افزایش سهم دولت از صندوق توسعه ملی مغایر قانون است/ تراز صندوق توسعه منفی است

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: دولت اجازه استفاده بیشتر از منابع صندوق توسعه ملی غیر از تکالیف مصرح در بودجه را ندارد.

به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز؛ سیدناصر موسوی لارگانی ، در خصوص اظهارات رئیس‌جمهور مبنی بر اینکه دولت سهم بیشتری از نفت می‌خواهد و به رئیس سازمان برنامه و بودجه دستور داده تا در بودجه امسال از صندوق توسعه ملی بیشتر استفاده شود، اظهار داشت: صندوق توسعه ملی با پیشنهاد مقام معظم رهبری تأسیس شد و دو رویکرد روشن و مشخص داشت. با توجه به اینکه ذخایری مانند نفت و گاز روزی تمام خواهند شد و سهم آیندگان مصرف می‌شود، به همین دلیل مقرر شد 20 درصد از درآمد این منابع، ذخیره شده و صرف مشکلات کشور یعنی سرمایه‌گذاری، اشتغال و تقویت بخش خصوصی شود.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس عنوان کرد: برای اینکه منابع نفت و گاز به طور کامل در اختیار دولت قرار نگیرد، صندوق توسعه ملی شکل گرفت تا سهم دولت در اقتصاد نیز کاهش یابد. قبلاً صندوق ذخیره ارزی وجود داشت که برداشت‌های بی‌رویه از آن صورت می‌گرفت و تقریباً کف آن جارو شده بود، به همین دلیل اساسنامه صندوق سخت‌گیرانه و برای مصارف ارزی درنظر گرفته شد و بعداً مجلس تسهیلات ریالی را نیز به آن افزود.

موسوی لارگانی با تأکید بر اینکه متأسفانه دولت قبل و فعلی برداشت‌هایی از صندوق توسعه ملی داشته و دارند، عنوان کرد: بنا به پیشنهاد رهبری سهم 20 درصدی صندوق از درآمدهای نفت و افزودن سالانه 3 درصد به آن، در مجلس هشتم و نهم تصویب شد و در سال های قبل باید 26 درصد فروش نفت به صندوق واریز می‌شد. اما با روی کار آمدن دولت یازدهم به 20 درصد کاهش یافت.

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: در سه سال از عمر دولت یازدهم، واریزی صندوق 20 درصد ثابت ماند و همچنین در حال حاضر در برنامه ششم سهم صندوق از 20 درصد برنامه پنجم به 30 درصد افزایش پیدا کرده است تا اتکا بودجه به درآمدهای نفتی کاهش یابد.

عضو کمیسیون اقتصادی با بیان اینکه اکنون اطلاعی از واریز کامل درآمد صندوق نداریم، اظهار داشت: براساس گزارش صندوق توسعه ملی، تراز این صندوق منفی است.

*افزایش سهم دولت از صندوق توسعه ملی مغایر قانون است

او در پاسخ به این سؤال که آیا امکان افزایش سهم دولت در بودجه وجود دارد، گفت: افزایش سهم دولت از منابع صندوق برای بودجه امسال مغایر اساسنامه و قوانین است و اجازه مجلس و رهبری را نیاز دارد.

موسوی لارگانی با اشاره به اینکه باید همواره از بودجه نفتی فاصله بگیریم، گفت: این بدان معنا نیست که نفت نفروشیم، بلکه آن را صادر کرده و منابع را برای سرمایه‌گذاری، رونق زیرساخت‌ها استفاده کنیم، نه آنکه صرف هزینه‌های جاری شود.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به بخش دوم اظهارات رئیس‌جمهور مبنی بر آنکه درآمد نفت در دولت‌های پیش سوراخ نداشت و اکنون منبع درآمد نفتی ما سوراخ است و به صندوق می‌رود، گفت: صندوق توسعه ملی در دولت نهم تأسیس شد و قبل از آن هم ذخیره ارزی وجود داشت، بنابراین این سوراخ برای دولت یازدهم و دوازدهم نبوده است.

* شیوه آمار دادن دولت مقبول مردم نیست

به گفته او، دولت یازدهم و دوازدهم دلبستگی شدید به برجام و پسابرجام داشت تا بتواند با اجرای برنامه‌ها رونق ایجاد کند، اما در وعده‌هایی که به مردم داده بود موفق نبود، گزارش صد روزه نیز گزارش مطلوب و قابل قبول نبود.

او افزود: مردم انتظار ندارند رئیس‌جمهور مجدداً وعده دهد و ارقامی را بگوید که قابل پذیرش نیست، مثلاً در بحث اشتغال، ایجاد 700 هزار شغل جدید تعجب‌آور است، بدتر آنکه اشتغال در سال‌های گذشته را صفر بیان می‌کند، این مباحث را مردم قبول نمی‌کنند چون با چشم خود دیده‌اند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان آنکه گزارش‌ها و ادبیات رئیس‌جمهور بعد از گذشت چهار سال ریاست جمهوری اقناع‌کننده نیست، تصریح کرد: از رئیس‌جمهور انتظار نمی‌رود که با چنین ادبیاتی، صندوق توسعه ملی را سوراخ بودجه بداند، بلکه شعار دولت این بود که از نفت فاصله بگیرد، اما در عمل شاهد این موضوع نیستیم. اشاعه چنین تفکری با شعارهای قبلی منافات دارد.

منبع: فارس

402

کد خبر: 881412

وب گردی

وب گردی