نوسازی ون‌های همدان؛ ضرورت زیست‌محیطی و اقتصادی زیر فشار هزینه‌ها

سید حمید محبی کارشناس توسعه حمل و نقل شهری گفت: با وجود فرسودگی ۴۰ درصد ناوگان ون همدان، هزینه بالای ون‌های جدید و نرخ بالای تسهیلات باعث شده است که رانندگان برای نوسازی ناوگان خود انگیزه کافی نداشته باشند.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از همدان؛ ناوگان حمل و نقل عمومی درون‌شهری، به ویژه تاکسی‌های ون (ون تاکسی)، به عنوان یکی از اجزای حیاتی ساماندهی ترافیک و جابه‌جایی مسافران در شهرهای پرجمعیت مانند همدان شناخته می‌شوند. فرسودگی بخش قابل توجهی از این ناوگان نه تنها کیفیت خدمات را کاهش می‌دهد، بلکه پیامدهای زیست‌محیطی و اقتصادی منفی نیز به دنبال دارد. در پی اجرای طرح نوسازی ناوگان ون در شهر همدان، برای بررسی موانع موجود و چشم‌انداز موفقیت این طرح، به گفت‌وگوی تفصیلی با سید حمید محبی، کارشناس توسعه حمل و نقل شهری و لجستیک نشستیم.

سید حمید محبی در ارزیابی خود از وضعیت ناوگان ون همدان گفت: آمارها نشان می‌دهند که بیش از چهل درصد از ون‌های فعال در شهر همدان به سن فرسودگی رسیده‌اند. وی افزود: این ون‌ها نه تنها مصرف سوخت بالایی دارند، بلکه استاندارد آلایندگی آن‌ها بسیار پایین است و مستقیماً بر کیفیت هوای شهر تأثیر می‌گذارند.

او تصریح کرد که طرح نوسازی، یک ضرورت زیست‌محیطی و خدماتی برای همدان است. محبی ادامه داد: چالش اصلی در اجرای این طرح، مسائل اقتصادی و نحوه تأمین مالی است. به باور او، با توجه به افزایش قیمت شدید خودروهای جدید و همچنین بالا بودن نرخ تسهیلات بانکی، رانندگان و مالکان ون‌های فرسوده، انگیزه کافی برای ورود به طرح نوسازی را ندارند.

این کارشناس توسعه حمل و نقل شهری با اشاره به داده‌های مالی اظهار داشت: بر اساس یک برآورد شبیه‌سازی‌شده، هزینه خرید یک دستگاه ون استاندارد جدید، دست‌کم سه تا چهار برابر ارزش اسقاط ون فرسوده است. او افزود: حتی پس از کسر تسهیلات دولتی، آورده نقدی مورد نیاز راننده بالاست، در حالی که درآمد روزانه آن‌ها، صرفاً کفاف هزینه‌های معیشتی و نگهداری ناوگان فعلی را می‌دهد.

محبی خاطرنشان کرد که نوسازی تنها شامل تعویض خودرو نیست، بلکه باید با تغییر ساختار خدمات نیز همراه باشد. وی گفت: یکی از موانع دیگر، عدم تناسب ون‌های جدید با نیازهای واقعی خطوط پرمسافر است. او توضیح داد: ون‌های جدید باید دارای قابلیت دسترسی بهتر برای افراد کم‌توان و تجهیزات سرمایشی و گرمایشی مناسب برای مقابله با شرایط آب و هوایی همدان باشند تا رضایت عمومی را جلب کنند.

وی در ادامه تأکید کرد که برای تضمین موفقیت طرح، باید حمایت‌های مالی را عمیق‌تر کرد. محبی افزود: باید با همکاری بانک‌های عامل، نرخ بهره تسهیلات نوسازی به شکل چشمگیری کاهش یابد و مدت بازپرداخت طولانی‌تر شود. به باور او، همچنین دولت می‌تواند از طریق ارائه سوبسید مستقیم بر قیمت ون‌های جدید، فشار مالی روی رانندگان را تعدیل کند.

او افزود که بُعد نظارتی و تشویقی نیز نباید نادیده گرفته شود. این کارشناس تصریح کرد: شهرداری همدان می‌تواند با اعمال تخفیف در عوارض سالیانه یا تخصیص اولویت در خطوط پردرآمد به ون‌های نوسازی شده، انگیزه رانندگان برای مشارکت را بالا ببرد. وی گفت: از سوی دیگر، باید قوانین سخت‌گیرانه‌تری برای خروج ون‌های بالای سن فرسودگی از چرخه خدمات وضع شود تا طرح به نتیجه برسد.

سید حمید محبی در پایان این گفت‌وگو چشم‌انداز نوسازی ناوگان ون همدان را به شرط عزم جدی در تأمین منابع مالی روشن دانست و اظهار داشت: نوسازی ناوگان ون، علاوه بر کاهش آلودگی و مصرف سوخت، به ارتقای منزلت اجتماعی رانندگان و بهبود چهره شهر کمک شایانی خواهد کرد. او ابراز امیدواری کرد که مسئولان با اتخاذ تصمیم‌های اقتصادی هوشمندانه، این طرح ملی را به سرانجام برسانند.

خبرنگار: نازنین مولایی‌منظر

انتهای پیام/

کد خبر: 1286293

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =