به گزارش گروه علم و فناوری باشگاه خبرنگاران دانشجویی(ایسکانیوز)؛ مقالات علمی متعددی وجود دارد که اهمیت سلامت غذا روی یادگیری و سلامت روان دانشآموزان و دانشجویان را نشان میدهد. طرفداران سلامت دانشآموزان بیش از 20 سال است که تاثیر رژیم غذایی را بر عملکرد و رفتار تحصیلی آنها بررسی میکنند.
اگرچه محققان هنوز در تلاش برای اثبات قطعی این ارتباط هستند، دادههای موجود نشان میدهد که با تغذیه بهتر دانشآموزان و دانشجویان بهتر یاد میگیرند، غیبت کمتری دارند و رفتارشان بهبود مییابد و باعث اختلالات کمتری در کلاس میشود.
مطالعات متعدد نشان میدهد که وضعیت تغذیه میتواند به طور مستقیم بر ظرفیت ذهنی محصلان مدرسهای تاثیر بگذارد. به عنوان مثال، کمبود آهن، حتی در مراحل اولیه، میتواند انتقال دوپامین را کاهش دهد، بنابراین تأثیر منفی بر شناخت دارد.همچنین تعدادی از مطالعات نشان میدهند که بهبود در دریافت مواد مغذی میتواند بر توانایی شناختی و سطح هوش کودکان مدرسهای تاثیر بگذارد.
شکی نیست که تغذیه مناسب سطح انرژی مورد نیاز بدن را برای گذراندن یک روز کامل درس خواندن و مهمتر از آن حفظ اطلاعاتی که در قالب درس دریافت کردهاند را فراهم می کند. پژوهشهای بسیاری نشان میدهد که دانشآموزانی که صبحانه مقوی می خورند توجه بیشتری سر کلاس دارند، مهارتهای شناختی بهتری کسب می کنند و در طول روز فعالتر هستند. در حالی که دانشآموزانی که تغذیه نامناسبی دارند در مدرسه و بین کلاسها احساس خستگی و بیحالی می کنند.
محققان دریافتهاند که مغز با دریافت روزانه مواد معدنی، ویتامینها و کلسیم مورد نیازش به طور موثری عمل میکند. در نتیجه یک رژیم غذایی متعادل به تقویت حافظه و در نهایت بهبود عملکرد تحصیلی دانشآموز کمک میکند.
تحقیقات در مورد رژیم غذایی دانشآموزان مدرسهای بسیار بیشتر از دانشجویان است. با این حال، مقالات متعددی نیز در این زمینه موجود است. به طور مثال، محققان دانشگاه نیوکاسل آمریکا در مقالهای که در سال 2017 منتشر کردند، معیارهای دریافت رژیم غذایی و پیشرفت تحصیلی و ارتباط بین اینها در میان دانشجویان را بررسی کردند. آنها از هشت پایگاه داده الکترونیک و همچنین اطلاعات تحقیقات قبلی خود استفاده کردند و به این نتیجه رسیدند که از هفت مطالعه موجود، چهار مطالعه رابطه مستقیم بین رژیم غذایی مناسب و عملکرد ذهنی دانشجویان را نشان میدهد و سه مطالعه دیگر دیدگاهی کاملا خنثی در این زمینه داشتهاند. بیشترین مطالعات در این زمینه مربوط به تاثیر میوه و سبزی و همچنین صبحانه روی عملکرد ذهنی دانشجویان بوده است.
در این مقاله آمده است: اثرات طیفی از رفتارها و شاخصهای بهداشتی بر پیشرفت تحصیلی در دانشجویان قبلا ثابت شده بود، به عنوان مثال، مصرف بیش از حد الکل، محرومیت از خواب و وضعیت نامناسب سلامت روان همگی برای پیشرفت تحصیلی مضر هستند. با این حال، ارتباط بین رژیم غذایی و پیشرفت تحصیلی در این گروه جمعیتی بسیار کمتر مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به انبوه مطالعاتی که رژیم غذایی ناسالم دانشجویان دانشگاه را نشان میدهد، این موضوع، زمینه مهمی برای تحقیق به شمار میرود.
محققان میگویند: در مورد اینکه چرا ممکن است رژیم غذایی با پیشرفت تحصیلی مرتبط باشد، ارتباط مشاهده شده با این دانش مطابقت دارد که اجزای مختلف رژیم غذایی، از جمله ریزمغذیهایی مانند فولات، آهن و امگا 3، نقش اساسی در رشد و عملکرد مغز دارند. علاوه بر این، مغز برای عملکرد بهینه به مقادیر قابل توجه و منظم انرژی نیاز دارد. ارتباط بین مصرف بیشتر غذاهای غنی از مواد مغذی، مانند میوهها و سبزیجات، و مصرف کمتر غذاهای فاقد مواد مغذی، مانند غذاهای ناسالم، میتواند با دریافت بیشتر ریزمغذیهای ضروری توضیح داده شود. علاوه بر این، ارتباط مصرف صبحانه و وعدههای غذایی منظم با پیشرفت تحصیلی بالاتر میتواند این باشد که مکرر و منظمتر غذا خوردن، وسیلهای برای تحویل این مواد مغذی و همچنین انرژی کافی برای سوخترسانی به عملکرد شناختی فراهم میکند. به طور خاص، مطالعات در جمعیت کودکان و بزرگسالان نشان داده است که افرادی که به طور منظم صبحانه می خورند، مقدار بیشتری از طیف وسیعی از ریزمغذیها، از جمله فولات و آهن را دریافت میکنند.
وضعیت محیط غذایی دانشگاهها در جهان
در حالی که دسترسی به غذا برای هر کشوری یک نگرانی ملی به شمار میرود، دانشجویان چهار برابر بیشتر از عموم مردم دچار ناامنی غذایی هستند. یک مقاله تحقیقاتی از دانشگاه کالیفرنیا در برکلی که در مجله آموزش تغذیه و رفتار توسط الزویر منتشر شده است، شرح میدهد که چگونه استفاده دانشآموزان از انبار غذای دانشگاه میتواند بر سلامت جسمی، سلامت روان آنها تاثیر مثبت بگذارد و منجر به بهبود خوابشان شود.
با توجه به اینکه در کشوری مانند آمریکا ۲۲ میلیون نفر سالانه در کالج یا مقاطع تحصیلات تکمیلی ثبتنام میکنند، بسیاری از موسسات علمی از طریق مشارکت برای آمریکای سالمتر در طرح پردیس سالمتر شرکت میکنند یا دستورالعمل خاص خود را دارند تا با عرضه غذا و نوشیدنیهای سالمتر، سطح سلامت را در میان دانشجوها افزایش دهد.
دانشگاههای آمریکا با اتخاذ سیاستهای مختلف که آگاهی از تغذیه را با انتخابهای راحت و فراوان غذای سالم ترکیب میکند، نه تنها با چاقی دانشجویان مبارزه میکنند، بلکه سلامت روانی و جسمی آنها را مدنظر میگیرند. به سختی میتوان کالج یا دانشگاهی را در آمریکا پیدا کرد که هنوز برنامههای غذایی سالم و انتخابهای غذایی جایگزین را در کافهتریهای سالن اقامت و سایر مکانهای دانشگاه آغاز نکرده باشد. و در حالی که نمیتوان دانشجویان را به انتخاب سالمترین گزینهها مجبور کرد، بسیاری از امکانات با ارائه آیتمهای منو با برچسبها و نمادهای غذایی سالم، انتخابهای آگاهانه را آسانتر میکنند.
ابتکار دانشگاه کالیفرنیا در برکلی برای جنبش غذای سالم در دانشگاهها
دانشگاه کالیفرنیا در برکلی یکی از اولین دانشگاههای آمریکایی است که یک سیاست تغذیه در سطح دانشگاه برای خود تصویب کرد.
در سال 2015، معاون اداری و مالی، خدمات بهداشتی دانشگاه کالیفرنیا برکلی را موظف به ایجاد یک خط مشی تغذیه کرد تا اطمینان حاصل شود که گزینههای غذایی و نوشیدنی سالم در محوطه دانشگاه در دسترس و مقرون به صرفه باشند. علاوه براین، از آنجا که محیط غذایی دانشگاه خصوصیسازی شد، ریاست دانشگاه یک سیاست تغذیه را کاهش غذاهای ناسالم و بازاریابی توصیه کرد. هدف این سیاست تشویق مصرف غذاها و نوشیدنیهای سالمتر از طریق آسانتر کردن انتخاب آنها، به جای حذف گزینههای کمتر سالم بود.
