سمیه رستم زاده عضو هیئت مدیره شرکت پویش شیمی آزاد سبلان در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، درباره چگونگی تولید کربوکسی متیل سلولز( CMC) اظهار کرد: کربوکسی متیل سلولز سدیم در صنایع مختلف بهعنوان ماده خام، برای تولید موادغذایی و دارویی فرآوری شده استفاده میشود. با همکاری سه عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اردبیل روی طرحی با عنوان تولید CMC از ضایعات کشاورزی برای صنایع غذایی و دارویی کار کردهایم.
وی افزود: طرح تولید کربوکسی متیل سلولز در اشل آزمایشگاهی به صورت محدود اجرا شده است و برای نیمه صنعتی شدن نیاز به تولید ۲ تا ۳ تن از این محصول داریم. همچنین هزینه طراحی دستگاههای تولید این محصول اگر فراهم شود، میتوان به نیمه صنعتی شدن این طرح فکر کرد.
عضو هیئت مدیره شرکت گفت: ماده اصلی ضایعات کشاورزی سلولز است. در این تغییرات شیمیایی سلولز تبدیل به مادهای میشود که متیله شده تا بتوان از آن به عنوان غلیظکننده و حجمدهنده موادغذایی ازجمله بستنی و شیرینیجات استفاده کرد. در شاخه پزشکی نیز به عنوان ملین از آن استفاده میشود. همچنین در صنعت چسب و رزین از سلولز استفاده می شود.
رستم زاده تصریح کرد: بخش عمده این ماده وارداتی است و تولید آن در داخل کشور بسیار کم است. هنوز هیچ شرکت ایرانی قادر به تولید انبوه این محصول نشده است. بیشتر تحقیقات روی این محصول در جهان به این سمت می رود که به جز قطع درختان از سایر پسماندهای گیاهی به تولید سلولز برسیم. پنج منبع سلولزی ضایعاتی شامل باگاس نیشکر، کاه گندم، کاه برنج، خاک اره و برگ درخت خرما برای تولید فراوردهی ارزشمند کربوکسی متیل سلولز (CMC) ارزیابی شدند.
وی افزود: شرکت ما با جمع آوری گیاهان، استخراج ماده موثر آنها و خالصسازی به سلولز رسید. این ماده به صورت پودر است و بعد از ترکیب آن با آب به صورت ژله درمیآید. ثعلب یکی از مواد کاربردی در صنعت غذایی است. پودری تثبیتکننده که باعث کشسانی و قوام بستنی میشود. در گذشته از گیاهان ثعلب درست میشد؛ اما به خاطر کمیاب بودن گیاه آن و مقرون به صرفه نبودن هزینههای تولید، در حال حاضر از پسماند کشاورزی میتوان به آن رسید.
سلولز بیشتر در چوب است اما با توجه به محدودیت در منابع چوبی و تحقیقات اخیری که در این موضوع به دست آمده دیگر برای تهیه سلولز از درختان استفاده نمیشود. به همین جهت میتوان از ضایعات کشاورزی که سلولز دارند بهرهمند شویم.
انتهای پیام/
نظر شما