افزایش ۳۹ درصدی حضور دانشگاه‌های ایرانی در رتبه‌بندی حوزه مهندسی تایمز در ۵ سال

رتبه‌بندی موضوعی تایمز در حوزه مهندسی نشان‌دهنده افزایش ۳۹ درصدی حضور دانشگاه‌ها در رتبه‌بندی حوزه مهندسی تایمز در فاصله سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵ است.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، رتبه‌بندی موضوعی تایمز هر سال، دانشگاه‌های برتر جهان را در حوزه‌های مختلف از جمله مهندسی معرفی می‌کند. این رتبه‌بندی دانشگاه‌های پیشرو جهان در حوزه مهندسی را معرفی می‌کند.

در رتبه‌بندی رشته‌های مهندسی ۲۰۲۵، دانشگاه هاروارد جایگاه پیشرو خود را حفظ کرده و پس از آن استنفورد، MIT و آکسفورد قرار دارند. MIT بالاترین امتیاز تدریس را در مهندسی کسب کرده و دانشگاه آکسفورد عملکردی استثنایی در محیط تحقیقاتی داشته است.

دانشگاه‌های دیگر از جمله ETH زوریخ به ۱۰ تیم برتر بازگشته است و نسبت به سال ۲۰۲۴ بهبود یافته است. موسسات آمریکا، انگلستان و آسیا با نمایندگانی قوی در بین ۲۰ موسسات برتر جهانی قرار گرفته‌اند.

حضور هزار و ۴۸۸ در رتبه‌بندی حوزه مهندسی تایمز ۲۰۲۵

تایمز در حوزه مهندسی، دانشگاه‌ها را در پنج رشته اصلی شامل مهندسی عمومی، مهندسی برق و الکترونیک، مهندسی مکانیک و هوا فضا، مهندسی عمران و مهندسی شیمی ارزیابی می‌کند. رتبه‌بندی ۲۰۲۵ با حضور هزار و ۴۸۸ موسسه از ۹۷ کشور و منطقه است که بر اساس ۱۸ شاخص عملکرد دقیق ارزیابی شده‌اند.

در هر رشته زیر شاخه‌هایی مورد بررسی قرار می‌گیرند. برای مثال در مهندسی عمومی؛ اصول اصلی و مفاهیم پایه مهندسی، در رشته مهندسی برق و الکترونیک؛ سیستم‌های قدرت، الکترونیک و ارتباطات، در رشته مهندسی مکانیک و هوافضا دینامیک؛ ترمودینامیک و سیستم های هوانوردی، در رشته مهندسی عمران؛ طراحی سازه، ساخت و ساز و توسعه زیرساخت و در رشته مهندسی شیمی؛ مهندسی فرآیند و طراحی سیستم‌های شیمیایی مورد توجه قرار دارند.

برخی دانشگاه‌های ایران هم در رتبه‌بندی حوزه مهندسی تایمز حضور دارند. گزارش‌ها نشان می‌دهد که ۴۶ دانشگاه ایرانی در سال ۲۰۲۵ در این رتبه‌بندی حضور داشته‌اند؛ در حالی که تعداد دانشگاه‌های ایرانی در سال ۲۰۲۰ این رتبه‌بندی فقط ۳۳ موسسه بوده که نشان‌دهنده افزایش ۳۹ درصدی است.

جدول زیر جایگاه و امتیازات ۱۰ دانشگاه ایرانی در حوزه مهندسی رتبه‌بندی تایمز در سال ۲۰۲۵ را نشان می‌دهد؛

رتبه دانشگاه امتیاز کلی پژوهش کیفیت صنعت چشم‌انداز بین‌المللی محیط تحقیقاتی آموزش
۱۵۱-۱۷۵ دانشگاه صنعتی شریف ۵۲.۲-۵۴.۴ ۷۵.۴ ۹۰.۱ ۳۰.۴ ۳۴.۸ ۴۴.۹
۲۰۱-۲۵۰ دانشگاه تهران ۴۶.۷-۴۹.۹ ۸۳ ۶۴.۵ ۳۳.۲ ۳۴.۲ ۳۳.۹
۲۵۱-۳۰۰ دانشگاه علم و صنعت ۴۴.۷-۴۶.۶ ۷۸.۷ ۸۳.۸ ۲۷.۹ ۲۹.۳ ۲۴.۲
۳۰۱-۴۰۰ دانشگاه امیرکبیر ۴۱.۳-۴۴.۶ ۶۹.۶ ۷۲.۹ ۴۱.۸ ۲۸.۱ ۲۹.۷
۳۰۱-۴۰۰ دانشگاه تبریز ۴۱.۳-۴۴.۶ ۸۹.۶ ۴۲.۶ ۴۶.۹ ۱۸.۸ ۱۶.۶
۴۰۱-۵۰۰ دانشگاه نوشیروانی بابل ۳۸.۳-۴۱.۲ ۹۰ ۲۹.۱ ۲۶.۹ ۱۴.۷ ۱۷.۶
۴۰۱-۵۰۰ دانشگاه صنعتی اصفهان ۳۸.۳-۴۱.۲ ۶۴.۴ ۸۱.۷ ۳۳.۳ ۲۰.۵ ۲۴.۱
۴۰۱-۵۰۰ دانشگاه کاشان ۳۸.۳-۴۱.۲ ۸۶.۷ ۳۷ ۳۴.۱ ۱۵.۳ ۱۷.۱
۵۰۱-۶۰۰ دانشگاه امام خمینی قزوین ۳۵.۸-۳۸.۲ ۸۰.۴ ۲۲.۴ ۳۰.۱ ۱۴.۳ ۱۹.۶

بر اساس جدول بالا، دانشگاه صنعتی شریف نخستین دانشگاه ایرانی در رتبه‌بندی حوزه مهندسی تایمز است. امتیازهای این دانشگاه در مقایسه با سال ۲۰۲۰ رشد خوبی داشته است. به طوری که امتیاز این دانشگاه در شاخص صنعت از ۳۹.۹ در سال ۲۰۲۰ به ۹۰.۱ در سال ۲۰۲۵ رسیده است.

بر اساس رتبه‌بندی ۲۰۲۵ تایمز، فقط دانشگاه شریف در بین ۱۷۵ دانشگاه برتر جهان در حوزه مهندسی قرار دارد. پس از آن دانشگاه تهران در بین ۲۵۰ دانشگاه برتر جای داشته و سپس دانشگاه علم و صنعت ایران بین ۳۰۰ دانشگاه برتر جهان در حوزه مهندسی قرار گرفته است.

در ادامه به مقایسه رتبه و امتیاز دانشگاه‌ها با سال ۲۰۲۰ می‌پردازیم. جدول زیر جایگاه و امتیازات ۱۰ دانشگاه ایرانی در حوزه مهندسی رتبه‌بندی تایمز در سال ۲۰۲۰ را نشان می‌دهد؛

رتبه دانشگاه امتیاز کلی پژوهش کیفیت صنعت چشم‌انداز بین‌المللی محیط تحقیقاتی آموزش
۲۰۱-۲۵۰ دانشگاه تهران ۴۱.۲-۴۴.۳ ۶۶.۸ ۳۱.۶ ۲۵.۲ ۳۰.۷ ۳۵.۷
۲۵۱-۳۰۰ دانشگاه نوشیروانی بابل ۳۸.۹-۴۱.۱ ۱۰۰ ۳۶.۵ ۱۸.۵ ۱۵.۲ ۱۳.۱
۳۰۱-۴۰۰ دانشگاه امیرکبیر ۳۴.۷-۳۸.۷ ۴۸.۳ ۵۹.۷ ۲۲.۸ ۲۵.۶ ۳۰.۵
۳۰۱-۴۰۰ دانشگاه کاشان ۳۴.۷-۳۸.۷ ۹۴.۱ ۳۲.۳ ۲۰.۴ ۱۹.۶ ۱۲.۶
۳۰۱-۴۰۰ دانشگاه صنعتی شریف ۳۴.۷-۳۸.۷ ۳۹.۹ ۷۸.۷ ۲۴.۵ ۳۳.۸ ۳۹.۶
۳۰۱-۴۰۰ دانشگاه تبریز ۳۴.۷-۳۸.۷ ۷۱.۲ ۳۹.۵ ۲۱.۷ ۲۰.۴ ۱۸.۳
۳۰۱-۴۰۰ دانشگاه یاسوج ۳۴.۷-۳۸.۷ ۹۹.۹ ۳۳.۲ ۱۶.۹ ۱۴ ۹
۴۰۱-۵۰۰ دانشگاه امام خمینی قزوین ۳۰.۸-۳۴.۶ ۹۷.۶ ۳۱.۷ ۲۰.۴ ۶.۲ ۹.۴
۴۰۱-۵۰۰ دانشگاه علم و صنعت ایران ۳۰.۸-۳۴.۶ ۴۷.۷ ۹۳ ۱۸.۳ ۲۳.۹ ۱۷.۷

بر اساس جدول فوق، دانشگاه تهران برترین دانشگاه ایران در رتبه‌بندی ۲۰۲۰ مهندسی تایمز بوده است. این دانشگاه که در سال ۲۰۲۵ به رتبه دوم پس از دانشگاه شریف اُفت داشته است، در شاخص آموزش کاهش امتیاز داشته است.

از جمله دانشگاه‌های دیگری که در این ۵ سال اُفت امتیاز و جایگاه داشته‌اند، می‌توان به دانشگاه نوشیروانی بابل اشاره کرد که از رتبه دوم به رتبه ششم سقوط کرده است. در مقابل دانشگاه علم و صنعت ایران از رتبه دهم در سال ۲۰۲۰ به رتبه سوم در سال ۲۰۲۵ صعود کرده است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1256870

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =