به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، آمار و احتمال و داده کاوی ابزار مهمی برای مدل سازی و درک داده کوچک و بزرگ با کاربردی در تجارت و اقتصاد (کنترل تورم, سهام بورس)، ژنتیک (درمان بیماری)، فیزیک (شبیه سازی حرکت ذرات درون یک سیال) و ... است.
به قول استیفن هاوکینگ فیزیکدان برجسته، مغز انسان همواره در حال مدل سازی از پدیده های پیرامونش بوده و با هرکشف و اختراع جدید، مدل خود را کامل تر می کند. پس انسان همواره نیازمند بررسی و کنترل نتایج آزمایش های علمی روی مدل هاست.
یک آماردان باید به مباحث نظری آمار واحتمال و نیز دو گروه نرم افزار آماری به شکل جدول یا صفحه گسترده با منو محاسباتی مانند Excel - Spss – Minitab -و محیط ورود دستور محاسباتی R - Matlab - مسلط بوده و با نرم افزار بانک اطلاعاتی، برنامه نویسی تحت وب و تهیه گزارش نهایی آشنا باشند. کار با نرم افزارها نیازمند یادگیری زبان برنامه نویسی, تحلیل آماری و رفع خطای برنامه نویسی است.
کتاب « آمار و احتمال کاربردی با R » شامل مباحث اولیه تا پیشرفته آمار و احتمال کاربردی و داده کاوی است که حاصل چند سال تدریس در دوره کارشناسی رشته های آمار و ریاضی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و رشته های فنی و مهندسی و مدیریتی است.
مباحث کتاب با ارایه مثال های متنوع و محاسبات کامپیوتری آنها با تاکید بر نرم افزار R و بعضی دستورهای نرم افزارهای (Matlab, SPSS, Excel ,Minitab, …) است که جدول توابع کاربردی آنها به تفکیک آورده شده است. برای مطالعه کتاب نیاز به آشنایی دروس آمار و احتمال، ریاضیات عمومی دانشگاهی و برنامه نویسی کامپیوتری دارید که روابط آنها مختصرا توضیح داده شده یا استدلال و اثبات آن ارایه شده است. توابع به کار رفته در نرم افزارها و جداول آماری در پیوست کتاب آورده شده است.
در حالت کلی، نتایج آزمایش های علمی دارای دو نوع مدل یا داده مربوط به آن هستند که شامل:
- مدل یا داده قطعی (Deterministic)
- مدل یا داده تصادفی (Random – Stochastic)
مدل قطعی شامل متغیرهایی ثابت و با نتیجه آزمایش یکسان برای هر آزمایشگر بوده اما مدل تصادفی دارای متغیرهایی با مقادیر دارای خطای متکی به شانس است و نتیجه یک آزمایش برای هر فرد و هر آزمایش دیگر ممکن است متفاوت باشد. بررسی دقیق داده تصادفی برای نتیجه گیری، تصمیم گیری و پیش بینی وضعیت آنها، نیاز به آموزش و یادگیری این دو مفهوم و روش علمی دارد.
- آمار روش علمی تجزیه و تحلیل، پیش بینی و استنباط از داده تصادفی است.
- علم احتمال, مدلی ریاضی برای بیان شکل بهینه ساختار داده تصادفی است.
در حالت کلی یک مطالعه، تحقیق یا پژوهش آماری شامل مراحل اصلی چون طرح ریزی، جمع آوری داده، ارزیابی، اهداف پژوهش، تهیه بانک اطلاعاتی داده، تجزیه و تحلیل اولیه داده با آمار توصیفی، طرح فنی، مراحل کار، جمع آوری داده، معرفی مدل احتمال و تعیین پارامترهای آن و شبیه سازی مدل تصادفی ، تهیه وسایل مورد نیاز، نگهداری و امنیت داده ، پیش بینی ونتیجه گیری آماری وتهیه گزارش نهایی است. همچنین نرم افزار R دارای حجم کم، مجانی، کد باز، امکان نصب روی چند سیستم عامل، توان به اشتراک قرار دادن فایل ها از طریق وب و امکان دسترسی به خروجی دستورها است. نرم افزارهای Excel – Spss - Minitab دارای منوهای ساده محاسبات آماری هستند و نرم افزار Matlab با زبان ساده ریاضی امکان تعریف متغیر مجهول و شبیه سازی دارد.
مباحث این کتاب شامل موارد زیر و ارایه مثال هایی متنوع با محاسبه نرم افزاری همچون ورود و ویرایش داده و تبدیل آن (Data Entry and it's Transform), آمار توصیفی (Descriptive Statistic), توزیع احتمال (Probability Distributions), فاصله اطمینان (Confidence Interval), آزمون فرض (Testing Hypotesis), آنالیز یا تحلیل واریانس (Analysis of Variance), رگرسیون (Regression)، رده بندی (طبقه بندی یا گروهبندی) (Classification), خوشه بندی (Clustering) و کاربردهای دیگری مانند شبیه سازی یا مدل سازی با فرآیندهای تصادفی (Stochastic Processes) و مدل صف بندی و سری زمانی و ... است.
کتاب « آمار و احتمال کاربردی با R و راهنمایی نرم افزارهای (Matlab، SPSS Excel، Minitab، …)» تالیف سید محمود میرخان عضو هیات علمی دانشگاه در 891 صفحه ، شمارگان هزار نسخه توسط انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی منتشر شد.
انتهای پیام/