به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز،مدعیان طنزپرداز اینستاگرامی بیدانش و با کجفهمی پا به عرصهای گذاشتهاند که پیش از این نامهای بزرگی برای رشد آن تلاش کرده بودند. به راستی طنزی که منوچهر نوذری در نمایشهای «صبح جمعه با شما» ارائه میداد یا کومرث صابریفومنی با «گل آقا» مطرح کرد، قابل مقایسه با محتوای تمسخرآمیز ارائه شده توسط برخی به ظاهر کمدینها نیست.
بیشتر بخوانید
تراپی؟ نه ممنون اینستاگرام هست
زیرپا گذاشتن حرمت پدر و مادر برای لایک بیشتر
اگر پیش از این حیا میکردیم که هر سبک شوخی را با پدر و مادر و بزرگترها انجام دهیم، برخی بلاگرها فتح بابی کردند که برای رسیدن به دنبال کننده بیشتر میتوان حتی پدر و مادر که ارزش بالایی در فرهنگ ایرانی دارند را به سخره گرفت.
برخی ادعا میکنند که هدف از ارائه این سبک محتواها، به تمسخر گرفتن خرده فرهنگهای اشتباه در جامعه است، اگرچه این هدف بزرگی است اما مسیر و نحوه ارائه هم اهمیت بالایی دارد؛ گاهی برخی افراد با هدف اصلاح یک فرهنگ غلط خود فرهنگ غلط دیگری را اشاعه میدهند. مثلا اگر میخواهند رفتاری در نسل قبلی را نقد کنند، طوری پیام را ارائه میدهند و از سناریو و قالبی استفاده میکنند که بیشتر به مخاطب میآموزد که احترام به بزرگتر جایگاهی ندارد و میتوان از تمسخر برای نقد رفتار دیگران استفاده کرد.
لشگر کامنتگذاران ناشناس
اخیرا هم باب شده که افراد در تمسخر ظاهر، نوع گویش، طبقه اجتماعی و رفتار کسی که محتوا تولید کرده، نظرات تمسخرآمیز مینویسند و هیچ و حد و حدودی را هم رعایت نمیکنند، درحالی که شاید اگر در فضای حقیقی با فرد مواجه شوند، به خود اجازه ندهند که هر کلامی بگویند. در واقع ناشناس بودن کاربران در فضای اینستاگرام ویژگی است که باعث میشود افراد بدون ترس از عواقب کار خود، به تمسخر و تحقیر دیگران بپردازند.
علاوه بر این بسیاری از محتواهای طنز ارائه شده در فضای اینستاگرام به سمت شوخیهای اروتیک رفته که میتواند تاثیرات منفی بر نسل جدید داشته باشد.
از جهتی رقابت میان افراد برای جلب توجه و محبوبیت افزایش یافته است. این رقابت ممکن است به تمسخر دیگران به عنوان ابزاری برای افزایش خودیابی منجر شود.
آنچه نگران کننده است، نهادینه شدن این رفتار در جامعه است. برخی از رسانهها هم ممکن است تمسخر و تحقیر را به عنوان یک روش سرگرمکننده به تصویر بکشند که این خود به نهادینه شدن این رفتار در جامعه کمک میکند.
برخی افراد هم ناخواسته وارد این بازی میشوند و با سودای جذب مخاطب بیشتر و رسیدن به درآمد، محتوایی از خود منتشر میکنند که مورد تمسخر کاربران قرار میگیرد. یا گاهی معلم بلاگرها و مادر و پدرها ناآگاهانه فیلمی از شیرینکاری کودکی منتشر میکنند و به عواقبی که انتشار فیلم برای فرد خواهد داشت، فکر نمیکنند. در واقع تمسخر میتواند تأثیرات جدی بر سلامت روان افراد بگذارد. احساس تحقیر و نارضایتی از خود میتواند منجر به اضطراب، افسردگی و مشکلات روانی دیگر شود.
نهادینه شدن این رفتار در جامعه تبعات اجتماعی هم خواهد داشت. تمسخر و تحقیر در فضای مجازی میتواند منجر به تشدید تنشهای اجتماعی و اختلافات میان گروهها و افراد مختلف شود. از جهتی تمسخر میتواند روابط اجتماعی را تضعیف کرده و باعث ایجاد دیوارهای عاطفی میان افراد شود.
قراییمقدم جامعهشناش درخصوص تبعات اجتماعی این رفتار به ایسکانیوز گفت: گاهی جنس تمسخری که در فضای مجازی وجود دارد، از نوع تمسخر وقایع و اتفاقات اجتماعی است. به تمسخر گرفتن پدیدههای اجتماعی نشات گرفته از بیتفاوتی جامعه نسبت به برخی پدیدهها است که تبعات اجتماعی خوبی ندارد و میتواند قدرت مطالبهگری را در جامعه کاهش دهد.
وی افزود: پدیدههای اجتماعی مهم هستند اما کوچک شمردن آنها با تمسخر در حقیقت واکنشی است که در پاسخ به بیتفاوتی مسئولان به برخی دغدغهها و مشکلات اجتماعی به وجود آمده است. شکاف طبقاتی، مشکلات معیشتی، تورم و بیکاری از جمله پدیدههایی است که توسط مردم به تمسخر گرفته میشود و برای آن محتوای طنز تولید میکنند.
جامعهشناش توضیح داد: اما بخشی از تمسخری که در فضای مجازی باب شده است، تلاشی برای دیده شدن و همراه کردن دیگران با خود است. امروزه توجه به ظاهر افراد بیش از پیش اهمیت پیدا کرده و برخی از طریق به تمسخر گرفتن ظاهر دیگری سعی میکنند که دیگران را با خود همراه کرده و مخاطب پیدا کنند.
تکنولوژی با خود فرهنگ میآورد
وی ادامه داد: تکنولوژی با خود فرهنگ میآورد و فرهنگ به معنای تغییر نگرشهای مردم است. اینستاگرام هم با خود فرهنگی را آورد و نگرش مردم ما را تغییر داد. نیاز به دیده شدن آن چیزی بود که اینستاگرام برای ما آورد و افراد تلاش میکنند تا در این فضا مخاطب بیشتری داشته باشند و با برچسب طنز، محتوایی ضدفرهنگ تولید کنند. الگوبرداری از یکدیگر در این فضا کم کم باعث میشود که افراد روی هم تاثیر بگذارند و رفتارهای جامعه تغییر کند.
قراییمقدم عنوان کرد: فناوری با خود فرهنگ آورده و ارزشها و باورهای جامعه را تغییر میدهد و منجر به تغییر رفتارها میشود. در مقابل ما هم برای معرفی فرهنگ خود به نسل بعدی کاری انجام ندادهایم. جوان امروز ما با فرهنگ، ادبیات و مفاخر ایران آشنایی ندارد. جوان امروز از هویت ملی خود بیگانه است. وقتی خلا هویتسازی وجود داشته باشد، جوان از هر الگویی پیروی میکند.
به گزارش ایسکانیوز، افزایش آگاهی عمومی درباره پیامدهای منفی تمسخر و تحقیر میتواند به کاهش این رفتارها کمک کند. برگزاری کارگاهها و کمپینهای آموزشی میتواند مؤثر باشد. علاوه بر این تصویب قوانین و مقررات برای برخورد با رفتارهای تمسخرآمیز در فضای مجازی میتواند به عنوان یک ابزار مؤثر در مدیریت این معضل عمل کند.
اما کلید اصلی ترویج فرهنگ همدلی و احترام متقابل در جامعه است که میتواند به کاهش تمسخر و تحقیر کمک کند. برگزاری رویدادهای اجتماعی که به تقویت روابط انسانی میپردازند، هم میتوانند مفید باشند.
تمسخر در فضای مجازی یک چالش جدی است که نیاز به توجه و اقدام عاجل دارد. از طریق آگاهسازی، ایجاد قوانین و تقویت فرهنگ همدلی، میتوان به کاهش این معضل کمک کرده و فضایی سالمتر و مثبتتر را در دنیای دیجیتال ایجاد کرد.
انتهای پیام /
نظر شما