براساس خط مشی انتخاب غذا و نوشیدنی، استانداردهای تغذیهای برای خدمات غذایی خردهفروشی، ماشینهای فروش خودکار، سالنهای غذاخورسی و جلسات تحت حمایت دانشگاه ایجاد شد. به گفته مسئولان، آموزش بهداشت به تنهایی – بدون ایجاد تغییر در محیط غذا - همیشه تغییر رفتاری پایداری به همراه ندارد.
این سیاست همچنین تضمین میکند که علاوه بر ارتقای انتخابهای سالمتر از طریق استانداردهای بازاریابی و تبلیغات، غذاهای کامل و تازه در دسترس دانشجویان قرار بگیرد. به طور مثال، نوشیدنیهای سالمتری به جای نوشیدنیهای شیرین شده با قند در تمام محیطهای غذایی دانشگاه جایگزین شود.
استانداردهای غذایی
براساس سیاست انتخاب غذا و نوشیدنی دانشگاه کالیفرنیا در برکلی، استانداردهایی برای غذا و نوشیدنیهای محیط دانشگاهی تعریف شد که عبارتند از:
• مواد خوراکی و در کنار آن باید شامل سبزیجات و میوههای تازه، صددرصد غلات کامل، پروتئین گیاهی و گوشت بدون چربی (مانند سینه مرغ بدون پوست) باشد.
• حذف چربیهای ترانس
• محصولاتی چون دسر در پکیجهای کوچکتری فروخته شوند.
• از روشهای آشپزی سالمتری مانند آبپز، کباب و گریل استفاده شود.
میانوعدهها، خوراکیها و وعدههای غذایی که در دستگاه فروش خودکار فروخته میشوند، باید استانداردهای زیر را برای هر بسته داشته باشند:
· کالری آنها از ۲۵۰ تا ۷۰۰ کالری باشد
· کمتر از 35 درصد از کل کالری آنها از چربی باشد
· کمتر از ۱۰ درصد از کل کالری آنها از چربی اشباع شده باشد
· قند کل آنها کمتر از ۳۵ گرم باشد
· نمک کل آنها کمتر از هزار میلیگرم باشد
· دستگاه فروش خودکار حداقل یک گزینه میانوعده کمتر از ۱۰۰ کالری داشته باشد.
· اولین عنوان ذکر شده در منوی این دستگاهها باید میوه، سبزیجات، لبنیات کمچرب، پروتئین یا غلات کامل باشد.
استانداردهای نوشیدنی
• نوشیدنیهای سالمتر شامل آب، نوشیدنیهای کمکالری (کمتر از ۴۰ کالری)، قهوه و چای شیرین نشده، آبمیوههای صددرصد طبیعی، شیر بدون چربی یا کمچربی و شیر غیرلبنی مانند سویا یا شیربادام جایگزین نوشیدنیهای پرکالری و غیرسالم شوند.
• نوشیدنیهای سالمتر باید حداقل 70 درصد از فضای قفسه را در فروشگاههای دانشگاه و دکمههای قابل مشاهده منو در دستگاههای خودکار اشغال کنند.
• نوشیدنیهای انرژیزای بستهبندی شده و نوشیدنیهای انرژیزا با کافئین محدود میشوند.
• بستهبندیهای مربوط به نوشیدنیهای شیرین شده با قند با حجم یا وزن کمتری فروخته شوند.
غذاها و نوشیدنیها در رویدادهای دانشگاهی
براساس خطمشی جدید دانشگاه کالیفرنیا در برکلی، غذاها و نوشیدنیهایی که با بودجه دانشگاه برای جلسات و رویدادهای دانشگاه خریداری میشوند، باید شامل گزینههای سالمی باشند که استانداردهای ذکر شده در بالا را رعایت کنند.
آب باید به عنوان نوشیدنی اصلی انتخاب شود و ترجیحا به صورت فله استفاده شود تا مصرف بطریهای پلاستیکی یکبار مصرف به حداقل برسد.
غذاخوریهای معمولی
• غذاخوریهای دانشگاه باید برای ناهار و شام یک انتخاب برای سالاد و گوشت بدون چربی داشته باشند.
• حداقل یک سبزی پخته در صبحانه و دو نوع سبزی پخته شده در ناهار و شام سرو شود.
• در تمام وعدههای غذایی، میوه، حداقل دو گزینه غلات کامل و حداقل یک پروتئین گیاهی ارائه شود.
•غذاهای سرخ شده به ۲ انتخاب در هر وعده محدود شوند.
استانداردهای بازاریابی و تبلیغات
• تبلیغات محصولات خاص باید غذاها و نوشیدنیهای سالمتری را که استانداردهای فهرستشده در بالا را رعایت میکند، در اولویت قرار دهند.
• غذاها و نوشیدنیهای سالم باید در جایگاههای برجستهتر یا پرفروشتر قرار گیرند و قیمتی معادل یا کمتر از اقلام مشابه کمتر سالم داشته باشند.
دکه یا بوفه مربوط به قهوه و چای تحت قراردادهای دانشگاه
• فروشنده بوفه مربوط به چای و قهوه باید شمارش کالری را در منوها ثبت کند و اطلاعاتی در مورد محتوای قند افزوده نوشیدنیها ارائه کند.
• فروشنده منوی نوشیدنی سالمتری را نمایش دهد
فروشگاه مواد غذایی در دانشگاه
سوزانا مارتینز، از گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی دانشگاه کالیفرنیا، میگوید: در سال 2015، متوجه شدیم که 40 درصد از دانشجویان دانشگاه کالیفرنیا با ناامنی غذایی مواجه بودند، این یافته با تحقیقات دیگر مطابقت دارد. این امر ایالت کالیفرنیا را بر آن داشت تا بودجهای را تخصیص دهد تا در سال 2018 تمام پردیسهای دانشگاه به فروشگاه مواد غذایی مجهز شوند.
مطالعه این گروه تحقیقاتی اولین مطالعهای بود که به تاثیر این فروشگاهها بر تغییرات بر سلامت دانشجویان توجه کرد.
محققان دانشگاه کالیفرنیا یک نظرسنجی آنلاین از هزار و 855 دانشجو در 10 پردیس دانشگاه کالیفرنیا با سوالاتی در مورد سلامت عمومی آنها قبل و بعد از بازدید از فروشگاه مواد غذایی انجام دادند. نتایج نشان داد که دسترسی به این فروشگاهها به طور مستقیم سلامت درک شده دانشجویان را بهبود میبخشد، تعداد علائم افسردگی را که تجربه میکنند کاهش میدهد، کفایت خواب آنها را افزایش میدهد و امنیت غذایی را افزایش میدهد.
فروشگاه میوه و سبزی دانشگاهی
همه دانشجویان در خوابگاه زندگی نمیکنند یا در برنامههای غذایی دانشگاه شرکت نمیکنند. بنابراین، کالجها در حال یافتن راههایی برای راحتتر کردن غذای سالم برای دانشجویانی هستند که حتی در خارج از دانشگاه زندگی میکنند. یک روند رو به رشد، ایجاد فروشگاه میوه و ترهبار در دانشگاه است. این فروشگاهها معمولا میوهها و سبزیجات تازه و محلی و همچنین غذاهای بستهبندی شده و محصولات پخته شده محلی میفروشند. دانشگاههایی مانند یوتا در میدان میوه و ترهبار خود محصولاتی را به عنوان محصولات ویژه و مشوق با قیمتی نصف قیمت محصولات دیگر به مشتریان دانشجو ارائه میدهند.
مشاوره تغذیه
یکی دیگر از روندهای مثبت در پردیسهای دانشگاهی در آمریکا، ارائه خدمات مشاوره تغذیه به دانشجویان است. این جلسات مشاوره، اغلب به صورت حضوری و آنلاین در دسترس است و با توجه به مسائل سلامتی و نیازهای تغذیهای منحصر به فرد دانشجو (کنترل وزن، دیابت، اختلالات خوردن، آلرژیهای غذایی و تغذیه ورزشی) انجام میشود. به طور مثال، دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی یکی از دانشگاههایی است که منابع مشاوره تغذیه استثنایی را ارائه میدهد.
