به گزارش خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز؛ با آغاز به کار دولت چهاردهم یکی از وزاریی که بیش از سایر اعضای کابینه مسعود پزشکیان مورد انتقاد کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گرفته، عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد و دارایی است.
بیشتر بخوانید؛
دوئل پرحاشیه موافقان و مخالفان FATF روی دور تند/ مجمع لوایح پالرمو و CFT را تصویب میکند؟
این انتقادات تا جایی پیش رفته است که در روزهایی پایانی دی ماه ۱۴۰۳ عباس گودرزی از نامهای به امضای ۸۰ نفر از نمایندگان مجلس برای استیضاح همتی خبر داد. این عضو هیات رئیسه مجلس همچنین اعلام کرده بود این نامه به هیات رئیسه ارجاع داده شده و در حال بررسی است.
این در حالی است که احمد نادری یکی دیگر از اعضای هیات رئیسه مجلس درباره آخرین وضعیت رسیدگی به طرح استیضاح وزیر اقتصاد در مجلس، گفته است: «طرح استیضاح هیچیک از وزرا تا این لحظه به کمیسیونهای تخصصی مجلس ارجاع نشده است. بنده مسئول رسیدگی به طرح استیضاح وزرا در هیئت رئیسه مجلس هستم و طبق مصوبهای که ما در هیئت رئیسه مجلس داشتیم، قرار بر این شد که جلسهای بین استیضاحکنندگان و وزیر و مسئولان مربوطه در دولت برگزار شود».
وی همچنین تصریح کرده است: «مقرر شد که اگر آن جلسه به نتیجه نرسید، بعدا تصمیم بگیریم که این اتفاق (استیضاح) بیفتد یا خیر. چون این موضوع مصوبه هیئت رئیسه مجلس است و بنده هم مکلف هستم از مصوبه هیئت رئیسه تبعیت کنم، قاعدتاً هنوز طرح استیضاح هیچیک از وزرا را برای بررسی به کمیسیونهای تخصصی مجلس ارجاع ندادهام.»
اظهار نظر احمد نادری را میتوان آخرین وضعیت مواجهه هیات رئیسه مجلس با درخواست استیضاح سکاندار وزارت اقتصاد دانست. کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی تا پیش از این نیز چند بار میزان وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی برای استماع آخرین وضعیت بازار ارز بودند.
صبح امروز ۱۰ دی ماه ۱۴۰۳ عبدالناصرهمتی در حاشیه جلسه هیات دولت و در واکنش به تلاش برخی نمایندگان به استیضاحش گفته است: «استیضاح حق نمایندگان مجلس است و با صحبت و بحث کردن، استدلال های خود را بیان می کنیم. با این حال، بسیاری از موارد مطرح شده در استیضاح مربوط به چندین سال قبل است و هشت بندی که جزو موارد استیضاح عنوان شده، سالیان دراز طول می کشد که اجرایی شود. وظیفه من نیز صحبت با نمایندگان مجلس درباره دغدغه هایشان است و مقرر شده هفته آینده صحبت هایی با نمایندگان داشته باشم و امیدوارم قانعشان کنیم.» علاوه بر توضیح احمد نادری و واکنش اخیر همتی، زمزمههایی در راهروی مجلس مبنی بر تصمیمگیری درباره استیضاح وزیر اقتصاد مشروط بر شنیدن توضیحات نهایی وی شنیده میشود و هنوز مشخص نیست که وزیر اقتصاد سرانجام بتواند امضاء کنندگان نامه استیضاح را قانع کند یا خیر؟
در ادامه مشروح نظرات چند تن از نمایندگان موافق و مخالف استیضاح عبدالناصر همتی را میخوانید:
مخالفان وزیر اقتصاد چه میگویند؟
همتی در مسائل اقتصادی مواضع متناقضی دارد
ابوالقاسم جراره که یکی از امضاء کنندگان نامه استیضاح همتی است، با بیان این که کشور در شرایط نامناسبی از لحاظ اقتصادی به سر می برد به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: باید کاری کنیم که سفره مردم حفظ شود و ارزش پول ملی و فضای تولید ملی تقویت شود. اما متاسفانه با ورود آقای همتی اینها رو نمیبینیم و بعضا حتی مواضعی که خود ایشان نسبت به برخی موضوعات دارد، متناقض است. یکی از این مواضع ایشان به مسئله FATF برمیگردد. اگر اشتباه نکنم وزیر اقتصاد سال ۹۸ گفته بود FATF در اقتصاد ما نقش چندانی ندارد اما حالا حرف دیگری میزند و اتخاذ چنین مواضعی از فردی در جایگاه وزارت اقتصاد که وظیفه دارد برای بهبود شرایط اقتصادی کشور اقدام کند، بعید است.
