چرا قیمت گندم تغییری نکرد؟/ بی‌رغبتی کشاورزان برای ادامه همکاری با وزارت کشاورزی

پس از آنکه قیمت گندم توسط دولت ۱۵ هزار تومان تعیین شد، سخنگوی دولت از تصمیم برای تجدید نظر در این زمینه خبر داد. با این حال هنوز کشاورزان بلاتکلیف مانده‌اند. موضوعی که احتمالاً منجر به کاهش تولید گندم و عدم تمایل گندم‌کاران برای همکاری با وزارت کشاورزی شود.

به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز، تعیین قیمت گندم در سال جاری راه پر فراز و نشیبی طی کرده، اما پس از گذشت 90 روز از سال هنوز خبری از تعیین قیمت گندم نیست. این موضوع باعث شد تا کارشناسان ضمن ارائه هشدار نسبت به تهدید امنیت غذایی شهروندان، اعلام کنند که احتمالاً با این قیمت‌ها گندم تولیدی در داخل سر از دامداری‌ها درآورد و خوراک دام شود و یا با قاچاق آن به دیگر کشورها با قیمت‌های روز جهان به دست متقاضیان برسد.

افزایش ۳۱ درصدی خرید تضمینی گندم

۱۷ اردیبهشت‌ امسال شورای قیمت‌گذاری قیمت خرید تضمینی هر کیلو گندم را ۱۵ هزار تومان اعلام کرد. بر این اساس قیمت پایه گندم ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان، یارانه کاشت (تأمین بخشی از هزینه‌های کود و بذر) ۱۵۰۰ تومان و مبلغ ۲۰۰۰ تومان نیز به ازای هر کیلوگرم گندم تحویلی به عنوان «جایزه تحویل گندم» تعیین شد.

اما اتاق اصناف کشاورزی، بنیاد ملی گندمکاران و کشاورزان با قیمت تعیین‌شده برای گندم موافقت نکردند و در مقابل قیمت ۱۷ هزار تومان را پیشنهاد دادند. هرچند اسفند سال قبل پیشنهاد گندم‌کاران قیمت ۲۰ هزار تا ۲۵ هزار تومان بود. در اصل گندم‌کاران معتقدند قیمت اعلام‌شده تناسبی با تورم و هزینه‌های تمام‌شده تولید برای آن‌ها ندارد.

همچنین طبق صحبت‌های سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس، قیمت گندم نباید کمتر از ۲۰ هزار تومان تعیین شود، چراکه در حال حاضر در جنوب شرق کشور از جمله جنوب کرمان، دلالان و قاچاقچیان در فصل برداشت، هر کیلوگرم گندم را در حدود ۲۵ هزار الی ۳۰ هزار تومان خرید و فروش می‌کنند. از طرف دیگر این نگرانی وجود دارد که گندم با قیمت فعلی جایگزین خوراک دام شود و در نهایت مجموع این شرایط باعث شود مجبور به واردات گندم شویم.

با این حال اختلاف نظر دولت و کشاورزان در مورد نرخ تضمیمی گندم همچنان ادامه دارد و به نظر می‌رسد مشکل اصلی مشکل کمبود اعتبار است. چراکه اخیرا محمد آقامیری، سرپرست وزارت جهاد کشاورزی، گفت که اعتبارات تخصیص‌یافته به خرید تضمینی گندم حتی از نرخ فعلی آن نیز کمتر است. در اصل دولت در تعیین میزان اعتبارات، نرخ پیشین آن (۱۳ هزار تومان) را در نظر گرفته و شرط افزایش نرخ تضمینی گندم به ۱۷ هزار تومان، اختصاص منابع مالی جدید به وزارتخانه جهاد کشاورزی است.

قیمت گندم الگوی کشت را تغییر می‌دهد؟

فاطمه پاسبان، استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، در رابطه با تبعات احتمالی تعیین قیمتی برای گندم که هزینه‌های تولید و زندگی کشاورزان را پوشش ندهد، عنوان کرد: کشاورزان می‌گویند در شرایط فعلی که شاهد خشکسالی و تغییر اقلیم که روی عملکرد محصول تاثیر می‌گذارد، نمی‌توانند با این قیمت هزینه‌های تولید را پوشش دهند. به طور کلی اگر قیمت خرید تضمینی گندم متناسب با قیمت تمام‌شده محصول نباشد، ممکن است کشاورزان دیگر گندم نکارند و به دنبال کاشت محصولاتی بروند که نقدی است و سود دارد.

وی افزود: در این شرایط در نهایت برای تامین غذا مجبور به واردات می‌شویم. این در حالی است که کشاورزان از قدیم به تولید گندم علاقه داشتند و گندم را به عنوان یک نعمت می‌بینند.

او با بیان اینکه اگر کشاورز نتواند هزینه تولید و زندگی خود را تامین کند، مجبور به تغییر الگوی کشت خود، حتی در صورت نداشتن رضایت شخصی خواهد بود، توضیح داد: الگوی کشت ممکن است به سمت محصولاتی تغییر کند که دولت خیلی به دنبال کنترل قیمت آن‌ها نیست و سود و عملکرد بالاتری نسبت به گندم دارند.

پایان خودکفایی گندم

پاسبان با بیان اینکه البته موضوعات مختلفی بر پایان خودکفایی گندم تاثیر داشته، تصریح کرد: زمانی که در تولید گندم خودکفا بودیم، مانند الان درگیر خشکسالی و تغییر اقلیم نبودیم. اما در حال حاضر خشکسالی استان‌های زیادی را درگیر کرده و شدت بیشتری پیدا کرده که بر تولید گندم تاثیر داشته است.

وی در پاسخ به سوالی درباره تاثیر انتخاب وزیر جدید کشاورزی بر قیمت‌گذاری گندم، گفت: وزیر جهاد کشاورزی یک نفر در هیئت دولت است و در نهایت قیمت باید به تصویب همه وزرا برسد. وزیر جهاد کشاورزی معمولا از قیمتی دفاع می‌کند که قیمت تمام شده را پوشش دهد و سود مطمئنی هم برای کشاورز داشته باشد.

البته به گفته استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، ممکن است شرایطی پیش بیاید که برای حفظ امنیت غذایی دولت قیمت را طوری تعیین کند که کشاورز به کشت تمایل داشته باشد. همچنین در مواردی دولت سعی می‌کند قیمت را طوری تعیین کند که کشاورز تمایل داشته باشد گندم خود را به دولت بفروشد. چراکه ممکن است کشاورزان در صورت راضی نبودن از قیمت، ترجیح بدهند محصول خود را به افراد دیگری که از گندم استفاده می‌کنند یا دامداران بفروشند که در این صورت فروش آن‌ها به دولت کم خواهد شد.

وی با بیان اینکه در این شرایط ممکن است کشاورز محصول خود را تولید کند، اما دیگر به دولت نفروشد، تصریح کرد: در چنین شرایطی دولت باید برای تامین غذا و جلوگیری از واردات گندمی که نمی‌داند چه ارزش غذایی دارد، تازه هست یا نه و غیره تدبیر کند و نه فقط وزارت جهاد کشاورزی.

پاسبان با بیان اینکه اگر تمایل کشاورزان به فروش محصول‌شان به دولت یا تولید گندم کاهش یابد یا اوضاع خوب نباشد ممکن است دوباره قیمت تغییر کند، اظهار کرد: البته کشاورز محصول خود را قاچاق نمی‌کند، اما ممکن است افرادی با قیمت بالاتر از نرخ تعیین شده از سوی دولت محصول آن‌ها را بخرند و به کشورهای دیگر قاچاق کنند. چنین افرادی همیشه بودند و دولت هم عموما همه محصول کشاورزان را نمی‌خرد. برخی از این افراد هم ممکن است دامدار باشند و از گندم برای خوراک دام خود استفاده کنند.

وی با بیان اینکه احتمالا زمان تعیین قیمت گندم موکول شده به بعد از انتخاب وزیر جدید کشاورزی، تصریح کرد: دولت هزینه، وقت و انرژی زیادی صرف بحث سند تامین امنیت غذایی کرده است. این در حالی است که برای سیاست گذاری تا این حد وقت نمی‌گذارند و یکی از این موارد نیز سیاست تعیین قیمت خرید تضمینی است تا قیمتی تعیین شود که مورد توافق همه باشد.

