وعده سرخرمن دولت برای مناطق روستایی/ بودجه‌ی 97 ناتوان در اشتغال‌زایی برای روستائیان

کمبودهاى موجود در مناطق روستایى بهانه ای برای مهاجرت افراد حاضر در این مناطق شد، با توجه به اینکه اشتغال و تحصیل از جمله دغدغه های اصلی این افراد است بنابراین ورود به مناطق شهری را به عنوان اصلی ترین اولویت زندگی خود قرار دادند.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی ایسکانیوز؛ همیشه یکی از مسائلی که فکر برخی از افراد را به خود واداشته عدم رسیدگی به مناطق روستایی و به‌تبع، عدم تمایل افراد حاضر در این مناطق جهت زندگی در روستاهاست که این امر زمینه مهاجرت افراد از روستاها به شهرها و همچنین افزایش جمعیت شهری را مهیا کرد، با وجود اینکه ناهنجاری‌های اجتماعی در روستاها بسیار کمتر از شهرها است اما به دلیل بالا بودن امکانات بهداشتی، آموزشی و درمانی، سطح درآمد و نیز اشتغال در شهرها افراد تمایل بیشتری جهت زندگى در مناطق شهرى دارند.

در حال حاضر رشد جمعیت شهری تا حدی افزایش یافته که بسیاری از مسئولین روند افزایش جمعیت را زنگ خطری می دانند که باعث ایجاد موانع و نیز بدتر شدن شرایط محیطی و افزایش مسائل اجتماعی مربوطه مانند بیکاری، فقر، نابرابری و در آخر عدم دستیابی به درآمد می شود که این عوامل کاهش کیفیت زندگی در نواحی شهری را با خود به همراه خواهد داشت.

براساس بررسى هاى انجام شده تا چندین سال گذشته تعداد شهرهای موجود در کل کشور 200 شهر بود که این تعداد روز به روز با افزایش همراه شد و به تعداد یک هزار و 217 شهر رسید، از این آمار ارائه شده بیش از 70درصد آن شهرنشین و کمتر از 30 درصد آن شامل جمعیت روستایی هستند.

با توجه به اینکه اخیرا مشکلات شهری مانند ترافیک و آلودگی هوا تا حد زیادی با افزایش همراه بوده بنابراین در صورت فراهم شدن امکانات لازم و بسیاری از افراد تمایل به مهاجرت در شهرهای کوچک تر را خواهند داشت.

از دیگر عواملی که منجر به مقایسه زندگی در مناطق شهری و روستایی می شود و تمایل به شهرنشینى را افزایش داده، تفاوت در میزان درآمد و نیز هزینه است با توجه به اینکه بسیاری از افراد به دلیل سهولت در کسب شاخص‌های اشتغال، آمورشی و نیز درمانی تمایل به زندگی در شهرها را دارند اما به دلیل بالا بودن هزینه های جاری باعث دوگانگی تصمیم گیری در مهاجرت به شهرها برای برخی از افراد شده است.

افزایش مشکلات موجود در شهرها باعث شد تا بسیاری از مسئولان در راستای ارتقای کیفیت زندگی در مناطق روستایی توجه ویژه ای داشته باشند تا بتوان از این طریق شاهد کاهش مهاجرت افراد از مناطق روستایی به شهرها باشیم و تا حدودی از مشکلات موجود در شهرها برطرف شود که در این زمینه برخی از کارشناسان اقتصادی بهترین راه حل این مشکل را ایجاد اشتغال و بهبود حمل و نقل عمومی می دانند.

با توجه به اینکه اخیرا صحبت های بسیاری درخصوص توسعه مناطق روستایی مانند ایجاد اشتغال و همچنین توسعه حمل و نقل عمومی انجام شده تا از این طریق کمتر شاهد مهاجرت از مناطق روستایی به شهرها باشیم اما ارائه لایحه بودجه 97 باعث توقف خوش بینى ها نسبت به کاهش مشکلات این مناطق و فراهم کردن امکانات براى این مناطق شد، کاهش ٤٣ درصدى بودجه در لایحه ٩٧ نشانگر سهل انگاری و کم توجهی مسئولین به این مناطق کم برخوردار است.

سید کمال الدین شهریاری، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصادی ایسکانیوز با اشاره به کاهش بودجه تعلق گرفته در حوره حمل و نقل کشوری در لایحه بودجه 97 گفت: در نگاه کلی کاهش بودجه 97 در حوزه حمل و نقل کاملا مشهود است اما زمانی که منابع درآمدی و هزینه ای بودجه مورد ارزیابی قرار می گیرد، متوجه می شویم که این کاهش تنها شامل حمل و نقل نبوده بلکه کلیه طرح های عمرانی دچار کاهش اعتبار شده‌اند که حمل و نقل هم به عنوان یکی از طرح های عمرانی کشور محسوب می شود.

او در ادامه بیان کرد: در لایحه بودجه 97 علاوه بر حوزه حمل و نقل ریلی به کلیه حوزه‌های راهداری، راهسازی و نیز راه های روستایی کم توجهی شده است و با توجه به لایحه بودجه می توان گفت که این کاهش بودجه تنها شامل وزارت راه و شهرسازی نیست بلکه وزارت نیرو را هم در برگرفته است.

شهریاری اظهار داشت: حوزه حمل و نقل و به مراتب موضوع آب و نیز برق از جمله مسائلی است که در برنامه ششم در اولویت بوده و بسیار مورد توجه قرار گرفته بنابراین با توجه به چنین اهمیتی، علاوه بر بی توجهی به حوزه حمل و نقل به موضوع آب هم در وزارت نیرو توجه چندانی نشده است.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با اشاره به سهل انگاری های صورت گرفته نسبت به مناطق روستایی گفت: متاسفانه به مسائل روستاها نه تنها در بورجه 97 بلکه در بسیاری از مسائل بی توجهی شده است، شعارهای بسیاری در زمینه روستا و نیز اولویت قرار گرفتن این مناطق داده شده اما در عمل اتفاقی نیفتاد و بسیاری از مسئولین و نیز دولتمردان اعتبار چندانی برای این مناطق در نظر نگرفتند.

او با بیان اینکه توجه به شهرها باعث رشد و توسعه کشور خواهد شد، گفت: یک سری از معضلات پیچیده اجتماعی در کلان شهرها به نام حاشیه نشینی اتفاق می افتد که این امر ناشی از عدم توجه به روستاهاست، در کنار این عوامل فقدان اشتغال در روستاها و نیز کمبود خدمات منجر به مهاجرت روستاییان به شهرها خواهد شد.

شهریاری با بیان اینکه بی مهری مسئولان نسبت به مناطق روستایی باعث عدم تمایل افراد برای ماندن در این مناطق شده است، افزود: در حال حاضر بنیاد مسکن به عنوان تنها نهادی محسوب می شود که اکنون در حال فعالیت است، با توجه به میزان اعتباری که در اختیار این بنیاد قرار می گیرد تنها قادر به مقاوم سازی مسکن روستایی هستند و نیز به اجرای طرح هادی، آسفالت کردن و جدول بندی در این مناطق بپردازند.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: به غیر از بنیاد مسکن هیچ دستگاه دیگری در مناطق روستایی خود را مسئول نمی داند و چندان اقدام چشمگیری را برای این مناطق انجام نمی دهند، به خصوص در مسئله اشتغال که به هیچ عنوان در این مناطق توجه نشده و بسیاری از افراد حاضر در این مناطق این امر را جهت مهاجرت از مناطق روستایی و ورود به شهرها بهانه کردند.

او با تاکید بر تاثیر کاهش بودجه 97 براشتغال گفت: در واقع اشتغال به صورت غیرمستقیم توسط دستگاه های اجرایی اجرا می شود، با توجه به اینکه اجرای طرح های عمرانی توسط دستگاه های اجرایی محقق می شود، بنابراین باعث اشتغال زایی برای مشاوران و پیمانکاران صورت می گیرد، همچنین زمانی که پیمانکاران پروژه ای را در دست می گیرند خود به خود تعدادی نیروی انسانی را برای اشتغال در اختیار می گیرند.

شهریاری گفت: کاهش اعتبارات عمرانی باعث تعطیلی و عدم شروع پروژه ها و نیز پروژه های نیمه کاره می شود که این امر زمینه ساز بیکاری شرکت های پیمانکار و مهندسین می شود.

او در پایان اظهار داشت: یک درصد از بودجه نفت در اختیار حمل و نقل کشور قرار می گیرد، این در حالیست که از این بودجه سهمی به صورت مستقیم در اختیار مسکن قرار نمی گیرد، زیرا در این زمینه قانون‌گذار مبلغی را برای این حوزه پیش بینی نکرده است.

این گزارش می افزاید؛ باتوجه به معضلاتی که اخیرا شهرنشینان با آن دست و پنجه نرم می کنند، بنابراین درصورتی که دولت و دیگر مسئولان در راستای حمایت از مناطق روستایی و نیز توسعه این مناطق بودجه ای را درنظر گیرند، به طور قطع در آینده ای نزدیک شاهد مهاجرت کمتری از سوی مناطق روستایی به شهرها خواهیم بود.


401

کد خبر: 897392

وب گردی

وب گردی