اظهارنامه صادراتی ارزش‌دار می‌شود/ نرخ معامله ارز: توافق بین صادرکننده و واردکننده

معاون وزیر صنعت گفت: معاون وزیر صنعت با بیان اینکه در دو ماهه ابتدای سال جاری ۲۰ میلیارد دلار ثبت سفارش برای واردات انجام شده است، گفت: این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۱۲ میلیارد دلار بود.

به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز؛ مجتبی خسروتاج در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران بیان اینکه صادرات کالا در دو ماهه سال جاری با احتساب میعانات گازی به ۱۸ میلیون و ۷۶۸ هزار تن و معادل ارزی ۷ میلیارد و ۷۳۹ میلیون دلار رسیده است که نسبت به سال قبل ٤.٨ درصد از لحاظ وزن و ٢٢درصد از نظر ارزشی افزایش داشته است.

معاون وزیر صنعت افزود: چین، امارات، عراق، افغانستان و هند پنج بازار نخست صادراتی ایران در سال جاری بوده است.

رئیس کل سازمان توسعه تجارت اظهار کرد: تراز تجاری ٩٤٢ میلیون دلار در دو ماهه سال جاری مثبت است که البته باید به این نکته در مورد واردات توجه داشت که ثبت سفارش همواره بالاتر از واردات است. بنابراین ترخیص کالا از گمرک ملاک است البته تا این لحظه ۲۰ میلیارد دلار ثبت سفارش شده است.

او با بیان اینکه ۷۰ درصد ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما عرضه می شود، گفت: واگذاری اظهارنامه های صادراتی کالاهای غیرفرآوری شده در بند دو به متقاضیان واردات گروهی که حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد صادرات غیرعمده کشور را پوشش می دهد، یکی از سیاست های دولت در خصوص نحوه تامین ارز کالاهای وارداتی کشور است.

خسروتاج ادامه داد: استفاده از منابع ارزی ناشی از صادرات نفت خام برای واردات بخشی از کالاها از طریق سیستم بانکی نیز یکی دیگر از راهکارها است. استفاده از منابع ارزی ناشی از صادرات فراورده های نفتی، پتروشیمی و اقلام معدنی فلزی که در سامانه نیما فروخته می شود، در فاز اول حدود ۷۰ درصد صادرات غیرنفتی را پوشش می دهد.

معاون وزیر صنعت اعلام کرد: براساس بخشنامه معاون اول رییس جمهور در اردیبهشت ماه، شرکتهای دولتی و شرکتهای وابسته به نهادهای عمومی غیردولتی و شرکتهای تحت مدیریت دولت و صادرکنندگان عمده مجاز به واگذاری پروانه صادراتی خود به سایر واردکنندگان نیستند، واردات توسط این صادرکنندگان از محل ارز حاصل از صادرات منحصر به تامین نیازهای خود خواهد بود.

خسروتاج گفت: به دلیل اینکه در مواردی محدود، شرکتهای بزرگ بخش خصوصی نیز همین اقلام را صادر می کنند بنابراین برای اجرای یکسان ضوابط و عدم تبعیض در کار، کلیه افراد و شرکتهای صادرکننده اقلام مذکور مشمول فروش ارز صادراتی در سامانه نیما هستند. با توجه به بخشنامه ها و دستورالعمل های صادره تکلیف درآمدهای ارزی صادراتی سایر کالاهای غیرپتروشیمی و معدنی چه می‌شود؟ خاطرنشان کرد: اولا صادرات سایر اقلام که عمدتا توسط بخش خصوصی صورت می گیرد از اقلام خرد و با ارزش صادراتی پایین است که در حال حاضر ضرورتی برای ورود آن به سیستم طراحی شده، نیست.

او اظهار داشت: صادرات این اقلام در سال جاری پیش بینی می شود بین ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار باشد که چنانچه سیاستهای تشویقی مناسبی به کار گرفته شود به ۲۰ میلیارد دلار هم می رسد.

به گفته رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران، درآمدهای ارزی صادرات این اقلام نیز به موجب بخشنامه معاون اول رئیس جمهور مشمول استفاده در چرخه اقتصادی کشور است ولی نه صرافا از طریق فروش در سامانه نیما بلکه اظهانامه صادراتی صادرکننده می تواند برای اقلام خاصی که اعلام می شود مورد استفاده قرار گیرد.

او ادامه داد: صادرات این اقلام از زمان راه اندازی سامانه نظام یکپارچه مدیریت ارزی که از حدود ۴۵ روز پیش راه اندازی شده است، مشمول فروش ارز به بانکها و صرافی های فعال در این سامانه هستند. عدم فروش در سامانه نیما به منزله تخلف تلقی شده و اعمال معافیت مالیاتی صادرکنندگان و سایر مشوق های صادراتی منوط به رعایت دستورالعمل مورخ دو اردیبهشت امسال است.

به گفته رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران: ارزش برآوردی صادرات اقلام مذکور که در سامانه نیما به فروش می رسد حدود ۳۰ میلیارد دلار در سال جاری برآورد می شود که باعث می شود شفافیت بیشتری در هدایت منابع ارزی صادراتی به سمت کالاهای اولویت دار وارداتی کشور اختصاص یابد و البته در دوره های سه ماهه ممکن است به مقدار اقلام تحت پوشش افزایش یابد به نحوی که ۸۰ درصد صادرات غیرنفتی را شامل می شود.

مکانیزم فروش توافقی ۲۰ درصد ارز صادراتی اعلام می شود

خسروتاج در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا نرخ خرید و فروش ۲۰ درصد ارز کالاهایی که مجاز به عدم ارایه ارز حاصل از صادرات به نیما نیستند، اجازه معامله با نرخ توافقی را دارند یا خیر؟ گفت: این موضوعی است که صادرکنندگان طی یکماه اخیر مطرح می کنند. برای این موضوع اقلام خاصی در نظر گرفته شده است که طی روزهای اینده اعلام خواهد شد.

معاون وزیر صنعت در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار مهر درباره ارایه ۲۰ درصد ارز حاصل از صادرات غیرنفتی خارج از سامانه نیما به واردکنندگان گفت: اظهارنامه صادراتی ارزش دار می شود؛ ضمن اینکه نرخ این اظهارنامه در خرید و فروش میان صادرکننده و واردکننده، توافقی خواهد بود. اما ملاک قیمت معامله دلار همان ٤٢٠٠تومان خواهد بود.

او در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار مهر مبنی بر اینکه فهرست اقلامی که برای تامین ارز از ۲۰ درصد درامد حاصل از صادرات که نباید به سامانه نیما ارایه شوند، شامل چه مواردی است؟ گفت: واردکنندگان اقلام غیرضرور از جمله کالاهای لوکس و خودرو باید ارز را از این محل تامین کنند که پیشنهاد آن به دولت ارایه شده است.

منبع: فارس

402

کد خبر: 955149

وب گردی

وب گردی