کد خبر: 1186115

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 19
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • کشاورزخوزستان IR ۰۱:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      5 0
      سلام خواهشاً از مطالبات گندمکاران‌ خوزستان حرف بزنید ما که یک ریال هنوز نریختن برامون به کی باید بگیم ...بس کنید کنید دیگه دروغها رو
    • ولی رسولی IR ۰۳:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      3 0
      به کشاورز ربطی نداری دولت داری یا نه چرا دولت دست از سری کشاورز برنمیداری خدااااااااااااا یا جوابشان را بده
    • IR ۰۵:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      0 0
      این دولت سیاست فقر غذایی را دنبال میکند نه سیاست خودکفایی. این دولت بهتر است استعفاء دعد و به روضه خوانی اش برسد ، و سیاست و اقتصاد را به اهلش لسپارد. چهار ماه است که گندم تحویل سیلوی دولت داده ایم نه قیمتش مشخص است و نه پول کافی دریافت کرده ایم. چطور این کشور اداره میشود خدا میداند ، با دست کردن در جیب مردم و کارگران و کشاورزان جز نارضایتی و نابسامانی در مملکت چیزی نصیب کشور نمیشود. بهتر است قیمت عادلانه و هرچه سریعتر قیمت گندم تعیین و به جساب کشاورزان پرداخت شود.
    • شهرام BR ۰۸:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      4 0
      درود به همگی!!شک نکن گشاورز سال دیگه گندم خیلی خیلی کمترگشت میکنه خودمن مقاله اصلا بکارم امسال ۹۰تن تحویل دادم سال دیگه صفر
    • AHMADGOLBAZKHANIPOOR IR ۰۸:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      0 0
      محضر مبارک حضرت آیت الله امام خامنه ای رهبر معزز انقلاب اسلامی. سلام علیکم. آقاجان انشاالله که حالتون خوب باشد. هنوز دولت جمهوری اسلامی ایران قیمت تضمینی خرید گندم از کشاورزان را تعیین و ابلاغ ننموده اند. لذا رانت خواران مقیم مرکز طرفدار واردات گندم، در ارتباط تنگاتنگ با دلالان و قاچاقچیان در حال تبلیغ سوء برای تبعات سوء ناشی از تحویل گندم به دولت بدون حضور سیستم امنیتی در حال تاخت و تاز هستند.بدین ترتیب فکر نمی‌کنم که کشاورزان گندم به دولت تحویل دهند. و یا با ورشکست شدنشان سال آینده دوباره سال آینده توان کشت گندم داشته باشند. التماس دعا
    • گراوند IR ۰۹:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      2 0
      چرا به تعهداتتون نسبت به گندمکاران عمل نمی کنید فکر عاقبتش کردید
    • IR ۰۹:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      0 0
      همان 15000تومن را هم به حساب کشاورز واریز نکردن؟ چرا باید گندم را مفت از کشاورز بخرند، ولی پول ان در حساب بانک مرکزی بماند تا اقایون یک روزی درباره قیمت 15تا17هزار تومن تصمیم بگیرند. پول کشاورزان خوردن نداره، خدا ازتون نگذره،این چه جور اداره کردن کار ملت است، ما که سر در نمی یاریم.
    • IR ۰۹:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      1 0
      آقای آقا میری پس با 13000هزار بودجه بسته شده الان که با 11500 قیمت زدین روی باسکول پس چرا پول واریز نمیشه اینها همش بهانه هستش که پول کشاورز بدبخت نگه دارین همش هم میگین از حال کشاورز خبر دارین که.........
    • IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      1 0
      همش دروغ آخه تاکی؟
    • ترکمن IR ۱۳:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      1 0
      همگی از سال بعدی سه چهارتا گاو سمینتال میگیریم و جو میکاریم و خوراک دامهای خودمون میکنیم
