به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، دونالد ترامپ از حزب جمهوری خواه با پیروزی در انتخابات 2024 ایالات متحده بار دیگر به کاخ سفید راه خواهد یافت. در کنار حاشیههای ایجاد شده مانند انفجار صندوقهای رأیگیری و سکوت رسانههای متمایل به دموکراتها در اعلام پیروز انتخابات، باید گفت مقامات ارشد در پایتختهای اروپایی که پیش از آمدن ترامپ مضطربانه خود را برای بازگشت او آماده کرده بودند در کنار دیگر رهبران جهان با ارسال پیام به ترامپ پیروزی او را تبریک گفتند. شایان ذکر است که اتحادیه اروپا و ترامپ در برخی مسائل از جمله مسئله اوکراین، تعرفههای تجاری و رویکرد ترامپ در ناتو با یکدیگر اختلاف نظر دارند.
بیشتر بخوانید:
پیروزی ترامپ تغییر محسوسی در دشمنی با ایران و طرفداری از اسرائیل به وجود نمیآورد/ اوکراین و اروپا بازنده اصلی انتخابات آمریکا
پیام تبریک رهبران جهان
امانوئل مکرون -رئیسجمهور فرانسه- که در سال ۲۰۱۶ به رویکردی عملگرایانه نسبت به ترامپ شهرت داشت، حتی قبل از اعلام برنده انتخابات در صفحه ایکس به ترامپ این پیروزی را تبریک گفت و نوشت که آماده همکاری با رئیسجمهور آینده آمریکا است.
استارمر -نخست وزیر بریتانیا- برای ترامپ نوشت: «من مشتاقانه منتظر همکاری با شما در سالهای آینده هستم». ما به عنوان نزدیکترین متحدان، شانه به شانه در دفاع از ارزشهای مشترک خود یعنی آزادی، دموکراسی و سرمایه گذاری میکنیم.
تیم دولت کارگری استارمر در گذشته از ترامپ انتقاد کردهاست و دیوید لامی- وزیر امور خارجه- او را «متنفر از زنان و همدرد با نئونازیها» خوانده است. با این وجود استارمر در هفتههای اخیر به دنبال ایجاد پلهایی با ترامپ بوده است و در سفری که در سپتامبر به نیویورک داشت با او ملاقات کرد.
بنیامین نتانیاهو -نخست وزیر اسرائیل- نیز در واکنش به پیروزی ترامپ گفت که این «بزرگترین بازگشت تاریخ» است. وی افزود: بازگشت تاریخی شما به کاخ سفید آغازی جدید برای آمریکا و تعهد مجدد قدرتمند به اتحاد بزرگ بین اسرائیل و آمریکا است. همچنین این دو در ماههای گذشته چندین بار با یکدیگر دیدار داشتهاند.
ایتامار بن گویر-وزیر امنیت ملی اسرائیل- نیز در صفحه ایکس خود این پیروزی را تبریک گفت. وزیر فرهنگ اسرائیل نیز گفت: «ما مشتاقانه منتظر چهار سال آینده هستیم».
ولادیمیر زلنسکی -رئیس جمهور اوکراین- گفت: من از تعهد پرزیدنت ترامپ به رویکرد «صلح از طریق قدرت» در امور جهانی قدردانی میکنم. این دقیقاً همان اصلی است که عملا میتواند صلح عادلانه را در اوکراین نزدیکتر کند.
جورجیا ملونی -نخست وزیر ایتالیا- گفت که ایتالیا و ایالات متحده مانند کشورهای «خواهر» هستند و روی کار آمدن ترامپ «ائتلاف تزلزل ناپذیر، ارزشهای مشترک و دوستی تاریخی» آنها را تقویت خواهد کرد.
اوربان -نخست وزیر مجارستان- باسابقهترین رهبر اروپا و نزدیکترین متحد ولادیمیر پوتین در اتحادیه اروپا که قبلاً قول داده بود که «چند بطری شامپاین» را برای نان تست ترامپ باز خواهد کرد. نیز در پیامی این پیروزی را به او تبریک گفت.
رجب طیب اردوغان -نخست وزیر ترکیه- نیز گفت: به دوستم دونالد ترامپ که پس از یک نبرد بزرگ در انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده آمریکا بار دیگر به عنوان رئیسجمهور آمریکا انتخاب شد، تبریک میگویم. در این دور جدید که با انتخاب مردم آمریکا آغاز میشود، امیدوارم روابط ترکیه و آمریکا تقویت شود و بحرانها و جنگهای منطقهای و جهانی، در درجه اول مسئله فلسطین و جنگ روسیه و اوکراین پایان یابد. من معتقدم تلاش بیشتری برای جهانی عادلانهتر انجام خواهد شد.
