نباید برای نظریه‌پردازی عجله کرد

جلسه 122 مجمع هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست آیت‌الله علی‌اکبر رشاد در محل پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.

به گزارش ایسکانیوز به نقل از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در این جلسه که به بحث و بررسی پیرامون نحوه برگزاری کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره در دانشگاه‌ها اختصاص داشت، گزارش دانشگاه علامه طباطبایی در این زمینه ارائه شد.

در این گزارش با اشاره به برخی نارسائی‌ها در روند برگزاری کرسی‌ها، برخی از راه‌حل‌های پیشنهادی برای رفع این نارسایی‌ها نیز تشریح شد.

دکتر علومی معاون پژوهشی دانشگاه علامه طباطبایی در این‌باره گفت: در جلسه ای که با اساتید و صاحبنظران در دانشگاه علامه پیرامون کرسی های ترویجی داشتیم اساتید نظراتی درباره بهبود کیفیت و شیوه اجرایی این کرسی‌های داشتند که مهمترین آنها شامل نظارت بیشتر بر کیفیت مظالب کرسی­‌ها، تخصصی تر شدن موضوعات، اعطای امتیازات بیشتر، چاپ پرسش و پاسخ های ناقد و ارائه دهنده، ارتقای رتبه اساتید به ازای ارائه نظریه هستند.

پس از ارائه این گزارش، اعضاء به بیان نظرات پیشنهادهای خود پرداختند، که اهم آن به شرح ذیل است: حمایت عادی و معنوی از اساتید برگزارکننده کرسی‌ها، در نظر گرفتن این معیار در ارتقاء اساتید، ضابطه‌مند شدن بررسی محتوای علمی کرسی‌ها، کاستن از تشریفات برگزاری کرسی‌ها، در نظر گرفتن استنادات علمی به مطالب کرسی‌ها در اعطای امتیاز به آن، برگزاری یک جشنواره مستقل برای پاسداشت ارائه‌دهندگان کرسی‌ها، فهرست‌نویسی از کرسی‌های برگزار شده، انعکاس بین‌المللی کرسی‌ها، مقابله با خودسانسوری در زمینه ارائه مطالب علمی، تدوین نظام ملی نظریه‌پردازی.

دکتر کلانتری، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد گفت: کرسی های ترویجی، تمرینی است برای رسیدن به کرسی های تخصصی و نظریه پردازی و راهی جز توجه به کرسی های ترویجی نداریم و نیاز است مطالب این کرسی‌ها اطلاع رسانی و بازنشر شود.

دکتر پوراحمد رئیس دبیرخانه کرسی های نظریه پردازی دانشگاه تهران نیز با تاکید بر کاهش تشریفات بوروکراتیک برای برگزاری کرسی­های تخصصی و ترویجی تصریح کرد: نظریه پس از ارائه باید نمایه شود تا میزان بهره مندی و استقبال از آنها مشخص شود و همچنین نیاز است تا در یک جشنواره بصورت سالیانه از همه اساتید نظریه پرداز تشویق صورت گیرد.

دکتر قنداقی نماینده دانشگاه عالی دفاع ملی نیز با تاکید بر نقش دبیرخانه هیئت حمایت گفت: دبیرخانه هیئت حمایت در مقوله ثبوت نظریه و مقام کاربرد نظریه نقشی ایفا نمیکند، بلکه در نقش هیئت در مقام اثبات نظریه است که برنامه‌ها را سازماندهی میکند.

دکتر خسروپناه دبیر هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه پردازی گفت: دبیرخانه نقش پسینی دارد و در مقام صف است ما در مقام اجرا هیچ دخالتی نمیکنیم، ضمن اینکه تمامی موضوعاتی که به عنوان کرسی‌های ترویجی ارائه میشود از طرف کمیته دستگاهی همان دانشگاست و بنابراین اختیارات و تفویض لازم به دانشگاه­‌ها داده شده است.

به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر مخبر دزفولی هم در این جلسه طی سخنانی گفت: نظریات علمی تدوین شده در غرب مدرن مسبوق به 4 قرن سابقه هستند و در فرهنگ و تمدن کشورمان هم این موضوع مشهود است.

وی افزود: پس نباید برای نظریه‌پردازی عجله کرد و همچنین توجه شود که نظریه کلان علمی چندان زیاد و فراوان نیست.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: نظریه علمی نمایه تحول و تطور فکری اندیشمندان است و باید برای این تحول و تطور شکیبا باشیم.

دکتر مخبر دزفولی گفت: در علوم انسانی تحول و اندیشه ورزی تمرین می‌شود.

وی افزود: بنا بر ذات علم، شکل‌گیری شخصیت یک متفکر برجسته و تحول‌آفرین نیازمند زمان و فرصت است و ما وظیفه‌داریم این روند را تسریع ببخشیم.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: به برکت انقلاب اسلامی راه آغاز شده است و باید با دقت و شکیبایی این راه را بپیماییم.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: در 100 سال اخیر قبل از انقلاب اسلامی یعنی دوره قاجار و پهلوی، ملت ایران تحقیر شد و فرصت اندیشیدن از این ملت بزرگ سلب شد.و تنها عمر 40 سال است که در مقوله اندیشیدن و نظریات بومی در حال تجربه هستیم.

وی افزود: اجتناب از شتاب‌زدگی و امید به آینده از اهم الزامات حرکت در مسیر نظریه‌پردازان است.

آِیت اله رشاد هم در پایان گفت: فرصت های خوبی برای حمایت از نظریه پردازان درنظر گرفته شده است و اساتید می توانند به راحتی به بیان نظرات و ایده­های خودبپردازند.

عضو شورای عالی امقلاب فرهنگی ادامه داد: دبیرخانه تلاش دارد تا با کمک سایر دستگاه های اجرایی مانند بنیاد نخبگان عمق این حمایت ها را بیشتر کند که در آینده این اتفاق خواهد افتاد.

رئیس هیأت حمایت از کرسی های نظریه پردازی گفت: دانشگاه ها هم در این زمینه گامهایی برداشته اند که امیدواریم سایر دانشگاه ها که کمیته دستگاهی آنها راه اندازی شده است جلسات بیشتری برای کمک به نظریه پردازان برگزار و تصمیم گیری کنند.

201

کد خبر: 914530

وب گردی

وب گردی