    • نادر IR ۱۶:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      1 0
      برای سال آینده گندم خریداری کنید . چون سال آینده آدم عاقل گندم نمیکارد .
    • سید IR ۲۰:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      0 0
      خدایا چ‌دردی داره کشاورز ..توف ب زندگی که زحمت بکشی والتماس ب دولت توف توف....
    • ادم گرفتار IR ۲۲:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      1 0
      چند بار نوشتم پول کشاورز ندادین قیمت شکستین ابروشم بردین پسر من به امید پول گندمش قرار عروسی گذاشته بود چند بار عقب انداخت ندادین اخرم گفتن شغلی که داره به تف سگ نمی ارزه خدا از شما نگذره ابرو پسر من بردبن بچه اینقدر تو سرما زحمت کشید اخرشم اینجوری بانک کشاورزی هم وام نداد
    • کشاورز گرسنه IR ۲۲:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      0 0
      در پاسخ به جناب گراوند اگر بفکر عاقبتش بودن کار به اینجا نمیکشید تو یه برنامه فکر کنم از وزیر نیرو سوال شد ای اینطور پیش بریم چند ماه اینده با کمبود گاز مواجه نمیشیم جواب داد ما بفکریم فردا رو یه کاریش کنیم بگذرونیم شما میگی شش ماه دیگه یعنی برنامه ریزی فردارو نداریم چه برسه به شش ماه اینده
    • IR ۲۳:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      0 0
      خار داخل زمین بکاریم از گندم قیمتش بیشتر است معامله ای که فروشنده هیچ اجازه ای در نرخ گذاری محصولی که برایش هزینه کرده زحمت کشیده ندارد از بیخ باطل هست اگر گندم را هم مثل دیگر محصولات خرید فروش میشد حالا قیمتش بالای سی هزارتومان بود مثل هندوانه گوجه سیب پیاز که آزادانه لب مرز معامله میشود
    • پاکدل IR ۰۰:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
      0 0
      یک ماه شد گندم تحویل غله دادم.گلستان گنبد...یک ریال ندادن..فایده نداره فقط پاس میدن..خسته شدم...
    • نادر IR ۰۲:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
      0 0
      برادر سنا هم که هر روز این مطلب رو به همین شکل میزاری ..ما آقا گذشت کردیم از افزایش قیمت همون ۱۵ تومن رو بدن گرفتاریم ۲ ماهه گندم بردم سیلو دریغ از یک قران .. بی عرضه ها...همه ی کشاورزها شش هفت ماه با قرض و قوله سپری میکنن تا سره محصول برسه الان بدهکاره هزار نفریم..چقدر امروز و فردا کنیم .،چک دادیم ،.نا الان سه تا از چکام رسیده .یکی ۴۰‌ ملیون یکی ۲۰ ملیون یکی ۷۰ ملیون..بانک هم آماده ی فرم کردنه...تازه بدهکاره دک سه نفر دیگه هستم که چک ازم ندارن .دارن راه میان ..پدرشون نو بهشت....من یه نمونه ام یه مثال ..هزاران هزار کشاورز بخاطره پول گندم همینطور خوار و گرفتارن
    • کشاورز مستجر IR ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۱
      0 0
      تو رو به قرآن یکی به من بگه وظیفه وزارتخانه جهاد کشاورزی چیه.چیکارست.اگه کلا وجود نداشته باشه برا کشاورز بهتره.توی شهر ما و استان ما فقط مزایا مثل وام.تراکتور.زمینها را به افراد سودجو و دلال میدن.کشاورزا مستاجرن و بدبخت.شاید مابقی گنمهان هم دادن هاجی نماینده عزیزمان هزینه شرکتاش کنه رای بیاره.
    • محمدی IR ۰۵:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
      0 0
      اگر دولت گندم را به قیمت واقعی از کشاورز خریداری کند،نانوایی هم به قیمت واقعی نان را به مردم دهد و کسانی که می خواهند نان یارانه ای بگیرند ما تفاوت آن از مبلغ نقدی یارانه آنها کسر گردد. آنگاه کشاورز بدون اینکه ما بگوییم، بیشتر تولید می کند، ضرر نمی کند، نان با کیفیت پخت می شود،ضایعات نان کم می شود و مردم ،کشاورز ، نانوا،همه احساس رضایت خواهند کرد.