اختصاص ۱۵درصد بودجه‌ عمومی دولت به صندوق بازنشستگی کشور

انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی(ره) در نامه‌ای خطاب به نمایندگان مجلس خواستار تصویب اصلاحات صندوق‌های بازنشستگی در برنامه هفتم توسعه شدند.

به گزارش گروه دانشگاه ایسکانیوز، انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی(ره) در نامه‌ای خطاب به نمایندگان کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه مجلس شورای اسلامی خواستار  تصویب اصلاحات صندوق‌های بازنشستگی در برنامه هفتم توسعه شدند. 

بیشتر بخوانید:

شرایط سخت وام ضروری بازنشستگان کشوری/ صندوق بازنشستگی به اعتراضات متقاضیان واکنشی نشان نمی‌دهد

در بخش ابتدایی این نامه آمده است: همان طور که مستحضرید، صندوق‌های بازنشستگی در ایران قدمتی تاریخی دارند و بیش از یک سده از عمرشان گذشته است. اما چند سالی‌ است که وضعیت اکثر صندوق‌های بازنشستگی نابسامان شده و دیر یا زود با بحرانی شبیه به آنچه در یونان یا فرانسه رخ داده است مواجه خواهیم شد. حال که دولت در برنامه هفتم توسعه تمهیداتی برای جلوگیری از این بحران احتمالی اندیشیده با مخالفت شما روبه رو شده است. همه‌ ما می‌دانیم که این تمهیدات شاید همه‌ مشکلات صندوق‌های بازنشستگی را به طور کامل حل نکند؛ اما در شرایط اقتصادی فعلی اجرای مفاد برنامه هفتم توسعه بهترین راه است.

در این نامه تصریح شده است: براساس آخرین آماری که در سال ۱۴۰۱ منتشر شده است سازمان تأمین اجتماعی با ۱۸.۲ میلیون نفر مشترک، بیشترین مستمری بگیر را دارد. همچنین به ترتیب صندوق بازنشستگی کشوری با ۲.۵۱۵ میلیون نفر مشترک، صندوق روستائیان وعشایر با ۲.۳ میلیون نفر مشترک و صندوق تأمین اجتماعی نیروهای مسلح با ۱.۱ میلیون نفر مشترک بیشترین مستمری بگیران را به خود اختصاص داده‌اند. از تعداد مشترکین سایر صندوق‌های بازنشستگی اطلاعات دقیقی در دسترس نیست؛ اما براساس آخرین آمارهایی که از سال ۱۳۹۶ موجود است تعداد مشترکین صندوق‌های بازنشستگی سایر دستگاه‌ها حدود ۷۰۸ هزار نفر تخمین زده می‌شود.

در این نامه بیان شده است:  براساس جداول بودجه، میزان اعتبارات دریافتی صندوق‌های بازنشستگی کشوری، سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح، صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد و صندوق وزارت اطلاعات از طریق منابع داخلی خود قادر به پرداخت حقوق بازنشستگان نبوده و در بودجه سالیانه به صورت مستقیم مبالغ قابل توجهی به آنها اختصاص داده می‌شود و از حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۳ شروع شده است و به ۳۳۱ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ رسید. این درحالی است که اعتبار کمکی به صندوق‌های دستگاهی غیر پایدار همچون صندوق بازنشستگی کارکنان صدا و سیما، صندوق بازنشستگی کارکنان بانک‌ها در این آمار لحاظ نشده است. این رقم ۱۵درصد بودجه‌ عمومی دولت را در بر می‌گیرد و ۷۵ درصد بودجه رفاهی کشور است.

در این نامه عنوان شده است: راه حل عبور از این بحران اجرای برخی اصلاحات پارامتریک از جمله حرکت به سمت جوانی جمعیت و تقویت نسبت پشتیبانی صندوق‌های بازنشستگی، افزایش سنوات مبنای محاسبه مستمری، افزایش سن بازنشستگی، اصلاح قوانین مربوط به مشاغل سخت و زیان‌آور است.

در این نامه تاکید شده است: در دنیا سن بازنشستگی بر مبنای سن امید به زندگی افزایش می‌یابد، اما در ایران عکس این روند مشاهده می‌شود. مثلاً در سال ۱۳۵۲ شاخص سن بازنشستگی و امید به زندگی تنها دو سال اختلاف داشتند ولی در شرایط فعلی اختلاف این دو شاخص ۲۱ سال است. همچنین، در این سال‌ها متوسط سن بازنشستگی ۵ سال کاهش یافته است که از عمده دلایلش قوانین ساده انگارانه مشاغل سخت و زیان‌آور است. طبق آمار سازمان تأمین اجتماعی، در سال ۱۴۰۰ حدود ۵۱ درصد از بازنشستگی‌های این سازمان، پیش از موعد بوده است. این موارد دست به دست هم داده تا شاهد کاهش روزافزون نسبت پشتیبانی در صندوق‌های بازنشستگی باشیم.

در بخش پایاینی این نامه آمده است: طبق آمارهای موجود، مبنای محاسبه مستمری تقریباً در تمام کشورهای اروپای شرقی، کل دوره را برای تعیین مستمری قرار داده‌اند یا اصلاحات را انجام داده و درحال حرکت به سمت این هدف هستند. همچنین در فرانسه افزایش از ۱۰ سال آخر به ۲۵ سال آخر، اسلوونی افزایش از ۱۰ سال به ۲۴ سال، نروژ و اتریش میانگین ۲۰ سال  و یونان با متوسط ۵ سال هستند. در کشورهای خاورمیانه این رقم از ۲ سال تا ۱۰ سال متغیر است. این مبنا که در ایران تنها ۲ سال پایانی است، منشأ بسیاری از مشکلات و ناپایداری‌ها در صندوق‌های بازنشستگی کشور است. انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامه طباطبائی(ره) از شما نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواستار تصویب اصلاحات صندوق‌های بازنشستگی در برنامه هفتم توسعه خصوصاً بندهای(خ)، (د)، (ذ)، (ژ) و(س) است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1193692

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =