصر داعش مهمترین گمانه تحلیلگران باشد.
اما اکنون این سوال مهم در اذهان متبلور است. آیا دولت اسلامی عراق و شام همراه با داعش از بین می رود؟
برخی منابع عربی در ماه دسامبر گزارش دادند که فتح الشام (النصره پیشین) و شاخه سوری القاعده در صدد متحد شدن با جبهه الاحرار الشام هستند که سازمانی قدرتمند بوده و با پول سعودی ها حمایت می شود. پس نتیجه شاید این بشود که یک سازمان جدیدی به نام دولت اسلام شام روی کار بیاید که جهادگران سوری ناراضی از اسد را جذب خود کند. به عبارت دیگر با سقوط داعش به عنوان یک ماهیت جغرافیایی، ائتلاف دیگری برای ادامه درگیری ها با هدف تشکیل دولت اسلامی دیگر روی کار خواهد آمد. همانطور که "ابوسیاف" در شهری در فیلیپین اعلام خلافت کرده است و ارتش فیلیپین همچنان کوچکترین دستاوردی در مبارزه با وی نداشته است.