رویدادهای تغذیه سالم در دانشگاهها
دانشگاهها صرف نظر از علت یا مناسبت، برگزاری جشن و رویدادهای مختلف را دوست دارند و بنابراین، چرا رویدادی برای ترویج تغذیه سالم نداشته باشند؟ یکی از رویدادهای مهم تغذیه سالم که توسط دانشگاه حمایت میشود، جشنواره سالانه Nutri-Fest دانشگاه ایالتی ایلینوی است که دانشگاه و سازمانهای محلی را برای نمایشگاه محصولات، نمایش آشپزی، معرفی غذاها و نوشیدنیهای سالم گرد هم میآورد.
ردهبندی دانشگاهها از نظر کیفیت غذای دانشجویان
دانشگاههای آمریکا از نظر کیفیت غذای ارائه شده به دانشجویان در محیطهای غذایی مختلف، ردهبندی میشوند. بر این اساس سه دانشگاه زیر در صدر این ردهبندی قرار میگیرند که هر یک راهکار خاص خود را برای رسیدن به این هدف اتخاذ کردهاند:
دانشگاه اموری
دانشگاه اموری یک مثال بارز از دانشگاههایی است که میتوانند با موفقیت تغذیه و عادات غذایی سالم را در محوطه دانشگاه برای دانشجویان، اساتید و کارکنان به طور یکسان ترویج کنند. در ناهارخوریهای این دانشگاه، گزینههای غذایی برای دانشجویانی که برنامههای غذایی وگان، گیاهخواری، حلال و بدون گلوتن را ترجیح میدهند، وجود دارد. برنامهها و خدمات اضافی مرتبط با سلامت مواد غذایی شامل جلسات مشاوره و آموزش فردی با متخصصان تغذیه (رایگان برای دانشجویان)، یک گروه بحث تغذیه مجازی، دستگاههای فروش غذا و نوشیدنی سالم، میدان میوه و ترهبار و یک اپلیکیشن تلفن همراه با نام Healthy Emory Connect از ابتکارات این دانشگاه به شمار میروند. این دانشگاه همچنین یک پلتفرم وب شخصیسازی شده برای کمک به کاربران در توسعه و پیگیری عادات غذایی سالم طراحی کرده است.
دانشگاه نورثوسترن
در نورثوسترن، تاکید بر غذاخوری فراگیر با گزینههایی برای دانشجویان وگان، گیاهخوار و مسلمان در همه محیطهای غذاخوری موجود است. قبل از شروع هر فصل، دانشجویان و والدین آنها میتوانند با متخصص تغذیه این دانشگاه ملاقات کنند تا برنامههای غذایی اختصاصی تهیه کنند که آلرژیهای غذایی و سایر محدودیتها یا ترجیحات غذایی را در نظر بگیرند. علاوه بر این، دانشگاه نورثوسترن تعدادی برنامه و خدمات را برای حمایت از تلاشهای دانشجویان خود در جهت سلامت غذا و تغذیه ارائه میدهد؛ از جمله آشپزخانه آموزشی، که در آن شرکتکنندگان از طریق فرصتهای آموزشی تعاملی آشپزی اصولی و سالم را یاد میگیرند.
دانشگاه ماساچوست آمهرست
دانشگاه ماساچوست آمهرست ادعا میکند که بیشترین جایزه را در برنامه غذاخوری در کشور دارد. این دانشگاه مطمئنا میتواند به خود ببالد که اولین دانشگاه دارای گواهی SPE در آمریکاست که تعهد خود را به تغذیه و پایداری در اقلام غذایی که ارائه میکند به رسمیت میشناسد. این دانشگاه با بیش از ۱۰۰ فروشنده و کشاورز محلی همکاری میکند تا بتواند محصولات ارگانیک و سایر محصولات غذایی تازه و سالم را برای امکانات غذاخوری خود فراهم کند.
نظر شما