آلودگی هوای خراسان‌شمالی؛ از علتِ پدیده تا توصیه‌های سلامتی!

قرار گرفتن وضعیت هوای خراسان‌شمالی طی هفته‌های اخیر در وضعیت ناسالم و آلودگی‌های ناشی از گردوخاک، این روزها موضوع داغ رسانه‌های استان شده است. در این گزارش به علت ایجاد این پدیده، توصیه‌های سلامتی، تغذیه‌ای و مراقبتی در روزهای آلوده پرداخته‌ایم.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از خراسان‌شمالی، هوای خراسان‌شمالی طی هفته‌های گذشته بارها در وضعیت «ناسالم» و «ناسالم برای گروه‌های حساس» قرار گرفت و همین پدیده باعث شد باری دیگر مسئله رسیدگی به این آلودگی‌ها بر سر زبان‌ها بیافتد.

پنجره اطلاع‌رسانی رسانه‌های استان روزانه شاهد اعلام شاخص آلودگی هوا در شهرستان‌های بجنورد و شیروان شده و مردم را جهت مراقبت از عوارض آلودگی‌ها آگاه کرده است.

اهمیت سلامت هوا و تاثیرات آن بر سلامتی جسم افراد، خبرنگار ایسکانیوز را بر آن داشت تا پیگیر عوامل ایجاد این پدیده شود.

آلودگی هوای خراسان‌شمالی؛ از علتِ پدیده تا توصیه‌های سلامتی!


منشأ آلودگی‌ها چیست؟

طبق گفته نوربخش داداشی، مدیرکل هواشناسی خراسان‌شمالی در پاسخ به سوال منشأ این آلودگی‌ها در استان، سه منبع ایجاد گردوخاک در سال‌های اخیر خراسان‌شمالی شناخته شده است.

تغییر اقلیم در استان خراسان‌شمالی که در گذشته استانی سرسبز و خوش آب و هوا بوده اما امروزه درگیر خشکسالی شدید است، یکی از عوامل به وجود آمدن گرد و خاک است که می‌توان با تغییر الگوی کشت و همچنین ایجاد بافت طبیعی کنترل کننده‌ کانون‌های تولید گردوخاک، تا حدودی این پدیده را کنترل کرد.

اما دیگر منبع وارد کننده گردوخاک به خراسان‌شمالی، از سمت استان سمنان بوده و باتوجه به تعاملات خوب بین استانی می‌توان تدابیری جهت کنترل آن سنجید که نیازمند تلاش جهادی مسئولان هر دو استان است.

سومین منشأ که مهم‌ترین عامل آلودگی‌های اخیر خراسان‌شمالی از زبان مدیرکل هواشناسی استان است، صحرای «قره قوم» ترکمنستان است. گردوخاک ورودی از سمت مرز این استان با ترکمنستان علی‌رغم اینکه نقش اصلی در آلودگی‌هارا ایفا می‌کند، به علت وجود سیاست‌های مربوط به کشور همسایه و اینکه اطلاعات خاصی از بوم این صحرا در دست نیست، باید در سطح کلان تصمیم‌گیری شود.

آلودگی هوای خراسان‌شمالی؛ از علتِ پدیده تا توصیه‌های سلامتی!


از مراقبت‌های فردی غافل نشوید!

موضوعی که در این میان تا زمان حل معضل آلودگی هوا در خراسان‌شمالی توسط مسئولین مربوطه اهمیت دارد، مراقبت‌های خود افراد از خطر مبتلا شدن به بیماری‌های قلبی، عروقی و تنفسی است.

دکتر محمدرضا اکبری از کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی، ده توصیه مهم را در راستای حفظ سلامتی در هوای آلوده معرفی می‌کند.

طبق گفته دکتر اکبری، یکی از مهم‌ترین اقداماتی که در هوای آلوده برای حفظ سلامتی فرد باید انجام دهد، توجه به تغذیه خود است. خصوصا کودکان، سالمندان و گروه‌های حساسی که دارای بیماری‌های قلبی و تنفسی هستند در روزهایی که هوا آلوده است شیر و لبنیات به خصوص پنیر و ماست مصرف کنند، لبنیات به خاطر کلسیمی که دارند می‌توانند با جذب عناصر سنگین مثل سرب تداخل کنند.

پس به طور کلی بهتر است مردم از سبزی‌ها و میوه‌ها و لبنیات بیشتر استفاده کنند تا اثرات مخرب هوای آلوده را بر بدن خود کاهش دهند. از طرف دیگر اما استفاده از تنقلات کم ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابه های گازدار چون باعث اختلال جذب عناصر مفید در بدن می‌شوند، می‌توانند اثرات سوء آلودگی هوا را دوچندان کنند. موادی مثل هم سوسیس و کالباس به دلیل داشتن مواد شیمیایی و نگهدارنده، علاوه بر این که به خودی خود مضر هستند، برای افرادی که در معرض آلودگی هوای شهرها قرار دارند به هیچ وجه توصیه نمی‌شوند.

کاهش ترددهای غیرضروری در شهر، استفاده از ماسک، نوشیدن مایعات طبیعی مثل آب و آبمیوه‌ها، نگه داشتن کودکان در منزل، عدم استفاده از سیگار و قلیان، گردگیری و نظافت روزانه منزل و روشن کردن سیستم تهویه ماشین از دیگر نکات بهداشتی گفته شده است.

آلودگی هوای خراسان‌شمالی؛ از علتِ پدیده تا توصیه‌های سلامتی!

نقش تغذیه و حفظ سلامتی در آلودگی هوا

دکتر افشین دلشاد، سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی نیز توصیه کرد که در شرایط آلودگی هوا، توجه به تغذیه مناسب می‌تواند نقش مهمی در کاهش آسیب‌های ناشی از آلاینده‌ها داشته باشد.

ایشان به تغذیه‌های مناسب این دوران اشاره کرد و گفت: مصرف مواد غذایی حاوی آنتی‌اکسیدان، مانند ویتامین C و E، می‌تواند به کاهش اثرات رادیکال‌های آزاد کمک کند. این مواد در میوه‌هایی مانند پرتقال، لیمو، کیوی و سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، اسفناج و گوجه‌فرنگی یافت می‌شوند.

همچنین مصرف مایعات، به‌ویژه آب و دمنوش‌های گیاهی، برای دفع سموم ضرورت دارد و بهتر است از مصرف غذاهای چرب، شور و سرخ‌شده که می‌توانند التهاب بدن را افزایش دهند، پرهیز شود. مواد غذایی حاوی امگا ۳، مانند ماهی‌های چرب، گردو و دانه‌های چیا، برای تقویت سیستم ایمنی توصیه می‌شوند.

دکتر دلشاد تأکید کرد: گروه‌های حساس مانند کودکان، سالمندان و افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و تنفسی باید توجه بیشتری به این توصیه‌ها داشته باشند.

رسیدگی و کنترل معضل آلودگی هوا در خراسان‌شمالی یک مسئله جدی است و نیازمند توجه ویژه مسئولان دخیل همچون هواشناسی، محیط زیست و استانداری است اما در این میان خود مردم عزیز باید از اهمیت مراقبت‌های لازم در حفظ سلامتی خود چه تغذیه‌ای و چه اصلاح الگوهای رفتاری غافل نشوند تا عوارض ناشی از این پدیده کاهش یابد.

خبرنگار: انسیه حاتمی

انتهای خبر/

کد خبر: 1250964

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =