تالیف کتاب « گندم سیاه» از سوی کارمند واحد اردبیل

کتاب «گندم سیاه» حاصل تلاش محمدعلی جهانبین؛ کارمند دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در قطع وزیری و با تیراژ 1000 نسخه از سوی انتشارات یاوریان چاپ و منتشر شد.

جهانبین در گفتگو با خبرنگار ایسکانیوز اظهار کرد: « کتاب گندم سیاه بعنوان اولین کتاب در خاورمیانه در خصوص شناخت و آداپتاسیون گندم سیاه نگارش شده و بذر این محصول از دو سال قبل، از مرکز تحقیقات سیمیت تهیه و در اختیار استادان دانشگاه قرار گرفته تا تحقیقات لازم انجام شود.»

او در خصوص اهمیت موضوع اظهار کرد: « تغذیه انسان ها و حیوانات از نظر محصولات زراعی و باغی به طیف متنوع و مشخصی از گونه های کشت متکی است که در حال حاضر قریب به 6 هزار گونه از این محصولات وجود دارد.»

وی افزود: « از میان این گونه ها تنها چند گونه به عنوان محصول اصلی و استراتژیک هستند که در تولید و عرضه مواد غذایی سهم مهمّی را ایفا می کنند و تحقیقات کشاورزی انجام شده در اکثر کشورهای دنیا و کشور ما نیز معمولا بر روی این محصولات اصلی متمرکز است.»

این پژوهشگر اضافه کرد: « روند سنّتی تحقیقات در کشورهای در حال توسعه بر روی محصولات اصلی و تا حدودی ثابت و کلیدی متمرکز شده و محصول جدید به ندرت وارد چرخه تحقیقات می شوند، در حالیکه محصولات پر اهمّیتی وجود دارند که به علّت عدم شناخت، مورد کم توجهی قرار گرفته اند.»

جهانبین بیان کرد: « افزایش روز افزون نیازهای وابسته به صنعت کشاورزی شامل نیازهای غذایی، دارویی، پوشاک و... سبب شده است دانشمندان در کشورهای توسعه یافته صنعتی و کشاورزی به مواد یا محصولات زراعی کم توسعه یافته اهمیت ویژه ای داده و تحقیقاتی را در جهت تولید گیاهان مفید و موثّر جدید انجام دهند که این تحقیقات بر روی محصول گندم سیاه از دهه 90 میلادی در روسیه، چین و برخی از کشورهای اروپایی به شکل چشمگیری شروع شده است.»

وی افزود: « در کشورهای در حال توسعه مانند کشور ما، کمبود منابع مالی و انتظار بیش از حد از محصولات استراتژیک باعث شده که میل نسبی تحقیقات کشاورزی به محصولات زراعی اصلی بوده و محصولی پراهمّیت و پرفایده همچون گندم سیاه تاکنون به چرخه کشت و تولید وارد نشود.»

نویسنده کتاب « گندم سیاه» ادامه داد: « در حالی که شرایط آب و هوایی و خاکی کشور، جمعیّت بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر ناشی از مصرف گلوتن (بیماری سلیاک)، افزایش روزافزون جمعیت مبتلایان به میزان فشار خون و قند خون بالا، افزایش روزافزون جمعیت چاقی در کشور ناشی از مصرف ماکارونی و نان گندم، می بایست پیش از اینها اهمّیت توجّه و تولید به محصولاتی مانند گندم سیاه را ایجاد می کرد.»

وی تاکید کرد: « این محصول از نظر دارویی بسیار گیاه پراهمیّتی بوده و توانایی بسیار خوبی جهت رشد در مناطق خشک، خاک های شور و خاک های ضعیف از نظر عناصر غذایی دارد.»

او اظهار کرد: « اطلاعات موجود و محدود در مورد این گیاه و گیاهان مشابه باعث عدم شناخت و عدم ورود این محصول به چرخه تولیدی و غذایی در کشور شده و این امر موجب شده در خصوص جمع آوری اطلاعات پایه ای، آداپتاسیون و بومی سازی این گیاه هیچ گونه تحقیقاتی انجام نشود.»

جهانبین گفت: « با استعانت از خداوند متعال در کتاب حاضر سعی شده است با معرفی این محصول، اهمیت اقتصادی، غذایی و دارویی این گیاه بررسی شده و نحوه کشت و پرورش آن به علاقمندان و دانشجویان ارائه شود.»

کارمند دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل اظهار کرد: « در حال حاضر در خصوص افزایش بذر و شناساندن و بومی سازی این محصول کارهای بزرگی در دست انجام است و امیدوارم با ورود این محصول به صنعت کشاورزی، دریچه ای تازه در توسعه صنعت غذایی کشور گشوده شود.»

محمدعلی جهان بین دارای دکتری زراعت علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه دولتی آنکارا، مدرس گروه زراعت دانشگاه های استان و دارای 4 مقاله ISI مورد تایید وزارت علوم و تحقیقات و فناوری در خصوص محصول استراتژیک گندم و دو مقاله در کنفرانس های بین المللی بصورت ارائه شفاهی پیرامون محصول گندم سیاه است.

کد خبر: 954615

وب گردی

وب گردی