زندگی خوابگاهی چه تاثیری بر سلامت روان دانشجویان دارد؟

زندگی در خوابگاه فرصتی برای زندگی مستقل، تعامل با همسالات و ایجاد آشنایی‌های جدید فراهم می‌کند؛ اما این تجربه می‌تواند تاثیرات قابل توجهی بر سلامت روان دانشجویان داشته باشد.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، زندگی در خوابگاه برای دانشجویان می‌تواند یک تجربه هیجان‌انگیز و لذت‌بخش باشد. تجربه‌ای که فرصتی برای زندگی مستقل، تعامل با همسالان و ایجاد آشنایی‌های جدید فراهم می‌کند؛ اما این تجربه می‌تواند تاثیرات قابل توجهی بر سلامت روان دانشجویان داشته باشد.

بیشتر بخوانید

دانشجویان خوابگاهی بیشتر به آسیب‌های اجتماعی مبتلا می‌شوند

ایسکانیوز پیش‌تر در گفت‌وگو با کارشناسان « اضطراب و افسردگی نتیجه دوری از خانواده برای دانشجویان» به آسیب‌های روانی زندگی خوابگاهی برای دانشجویان پرداخته است. در این گزارش به مواردی که تاثیرات منفی بر سلامت روان دانشجویان دارد، اشاره خواهیم کرد.

نبود فضا و حریم شخصی

نبود حریم خصوصی یکی از اصلی‌ترین مولفه‌هایی است که می‌تواند بر سلامت روان دانشجویان در زندگی خوابگاهی اثر بگذارد. زندگی در خوابگاه همراه با یک یا چند هم‌اتاقی، داشتن فضای شخصی را با محدودیت مواجه می‌کند. نبود حریم شخصی، می‌تواند برای دانشجویانی که زمینه استرس دارند، آسیب‌زننده باشد.

فشار و استرس تحصیلی

فشار زندگی تحصیلی یکی دیگر از مواردی است که بر سلامت روان دانشجویان در محیط خوابگاه تاثیر می‌گذارد. اغلب دانشجویان برای حفظ کیفیت عملکرد تحصیلی‌شان، استرس و اضطراب را تجربه می‌کنند. زندگی خوابگاهی می‌تواند این استرس را تشدید کند، چرا که شرکت در فعالیت‌های فوق برنامه و معاشرت با دیگران می‌تواند باعث کاهش زمان مطالعه آن‌ها شود.

نتایج یک پژوهش در سال ۲۰۲۳ با عنوان «تأثیر زندگی در خوابگاه بر عملکرد تحصیلی دانشجویان» نشان می‌دهد که زندگی در خوابگاه بر عملکرد تحصیلی، روانی و اقتصادی دانشجویان تاثیر منفی دارد. نیمی از افراد شرکت‌کننده در این پژوهش در دوران دانشجویان ساکن خوابگاه بوده و نیمی دیگر از آن‌ها در کنار خانواده زندگی می‌کردند.

بر اساس این پژوهش، زندگی خوابگاهی می‌تواند به احساس ناسازگاری، تنهایی، ناراحتی و اضطراب دانشجویان منجر شود که تاثیر منفی بر انگیزه دانشجویان، کسب نمرات خوب و موفقیت در مسیر تحصیلی آن‌ها دارد. 

جدایی از جامعه و تنهایی

پیدا کردن دوستان جدید و تعامل با دانشجویان دیگر یکی مزایای زندگی در خوابگاه است. با این حال، این معاشرت برای برخی دانشجویان به خصوص افرادی که درونگرا و خجالتی هستند، دشوار است. کارشناسان معتقدند که انزوای اجتماعی می‌تواند به ایجاد اندوه و اضطراب در دانشجویان منجر شود.

کمبود خواب و خستگی

زندگی در خوابگاه می‌تواند الگوی خواب دانشجویان را تحت تاثیر قرار دهد و در نتیجه، سلامت روان آن‌ها را تهدید کند. رفت و آمدهای شبانه هم‌اتاقی‌ها، سر و صدا و متفاوت بودن برنامه کلاسی دانشجویان ساکن در خوابگاه ممکن است باعث اختلال در الگوی خواب افراد شود. اختلال در خواب به ایجاد احساس خستگی، تحریک‌پذیری و اضطراب در فرد منجر خواهد شد.

دلتنگی و نیاز به حمایت

دوری از خانواده و دلتنگی برای عزیزان، یکی از بزرگترین تاثیرات زندگی خوابگاهی بر سلامت روان دانشجویان است. زندگی دور از خانه برای اغلب دانشجویان تجربه‌ای چالش‌برانگیز است که در صورت غفلت از آن می‌تواند به اضطراب شدید بیانجامد.

به گزارش ایسکانیوز، کمتر از چند هفته به آغاز سال تحصیلی جدید مانده است و تعداد زیادی از داوطلبان کنکور 1402 باید برای نشستن سر کلاس و زندگی خوابگاهی آماده شوند. توجه به نکات فوق می‌تواند به انتخاب آگاهانه مسیر زندگی آینده جوانان کمک کند. همچنین خانواده‌ها با توجه به عواقب تصمیمگیری انتخاب محل تحصیل می‌توانند برای حفظ سلامت روان فرزندان خود گام‌های موثری بردارند. 

انتهای پیام/

کد خبر: 1197877

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =