طراحی و ساخت دستگاه جوشش هسته‌زایی استخری توسط محققان واحد علوم و تحقیقات

محققان واحد علوم و تحقیقات برای نخستین بار در مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی، موفق به طراحی و ساخت دستگاه جوشش هسته‌زایی استخری شدند.

به گزارش ایسکانیوز، این دستگاه از سوی مهدی محمدی و آرمان آقایی کوتنایی از دانشجویان کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک و به سرپرستی دکتر مرتضی خیاط عضو هیات علمی واحد علوم و تحقیقات طراحی و ساخته شده است.

سرپرست پروژه طراحی و ساخت دستگاه جوش هسته‌زایی استخری در این باره گفت: «امروزه با پیشرفت دانش ساخت و تولید و علم مواد، کوچک سازی تجهیزات مهندسی نظیر قطعات الکترونیکی، تجهیزات تهویه مطبوع در وسایل نقلیه و... مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است.»

او با بیان اینکه در صنعت گرمایش و سرمایش، با توجه به مسئله بحران انرژی و مسایل زیست محیطی، تمام تلاش محققان در راستای ابداع و بکارگیری روش ­های اقتصادی­ و سازگار با محیط زیست است، افزود: «یکی از مشکلات پیش رو برای کوچک سازی تجهیزات گرما و سرمایشی، دفع حرارت آنها است، زیرا با کوچک سازی یک قطعه، میزان سطح آن برای دفع حرارت کم و انتقال حرارت کاهش پیدا می کند.»

خیاط ادامه داد: «در واقع با کوچک کردن سطح انتقال حرارت دیگر نمی­ توان با روش ­های انتقال حرارت، گرما را از قطعه مورد نظردفع کرد. بنابراین برای دفع گرما، نیاز به تغییر مکانیزم انتقال حرارت است که یکی از مکانیزم­ های مورد توجه متخصصان، انتقال حرارت جوششی است. در این مکانیزم انتقال حرارت به صورت یک جریان دو فازی است. این روش برای دفع شارهای حرارتی بالا بسیار موثر است.»

او با بیان اینکه یکی از مشکلات در تجهیزات الکترونیکی وجود گرادیان­ های شدید دمایی است، تصریح کرد: «گرادیان­ های شدید دما و وجود نقاط داغ بر روی سطح قطعات باعث ضربه زدن و خرابی تجهیزات می­شوند. استفاده از جریان­ های دو فازی که با تولید حباب همراه است، نه تنها شارهای حرارتی بالا را در کمترین اختلاف دما از سطح کم دفع می کند، بلکه توزیع دما در تجهیزات را یکنواخت‌­تر کرده و دمای در طی جوشش تقریبا یکسان مانده و طول عمر قطعات افزایش می یابد.»

خیاط اضافه کرد: «فرآیند جوشش در بسیاری از فرآیند­های صنعتی از قبیل راکتورهای اتمی، برج­های جذب و تقطیر، تهویه مطبوع، خنک کاری موتورهای احتراق داخلی و سیستم­ های نمک زدایی از آب دریا و ... مورد استفاده قرار می گیرد.»

او خاطرنشان کرد: «تاکنون به دلیل عدم وجود چنین دستگاهی در مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی، بررسی انتقال حرارت دو فازی به منظور اندازه گیری پارامترهای موثر در انتقال حرارت در سایر مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی صورت می ­گرفت که همین امر ما را بر آن داشت تا اقدام به طراحی و ساخت دستگاهی جهت تست حالت­ های مختلف انتقال حرارت جوششی به منظور رفع مشکلات و تناقض­ های علمی موجود کنیم.»

خیاط افزود: «این دستگاه به گونه ­ای طراحی شده است که قابلیت انجام آزمایش در نواحی مختلف جوشش هسته زایی از شارهای پایین تا شار حرارتی بحرانی و ناحیه جوشش فیلمی، جوشش بر روی سطوح با جنس ­های مختلف و میکروکانال­ ها، جوشش در حضور نانو ذرات و امواج الکترومغناطیس و... را داشته و می­تواند زمینه ساز انجام تحقیقات و پژوهش­ های گسترده آتی در دانشگاه شده و گامی مثبت در راستای پیشرفت و خودکفایی کشور باشد.»

کد خبر: 866502

وب گردی

وب گردی