نامه علما و مسئولان ارشد خوزستان درباره خشکسالی استان به رئیس جمهور

نامه جدید رئیس سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر اینکه خوزستان آب مازاد دارد سبب شد که علما و مسئولان ارشد استانی با نوشتن نامه‌‌ای به رئیس جمهور مراتب عدم رضایشان به تصمیمات اتخاذ و بیان شده پیرامون استان خوزستان را اعلام کنند.

به گزارش ایسکانیوز، استان خوزستان به دلیل خشکسالی و عدم مدیریت صحیح در زمینه منابع آبی با مشکلات عدیده‌ای از جمله کاهش و ممنوعیت کشت برخی محصولات، عدم تکمیل طرح 550 هزار هکتاری مقام معظم رهبری، خشک شدن برخی رودها و کاهش دبی رودخانه‌های مهم استان از جمله کارون روبه‌رو شده است.

به گفته امام جمعه موقت اهواز مردم شمال تا جنوب و شرق تا غرب این استان با مشکلاتی در زمینه آب شرب روبه‌رو هستند به طوری که مردم ایذه و دهدز علی‌رغم همجواری با سد کارون 3 به وسیله بشکه و تانکر آب مصرفی مورد نیازشان را تهیه می‌کنند.

همه این مسائل از یک سو و نامه جدید کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور مبنی بر اینکه خوزستان آب مازاد دارد نیز از سوی دیگر سبب شد که علما و مسئولان ارشد استانی با نوشتن نامه‌‌ای به رئیس جمهور مراتب عدم رضایشان به تصمیمات اتخاذ و بیان شده پیرامون استان خوزستان را اعلام کنند.

متن نامه به شرح ذیل است.

«بسمه تعالی

محضر حجت الاسلام والمسلمین روحانی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

با سلام

احتراما همان گونه که استحضار دارید کشور از لحاظ منابع آب در شرایط بحرانی بسر می‎برد. با این حال با کمال تاسف تصمیماتی که برای برطرف کردن مشکل کمبود آب اتخاذ شده‌اند خود در حال تبدیل شدن به مشکلی بزرگتر شده است و آن ایجاد اختلاف و درگیری میان مردم مناطق درگیر کمبود آب است. بر این اساس تصمیم‎گیری و برنامه‌ریزی در مورد این موضوع باید با توجه دقیق به جوانب علمی، اجتماعی و سیاسی امر صورت گیرد.

جناب روحانی اکنون آحاد جامعه نسبت به ابعاد خسارت‌های عظیم زیست محیطی سیاست‌گذاری‌های نادرست مدیران در حوزه آب آگاه هستند. مردم می‌دانند که زیاده‌روی در مصرف آب‌های شیرین قابل استحصال نهایتا به خشک شدن دریاچه ارومیه و تالاب هورالعظیم و بسیاری دیگر از منابع آب‌های جاری و تالابی کشور منجر می‌شود. رفتار ناسنجیده با طبیعت منجر به خسار‌ت‌های عظیمی خواهد شد که حتی صرف هزیه‌های سنگین نیز نتواند صدمات وارده را جبران کند.

جناب روحانی قطعا مطلعید که مردم استان خوزستان سا‌ل‌هاست آثار سوء مدیریت منابع آب جاری در استان را با خشک شدن تالاب‌ها و شور شدن آب شرب شهرها و روستاها و خشک شدن نخیلات و استشمام گرد و غبار لمس کرده‌اند و از ابتدای استقرار دولت جنابعالی با وعد‌های داده شده و هزینه‌های انجام شده، چشم امید به برطرف کردن این مشکلات را داشته و دارند.

ریاست جمهور انتقال آب بین حوضه‌ای آب از سرشاخه‌های کارون و دز که در طول سالیان گذشته بارها صورت گرفته و تاکنون سالیانه 1.3 میلیارد متر مکعب از آب کارون و دز را به نقاط مختلف کشور منتقل می‌‌کند، از این به بعد براساس آمار و اطلاعات متقن و مشاهدات روزمره مردم خوزستان و نظر کارشناسان، قابل تحمل نیست. تجویز و پیگیری و توجیه انتقال‌های جدید به هیچ‌وجه کارشناسانه و منطقی نیست. اصرار بر ادامه روندهایی که به نابودنی محیط زیست و زندگی و معیشت مردم خوزستان و حتی چهار محال و بختیاری می‌انجامد در سال‌های اخیر سبب بروز مشکلات اجتماعی بین استان‌های هم‌جوار گشته است.

در چنین شرایط بغرنجی نامه آبان ماه کلانتری ریاست سازمان حفاظت محیط زیست کشور در رابطه با اعلام وجود آب مازاد در حوضه کارون و تجویز انتقال بین حوضه‌ای در رسانه‌ها منتشر شد.

فارغ از هدف اصلی نامه که جای بحث و بررسی دارد از اینکه برای نخستین بار مبانی توجیه انتقال آب در آن ذکر شده فرصتی را ایجاد کرد تا اساتید و کارشناسان فن و مسئولان مرتبط با موضوع بتوانند نقدهای خود را بر بند بند نامه کلانتری بشرح نامه پیوست(که اساتید دانشگاه های استان نوشته اند) وارد کند.

ملاحظه نقدهای وارده و در نظر گرفتن وضعیت فعلی کارون و مقایسه مقدار صرفه‌جویی در سال با 2.5 میلیارد مترمکعب نیازهای معطل مانده در حوضه کارون همه دلالت بر نبود آب مازاد و صحیح نبودن توجیهات انتقال آب از سرشاخه‌های کارون و دز و بحرانی بودن وضعیت رودخانه کارون بزرگ را دارند. عدم توجه به مشکلات این حوضه پی آمدهای نامطلوب اختلال جدی در اجرای طرح 550 هزار هکتاری، هجرت روستاییان به مناطق حاشیه‌نشین شهرها، خشک شدن تالاب‌ها، گسترش کانون‌های ریزگرد، و ایجاد نارضایت‌‌های گسترده مردمی را در پی دارد.

از طرف دیگر باید توجه داشت که در تمام نقاط کشور آب به اندازه شرب و بهداشت وجود دارد و آنچه منتقل می‌گردد عملا در اختیار کشاورزی و صنعت قرار خواهد گرفت در حالی که به گفته مسئولین ذیربط قیمت تمام شده هر متر مکعب آب انتقالی (با احتساب منافع از دست رفتن تولید انرژی برقآبی به ازاء هر مترمکعب آب انتقالی) بدون احتساب منافع از دست رفته در مناطق مبداء، حداقل 10000 ریال خواهد بود، درآمد دولت از محل فروش هر مترمکعب آب در بخش کشاورزی حداکثر 200 ریال و در بخش صنعت 4000 ریال است. لذا از نظر اقتصادی نیز کشور متحمل ضرر و زیان فراوان می‌شود.

بر این اساس از جنابعالی استدعا داریم ضمن توجه به مفاد نامه پیوست و در نظر گرفتن مشکلات رودخانه کارون و حساسیت‌های اجتماعی موجود دستور اکید فرمایید تا پروژه‌های انتقال آب از سرشاخه های کارون و دز متوقف و این پرونده برای همیشه بسته شود.

و من الله التوفیق»

اسامی نمایندگان مردم استان خوزستان در مجلس خبرگان رهبری که از نامه حمایت کرده‌اند به شرح ذیل است.

آیت الله سیدمحمد علی موسوی جزایری؛ آیت الله عباس کعبی‌نسب؛ آیت الله محسن حیدری آل‌کثیری؛ آیت الله سید علی شفیعی؛ آیت الله عبدالکریم فرحانی و آیت الله محمد حسین احمدی.

همچنین اسامی نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی نیز بدین شرح است.

جواد کاظم نسب(الباجی) و علی ساری و نیز همایون یوسفی نمایندگان اهواز، باوی، حمیدیه و کارون؛ عامر کعبی و جلیل مختار و نیز غلامرضا شرفی نمایندگان مردم آبادان؛ فریدون حسنوند نماینده مردم اندیمشک؛ هدایت‌الله خادمی نماینده مردم ایذه و باغملک ؛ علی گلمرادی نماینده مردم ماهشهر، امیدیه و هندیجان؛ حبیب‌الله کشت‌زر نماینده مردم بهبهان و آغاجاری؛ عبدالله سامری نماینده مردم خرمشهر؛ عباس پاپی‌زاده نماینده مردم دزفول؛ قاسم ساعدی نماینده مردم دشت‌آزادگان و هویزه؛ اقبال محمدیان نماینده مردم رامهرمز و رامشیر؛ مجید ناصری‌نژاد نماینده مردم شادگان؛ سید راضی نوری نماینده مردم شوش؛ سهراب گیلانی نماینده مردم شوشتر و گتوند و نیز علی‌عسگر ظاهری عبده‌وند نماینده مردم مسجد سلیمان، اندیکا، لالی و هفتکل.

اسامی اعضاء شورای اسلامی کلان شهر اهواز که از نامه حمایت کرده‌اند در ادامه آمده است.

محمد جعفر فلسفی؛ حسین حیدری؛ محمد رضا ایزدی؛ فتح الله حاجتی؛ رحیم کعب عمیر؛ محمد هادی قنوات؛ سید ناصر موسوی نژاد؛ سید محسن موسوی زاده؛ اسکندر لطفعلی زاده؛ عبد الزهرا سنواتی؛ جاسم موسوی پور؛ مهران باباپور و مازیار جهانبخشی.

گروه‌ها و احزاب استان خوزستان نیز که نامه مورد تایید آنها بوده است به شرح ذیل هستند.

حزب ندای ایرانیان حزب اتحاد ملت ایران اسلامی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه شهید چمران اهواز

حزب مردمسالاری انجمن اسلامی معلمان انجمن اسلامی دانشجویی دانشگاه شهیدچمران اهواز

حزب اراده ملت حزب اسلامی کار خانه کارگر مجمع زنان اصلاح طلب حزب اعتماد ملی

مجمع اسلامی فرهنگیان جمعیت زنان مسلمان نواندیش حزب همبستگی انجمن روزنامه نگاران زن

سازمان دانش آموختگان ایران سدا مجمع دانشجویان و دانش آموختگان انجمن اسلامی مهندسان

جمعیت میثاق صادق انجمن اسلامی دانشجویان پیرو خط امام دانشگاه شهید چمران اهواز

انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز حزب موتلفه اسلامی جامعه اسلامی کارمندان دولت

جامعه اسلامی کارگران جامعه اسلامی فارغ التحصیلان هنر کانون دانشگاهیان ایران اسلامی

کانون تربیت اسلامی جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی

جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی جامعه اسلامی مهندسین استان

تسنیم

901/900

کد خبر: 896947

وب گردی

وب گردی