پشت پرده گرانی تجهیزات توانبخشی / رانت متخصصان گوش و حلق و بینی در وزارت بهداشت

در ماه‌های اخیر افزایش قیمت تجهیزات شنوایی و سمعک فشار زیادی به خانواده‌ها وارد کرده و از طرفی کمبود این اقلام در بازار هم مشکلی به مشکلات افزوده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، در ماه‌های اخیر افزایش قیمت تجهیزات شنوایی و سمعک فشار زیادی به خانواده‌ها وارد کرده و از طرفی کمبود این اقلام در بازار هم مشکلی به مشکلات افزوده است. در این گزارش ضمن بررسی دلایل این موضوع پای صحبت خانواده‌ها نشستیم تا میزان آسیبی که در اثر این گرانی و کمبود به آن‌ها وارد می‌شود را بررسی کنیم.

کمبود پردازشگر کاشت حلزون

گیتی موللی استاد دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و عضو کمیته مطالعات ناشنوایی و کم شنوایی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درخصوص تبعات گرانی تجهیزات شنوایایی شناسی برای خانواده‌ها گفت: کم‌شنوایی شایع‌ترین اختلال بدو تولد است و تعداد آن‌ها با افزوده شدن کودکانی که کم‌شنوایی پیش رونده غیرقابل شناسایی در بدو تولد دارند، بیشتر می‌شود.

او افزود: اگر کودک هرچه سریع‌تر شناسایی شود و مداخلات درمانی مانند سمعک و کاشت حلزون برای او انجام شود، می‌تواند در موفقیت آینده کودک تاثیرگزار باشد. اگر زمان طلایی زبان آموزی که بدو تولد تا شش ماهگی است از دست برود منفعتی که از آموزش به دست می‌آورد، کمتر می‌شود. متاسفانه در سال‌های اخیر و به ویژه در ماه‌های اخیر با کمبود پردازشگر کاشت حلزون مواجه شدیم.

موللی توضیح داد: برخی از بچه‌ها عمل کاشت حلزون انجام داده‌اند اما منتظر پردازشگرشان هستند یا تجهیزاتشان خراب شده و باید تعویض شود. بچه‌ها در سنی نیستند که بتوانند صبر کنند و این به خانواده و کودک صدمات جبران ناپذیری وارد می‌کند. هم دسترسی به سمعک کم شده و هم تجهیزات کاشت حلزون کمبود پیدا کرده است. خانواده‌ها ماه‌هاست که در انتظار هستند.

او اضافه کرد: کودک کم شنوایی که سمعک ندارد، پرخاشگر می‌شود و در توان‌بخشی و آموزش او اختلال ایجاد می‌شود و تمام این آسیب‌ها جبران ناپذیر هستند.

کودکانی که به دلیل گرانی تجهیزات شنوایی از تحصیل بازمانده‌اند

 مادر کودکی که مبتلا به اختلال کم‌شنوایی است درخصوص فشاری با گرانی و کمبود تجهیزات به خانواده‌ها وارد شده، گفت: تجهیزات و وسایلی که برای کاشت حلزون استفاده می‌شود، هر چند وقت یک‌بار نیاز به رسیدگی و نگهداری دارد و قطعات مصرفی دارد که عمر مفید کوتاهی دارند و همیشه باید قطعه کمکی برای زمانی که تجهیزاتمان خراب می‌شود، داشته باشیم اما هزینه‌ها افزایش یافته است. از طرفی اکثر کسانی که عمل کاشت انجام می‌دهند تنها از یک دستگاه کاشت استفاده می‌کنند زیرا دولت تنها برای یک دستگاه بودجه دولتی می‌دهد. مثلا باتری که تا چند وقت پیش یک میلیون تومان بود امروز دو میلیون تومان شده است. مشکلات فقط گرانی نیست بلکه کمبود این تجهیزات هم به خانواده‌ها فشار وارد می‌کند.

او افزود: تعدادی از خانواده‌ها به دلیل کمبود و گرانی نتوانسته‌اند تجهیزات لازم را تهیه کنند درحالی که فرزندشان دانش‌آموز است و از درس خواندن باز می‌مانند. مادری تعریف می‌کرد که فرزندش هر روز گریه می‌کند و دچار بی‌قراری شده که نمی‌تواند بشنود.

سمعک وسیله درمانی مهمی که کالای لوکس محسوب می‌شود

کامران خداکرمی؛ متخصص گوش و حلق و بینی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درخصوص دلایل گرانی ناگهانی سمعک در بازار گفت: ماجرای سمعک از یک سال پیش شروع شد و زمانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی را به سمعک اختصاص دادند، اداره کل تجهیزات پزشکی هم گفت که ما باید به هر کد ملی یک سمعک بدهیم. از طرفی همه چیز فقط خود سمعک نیست بلکه لوازم قالب‌گیری و غیره دارد و اداره کل تجهیزات پزشکی هیچ کدام از این موارد را درنظر نگرفته است. در واقع قیمت همان مبلغ دو سه سال پیش است اما افزایش قیمت‌های لوازم جانبی لحاظ نشده است درنتیجه شرکت هم می‌گوید که من باید پول بیشتری برای  قالب‌گیری و تجهیزات بدهم در نتیجه شرکت‌ها انگیزه کافی برای وارد کردن سمعک ندارند زیرا اداره کل تجهیزات پزشکی به غلت وارد این کار شده است.

او افزود: برخی از شرکت‌ها سمعک را به صورت قاچاق و از مبادی غیرقانونی وارد می‌کردند و اتفاقا آن‌ها بازار را اشباع کرده بودند و بعد از افزایش نظارت‌ها این شرکت‌ها کنار کشیدند و به یک باره بازار از سمعک خالی شد و چند شرکت گفتند که وارد می‌کنند و این کار را هم کردند اما جنس‌ها در گمرک ماند و ترخیص نشد زیرا اگر زودتر از موعد ترخیص می‌شد و ارز ۴۲۰۰ به آن تعلق نمی‌گرفت مجبور بودند که چهار برابر ضرر بدهند. این باعث شده که سمعک‌ها در گمرک بمانند.

خداکرمی توضیح داد: درحقیقت اداره کل تجهیزات با هدف اینکه جلوی رانت را بگیرد وارد شد اما بازار را خراب کرد. از طرفی بانک مرکزی سمعک را کالای لوکس محسوب کرده درحالی که سمعک وسیله درمانی مهمی برای افراد است. درحالی که مثلا اگر فرد مسنی از سمعک استفاده نکند از محیط بیرون و اجتماع جدا شده و منزوی و افسرده می‌شود یا کودکی که در سن یادگیری است اگر سمعک نداشته باشد نمی‌تواند درس بخواند. اداره کل تجهیزات پزشکی و بانک مرکزی باید پیش از اینکه خود وارد شوند از متخصصان امر و شنوایی‌شناس‌ها مشورت می‌گرفتند.

رانت پزشکان متخصص در هیات امنای ارزی وزارت بهداشت

از طرفی یک منبع آگاه در گفت‌وگو با خبرنگار ایسکانیوز به این موضوع اشاره کرد که برخی متخصصان  گوش و حلق و بینی به مسائل مادی نگاه می‌کنند و در این موارد با شنوایی‌شناس‌ها هماهنگ نیستند. او عنوان کرد که به همین دلیل تجهیزات کاشت حلزون در مقایسه با سمعک راحت‌تر وارد کشور ما می‌شود. برخی افراد در وزارت بهداشت که متخصصان گوش و حلق و بینی هستند طوری شرایط را جلوه می‌دهند که بتوانند از هیات امنای ارزی پول بگیرند و سمعک را وارد کنند و بعد به مردم می‌گویند که شما می‌خواهید در صف چند ساله بمانید که پیوند حلزون برای شما انجام شود یا می‌خواهید سریع‌تر کودکتان شنوا شود و با مبلغ بیشتر به طور خصوصی عمل را در مدت کوتاه‌تر انجام دهید؟ در واقع از همان پروتزی استفاده می‌کنند که از طریق هیات امنای ارزی وارد کرده‌اند. در حقیقت رانت اصلی به متخصصان گوش و حلق و بینی می‌رسد. کاشت حلزون سود زیادی برای پزشکان دارد. سمعک فایده بیشتری برای توان‌بخشی جامعه دارد اما هیات امنای ارزی سود بیشتر کاشت حلزون را ترجیح می‌دهد.

به گزارش ایسکانیوز، موضوع ماندن تجیزات شنوایی در گمرک مشکلاتی که بر سر موضوع ارز ۴۲۰۰ تومانی وجود دارد و از طرفی کارشکنی‌ها و نفوذی که برخی پزشکان متخصص گوش و حلق و بینی در وزارت بهداشت دارند همه در به وجود آمدن این نابسامانی دخیل است. این درحالی است که دود سو مدیریتی که این شرایط را رقم زده به چشم بیماران و خانواده آن‌ها می‌رود.

انتهای پیام /

کد خبر: 1128248

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =