کتاب «پرندگان ایران» رونمایی شد

مراسم رونمایی از کتاب «پرندگان ایران» نوشته مشترک نویسندگان ایرانی و خارجی برگزار شد.

به گزارش ایسکانیوز براساس خبر دریافتی، مراسم رونمایی از کتاب «پرندگان ایران» تألیف مشترک کیس رزلار، درک اسکات، جیری میلکوسی، مایکل بلر، پاول کوار تالنوف، ابوالقاسم خالقی‌زاده و محمد توحیدی‌فر و تازه‌ترین اثر انتشارات ایرانشناسی همزمان با روز ملی پرنده‌ نگری در مؤسسه حیات وحش پارسیان برگزار شد.

این مراسم با حضور محمد توحیدی‌فر و ابوالقاسم خالقی‌زاده دو نویسنده ایرانی کتاب «پرندگان ایران» و جمعی از پرنده‌شناسان کشور و علاقه‌مندان حوزه پرنده‌نگری برگزار شد، نویسندگان به بیان نکاتی درباره محتوای کتاب و مراحل تدوین آن پرداختند.

توحیدی‌فر با بیان اینکه کتاب «پرندگان ایران» دومین منبع پرنده‌شناسی تلقی می‌شود، گفت: گردآوری و تنظیم این کتاب پنج سال زمان برد. نویسندگان سه سال به‌ صورت غیرپیوسته و دو سال به‌ صورت پیوسته روی این اثر کار کردند.

وی افزود: در تألیف این کتاب از دو روش استفاده کردیم؛ نخست بررسی منابع کتابخانه‌ای که در این مرحله ۳۵۰ مرجع مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. روش بعدی گردآوری اطلاعات صحرایی چاپ‌نشده بود. در چند سال اخیر بخش عظیمی از داده‌های ما منتشر نشده است. در تألیف کتاب «پرندگان ایران» تمام تلاشمان را برای بهره بردن از این‌گونه داده‌ها به کار بردیم.

این نویسنده اظهار کرد: این کتاب در ابتدا به زبان انگلیسی نوشته شد اما به پیشنهاد من قرار شد بخش‌های مهم آن به فارسی نیز ترجمه شود و به این ترتیب ماحصل یک کتاب دوزبانه شد.

این پژوهشگر در ادامه به توضیح محتوای کتاب پرداخت و اظهار کرد: در فهرست تفصیلی اصلی این کتاب، ۵۵۱ گونه و در لیست سیستماتیک اصلی، ۵۳۵ زیرگونه معرفی شده است. در این خصوص، فاکتورهایی چون پراکنش جهانی، وجود نمونه‌ موزه‌ای و استناد آن در منابع علمی و همچنین تجربه متخصصین لحاظ شده است.

توحیدی‌فر گفت: دو فهرست به لیست اصلی افزوده شد. فهرست ضمیمه‌ نخست شامل لیستی از ۱۳۵ زیرگونه است که حضور آنها در ایران مشکوک است و فهرست دوم ۴۴ گونه که اگرچه حضور آنها در ایران گزارش شده اما تا کنون مورد تأیید قرار نگرفته است. همچنین فهرست کامل منابعی که در کل متن به آنها ارجاع شده در پایان کتاب آمده است.

وی ادامه داد: در این کتاب مورفولوژی و بوم‌شناسی گونه‌ها بیان نشده است. همچنین نقشه پراکنش در کتاب نیامده و به ذکر موقعیت هر گونه و زیرگونه اکتفا کرده‌ایم.

نویسنده «پرندگان ایران» بیان کرد: نویسندگان ایرانی این کتاب به این نتیجه رسیدند که مهمترین نکته‌ای که همه باید به آن توجه کنند تمرکز روی موضوع حفاظت است و ما زمانی می‌توانیم از پرندگان ایران حفاظت کنیم که اطلاعات درست و مستندی از آنها در دست داشته باشیم. هنگامی که اطلاعات با روش درست گردآوری شود، حساسیت‌زایی برای سازمان‌هایی مانند سازمان محیط زیست به‌وجود می‌آید و ما می‌توانیم امیدوار باشیم که حفاظت از گونه‌ها صورت می‌گیرد.

ابوالقاسم خالقی‌زاده، یکی دیگر از نویسندگان ایرانی کتاب «پرندگان ایران» نیز در این نشست گفت: پنج نویسنده از هفت نویسنده کتاب غیرایرانی بوده و جملگی پرنده‌شناسان متبحر و مشهوری در سطح کشور خود، منطقه خاورمیانه و به حد اولی، در منطقه پاله‌آرکتیک هستند.

او افزود: مهمترین نکته این کتاب این است که دومین چک‌ لیست زیرگونه‌ها محسوب می‌شود. درباره گونه‌ها لیست‌های زیادی ارائه شده اما درباره زیرگونه‌ها بعد از لیست زارودنی در ۱۹۱۱ میلادی، کتاب «پرندگان ایران» دومین چک‌لیست به‌شمار می‌رود.

خالقی‌زاده با اشاره به تألیف این کتاب گفت: در تألیف این اثر دقت و وسواس زیادی به خرج دادیم تا هر زیرگونه‌ای که در کتاب از آن نام برده می‌شود، مستند باشد. داده‌ها درباره زیرگونه‌ها را با پراکنش جهانی آن تطبیق می‌دادیم تا خلاف آن نباشد. هدف ما ارائه یک مرجع معتبر علمی بود که مورد استفاده پژوهشگران و علاقه‌مندان حوزه پرنده‌نگری قرار گیرد. در ابتدای راه بسیاری از متخصصان ما را از تألیف این کتاب برحذر می‌داشتند و معتقد بود کار سنگینی است و از عهده آن برنخواهیم آمد اما خوشبختانه در نهایت موفق به تألیف و انتشار این اثر شدیم.

502

کد خبر: 876131

وب گردی

وب گردی