دبیرکل شریان در ادامه علاوه بر انتقاد از تغییر موضع همتی نسبت به مسئله FATF و نقش آن در بهبود معیشت مردم گفت: چگونه فردی که خود را متخصص اقتصادی میداند به همین راحتی تغییر میکند البته من مدعی نیستم که انسانها باید همیشه بر سر یک موضع بایستند اما باید موضع درست بگیرند. باید پرسید مواضع ایشان در آن زمان درست بود یا الان؟ از این مورد که بگذریم وزارت اقتصاد باید به دنبال راهکار برای مشکلات اقتصادی از طریق رفع موانع بانکی باشد تا بتوانیم مذاکرات دو یا چند جانبه با کشورهای طرف مراوده داشته باشیم و این کار جز از طریق پویایی دیپلماسی اقتصادی اتفاق نمیافتد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن در ادامه با بیان این که همتی، اداره اقتصاد کشور رها کرده است، گفت: بازار به هر طریقی بخواهد به حرکتش ادامه میدهد بدون این که کسی بر آن نظارتی داشته باشد، گویی اصلا وزیری در کار نیست! و ادامه این روند به سفره مردم، اعتماد آنها و آینده جوانان کشور آسیب میزند. متاسفانه وزیر اقتصاد تاکنون نتوانسته فضای مورد انتظار مردم را در اقتصاد کشور ایجاد کند.
جراره در پاسخ به این پرسش که اگر همتی از سوی مجلس استیضاح شود و از وزارت اقتصاد برود، رئییسجمهور تا سه ماه میتواند صرفا برای وزارتخانه سرپرست تعیین کند، در این مدت آیا اوضاع بازار آشفتهتر نخواهد شد؟ گفت: ما برای بهبود اوضاع اقتصادی کشور تلاش میکنیم اما رئیسجمهور نیز بهتر بود فرد توانمندی را در این جایگاه قرار میداد تا ما دچار چالش نشویم اما وظیفه ما نمایندگان این است که جلوی این اشکالات را زودتر بگیریم.
تیم اقتصادی دولت باید درست و هماهنگ عمل کند
نماینده تهران در مجلس با اشاره به مسئله نوسانات ارزی گفت: در این زمینه صرفا وزارت اقتصاد را مسئول نمیدانم بلکه بانک مرکزی هم نقش دارد. اما بر این باورم که تیم اقتصادی دولت باید درست و هماهنگ عمل کند که در راس آن وزیر اقتصاد قرار دارد و همانطور که عرض کردم اقتصاد را رها کرده است. اگر برای مهار بازار حدیقفی تعریف نشود دچار همین وضعیتی میشویم که مشاهده میکنید.
وی با بیان این که بخشی از مشکلات اقتصادی ما ناشی از مسائل پیرامونی است، گفت: اقتصاد ایران با تحریمهای زیادی مواجه است و تحت فشار دشمن قرار دارد و وزارت اقتصاد مکلف است برای خنثیسازی این فشارها، برنامهریزی کند اما چنین برنامهریزی تاکنون مشاهده نشده است. منابع محدود کشور در حوزه بانکی باید به سمت تولید برود و بنیه اقتصادی کشور را تقویت کند و این میشود هنر مدیریت اقتصادی که در حال حاضر از آن بیبهره هستیم. در حال حاضر ارز محدودی که در اختیار داریم به واردات کالای لوکسی اختصاص پیدا کرده که کشور نیازی به آنها ندارد در صورتی که اگر تلاش برای سر و سامان دادن به اوضاع صورت بگیرد، قطعا رشد ۸ درصدی اتفاق میافتد.
دبیرکل شریان با تاکید یر ضرورت فسادستیزی در فضای اقتصادی کشور، گفت: یکی دیگر از وظایف مسئولان برای بهبود شرایط اقتصادی کشور مبارزه با فساد است. اگر درجایی مدیر ناکارآمدی منصوب شد، وظیفه مدیر بالادستی برکناری وی است تا اتفاقات خوبی برای مردم بیفتد.
قاسم روانبخش، عضو کمیسیون شوراها که یکی دیگر از امضاء کنندگان نامه استیضاح عبداناصر همتی است با انتقاد از مدیریت وی در دولت حسن روحانی به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: زمانی که همتی در بانک مرکزی بود نیز ما شاهد چنین اوضاع نابسامانی بودیم. بنده و برخی نمایندگان مجلس با توجه به این سابقه از ابتدا با سپردن وزارت اقتصادی و دارایی به وی مخالفت کردیم زیرا آزموده را آزمودن خطاست. در سفر زمینی که چند روز قبل به کربلا داشتم هنوز هم مردم در لب مرز با ۱۵ دینار سوار ماشین میشوند و این نمونهای از ثبات ارزش پول در کشور جنگ زدهای مانند عراق است. اما چه اتفاقی برای ارزش پول ما افتاده است؟ اینها راهحل دارد.
ایجاد تغییر بنیادی در شرایط اقتصادی متکی بر توانایی نیروی انسانی است
این عضو جبهه پایداری در ادامه تصریح کرد: ایجاد تغییر بنیادی در شرایط اقتصادی کشور صرفا متکی بر توانایی نیروی انسانی است. اگر فردی که ایده و برنامه داشته باشد بر سرکار بیاید و کارها را دست بگیرد بسیاری از مشکلات حل میشود. رئیسجمهور در اوایل کارش گفت برنامه هفتم توسعه، برنامه وی است اما ۶ ماه از آن زمان گذشته است و بسیاری از موارد این برنامه معطل مانده است. اگر کشور را به حال خودش رها کنیم و با چهار تا شعار عوامپسند بخواهیم کارها را به پیش ببریم، سنگ روی سنگ بند نمیشود.
نماینده قم در مجلس شورای اسلامی در واکنش به طرح مسئله مذاکره از سوی دولت به عنوان یکی از اهرمهای کاهش فشار اقتصادی گفت: اتکای به مذاکره راهحل نیست. این که بخواهیم با دنیای غرب ببندیم در حالیکه به ما محل نمیگذارند راهحل کارآمدی برای برون رفت از وضعیت اقتصادی فعلی نبوده و نخواهد بود. باید مشکلاتمان را در داخل حل کنیم. علاوه بر این ما همسایگان زیادی داریم و باید از ظرفیت آنها نیز استفاده کنیم. عضویت در بریکس و شانگهایی نیز از مواردی است که میتواند به اقتصاد کشور کمک کند.
وی در ادامه افزود: اما اگر با نگاه آقای همتی بخواهیم بازار را اداره کنیم و منتظر بمانیم که دلار خودش در کدام نقطه بلاخره متوقف میشود قیمت آن از چیزی که الان هست هم فراتر میرود پس این نوع نگاه باید جمع شود. آبروی کشور با افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی در دنیا رفته است، کسی که میخواهد به خارج از کشور برود خجالت میکشد. این افراد در هشت سال دولت آقای روحانی هر کاری که توانستند انجام دادند اما آیا تحریمها برداشته شد؟ هر زمانی که دشمن ضعف در ما ببیند بیشتر فشار میآورد و فقط شعار مقاومت است که میتواند از فشار آنها کم کند بنابراین نباید با پمپاژ ناامیدی به جهان پیام ضعف بدهیم.
مخالفان استیضاح همتی چه میگویند؟
با استیضاح همتی کاری درست نمیشود، نباید نقش تحریمها را دست کم گرفت
رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق و عضو کمیسیون برنامه و بودجه که از مخالفان استیضاح وزیر اقتصاد است درباره دلایل مخالفتش به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: من مخالف استیضاح آقای همتی هستم زیرا کشور در شرایط تحریمی قرار دارد و ارز کافی وارد کشور نمیشود. برای مدیریت این مسئله بانک مرکزی باید نرخ شناور ارز را مدیریت کند تا ارز مورد نیاز به حساب ارزی کشور بیاید و اعتماد در نزد افکار عمومی ایجاد شود. این مسئله همانطور که گفتم وظیفه بانک مرکزی است نه وزیر اقتصاد که شش ماه بیشتر از دوران وزارتش نمیگذرد. برای ارزیابی عملکرد وی حداقل یک سال باید بگذر زیرا در ارزیابی عملکرد کلان مدیریتی حتی یک سال نیز زمان کمی است.
وی با اشاره به تهدیدات ترامپ گفت: وقتی رئیسجمهور آمریکا میخواهد شرایط تحریمی علیه ایران را بیشتر کند معلوم است نرخ ارز افزایش پیدا میکند. با استیضاح همتی کاری درست نمی شود بلکه باید زیرساختهای اقتصاد منطقهای را برای تعاملات بیشتر فعال کنیم و تحریمها را نیز نباید دست کم گرفت.
استیضاح وزیر اقتصاد موجب آشفتگی در بازار میشود
مصطفی پوردهقان اردکانی، عضو کمیسیون صنایع و معادن و یکی دیگر از مخالفان استیضاح عبدالناصر همتی به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: پس از برکناری وزیر اقتصاد قرار نیست اتفاقات خوبی در بازار بیفتد بلکه این مسئله صرفا موجب تعللهایی در عرصه سیاستگذاری میشود و یک دوره آشوب را به بازار تحمیل خواهد کرد. زیرا پس از استیضاح، رئیسجمهور از لحاظ قانونی این اختیار را دارد که به مدت سه ماه وزیر معرفی نکند و صرفا به تعیین سرپرست بسنده کند. حالا این را در نظر بگیرید که در این سه ماه چه کسی تعیین شود و چگونه سیاست گذاری کند، بواسطه بیسیاسی وزارتخانه، در اقتصاد حتما تنش بوجود خواهد آمد.
وی نیز با بیان این که مسئول نوسانات بازار ارز، رئیس بانک مرکزی است نه وزیر اقتصاد، گفت: ما دچار عدم سیاستگذاری در بازار ارز هستیم و در این زمینه رئیس بانک مرکزی نیز باید درباره عملکردش توضیح دهد.
پوردهقان در پاسخ به پرسشی درباره سرنوشت طرح استیضاح همتی گفت: فکر نمیکنم استیضاح وی به نتیجه برسد زیرا این استیضاح به نظام ضربه خواهد زد و مجلس اجازه این کار را نمیدهد.
انتهای پیام/
نظر شما