به گزارش خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز؛ پس از اعلام پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در برخی محافل سیاسی داخلی زمزمههایی درباره به بایگانی سپردن عملیات وعده صادق ۳ و تجدید نظر در دکترین هستهای ایران پیچیده است. حامیان چنین ایدهای بر این باور هستند که ترامپ ظرفیتهای مهمی دارد که ایران باید از آن استفاده کند از جمله این که وی میخواهد از جنگهای منطقهای پرهیز کند و این را بهعنوان وعده انتخاباتی نیز اعلام کرده است پس اگر ایران از این فرصت استفاده نکند با توجه به افزایش سطح تنش با اسرائیل، درگیر جنگهای ویرانگر خواهد شد.
بیشتر بخوانید؛
اسرائیل به همین شیوه ادامه دهد باید تغییر رویه بدهیم/ بازاندیشی در دکترین هستهای بر اساس منافع ملی خواهد بود
اما مخالفان این دیدگاه میگوید که سیاستهای کلان کشور نباید وابسته به آمدن و رفتن روسای جمهور کشورهای دیگر باشد و تغییر در سیاست خارجی کشور صرفا در غالب تغییر تاکتیکها بر اساس منافع ملی است. در این راستا عقبنشینی در برابر ترامپ با استناد به خاطرات تلخ تحریمهای حداکثری علیه ایران، خروج یکجانبه وی از برجام، ترور سردار سلیمانی و ... حاصلی جز آسیب به منافع مردم ایران ندارد.
دیدگاه فوق که مبین قرائت رسمی جمهوری اسلامی ایران در برابر انتخابات آمریکا است، در ماههای اخیر و در پی رویارویی نظامی ایران و اسرائیل علاوه بر انجام موفقیتآمیز عملیاتهای وعده صادق ۱ و ۲ وارد فاز بررسی تجدید نظر در دکترین هستهای کشور نیز شد. آن چه از شواهد و قرائن بر میآید بررسی تجدیدنظر در این دکترین حداقل در سطح رسانهای به یکی از موضوعات بسیار جدی و چالشبرانگیز برای همه جناحهای سیاسی کشور تبدیل شده است هر چند این سلسله مباحث با نامه جمعی از نمایندگان مجلس به طور رسمی کلید خورد.
۱۸ مهر ماه ۱۴۰۳ بود که اخلاقی امیری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از امضای نامهای توسط ۳۹ نفر از نمایندگان مجلس به شورای عالی امنیت ملی و درخواست آنها درباره تجدید نظر در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران خبر داد. مخالفان داخلی و خارجی این نامه میگویند، تجدید نظر در دکترین هستهای ممکن است باعث افزایش برد موشکهای ایران شود.
این در حالی است که موافقان این ایده میگویند این تجدید برای حفظ امنیت مردم ایران ضرورت دارد. در این زمینه احمد نادری، عضو هیات رئیسه مجلس دوازدهم شورای اسلامی پیشتر به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفته است: «تغییر دکترین هستهای لازم و واجب است. ما باید به سمت بالانس بینالمللی اتمی برویم زیرا در حال حاضر بالانسی وجود ندارد و اگر ایجاد نشود امنیت کشور تامین نمیشود.»
وی در ادامه همان گفتگو تصریح کرده است: «این تامین امنیت با یک بالانس اتمی ایجاد می شود و لذا ما باید بمب اتمی داشته باشیم و معتقدم باید در کویر مرکزی ایران با اقتدار آزمایش اتمی انجام دهیم. پس آن نیز اعلام کنیم که ما به بمب اتمی دست پیدا کردهایم در آن زمان بالانس به طور کامل برقرار خواهد شد.»
اما افزایش برد موشکی ایران هوادارانی در خارج از مجلس شورای اسلامی نیز از جمله کمال خرازی دارد. رییس شورای راهبردی روابط خارجی کشور در این زمینه گفته است: «در گذشته ما حساسیتهای غرب، به ویژه اروپاییها را در نظر گرفتهایم؛ اما زمانی که آنها حساسیتهای ما را در نظر نمیگیرند، به ویژه در مساله تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران، دلیلی برای در نظر گرفتن حساسیتهای آنها وجود ندارد. بنابراین ممکن است برد موشکهای ایران افزایش یابد.» وی همچنین اعلام کرده است: «ما تا به حال بازدارندگی را در سطح متعارف تجربه کردیم، اگر آنها بخواهند به تواناییهای هستهای ایران ضربه بزنند، طبیعتا میتواند موجب تغییر دکترین هستهای ایران شود.»
تجدیدنظر در دکترین هستهای چه زمانی که در پی سخنان کمال خرازی با الجزیره مورد توجه قرار گرفت و چه زمانی که با نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی دوباره در صدر موضوعات داغ محافل سیاسی و رسانهای قرار گرفت، صرفا به علت ایجاد زمینه برای افزایش گستاخی اسرائیل رد میشد اما با اعلام پیروزی ترامپ بر هریس، دستور بایگانی شدن آن از سوی مخالفانش صادر شد زیرا افزایش برد موشکی نه تنها نمیتواند یکی از گزینههای روی میز مذاکره با ترامپ باشد بلکه عاملی برای ترک میز مذاکره از سوی وی خواهد بود.
علاوه بر این یکی دیگر از مولفههایی که پس از پیروزی ترامپ در این گفتمان باید بایگانی شود انجام عملیات وعده صادق ۳ است. عملیاتی که فرماندهان نظامی کشور تحقق آن را در پاسخ به عملیات نظامی اسرائیل در ایران قطعی میدانند. هر چند تا پیش از پیروزی ترامپ نیز هواداران گفتمان مذکور بر این باور بودند که چون ابعاد حمله اخیر اسرائیل بسیار محدود بود بنابراین نیاز به پاسخ نظامی نیست. پیشنهادی که به آن پاسخ قاطعی از سوی روسای قوای سه گانه، پیش و پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا داده شده است.
در راستای تحلیل استراتژی مواجهه ایران با دور دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ در ایالات متحده آمریکا و سرنوشت عملیات وعده صادق ۳ و پیشنهاد تجدید نظر در دکترین هستهای ایران با چند تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از جمله اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دوازدهم شورای اسلامی گفتگو کردهایم که در ادامه میخوانید:
در وعده صادق ۱ و۲ نشان دادهایم که بر سر منافع مردم ایران با کسی شوخی نداریم
عباس مقتدایی، نائب رئیس اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: سیاست کلی جمهوری اسلامی و آنچه هم در عمل و هم در بیان بارها و بارها تکرار شده این است که کسانی که جرات کنند به تمامیت ارضی کشور ایران یا منافع ملی مردم آن دستاندازی کنند، باید به نحو شایسته تنبیه شوند. اگر دچار اشتباه محاسباتی شوند، آن اشتباه محاسباتی نیز باید برای آنها به گونهای اثرگذار عملیاتی شود و تنبیهی که صورت میگیرد بازدارنده باشد. ما در وعده صادق ۱ و۲ نشان دادهایم که بر سر منافع مردم ایران با کسی شوخی و تعارف نداریم و سیاستهای ایران در این زمینه نیز کاملا بارز و مشهود بیان شده است.
وی با بیان این که مسئله پاسخ دادن به تعرضات اسرائیل قطعی است، گفت: پر واضح است که دامنه و زمان این پاسخ را متناسب با شرایط طراحی میکنیم. ایران در پاسخدهی به تجاوزات نه شتابزده عمل میکند و نه تعلل میکند و این یک سیاست تعریف شده در دیپلماسی ما است. البته جمهوری اسلامی ایران دائما تلاش کرده است تا قوانین و مقررات بینالمللی را رعایت کند. ما اکنون دیدگاه و خواستههای قانونی خودمان را به مجامع بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد اعلام کردهایم و بر این اساس حق دفاع مشروع در چوب اصول بنیادین و مبنایی حقوق بینالملل را از تمامیت ارضی کشور ایران برای خود قائل هستیم.
نائب رئیس اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه افزود: ما همواره بر این نکته تاکید کردهایم که آمریکا و اسرائیل بدانند که آنها در منطقهای حضور دارند که این منطقه ذاتا متعلق به ایران و همسایگانش است. ایران در غرب آسیا دست بالاتر را دارد و ترامپ در موقعیتی رئیسجمهور آمریکا شده است که این کشور در ضعیفترین حالت خود قرار دارد و جمهوری اسلامی نیز در این لحظه در قدرتمندترین حالت خود قرار دارد. آمریکاییها در منطقه ما منافع، پایگاه و رفت و آمدهایی دارند که به نفع آنهاست، بدانند در خانه شیشهای هستند و نباید سنگاندازی کنند.
کوتاه آمدن در برابر ترامپ او را طلبکارتر و وقیحتر میکند
ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دوازدهم شورای اسلامی به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: تجربه نشان داده است کوتاه آمدن در برابر ترامپی که در حال بازی کردن نقش یک دیوانه است، او را طلبکارتر و وقیحتر میکند. راه مقابله با ترامپ ایستادگی در برابر او بر اساس سه اصل عزت، مصلحت و حکمت است. البته در گذشته نیز عزت کشور را در جلوی ترامپ حفظ کردهایم و پهباد گلوبال هاوک آمریکایی در دوره او توسط سپاه پاسداران سرنگون شد و به نظرم باید این خط را جلو ببریم.
وی با بیان این که اگر بخواهیم بر اساس برخی تجربیات تلخ گذشته عمل کنیم ممکن است منجر به از دست رفتن فرماندهان دیگری شود، تصریح کرد: کما این که در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ شاید به علت بعضی گراهای اشتباه که در دولت آقای روحانی داده شد، آمریکا جسارت ترور سردار سلیمانی را پیدا کرد. از این تجربیات باید درس بگیریم و مقتدرانه با تکیه بر مردم و توان داخلی کشور در برابر زیاده خواهیهای خارجی ایستادگی کنیم.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد در پاسخ به پرسشی درباره امکان تحقق عملیات وعده صادق ۳ پیش از مراسم تحلیف ترامپ گفت: انجام عملیات وعده صادق ۳ در حوزه اختیارات شورای عالی امنیت ملی کشور است اما به نظر من ایران حتما سیلی دیگری به اسرائیل خواهد زد اما درباره زمان و چگونگی آن مراجع ذیصلاح تصمیم خواهند گرفت.
منافع ملی ایجاب میکند هم برد موشکی افزایش پیدا کند و هم دکترین هستهای تغییر کند
احمد نادری، عضو هیات رئیسه مجلس دوازدهم شورای اسلامی به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: برای ما فرقی نمیکند که در آمریکا جمهوریخواه سرکار آمده است یا دموکرات زیرا آنچه مهم است حفظ منافع جمهوری اسلامی ایران است. بنابراین ایده بایگانی کردن پیشنهاد تغییر دکترین هستهای و عدم افزایش برد موشکی ناشی از کج فهمی برخی دوستان است زیرا تصور میکنند در صورت بایگانی کردن موارد مذکور، ترامپ کاری به جمهوری اسلامی نخواهد داشت. دموکرتها و جمهوریخواهان در طول تاریخ به یک میزان با جمهوری اسلامی دشمنی کردهاند و فقط تاکتیکهایشان با هم تفاوت دارد و گرنه در اصل استراتژی ایران ستیزی با یکدیگر تفاوتی ندارند. بنابرای منافع ملی ایجاب میکند هم برد موشکی افزایش یابد و هم دکترین هستهای کشور تغییر کند.
وی تاکید کرد: تحقق عملیات وعده صادق ۳ منوط به اذن مقام معظم رهبری و تصمیمگیری مقامهای ارشد نظامی کشور میباشد و در دست بررسی است و اگر لازم باشد در این مقطع وعده صادق ۳ انجام میشود اگر هم نشود حق پاسخگویی ما به تجاوزات رژیم صهیونیستی حتما محفوظ است و پاسخ خواهیم داد. پس پیروزی ترامپ در پاسخ ما به اسرائیل تاثیری نخواهد داشت زیرا استراتژی ایران در دفاع از شهروندانش باید ثابت باشد.
عضو هیات رئیسه مجلس تصریح کرد: برخی بر این باور هستند که تصمیمات ترامپ تحت تاثیر ویژگیهای تاجرمآبانه شخصیتی وی است بنابراین تصمیمهای یکباره و غیر کارشناسانه میگیرد و در دولت چهارسال اول وی نمونه این تصمیمها را دیدهایم. با توجه به این تجربیات هر استراتژی که او در دور دوم ریاست جمهوریاش اتخاذ کند متناسب با آن، ما نیز سیاستهایی را اندیشیدهایم و در پیش میگیریم.
مادامی که دولتها نتوانند بالانس قدرت را برقرار کنند، قویترها به ضعیفترها تعرض میکنند
وی با بیان این که در پارادیم رئالیستی روابط بینالملل دولتها موجوداتی هستند که برای کسب امنیت مشغول رقابت هستند، گفت: مادامی که دولتها نتوانند بالانس قدرت را برقرار کنند، کشورهای قویتر به کشورهای ضعیفتر تعرض می کنند و این بالانس با دستیابی به سلاحهای متناسب محقق میشود. تا زمانی که ایران به سمت بمب اتم نرود بالانس در منطقه برقرار نمیشود چون طرف مقابل تعداد نامعلومی کلاهک هستهای در اختیار دارد و هر زمانی بخواهد میتواند از آنها استفاده کند و دلیلی وجود ندارد که ما سلاح متقابل و متناظر با آن را نداشته باشیم.
نادری تاکید کرد: سخنانی که مطرح شد تنها نظرات شخصی من نیست بلکه روزانه گروههای زیادی از مردم به بنده مراجعه میکنند و درخواستهایی در این زمینه دارند.
وی در پاسخ به پرسشی درباره تلاش ترامپ برای ایجاد اجماع جهانی علیه ایران در صورت تغییر دکترین هستهای گفت: ابتدا باید تعریف کنیم که جهان کجاست؟! آیا منظور ایالات متحده آمریکا و متحدان غربی آن است؟ این کشورها دیگر کاری نمانده است که علیه ما انجام ندادهاند و دیگر برای ما موضوعیت ندارند بلکه برای ما فقط امنیت شهروندان ایرانی موضوعیت دارند و بر این اساس حالا وقت آن رسیده است که در حوزه دکترین هستهای کشور نیز تغییر ایجاد کنیم.
تجدید نظر در دکترین هستهای با آمدن ترامپ باید روی میز قرار گیرد
حسنعلی اخلاقی امیری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس دوازدهم شورای اسلامی به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: تغییر ریاست جمهوری آمریکا هیچ تغییری در سیاستهای کلان نظامی کشور ایجاد نمیکند زیرا ما در چهل و شش سال گذشته رفتار تمام روسای جمهور آمریکا را آنالیز کردهایم و به رفتار آنها اشراف کامل داریم. بنابراین قرار نیست با آمدن یک شخص سیاست دفاعی ما عوض شود. برخلاف دوستانی که می گویند تجدید نظر در دکترین هستهای با آمدن ترامپ باید بایگانی شود اتفاقا معتقدم باید روی میز قرار گیرد و در این زمینه ایستادگی کنیم.
وی در زمینه عدم تغییر پذیری وعده صادق ۳ نیز تصریح کرد: همان طور که رهبر انقلاب خاطر نشان کردند ما در باب پاسخ به اسرائیل نه تعلل میکنیم و نه شتابزده عمل خواهیم کرد و این استراتژی را در وعده صادق ۱ و ۲ ثابت کردهایم. در زمینه وعده صادق ۳ نیز همان استراتژی را دنبال خواهیم کرد اما تعیبن زمان و مکان آن با متخصصین نظامی است. در اصل پاسخدهی به اسرائیل و این که پاسخ به این رژیم میتواند بازدارندگی ایجاد کند، در میان سه قوه کشور تردیدی نیست زیرا امروز دیگر حتی حامیان اسرائیل نیز اذعان دارند که این رژیم کنترل ناپذیر است.
وی با بیان این که ترامپ این دور با ترامپ دور اول تفاوت دارد، گفت: براساس این تفاوت، سیاستهای این دوره آمریکا در مواجهه با جمهوری اسلامی تفاوت خواهد داشت و ممکن است در تاکتیکها و روشها تفاوت ایجاد شود. روشهای ما نیز با توجه به موقعیتهای جدید تغییر میکند البته این تغییر را خودمان تعیین میکنیم اما به طور کلی ترامپ دور اول و دوم هیچ کدام برای سیاستهای کلان جمهوری اسلامی تفاوتی نداشته و نخواهد داشت.
اخلاقی در پاسخ به پرسشی درباره آزمایش موشکی در شاهرود نیز گفت: این آزمایش حاکی از این است که دست جمهوری اسلامی در پاسخ به دشمنان بسته نیست و هر چند وقت یک بار برای این که آمریکا و اروپا متوجه قدرت جمهوری اسلامی شوند بخشی از قدرت خود را به رخ جهانیان میکشاند. قدرت نظامی و موشکی ما بسیار بیشتر از آنچه که آنان تصور میکنند است و در این زمینه هیچ منعی برای توسعه برد موشکها و قدرت تخریبشان نداریم.
انتهای پیام/
نظر شما