جمهوری آذربایجان شایسته میزبانی کنفرانس تغییر اقلیم سازمان ملل نیست / باکو فعالان رسانه‌ای، روزنامه نگاران مستقل و منتقدان را سرکوب می‌کند

بیست و نهمین کنفرانس تغییر اقلیم سازمان ملل متحد موسوم به کاپ ۲۹ در حالی در جمهوری آذربایجان برگزار می‌شود که بسیاری از ناظران بین المللی با انتقاد از خفقان سیاسی، نقض حقوق بشر و سرکوب فعالان رسانه‌ای در این کشور، باکو را شایسته میزبانی چنین نشستی نمی‌دانند.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، کشور آذربایجان میزبان بیست و نهمین کنفرانس تغییر اقلیم سازمان ملل متحد موسوم به کاپ ۲۹ است. این کنفرانس قرار است 11 تا 22 نوامبر برابر با 21 آبان تا 2 آذر در باکو برگزار گردد. جدای از اهمیت مسئله تغییرات آب و هوایی و لزوم برگزاری چنین نشست‌هایی، انتخاب آذربایجان برای این نشست بحث‌هایی را به‌راه انداخته و با انتقاداتی روبرو شده است.

عمده این انتقادات به دلیل نقض آشکار حقوق بشر و خفقان سیاسی در این کشور است. اگرچه این کشور یک تولیدکننده نسبتا بزرگ در حوزه نفت و گاز محسوب می‌شود اما نهادهای بین المللی مرتبط با حقوق بشر با اشاره به موارد متعدد نقض جدی حقوق بشر در جمهوری آذربایجان نسبت به برگزاری کاپ 29 در این کشور انتقاد کرده‌اند.

بیشتر بخوانید:

افزایش بازدارندگی ایران در قفقاز و آسیای میانه پس از عملیات وعده صادق

با این حال، مختار بابایف -رئیس کاپ 29- از میزبانی آذربایجان برای کنفرانس آب و هوای سازمان ملل‌متحد دفاع کرده و ادعاهای مطرح شده در در مورد شرایط داخلی جمهوری آذربایجان را رد کرده است. هرچند که این مقام آذربایجانی تلاش می‌کند با بزرگنمایی در خصوص ظرفیت‌های باکو در حوزه نفت و گاز، سرپوشی بر مسائل حقوق بشری بگذارد.

مختار بابایف در خصوص ظرفیت‌های کشور خود می‌گوید: آذربایجان بین روسیه و ایران قرار گرفته و بین اروپا و آسیا پل ارتباطی دارد و این کشور از نظر استراتژیک پل ارتباطی بین مناطق دارای اختلاف است. او همچنین دلیل دیگر مناسب بودن آذربایجان برای این میزبانی را نقش کشورش به‌عنوان یک تولیدکننده بزرگ نفت و گاز بیان می‌کند.

به گفته وی، آذربایجان به عنوان یک تولید کننده هیدروکربن که سرمایه گذاری زیادی در تغییر به انرژی‌های تجدیدپذیر انجام می‌دهد، به خوبی با نیازهای انتقال انرژی نیز هماهنگ است. جمهوری آذربایجان در حال سرمایه‌گذاری هنگفتی در بخش گاز خود است و هدف آن افزایش بیش از 30 درصدی تولید در دهه آینده است.

این موضوع به‌خصوص پس از جنگ روسیه و اوکراین و زمانی که اروپا شروع به تحریم انرژی‌های دریافتی از روسیه کرد اهمیت بیشتری یافت. زیرا اروپا آذربایجان را جایگزین روسیه نمود. آذربایجان نیز برای تأمین این حجم درخواستی شروع به افزایش واردات انرژی از روسیه کرد.

بر اساس داده‌های اس‌اندپی گلوبال، آذربایجان در سال‌های 2020 یا 2021 هیچ گازی از روسیه وارد نکرد، اما این میزان در سال 2022 به 5/0 میلیارد مترمکعب و در سال 2023 به 1-8/0 میلیارد مترمکعب رسید. وابستگی بالای آذربایجان به رانت نفت و گاز به این معنی است که این کشور انگیزه‌ای برای افزایش دسترسی به گاز خود برای صادرات دارد- به ویژه زمانی که یک بلوک مصرف کننده بزرگ همسایه - اتحادیه اروپا - آن را درخواست می‌کند.

گلادا لان- متخصص انرژی از اندیشکده چاتم هاوس- در توصیف این اتفاق می‌گوید آذربایجان با واردات بیشتر گاز از روسیه می‌خواهد تا نیاز داخلی خود را برآورده کند، بنابراین می‌تواند گاز بیشتری از خود را به اتحادیه اروپا بفروشد. خانم لان این موضوع را یک طنز توصیف کرد.

اکنون توافق گاز آذربایجان با اتحادیه اروپا در وضعیت متزلزلی قرار دارد، زیرا این اتحادیه به دنبال کاهش مصرف گاز و تأمین مالی سوخت فسیلی برای دستیابی به اهداف آب و هوایی است -این موضوع در تضاد با افزایش واردات انرژی اروپا از آذربایجان است. همچنین سیاستمداران اروپایی نیز پس از سرکوب شدید فعالان، روزنامه نگاران مستقل و منتقدان، در مورد همکاری با دولت استبدادی آذربایجان احساس تردید می‌کنند.

دیده بان حقوق بشر موارد بازداشت تعداد زیادی از شهروندان این کشور را از آغاز سال 2023 ثبت کرده است. بیشترین تعداد نیز در 12 ماه گذشته صورت گرفته است؛ یعنی از زمانی که میزبانی آذربایجان برای کاپ 29 تأیید شد. راشل دنبر -عضو دیده بان حقوق بشر- می‌گوید: «آنها تعداد بی‌سابقه‌ای از مردم را در مدت زمان نسبتا کوتاهی دستگیر کرده‌اند و این موضوع در حال گسترش است».

در ماه اکتبر نیز پارلمان اروپا اعلام کرده بود که «نقض حقوق بشر» در آذربایجان با نقش میزبانی کاپ «ناسازگار» است؛ فرآیندی که قرار است با جامعه مدنی درگیر شود. همچنین نمایندگان پارلمان اروپا با استناد به این موضوع و همچنین نگرانی از افزایش واردات گاز از آذربایجان که ممکن است «به نوبه خود با واردات گاز روسیه باکو جبران شود»، از کمیسیون اروپا خواستند گاز آذربایجان را کنار بگذارد.

وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز در سال گذشته «گزارش‌های موثقی» درباره «مسائل مهم حقوق بشر» از جمله قتل‌های خودسرانه، شکنجه، زندانیان سیاسی و دستگیری‌های غیرموجه روزنامه‌نگاران ارائه نمود.

خبرنگار: ماری ملکی

انتهای پیام/

کد خبر: 1248883

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =