به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، شنیدهها حاکی از آن است که گفتگوهایی بین ایران و مصر برای ازسرگیری روابط در جریان است. همین خبر نیز در مورد اردن شنیده میشود. خبر این موضوع ابتدا توسط وزیر خارجه عراق اعلام و سپس توسط وزیر امور خارجه ایران تایید شد. بر اساس اخبار منتشر شده، دیدارهای مقدماتی میان هیئتهایی از ایران با طرفهای مصری و اردنی در بغداد انجام شده است. این مذاکرات در حالی انجام میشود که گفته شده نتایج نسبتا مثبتی در مذاکرات بین ایران و عربستان به وجود آمده است. هر چند که با توجه به شرایط منطقه و شکافهای عمیق و قدیمی بین ایران و کشورهای مذکور، باید منتظر ماند تا مشخص شود این تلاشها به چه نتیجهای خواهد رسید. در همین راستا، مصاحبهای با دکتر جلال چراغی –کارشناس مسائل منطقه- انجام شد.
متن کامل این گفتگو بدین شرح است:
- خبرهایی مبنی بر آغاز فرایند احیای روابط مصر و اردن با ایران منتشر شده است. فکر میکنید مهمترین عامل این امر چیست؟
اخیرا «فواد حسین» -وزیر امور خارجه عراق- در گفتوگو با شبکه «العربیه» عربستان سعودی اعلام کرد که بغداد علاوه بر میزبانی مذاکرات بین عربستان و جمهوری اسلامی، میزبان مذاکرات جداگانه بین ایران و مصر و ایران-اردن نیز خواهد بود.
دولت سیزدهم در ایران از زمان روی کار آمدن بر «سیاست همسایگی» و توسعه روابط دیپلماتیک با کشورهای عربی و اسلامی تأکید کرده است. بنابراین، ایده توسعه روابط با این کشورها به جمهوری اسلامی ایران باز میگردد همانطور که مقامهای جمهوری اسلامی ایران بارها تأکید کردهاند که خواهان توسعه روابط دیپلماتیک با کشورهای همسایه هستند.
- با توجه به برخی اختلافات سیاسی بین کشورهای مذکور با ایران، احیای روابط را چقدر محتمل میدانید؟
درباره احتمال به سرانجام رسیدن مذاکرات بین ایران با هر یک از دو کشور مصر و اردن اشاره به این نکته حائز اهمیت است که به سرانجام مثبت رسیدن این مذاکرات دشوار به نظر میرسد و علت آن نیز به شرایط دولتهای دو کشور که تقریبا مشابه یکدیگر و اهدافی باز میگردد که در ورای این تلاشها قرار دارد.
هر دو کشور (مصر و اردن) در سیاستهای خود وابسته آمریکا هستند و علت این امر نیز کمکهای اقتصادی آمریکا به دو کشور است. از این رو، آنها نگران این هستند که تصمیمگیری خارج از اراده آمریکا سبب قطع این کمکها شود. همچنین، دو کشور ملاحظاتی درباره ایران دارند که به رژیم صهیونیستی باز میگردد. بههمینعلت، آمریکا و رژیم صهیونیستی مانع تقویت روابط دو کشور با جمهوری اسلامی ایران بوده و خواهند بود.
- از سرگیری روابط ایران با دو کشور مصر و اردن چه آثاری در منطقه به همراه خواهد داشت؟
با توجه به اینکه احیای روابط دیپلماتیک دو کشور عربی با جمهوری اسلامی ایران بهویژه در عرصه دیپلماسی و رسانهای به نفع ایران خواهد بود، اما نکته اینجاست که هدف از این طرح نه بهبود روابط بین ایران با دو کشور عربی بلکه هدف خود عراق است. در واقع، بر اساس این طرح تلاش میشود تا عراق در سطح منطقه ایفای نقش کند و کشوری پویا و فعال در سطح منطقه بازنمایی شود که در نهایت وارد گفتوگوهای بیشتر بین کشورهای عربی شود که هدف غایی آن نیز عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی است.
در واقع، عربستان و آمریکا تلاش میکنند در قالب چنین مذاکراتی عراق را بیشتر با کشورهای عربی دیگر پیوند بزنند و موانع احتمالی پیش راه پیوستن عراق به کشورهای عربی و عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی از سر راه بردارند و در نتیجه عراق هرچهبیشتر از ایران فاصله بگیرد.
انتهای پیام/
نظر شما