سوریه وارد یک چاله تاریک شده است/ تحریر الشام به دنبال خروج از لیست تروریسم و به رسمیت شناخته شدن بین‌المللی

لمیس جدید با تاکید بر این که جهادی‌های حاکم بر سوریه از جنگجویان القاعده بدتر هستند، تصریح کرد: این گروه‌ها به وسیله طرف‌های خارجی پشتیبانی می‌شوند و به نظر می‌رسد با توجه به پروژه غربی-صهیونیستی برای خاورمیانه، سوریه از افغانستان بدتر خواهد شد.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، در حالی که رهبران تحریرالشام ادعا می‌کنند به فکر حل مشکل آب و برق سوریه هستند، رژیم صهیونیستی در حملات گسترده خود تمام زیرساخت‌های حیاتی سوریه را نابود کرده و بخش‌های زیادی از آن را اشغال کرده است. وضع موجود موجب شده که چشم انداز روشنی برای آینده سوریه وجود نداشته باشد و از طرف دیگر، با توجه به پیشینه گروه‌هایی که اکنون قدرت را در ای کشور به دست گرفته‌اند، به نظر می‌رسد آینده‌ای به مراتب تاریک‌تر در انتظار سوریه باشد.

مسئله نگران کننده دیگر، نحوه توزیع قدرت در این کشور است. برخلاف انتظار عمومی بعید است که رهبران تحریر الشام اجازه تشکیل دولتی فراگیر در این کشور را بدهند و احتمالا نیروهای افراطی خود را با استفاده از زور بر کرسی‌های قدرت در سوریه بنشانند. موضوع دیگر، تجزیه سوریه و کنترل آن توسط گروه‌های مختلفی باشد که به بازیگران خارجی متصل هستند. طبیعی است بازیگران دخیل از جمله رژیم صهیونیستی، ترکیه و آمریکا تلاش می‌کنند آینده سوریه را به شیوه مطلوب خود ترسیم کنند اما اینکه هر یک چقدر موفق خواهند بود به عوامل مختلف بستگی دارد. «لمیس جدید» –تحلیلگر سوری‌تبار ساکن ژنو- در گفتگو با ایسکانیوز به سوالاتی در مورد تحولات این کشور پاسخ داد.

بیشتر بخوانید:

اسرائیل از سقوط نظام سیاسی سوریه سودی نخواهد برد / بی‌ثباتی شدیدی در راه است

وی در خصوص اتفاقات سوریه و تغییر نظام سیاسی این کشور گفت: آنچه در سوریه شاهد بودیم یک تحول سریع ژئوپلیتیکی بود که از سال 1948 -یعنی ایجاد اسرائیل- چنین چیزی را تجربه نکردیم و در واقع می‌توان گفت یک نسخه صادراتی با هویت و پروژه مذهبی افراطی و نابودکننده برای خاورمیانه است. از نظر این تحلیلگر سوری الاصل، این که تصور شود آنچه اتفاق افتاده پیروزی برخی از طرف‌ها از جمله قدرت‌های غربی، اسرائیل و ترک‌هاست، توهمی بیش نیست.

لمیس جدید با بیان اینکه دادن یک دولت به القاعده در دریای مدیترانه در قلب غرب آسیا را نباید ساده انگاشت، اظهار کرد: اخیرا از سفیر فورد که قبلا سفیر ایالات متحده در سوریه بوده، شنیدم که سناریوی افغانستان در سوریه محتمل است. از نظر وی، آنچه در سوریه اتفاق افتاد یک پارادایم وارونه بزرگ در خاورمیانه و یک شکست برای موجودیت آینده دولت فلسطینی و همچنین سقوط پروژه مقاومت و ظرفیت‌های آن و از همه مهمتر پایانی برای سوریه است.

به اعتقاد این تحلیلگر سوری تبار، بر اساس عملیات موسوم به «چوب درخت چنار» با تغییر الگوی درگیری در خاورمیانه از پارادایم سکولار که در آن دو راه حل دولتی را در نظر می‌گرفتیم، به یک راه حل مذهبی که در آن از مسجد الاقصی و معبد صحبت می‌کنیم، رسیده‌ایم. لمیس جدید افزود: سوریه افغانستان نخواهد بود، بلکه از آن بدتر می‌شود؛ زیرا این جهادی‌ها از جنگجویان القاعده بدتر و مجهزتر هستند و به وسیله طرف‌های خارجی پشتیبانی می‌شوند.

وی در خصوص نحوه توزیع قدرت در سوریه و احتمال افزایش درگیری‌های داخلی اظهار کرد: بدون شک ائتلاف مزدوران ناتو که حقوق خود را از آنها دریافت می‌کنند و توسط سازمان اطلاعات ترکیه حمایت و مدیریت می‌شوند، ابتدا به دنبال به رسمیت شناخته شدن بین المللی و خروج از لیست تروریسم هستند. لمیس جدید با بیان اینکه در این صورت آنها مشروعیت بین المللی برای اقدامات خود پیدا می‌کنند، گفت: هنوز برای قضاوت زود است و ممکن است تحت کنترل الجولانی ادامه دهند و مانند ادلب بدون رحم و دموکراسی حکومت کنند اما آنچه اهمیت دارد اینکه او فردی بسیار سرسخت، وحشی و دیکتاتور است.

این تحلیلگر سوری تبار در ادامه خاطر نشان کرد که اگر الجولانی بخواهد بر اساس وعده‌ای که قبلا داده هیئت تحریر الشام را متحل کند، احتمالا از طرف پیروان خود با آغوش باز پذیرفته نخواهد شد و احتمالا ماهیت واقعی آنها در آن زمان فاش و سوری‌ها بهای آن را خواهند پرداخت. به اعتقاد جدید، احتمالا در آینده هر گروه یک امارات یا نوعی کنترل محلی مانند آنچه در ادلب داشتند، ایجاد کند؛ به ویژه اینکه اکنون ترک‌ها کنترل کامل شمال را در دست دارند، اسرائیلی‌ها کنترل کامل جنوب را در اختیار دارند و بقیه کشور نیز به زودی با سرنوشت مشابهی روبرو خواهند شد.

این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به اینکه آنها تمام مراکز رسمی قضایی کشور را به آتش کشیدند، گفت: بنابراین احتمال تصاحب املاک مردم توسط جهادی‌ها وجود دارد و همچنین آنها همه مراکز صدور گذرنامه سوزاندند. وی افزود: آنها می‌خواهند مانع خروج سوری‌ها از کشور شوند و این نشان دهنده دنباله روی آنها از دستورات غرب است. آنها موزه دمشق را به آتش کشیدند و خاطرات کشور را سوزانند. به اعتقاد این شهروند سوری ساکن ژنو، سوریه اکنون وارد یک چاله تاریک شده است.

لمیس جدید در خصوص اقدامات رژیم صهیونیستی و اشغال برخی مناطق سوریه اظهار کرد: همه این اتفاقات با این هدف برنامه‌ریزی شده بود که برتری اسرائیل در منطقه تضمین شود. وی با اشاره به پیشینه تاریخی خاورمیانه خاطر نشان کرد: در قرن نوزدهم ایران قدرت مسلط در خاورمیانه بود، اما پس از سال 1990 آمریکا با سلطنت‌های خلیج فارس شروع به کار کرد تا ناسیونالیست‌های بعثی را در سوریه و عراق سرنگون کند سپس با آنها علیه ایران کار کرد.

وی افزود: اسرائیل در پشت صحنه برای حمله به عراق از طریق قذافی، در سومالی، در سودان، برای تضعیف لبنان و سپس در سوریه کار کرد و اکنون ایران تنها مانده است. به اعتقاد لمیس جدید، این عملیات پروژه ژئوپلیتیکی غرب و ناتو بود که با همکاری همه اتفاق افتاد؛ زیرا حکومت اسد که 13 سال درگیر جنگ و شدیدترین تحریم‌ها بود و منابع اصلی کشور نیز در کنترل کردها (گندم و نفت) تحت حمایت آمریکا بود.

این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: همه این مشکلات او را از نظر ذهنی به چالش کشیده و احتمالا مشکل دیگر او توجه به توصیه کشورهای عرب منطقه برای پشت کردن به ایران بود و او با این گلوله کشته شد. وی در خصوص دلایل شکست اجتماعی سوریه نیز اظهار کرد: حقوق یک سرباز سوری حدود 7 دلار در ماه و یک ژنرال سوری ماهانه 49 دلار حقوق بود در حالی که شبه نظامیان جهادی بین 200 تا 2000 دلار حقوق می‌گرفتند.

لمیس جدید در خصوص تبعات بین المللی این رویداد گفت: آنچه در سوریه رخ داد اولین جنگ علیه بریکس بود که ترکیه قصد داشت در آن عضویت داشته باشد؛ غرب شکست بزرگی را به روسیه و ایران دو کشور بزرگ بریکس وارد کردند و همچنین یک شکست بزرگ برای فلسطینی‌ها و مردم غزه رخ داد و همه این موارد آینده سوریه را در یک هاله تاریک قرار داده که فقط آینده می‌تواند چهره واقعی آن را به ما نشان دهد.

از نظر وی، یکی از ابهامات آینده منطقه تقابل کردها با اردوغان خواهد بود و مسئله دیگر 50000 جنگجوی داعشی تحت اختیار کردها هستند و هنوز مشخص نیست که چه تصمیمی برای آنها اتخاذ خواهد شد. از نظر وی، طرابلس جبهه دیگری است احتمال انفجار آن وجود دارد و مسئله دیگر واکنش مسلمانان اردن به تحولات منطقه است. علاوه بر این، واکنش عربستان سعودی به این تحولا حائز اهمیت است؛ زیرا اکنون شاهد تبدیل شدن اخوان المسلمین اردوغان به یک ابرقدرت بین المللی هستیم که کنترل کامل سوریه را در اختیار دارد و احتمال درگیری آنها با وهابی‌های داخل پادشاهی عربستان وجود دارد.

وی در انتها با بیان اینکه احتمال ادغام جناح‌های افراطی تر با نتانیاهو وجود دارد که در سال‌های آینده دلایل بیشتری برای ادامه حکومت با دکترین دینی دیکتاتوری ایجاد کنند و در نتیجه ما به سمت گروه‌های مذهبی متعصب تر در خاورمیانه حرکت کنیم.

انتهای پیام/

کد خبر: 1252774

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =