اشکان بهمنی عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، درباره چگونگی بالا بردن امنیت غذایی اظهار کرد: با تولید محصولات ارگانیک، میتوان نقش بسزایی در بالا بردن امنیت غذایی ایجاد کرد. کیفیت این محصولات بستر مناسب، نورکافی و پارامترهای کیفی تولید بررسی میشود. محیط دانشگاهها میتواند با ایجاد گلخانههایی به صورت انبوه محصولات کشاورزی بیشتری را کشت کند. در نتیجه تعامل زیادی بین دانشجوها و اساتید شکل میگیرد. همچنین فرهنگ تعامل بین دانشجو و اساتید نهادینه میشود.
وی افزود: اصلی ترین موضوعی که باعث شده دانشگاهها در بالا رفتن امنیت غذایی ضعف داشته باشند، کمبود بودجه است. وجود آزمایشگاهها و دستگاههای مورد نیاز، بستر لازم برای تولید و تست این محصولات، و به کارگیری افراد متخصص از مهمترین پارامترهای رفع این ضعف است. با در نظر گرفتن هرکدام از این موارد می توان به تجاریسازی و تولید انبوه این محصولات رسید.
وی درباره این که به چه صورت دانشجوها و اساتید را درگیر کرد گفت: با تنظیم سرفصلهای مرتبط با محیطهای کاری، برنامه ریزی دروس عملی در آزمایشگاهها و اشتغال دانشجوها در محیط های کشت، می تواند بار علمی و صنعتی به همراه داشته باشد. همچنین قبل از تولید انبوه، اکثر دانشجوها با محیط و نحوه کار آشنا خواهند شد.
بهمنی با تاکید بر اینکه چرا این طرح ها به نتیجه نمیرسد، افزود: طرحهای تحقیقاتی و پیشنهادی در دانشگاهها تا قبل از صنعتی شدن به راحتی پیش میروند؛ اما به دلیل نبود حمایتهای مالی به صنعتی شدن نمیرسد. یکی از دلایل عدم موفقیت در این راه دانشگاهها هستند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه تصریح کرد: دانشگاه میتواند در نمایشگاههایی که برگزار میکند، با انتخاب اسپانسرهایی، اولویتسنجی کند و بودجهای برای این قبیل کارها در نظر بگیرد. در ادامه با حمایت از این طرحها آن را تجاریسازی کند. برای مثال، میتواند از هر محصول ۱۰۰ عدد تولید کرده و این محصولات را معرفی کند.
وی افزود: با توجه به ازدیاد بیماریهایی مانند سرطان در جامعه، محصولات ارگانیک می توانند بازار خوبی را ایجاد کنند. دانشگاه میتواند با فروشگاههای زنجیره تفاهمنامه امضا کرده و محصولات تولید خود را به آنها عرضه کند. به همین ترتیب تعامل دانشگاه و صنعت افزایش پیدا میکند.
بهمنی در انتها گفت: در حوزه کشاورزی هرچه پیش میرویم با مشکلات بیشتری ازجمله کمبود آب،زیادشدن آفات و مقاومت محصولات به سموم روبرو میشویم. اگر بشود در محیط محصورتر و منفوظتر محصولات کشاورزی را کشت دهیم، بسیاری از موانع را میتوان حل کرد. برای مثال از کشت هیدروپونیک (Hydroponic) یا کشت بدون خاک یا آبکشت، استفاده کنیم. این کشت روشی برای رشد بهتر گیاهان در محلول غنی از موادغذایی بر پایهی آب است که سبب بالا رفتن امنیت غذایی میشود. خاک در این روش رشد دخالتی نداشته و ریشه گیاه به وسیلهی موادی محافظت میگردد. یعنی ریشه در تماس مستقیم با محلول غنی از مواد مغذی است. پس آفت و بیماریای محصول را تهدید نمیکند و ظاهر و کیفیت بهتری دارد. کشت این محصولات در اب و خاک مقایسه شد و نشان داد که این نوع کشت با بهرهوری خوب و کیفیت عالی جوابگوی مصرف کننده است.
انتهای پیام/
نظر شما