سال گذشته تنها ۲۰ مورد ابتلا به مالاریا داشتیم/ 100 برابر میانگین جهانی شِکَر مصرف می کنیم

نشست خبری معاون بهداشت صبح امروز در‌وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، دکتر علیرضا رئیسی‌ در‌ این نشست ضمن تبریک چهلمین سالگرد پیروزی‌ انقلاب گفت: ۴۰ سال از‌ پیروزی‌ انقلاب گذشته است، بسیار مناسب‌ است تحقق اهدافی‌ که بعد از انقلاب در‌حوزه سلامت در نظر گرفته ایم را بررسی کنیم. در‌حوزه سلامت در راستای تحقق اهداف به خوبی عمل کرده ایم؛ اما اشکلاتی‌ وجود داشته است.

وی ادامه داد: در‌حوزه سطح یک و پیشگیری، اهدافی را مد‌نظر داشتیم و بر اساس آن نیز شاخص‌هایی توسط سازمان جهانی بهداشت تعیین شده بود. معمولا شاخص‌ها براساس منطقه‌ای خاص و سپس‌ بر اساس دنیا سنجیده می شود. زمانی که شاخص ها با کشورهای همسایه سنجیده می شوند، میزان موفقیت نیز مشخص خواهد شد.

معاون بهداشت وزارت بهداشت، گفت: در سال ۲۰۱۹، ۱۹ میلیون کودک در سراسر جهان از زدن واکسن در سال محروم هستند. همان طور که می‌دانید عمده مرگ و میرهایی که در کشور به وقوع پیوسته، بر اساس بیماری‌های‌ واگیر‌دار بوده است. پیش از انقلاب، بیش از ۱۵۰۰ کودک دچار‌فلج اطفال می شدند. هزاران نفر در ۵ دهه پیش نابینا می شدند.

وی بیان کرد: قبل از انقلاب بیش از ۱۰۰ هزار نفر در‌کشور مبتلا به مالاریا می‌شدند. همچنین سالانه هزاران نفر از نوزادان ما به علت بیماری کزاز از بین می‌رفتند. در‌همین راستا باید مباحث ایمن‌سازی و واکسیناسیون صورت می‌گرفت، این امر در دهه ۴۰ و ۵۰ شروع شد؛ اما‌ در انجام آن چندان موفق نبودیم، در اوایل انقلاب پوشش واکسیناسیون عمده ما ۳۰ درصد بود؛ زیرا دسترسی‌ها محدود بود و در تامین واکسیناسیون با مشکل مواجه بودیم.


رئیسی افزود: در سال ۷۲ پوشش واکسیناسیون به ۹۰ درصد رسید و ابتلا به کزاز نوزادی به صفر رسید. در سال گذشته تنها ۲۰ مورد ابتلا به مالاریا داشتیم. در سال ۷۲ واکسن هپاتیت‌ B به سیستم واکسیوناسیون، در سال ۸۳ واکسن سرخک سرخچه و اوریون را داشتیم.
۱۸ سال است که موردی از مرگ در اثر فلج اطفال در‌کشور ‌ ثبت نشده است. از آنجایی که واکسن فلج اطفال از سه ظرفیتی به دو ظرفیتی تبدیل شد، افرادی که از سال ۹۴ به بعد دنیا آمده و واکسن را دریافت نکرده اند بر اساس فراخوان اعلامی می‌توانند یک واکسن تزریقی دریافت کنند‌.

وی اظهار‌ داشت: ما در‌بحث مالاریا به سمت ریشه کن کردن این بیماری‌ در کشور می رویم. همچنین‌ بیماری سل یک بیماری‌ویرانگر است و کانون اصلی آن در پاکستان و افغانستان واقع شده است. کشور ایران از جمله کشورهایی‌است که اتباع بیگانه را در بیماری هایی مانند HIV و... رایگان درمان می کنیم.


معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: پیش از انقلاب، ۱۴۷ مورد در هر ۱۰۰ هزار‌نفر‌به بیماری‌سل‌ مبتلا می شدند. در حال حاضر آمارها در منطقه بی نظیر است به ۱۱ نفر ابتلا به ۱۰۰ هزار نفر می رسد.

وی اضافه کرد: میزان دقت ما‌ در بیماری سل علیرغم تمامی تحریم ها به ۸۷ درصد می رسد که در این زمینه نیز مورد تقدیر سازمان جهانی بهداشت قرار گرفته ایم.
رئیسی خاطر نشان کرد: در حال حاضر مسئله اصلی که منجر به ایجاد مشکلات در جهان شده است بیماری های غیر واگیر هستند که از جمله آن می توان به بیماری های قلبی‌و عروقی، چاقی، بیناری های ناشی از آلودگی هوا، سرطان و ... اشاره کرد. باید در زمینه عادت های غذایی اقدامات لازم را انجام دهیم. ما در حال حاضر تقریبا ۱۰۰ برابر جهان از شکر استفاده می کنیم. ایرانیان ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ کالری بیش از نیاز خود مصرف می‌کنند.

وی افزود: بزرگترین دستاورد ما طی ۴۰ سال‌گذشته شبکه ای‌قدرتمند در‌حوزه بهداشت است. شما نمی توانید یک روستا را پیدا کنید که خانه بهداشت نداشته باشد. همچنین بیش از ۱۸ هزار خانه بهداشت، ۳۰ هزار بهورز داریم که در سراسر‌کشور مشغول به ارائه خدمت هستند.

معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: بیش از ۶ هزار‌ و ۲۰۰ پروژه برای روستاها و منطق محروم در‌ حوزه سطح یک تعریف شده که نیمی از آن به بهره برداری رسیده است، تلاش می کنیم ۱۵۰۰ پروژه را در نیمه اول‌ اردیبهشت به مرحله اجرا برسانیم.

وی‌ اضافه کرد: سالانه حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار مادر‌باردار داریم که از این میان تنها ۵۳۰ هزاز نفرشان به ما مراجعه می کنند. در یک استان مانند ایلام یا سمنان میزان پوشش مادران باردار بالای ۸۰ درصد است اما این میزان در‌تهران تنها به ۱۷ درصد می رسد.

رئیسی بیان کرد: ما ۱۲‌گام اجرایی پزشک خانواده را تعریف‌کرده ایم که ۷ گام در‌حوزه بهداشت‌ و ۵ گام دیگر آن نیز در حوزه درمان است. هر خدمتی که برای فرد تجویز می شود باید در سیستم وارد شود.ما در‌نظر داریم به صورت تدریجی برنامه پزشک خانواده را تا سال ۱۴۰۲ کامل کنیم. انشالله ما در سال ۱۴۰۴ هر ۱۲ گام پزشک خانواده اجرایی خواهد شد. در تمام استان ها گام های لازم در حال پیشروی است، البته در چند استان مانند گلستان، گیلان و مازندران سرعت انجام گام های‌اجرائی را افزایش داده ایم.


وی اظهار داشت: از سه سال گذشته اقدامات خوبی در راستای جذب افراد بومی در منطقه و شهری که از آن رفته اند، صورت گرفته است. این افراد طی‌یک تعهد ده ساله باید به محل زندکی خود بازگردند و این طرح سهمیه بومی مناطق خاص منجر به تمرکز زدایی می شود.
ماسالانه فهرست کالاهای آسیب رسان را اعلام می کنیم و به رسانه ها ابلاغ می شود که این کالا ها حق تبلیغ ندارند. پیگیری های لازم در این حوزه صورت کرفته است، در‌حوزه دخانیات سازمان جهانی بهداشت در حوزه بیماری غیرواگیر ایران را مورد تقدیر قرار داد و در زمینه مالیات در دخانیات به ما اعلا ثم کرد دچاز مشکل هستید که این امر به مجلس ارجاع داده شد. بحث جمع آوری قلیان نیز زمان که مطرح شد، با مشکلات بسیاری مواجه شد.

معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: سالانه ۴۵ میلیارد نخ سیگار در جامعه استفاده می شود اما صنعت اعلام کرده است این میزان به ۷۰ میلیون می رسد، در حال حاضر ما ۶۰ هزار سیگار تولید می کنیم‌ و بسیاری‌ می گویند برای این امر باید به خود کفایی برسیم! این امر صحیح نیست.


وی افزود: شعار سازمان جهانی بهداشت پیشگیری مقدم بر درمان است، شعار دکتر نمکی‌ نیز همین است. در‌طرح تحول علاوه بر درمان اقدامات مناسبی در‌حوزه بهداشت نیز صورت گرفت. هزینه کمر شکن در حوزه درمان و عدم حضور متخصصان در بسیاری نقاط از جمله مواردی بود که در حوزه درمان طرح تحول سلامت به آن پرداخته شد همچنین اقدامات خوبی نیز به حوزه بهداشت‌ پرداخت که از جمله آن می توان به واکسیناسیون، انجام زیر ساخت ها و... اشاره کرد، نوع کار حوزه درمان و بهداشت با یکدیگر متفاوت است، بیشترین اقدامات حوزه درمان به حوزه فرهنگی‌مربوط می شود.


رئیسی تاکید کرد: سال گذشته یک واکسیناسیون آنفولانزا برای گروه زلزله زده کرمانشاه داشتیم و خوشبختانه با هیچ موردی از این بیماری‌مواجه نشدیم. ما در ابتدا با بیماری سالک و تب مالت در این منطقه مواجه بودیم که گروه های مختلف‌ در آن جا‌ ساکن شده و اقدامات خوبی در راستای آفت کشی و... انجام دادند. امسال‌ نیز‌ واکسیناسیون آنفولانزا برای‌ گروه هدف در کرمانشاه صورت گرفت. همچنین بحث ساماندهی آب‌و فاضلاب نیز با همکاری سایر سازمان ها انجام شد.

کد خبر: 995551

وب گردی

وب گردی