به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، نخست وزیر جنگطلب رژیم صهوینیستی در کنار محکومیت در دادگاههای بینالمللی، اینک با تفر عمومی نه تنها از سوی مردم اسرائیل بلکه مقاماتی که زمانی در کابینه وی فعالیت میکردند نیز مواجه است. همچنین او باید خود را برای حضور در دادگاه داخلی نیز آماده سازد. نتانیاهو که سعی دارد با روشهای مختلف از محکومیتها خلاصی یابد اما نه تنها اعتراضات او نسبت به هیچ کدام از مراجع قضایی به جایی نرسیده بلکه اوضاع برایش پیچیدهتر نیز شدهاست.
بیشتر بخوانید:
چرا نتانیاهو آتشبس را پذیرفت؟ / احتمال افزایش اعتراضات داخلی علیه نخست وزیر
درحالی که دادگاه کیفری بینالمللی ماه گذشته حکم بازداشت نتانیاهو -نخست وزیر اسرائیل- و یوآو گالانت -وزیر دفاع سابق- را به اتهام جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در مناقشه غزه صادر کرد، اکنون موشه یعلون -وزیر دفاع اسبق اسرائیل- نیز در مصاحبهای تلویزیونی نتانیاهو را به ارتکاب جنایات جنگی و پاکسازی قومی در نوار غزه متهم کرد.
یعلون یک سیاستمدار دست راستی با سابقه سالها عضویت حزب لیکود است و در سالهای 2013 تا 2016 وزیر دفاع نتانیاهو بود و از آن زمان به عنوان منتقد نخست وزیر شناخته شده است.
او در شبکه تلویزیونی رژیم صهیونیستی با بیان اینکه چیزهایی در حال وقوع است که از همه پنهان شده هشدار داد «جنایات جنگی در حال انجام است». همچنین او گفت دولت بنیامین نتانیاهو کشور را به سمت «ویرانی» میبرد.
یعلون به رسانههای اسرائیلی گفت رهبر اسرائیل، با هدایت عناصر راست افراطی به دنبال اسکان مجدد افراد در غزه، کشور را در مسیر پاکسازی قومی در نوار غزه میبرند. او با اشاره به محلههای فلسطینی در شمال شهر غزه اعلام کرد: «نه بیت لاهیا وجود دارد، نه بیت حانون، اکنون نظامیان در جبالیا فعالیت میکنند و اساسا منطقه را از وجود اعراب پاکسازی مینمایند». او افزود که تندروها تلاش دارند شهرکهای یهودی در آنجا ایجاد کنند. گفتنی است یعلون در در زمان حضور خود با این طرح مخالف بود.
واقعیتهای میدانی نیز نشانی بر تأیید حرفهای یعلون دارد. در هفتههای اخیر، اسرائیلیها بیشتر قدرت آتش خود را بر شمال غزه متمرکز کردهاند. در ماه اکتبر، اسرائیل به کل جمعیت باقیمانده از یک سوم افراد در شمال غزه که حدود 400 هزار نفر تخمین زده میشود، دستور داد تا به سمت جنوب تخلیه شوند.
همچنین بنا به گزارش رویترز اسحاق گلدکنپف -وزیر مسکن رژیم صهیونیستی- در روزهای گذشته از مرز غزه بازدید و ضمن استقبال از شهرکسازی در این منطقه اعلام کرد شهرکسازی یهودیان در اینجا پاسخ به کشتار وحشتناک 7 اکتبر 2023 و پاسخ به دادگاه بینالمللی کیفری در لاهه است.
رویترز همچنین اشاره کرد اکثر قدرتهای جهانی شهرکهای ساخته شده در سرزمینهایی را که اسرائیل در جنگ 1967 تصرف کرده بود غیرقانونی میدانند زیرا این کار مانع صلح در منطقه است.
همچنین اگرچه رژیم صهیونیستی میگوید که دستور تخلیه برای امنیت غیرنظامیان است و اجازه دادن به ارتش برای عملیات موجه است، نادیا هاردمن -محقق دیدهبان حقوق بشر- معتقد است «اسرائیل نمیتواند به سادگی به حضور گروههای مسلح برای توجیه جابه جایی غیرنظامیان تکیه کند». وی گفت: «اسرائیل باید در هر موردی نشان دهد که جابجایی غیرنظامیان تنها گزینه است»؛ تا بدین وسیله به طور کامل با قوانین بینالمللی بشردوستانه مطابقت داشته باشد.
همچنین دیدهبان حقوق بشر در اواسط نوامبر گزارشی منتشر کرد که در آن آمده اظهارات مقامات ارشد نشان میدهد که جابجایی اجباری عمدی است و بخشی از سیاست دولت اسرائیل است و بنابراین جنایت علیه بشریت محسوب میگردد. دیدهبان حقوق بشر همچنین گفت: «به نظر میرسد اقدامات اسرائیل با تعریف پاکسازی قومی در مناطقی که فلسطینیها نمیتوانند به آنجا بازگردند، مطابقت دارد».
علاوه بر محکومیتهای ذکر شده باید گفت در دادگاه داخلی اسرائیل نیز مدتهاست که نتانیاهو به اتهام فساد در دولت محکوم است و او همواره در تلاش بود تا حضور خود در دادگاه را به روشهای مختلف به تعویق بیندازد. حتی برخی از صاحبنظران معتقدند طولانیتر کردن جنگ و بازگشایی چندین جبهه و حتی حمله به ایران به امید موفقیت، از روشهایی بود که نتانیاهو با تمسک به آن سعی داشت تا هم با اتلاف وقت بتواند از حضور در دادگاه سرباز زند و هم رضایت داخلی را برانگیزد. که البته در هر دو هدف با شکست مواجه شد.
نتانیاهو در دو مورد به کلاهبرداری و خیانت در امانت و در مورد سوم به رشوه، کلاهبرداری و خیانت در امانت متهم است. او در ژانویه 2020 متهم شد و محاکمهای که هر سه پرونده را در بر میگرفت در ماه مه همان سال آغاز شد.
در آخرین حکم دیوان دادگستری رژیم صهیونیستی در هفتههای اخیر از نتانیاهو خواسته شد تا قبل از حضور در دادگاه از سمت خود استعفا دهد. دیوان عالی دادگستری به او دستور داد که تا اول دسامبر به این دادخواست پاسخ دهد، زیرا قرار بود در 2 دسامبر شهادت در دادگاه را آغاز کند. شروع شهادت او بعدا تا 10 دسامبر به تعویق افتاد.
نتانیاهو همچون اعتراض به دیوان بین المللی کیفری بینالمللی، در داخل نیز شروع به اعتراض کرده و دادخواست را برخلاف قانون و تصمیم نهادهای دموکراتیک خوانده و به دادگاه عالی اسرائیل گفته است: «شما صلاحیت زندانی کردن یک نخست وزیر را ندارید» نتانیاهو همچنین گفت: هرگونه درخواستی که خواستار دستگیری من شود، تلاشی خطرناک برای کشاندن قوه قضایی به عرصه سیاسی و وادار کردن آن به تصمیم گیری است.
همچنین نتانیاهو مدتهاست سعی دارد از افراد نزدیک به خود استفاده کند تا مصونیت قضایی برای خود فراهم سازد و صلاحیت دادگاه عالی برای زیر سؤال بردن سیاستمداران و نخست وزیر را لغو نماید.
بررسی اعتراضات و محکومیتهای نتانیاهو در عرصه داخلی و بینالمللی نشان از افزایش انزجار نسبت به او نه تنها در جامعه بلکه در نهادهای رسمی دارد که رسوایی بزرگی برای اوست. همچنین وقت خریدن به روش کشورگشایی و طولانیتر کردن جنگها در منطقه نیز راهی به جایی نبرده و این حجم از اعتراضات و محکومیتها احتمالا او را به پایان خود نزدیک میکند، بدون اینکه دستاورد قابل تحسینی به جای بگذارد. با این اعمال او نه تنها به مردم خاورمیانه ظلم کرده بلکه چهره منفوری نیز از خود بین مردم اسرائیل به جای میگذارد.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
نظر شما