ابهام در حذف دانشگاه‌های دستگاه‌های اجرایی، توسط وزارت علوم

بعد از انتشار دفترچه راهنمای انتخاب رشته ارشد 97، رشته‌هایی از دانشگاه‌های قوه قضائیه، وزارت خارجه، وزارت اطلاعات و صدا و سیما کنار گذاشته شده بود که برخی از رشته‌های حذف شده با اعتراضات داوطلبان ، به دفترچه بازگشت.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، نتایج اولیه کارشناسی ارشد 97 روز چهارشنبه 9 خرداد‌ماه منتشر شد، به دنبال آن بعد از انتشار دفترچه در کمال ناباوری بسیاری از داوطلبان که تمایل به حضور در دانشگاه‌های خاص مربوط به سازمان‌ها و ارگان‌های مختلفی چون سازمان صدا‌‌و‌سیما، دانشکده وزارت خارجه و قوه قضائیه را داشتند با حذف رشته‌‌های مربوط به این دانشگاه‌‌‌‌‌ها مواجه شدند که سیل عظیمی از اعتراضات را به دنبال داشت، گزارش پیش رو به بررسی این رویداد از ابتدا تا به امروز پرداخته که مشروح آن به شرح زیر است:

انتخاب رشته داوطلبان مجاز آزمون کارشناسی ارشد سال 97 با یک شوک بزرگ به داوطلبان آغاز شد. دفترچه انتخاب رشته منتشر شد ولی داوطلبان با باز کردن دفترچه متعجب شدند، چرا که برخی رشته‌ها از دفترچه حذف شده بود و جالب اینکه این مسئله بدون هیچ اطلاع‌رسانی قبلی صورت گرفت و داوطلبانی که معتقد بودند به دلیل وجود آن رشته‌ها آزمون دادند و قصد انتخاب همان رشته‌های حذف شده را داشتند به وزارت علوم اعتراض کردند.

اصلاحات دفترچه انتخاب رشته کارشناسی ارشد روی سایت سازمان سنجش قرار گرفت و در این اصلاحیه، برخی رشته‌های حذف شده کارشناسی ارشد به دفترچه بازگشت.

رشته‌هایی از دانشگاه‌های قوه قضائیه، وزارت خارجه، وزارت اطلاعات و صدا و سیما از دفترچه کارشناسی ارشد کنار گذاشته شده بود که برخی از رشته‌های حذف شده کارشناسی ارشد رشته‌هایی از دانشگاه وزارت خارجه و صداو سیما به دفترچه بازگشت.

اما مشکل داوطلبان اینجاست که مجتبی شریعتی‌نیاسر معاون آموزشی وزیر علوم این بازگشت رشته‌ها را فقط مربوط به امسال می‌داند؛ یعنی احتمال بروز این مشکلات برای داوطلبان در سال آینده هم وجود دارد.

بر اساس مصوبه شورای عالی اداری کشور، دستگاه‌های اجرایی مجاز به پذیرش دانشجو نیستند و وزارت علوم نیز مکلف شد طبق قانون، پذیرش دانشجو در مراکز آموزش عالی وابسته به دستگاه‌های اجرایی را صفر کند، در سال جاری جلوی پذیرش دانشجو در مراکز آموزش عالی وابسته به دستگاه‌های اجرایی گرفته شد و بر اساس استعلامی که از سازمان اداری و استخدامی گرفته شد، چهار دانشکده شامل صدا‌‌و‌‌‌‌‌سیما، علوم قضایی، روابط بین‌الملل و پژوهشکده واژه‌گزینی از این قانون مستثنی شدند.

موسسات آموزش عالی وابسته به نهادهای نظامی نیز کماکان می‌توانند به فعالیت خود در زمینه پذیرش دانشجو ادامه دهند و تصمیم‌گیری در خصوص این نهادها به اذن مقام معظم رهبری موکول است ولی مستثنی شدن پذیرش دانشجو در دستگاه‌های اجرایی فوق فقط برای امسال اعتبار دارد، تمام مراکز آموزش عالی وابسته به دستگاه‌های اجرایی باید برای پذیرش دانشجو در سال 98 تعیین تکلیف کنند تا بتوانند جذب دانشجو داشته باشند.

وزارت علوم به مصوبه 30 بهمن ماه سال 1390 استعلام کرده و بر اساس آن پذیرش دانشجو در این دانشگاه‌‌ها را صفر کرده است. بر اساس مصوبه مذکور مؤسسات آموزش عالی وابسته به دستگاه‌ها به غیر از دانشگاه‌های نفت، شهید رجایی و فرهنگیان باید به وزارت علوم منتقل شوند. در بهمن 96 مجدداً بر این مصوبه تأکید شد، جالب اینجاست که بر اساس این مصوبه تأکیدی بر توقف پذیرش دانشجو صورت نپذیرفته است، بلکه برای صرفه‌جویی اقتصادی باید این دانشگاه‌ها به وزارت علوم واگذار شوند.

ریشه نارضایتی‌‌‌‌های امروز به دستور رئیس جمهوری در اسفندماه برمی‌گردد، براساس این مصوبه موسسات پژوهشی وابسته به دستگاه‌های اجرایی، از سال تحصیلی ۹۷/۹۸ به هیچ عنوان مجاز به پذیرش دانشجو در هیچ‌یک از مقاطع تحصیلی نیستند.

بر اساس این ابلاغیه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، سازمان سنجش آموزش کشور و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از تاریخ ابلاغ این مصوبه (۱۷ بهمن ۱۳۹۶) مجاز به صدور مجوز پذیرش دانشجو در هیچ‌یک از مقاطع تحصیلی برای این‌گونه موسسات نیستند.

در توضیح این مصوبه آمده است: از آنجا که وظیفه قانونی اجرای آموزش‌های عالی منجر به اخذ مدرک تحصیلی دانشگاهی، صرفا برعهده وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و سایر دستگاه‌های اجرایی در این زمینه، وظیفه قانونی برعهده ندارند و همچنین به منظور ایجاد فرصت برابر برای بخش‌خصوصی به منظور ایفای نقش در اجرای آموزش‌های عالی علمی- کاربردی، مقرر شده است با توجه به تبصره ماده ۱۱۵ قانون مدیریت خدمات کشوری که به موجب آن «ایجاد هرگونه دستگاه اجرایی جدید موکول به تایید شورای عالی اداری و تصویب هیات‌وزیران و تصویب مجلس شورای اسلامی است»، لذا ایجاد هرگونه موسسه آموزش علمی- کاربردی وابسته به دستگاه‌های اجرایی کشور توسط دانشگاه جامع علمی- کاربردی بدون رعایت تبصره فوق ممنوع است و موسسات موجود منحل و دستگاه اجرایی ذی‌ربط مکلف است اقدامات اجرایی انحلال را، حداکثر طی مدت یکسال به انجام برساند.

در همین خصوص میر حمایت میرزاده سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات و مجلس در گفت‌‌و‌‌گو با خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز گفت: هر دستگاه اجرایی بهتر است به کارهای تخصصی مربوط به خود پرداخته و صرف داشتن یک دانشگاه وابسته به سازمانی خاص که جدای از وزارت علوم باشد دلیل برعملکرد بهتر یک سازمان نخواهد بود، بلکه بار اضافه‌‌ای را به فعالیت‌‌های مرتبط با آن ارگان تحمیل خواهد کرد.

وی افزود: انحلال تمامی مراکز آموزش عالی متصل به سازمان‌‌‌ها و مراکز خاص منجر به یک انسجام نظارتی در دانشگاه‌‌ها و موسسات آموزش عالی توسط وزارت علوم می‌‌‌شود، به این ترتیب هر سازمان به وظایف مربوط به خود می‌‌پردازد.

سخنگوی کمیسیون آموزش خاطر نشان کرد: هر دستگاهی باید رسالت و ماموریت اصلی خود را بداند و صرفا به داشتن یک دانشگاه وابسته به سازمان خود توجه نکند. سازمان‌‌‌‌‌‌های اجرایی نباید بخش زیادی از انرژی خود را صرف مسائلی کنند که جزو وظایف سازمانی آنها نیست.

میرزاده در پایان تاکیدکرد: بنابراین وجود دانشگاه‌‌های وابسته به سازمان‌‌ها و مراکز خاص به دلیل موانعی که در انجام ماموریت اصلی سازمان‌‌‌های مربوط به وجود می‌‌‌‌‌آورد، بهتر است به وزارت علوم سپرده شود که قطعا ثمرات بهتری دارد.

گفتنی است، چندی پیش منصور غلامی وزیر علوم در نشست مشترک شورای دانشگاه و مراکز آموزش عالی خراسان‌شمالی با بیان اینکه برخی دستگاه‌های دولتی اقدام به تأسیس دانشگاه کرده بودند، تاکید کرد: تأسیس دانشگاه برای تمامی دستگاه‌های اجرایی ممنوع است و تاکنون ۹۰ درصد این مراکز منحل شده‌اند و تمامی مراکز پژوهشی دوباره باید تنها به وظیفه علمی و پژوهشی خود بپردازند؛ چرا که دانشگاهی شدن آنها پیامدهای مناسبی ندارد.

آنچه مسلم است، بر مبنای مصوبات مجلس و شواهد موجود با توجه به تاکید وزیر علوم به انحلال دانشگاه‌‌‌های وابسته به سازمان‌‌‌‌‌های اجرایی و مراکز خاص، بعید به نظر می‌‌رسد که پذیرش در این دانشگاه‌‌‌‌‌‌‌ها سال آینده صورت پذیرد، این درشرایطی است که بعضی از سازمان‌‌‌‌ها خصوصا صدا‌‌‌و‌‌سیما در تربیت افراد زبده که باید آموزش‌‌‌‌‌های تخصصی ویژه دیده باشند تا در بدنه سازمان مورد استفاده قرار گیرند در آینده به جهت تامین نیرو با مشکل مواجه خواهد شد.

انتهای پیام /

کد خبر: 968230

وب گردی

وب گردی