تاثیر وقفه بشر دوستانه بر ادامه نبرد طوفان‌الاقصی

کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی گفت: وقفه پیش‌رو بسیار شکننده است و احتمال نقض آن از سوی هر کدام از طرفین درگیری وجود دارد بنابراین نمی‌توان سطح تنش‌های آینده را به طور دقیق پیش بینی کرد، اما احتمال کاهش سطح درگیری‌ها پس از این وقفه وجود دارد.

منصور براتی، کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایسکانیوز درباره توافق وقفه موقت بین گروه‌های مقاومت فلسطینی و اسرائیل اظهار کرد: از روزهای آغازین جنگ موضوع آتش‌بس توسط بعضی از کشورها و محافل حقوق بشری مورد بحث قرار گرفت ولی بسیاری از دولت‌های غربی مخالف آن بوده و خواستار تنبیه حماس به دلیل آغازگر جنگ هفتم اکتبر بودند بنابراین با پذیرش آتش‌بس مخالفت می‌کردند.

بیشتر بخوانید:

طوفان الاقصی| حمله هوایی شدید رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

وی با اشاره به تعریف متفاوتی که از آتش‌بس و وقفه بشردوستانه وجود دارد، توضیح داد: منظور از آتش‌بس وقفه‌ای است که به روند مذاکراتی برای ترک مخاصمه بین طرفین ختم می‌شود، اما وقفه بشر دوستانه تنها شرایط حمایتی را برای کمک به افراد درگیر در منطقه جنگی فراهم می‌کند ولی به مذاکرات ترک مخاصمه منتهی نمی‌شود و این توقف در جنگ از نوع وقفه بشردوستانه است.

براتی با اشاره به تلاش‌های شورای امنیت سازمان ملل درباره وقفه یا آتش‌بس بین گروه‌های مقاومت فلسطینی و اسرائیل گفت: این نهاد بین‌المللی از آغاز جنگ تاکنون چهار مرتبه برای تصویب قطعنامه تلاش کرده است که هربار با شکست مواجه شد، اما بالاخره پس از کش‌وقوس‌ها توانست در ۱۶ نوامبر (۲۵ آبان) به قطعنامه کمتر سیاسی دست پیدا کند که به موضوع وقفه بشردوستانه تاکید دارد.

وی همچنین درباره قطعنامه شورای امنیت توضیح داد: این قطعنامه به صورت کلی فضا را برای ایجاد وقفه در جنگ آماده خواهد کرد، اما جزئیات بیشتر آن پس از توافق طرفین درگیری که از طریق واسطه‌ها صورت گرفته مشخص شده است با این حال زیربنای وقفه در جنگ طوفان الاقصی قطعنامه ۱۶ نوامبر شورای امنیت است.

براتی با اشاره به شرایط وقفه توضیح داد: در مذاکراتی که با میانجی‌گری قطری‌ها و آمریکایی‌ها بین حماس و اسرائیل اتفاق افتاد مقرر شد با وقفه ۴ روزه بین ۵۰ تا ۸۷ نفر از اسرای اسرائیلی و خارجی با ۱۵۰ تا ۳۰۰ اسیر فلسطینی مبادله شود همچنین کمک‌های بشردوستانه که شامل سوخت و غذا می‌شود با شدت بیشتری وارد غزه خواهد شد.

وی با بیان اینکه آمریکایی‌ها به طور همیشگی یکی از طرف‌های ضامن تحولات بین اسرائیل و فلسطین بودند، خاطرنشان کرد: طرف آمریکایی با وجود حمایت خود از اسرائیل، سعی داشت با ایجاد فشار مانع حمله زمینی به غزه شود که با حمله اسرائیل در ۲۸ اکتبر این فشار به نتیجه نرسید همچنین در ادامه آمریکایی‌ها فشارهایی را برای ورود کمک‌های بشردوستانه به این رژیم وارد کردند که در این موضوع این فشارها موثر واقع شد، اما شرایط کلی نشان می‌دهد اختلاف بسیار شدیدی بین دولت بایدن و کابینه نتانیاهو بر سر موضوع صلح و سازش بین طرف‌های درگیر جنگ وجود دارد.

براتی با اشاره به میانجی‌گری گروه‌های مقاومت فلسطینی از سوی قطر و مصر، ادامه داد: از روزهای آغازین جنگ طرف مصری مسئله آتش‌بس و طرف قطری نیز موضوع تبادل اسرا را بر عهده گرفته است که این فرآیند مبنای اولیه‌ای بود تا بتوان به کمک آن به توافقات نسبی دست یافت.

وی با تاکید بر تاثیراتی که اولین وقفه بر جریان جنگ خواه گذاشت، خاطرنشان کرد: این وقفه بسیار شکننده است و احتمال اینکه از سوی اسرائیل یا گروه‌های مقاوت فلسطینی تحت تایثر عوامل نامشخص نقض شود، وجود دارد با این حال شرایط از کاهش شدت جنگ خبر می‌دهد به طوری که احتمال تمدید چنین وقفه‌هایی برای دستیابی به آتش‌بس نهایی وجود دارد.

کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی با اشاره به افق پیش‌رو از ادامه سطح تنش‌ها خاطرنشان کرد: پس از گذشت حدود ۵۰ روز از جنگ شاهد اولین وقفه بین مقاومت فلسطینی و اسرائیل هستیم که در صورت مهیا بودن شرایط می‌توان شاهد وقفه‌های بیشتری در ادامه جنگ باشیم بنابراین انتظار می‌رود پس از وقفه با افرایش فشارهای بین‌المللی به اسرائیل کار برای ادامه پیدا کردن جنگ سخت‌تر شود.

براتی نگاه متقارن در ارزیابی صحنه میدانی را از نکات قابل توجه برشمرد و تاکید کرد: از آنجایی که درگیری بین طرفین و سطح بازدارندگی آنها نامتقارن است پس دستاوردهایی که حاصل می‌شود نیز باید به صورت نامتقارن ارزیابی ‌شود.

وی با بیان اینکه طرفین درگیر جنگ از سطح نامتوازنی از میزان قدرت برخوردار هستند، اظهارکرد: اسرائیل و حماس به عنوان یک دولت و گروهی از مقاومت از قدرت یکسان و برابری برخوردار نیستند بنابراین با توجه به اهداف اولیه اسرائیل در نابودی حماس و تصرف ناحیه شمالی نوار غزه و ناکامی این رژیم در رسیدن به این هدف می‌توان گفت این وقفه برای حماس به عنوان یک دستاورد مهم تلقی می‌شود.

کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی با اشاره به فشارهای داخلی موجود در سرزمین‌های اشغالی بیان کرد: همزمان با برگزاری اعتراضات در شهرهای مختلف اسرائیل، نگرانی شهرک‌نشینان از به خطر افتادن جان اسرای اسرائیلی با پیش‌روی ارتش این رژیم در خاک غزه روبه افزایش است که به دنبال آن توانست با وارد کردن فشار به کابینه نتانیاهو شرایط را برای پذیرش وقفه و آزادی بخشی از اسرا فراهم کند به طوری که با این پذیرش می‌توان از حجم فشارها و ممانعت داخلی برای ادامه دادن پیش‌روی در خاک غزه کاست.

براتی دستیابی به آتش‌بس نهایی را در شرایط کنونی دور از دسترس دانست و درباره سناریو احتمالی پیش‌رو گفت: در صورت دستیابی به آتش‌بس و آغاز مذاکرات صلح می‌توان کاهش سطح تنش‌ها را پیش‌بینی کرد که در این صورت ابعاد جنگ را به چند عملیات پراکنده نظامی کاهش خواهد داد.

کارآموز خبرنگاری: احسان محمودی

انتهای پیام/

کد خبر: 1207797

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =