ابداع روش تشخیص سریع آلودگی تخم‌مرغ به باکتری سالمونلا

محقق واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاداسلامی برای اولین بار در کشور با استفاده از روش Real-time PCR و آنالیز نقطه ذوب با دقت بالا(High resolution melt) موفق به تفکیک و تشخیص باکتری‌های سالمونلا انتریتیدیس و سالمونلا تیفی موریوم در نمونه‌های تخم مرغ آلوده شده به این باکتری‌ها شد.

به گزارش ایسکانیوز به نقل ازروابط عمومی واحد علوم و تحقیقات صابره فهیمی با بیان اینکه سالمونلا نوعی باکتری باسیل گرم منفی است که در جوجه‌ها و تخم‌مرغ‌ها معمولاً وجود دارد، گفت: سالمونلاها یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده عفونت‌های غذایی هستند به نحوی که بر اساس گزارشات موجود، سالانه میلیون‌ها نفر به این بیماری مبتلا شده و هزاران مرگ ناشی از عفونت‌های سالمونلایی در سراسر جهان اتفاق می‌افتد. بنابراین شناسایی سریع سالمونلاها در مواد غذایی بسیار حائز اهمیت است.

​ وی با اشاره به اینکه بطور معمول سالمونلا از طریق روش کشت میکروبی قابل شناسایی است، ادامه داد: با توجه به اینکه این روش زمان‌بر بوده (۴ الی ۷ روز) و از دقت کافی برخوردار نیست، در این تحقیق سعی بر آن شد تا با استفاده از روش Real-time PCR و آنالیز HRM به عنوان یک روش سریع و دقیق به شناسایی و تفکیک سالمونلا انتریتیدیس و سالمونلا تیفی موریوم در تخم مرغ‌های آلوده شده (به طور دستی‌) پرداخته شود.

دانشجوی تحصیلات تکمیلی رشته مهندسی علوم صنایع غذایی واحد علوم و تحقیقات ادامه داد: در این روش پس از استخراج DNA نمونه‌های آلوده و تهیه مخلوط واکنش، از تکنیک Real-time PCR با استفاده از رنگ فلورسنت و یک جفت پرایمر طراحی شده استفاده شد و در نهایت آنالیز منحنی‌های ذوب با دقت بالا صورت گرفت.

فهیمی با بیان اینکه نتایج حاصله از روش Real-time PCR و آنالیز HRM نشان داد که این روش کارآمد است، اضافه کرد: بر اساس این روش می‌توان کمتر از ۲۴ ساعت نسبت به شناسایی سالمونلا و تفکیک سروتیپ‌های سالمونلا تیفی موریوم و سالمونلا انتریتیدیس در تخم مرغ خام اقدام کرد.

محقق واحد علوم و تحقیقات ادامه داد: در این روش تنها با استفاده از یک جفت پرایمر و انجام آنالیز HRM، به‌راحتی می‌توان دو سروتیپ متداول سالمونلا را شناسایی و تفکیک کرد و مقادیر هر یک از باکتری‌ها را در نمونه تعیین کرد که علاوه بر کار کمتر، سبب صرفه‌جویی در زمان و هزینه به لحاظ مشکلات مربوط به طراحی پرایمر نیز می‌شود. بنابراین می‌توان این روش را تکنیکی حساس و سریع در تشخیص نمونه‌های غذایی آلوده با باکتری‌های سالمونلا دانست. این امر کنترل کیفی و کمی محصول در کمترین زمان با دقت بالا را که یکی از نیازهای صنایع غذایی است را برطرف خواهد کرد.

این پژوهش در قالب پایان‌نامه «مطالعه کارایی روش Real-time PCR وآنالیز نقطه ذوب با دقت بالا (High resolution melt curve analysis) درتفکیک وتشخیص سالمونلا انتریتیدیس ( Salmonella Enteritidis) وسالمونلا تیفی موریوم (Salmonella Typhimurium) درنمونه های‌تخم مرغ خام آلوده شده به طور تجربی» و ثبت اختراع به راهنمایی دکتر حامد اهری و دکتر نریمان شیخی در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی صورت گرفته است.

204

کد خبر: 931918

وب گردی

وب گردی