عبدالفتاح السیسی -رئیس جمهور مصر- در پیام خود نوشت: من به رئیس جمهور منتخب دونالد ترامپ برای پیروزی او تبریک میگویم. برای او آرزوی موفقیت در دستیابی به منافع مردم آمریکا دارم. من مشتاقانه منتظر برقراری صلح و حفظ ثبات منطقهای و تقویت روابط استراتژیک بین مصر و ایالات متحده هستم.
مارک روت -دبیر کل ناتو- گفت: من انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده را تبریک گفتم. رهبری او دوباره کلیدی برای قوی نگه داشتن اتحاد ما خواهد بود. من مشتاقانه منتظر همکاری مجدد با او برای پیشبرد صلح از طریق قدرت در ناتو هستم.
نگرانی اروپا
قابل ذکر است که پیروزی دونالد ترامپ، اتحادیه اروپا را احتمالا در زمینه مسائل امنیتی و کمک به اوکراین و تعرفههای تجاری با مشکل مواجه میکند. به نظر رهبران اروپایی بازگشت ترامپ، ولادیمیر پوتین را جسورتر خواهد کرد و به طور بالقوه باعث آغاز یک جنگ تجاری مخرب و شعلهور کردن اختلافات سیاسی در سراسر قاره میگردد. ایالات متحده از اینکه بسیاری از 31 عضو ناتو به هدف هزینههای دفاعی سالانه حداقل 2 درصد تولید ناخالص داخلی عمل نمیکنند، ناامید است.
همچنین بازگشت ترامپ برای اوکراین فاجعه بار خواهد بود. ترامپ به عنوان رئیس جمهور، روابط نزدیکی با مسکو داشت و حتی گاهی آشکارا ولادیمیر پوتین را تحسین می کرد. ترامپ میگوید که میتواند درباره یک توافق صلح «هیجانانگیز» که جنگ را «در ۲۴ ساعت» پایان میدهد، مذاکره کند.
همچنین ترامپ در یک گردهمایی مبارزاتی در ماه فوریه گفت که اگر اعضای ناتو به تعهدات خود در زمینه دفاعی عمل نکنند، از حمله روسیه دفاع نخواهد کرد. ترامپ و چندین قانونگذار جمهوریخواه به شدت مخالف ارائه کمکهای نظامی حیاتی ایالات متحده به اوکراین هستند، حتی دولت بایدن را به دلیل تأمین مالی جنگی که آنها میگویند به نفع آمریکا نیست، مقصر میدانند.
پولیتیکو نیز در گزارش خود نوشت پیروزی ترامپ، سونامی وحشت را در سراسر قارهای که عمدتا بدون فرمان است، خواهد فرستاد. اتحادیه اروپا قبلا از یک دوره ریاست جمهوری ترامپ جان سالم به در برده است. برخی از رهبران حتی استدلال میکنند او اکنون قویتر ظاهر شدهاست. این روزنامه اشاره میکند که ترامپ زمانی از اتحادیه اروپا به عنوان یکی از «بزرگترین دشمنان» آمریکا یاد میکرد و اکنون کار برای اروپا سخت خواهد شد.
در کنار مسئله اوکراین، دغدغه دوم اروپا این است که ترامپ یک جنگ تجاری را دوباره شعله ور کند. او تهدید کرده است که برای بازگرداندن مشاغل تولیدی به ایالات متحده تعرفه های 10 تا 20 درصدی بر تمام واردات به ایالات متحده اعمال خواهد کرد. همچنین ترامپ تعرفه 100 درصدی را برای تمام خودروهای وارداتی پیشنهاد کردهاست که برای کشورهای دارای صنایع خودروسازی خبر فاجعهباری خواهد بود.
مورد سوم فشاری است که ریاست جمهوری دوم ترامپ بر خود اروپا وارد میکند. در ایالات متحده، ترامپ تفرقه انگیزترین سیاستمدار عصر است. او همچنین دولتهای اروپایی را از یکدیگر جدا میکند، عاملی که هماهنگی هر گونه واکنش در سطح اتحادیه اروپا در مورد تجارت یا امنیت را برای مقامات بروکسل سختتر میکند. رهبران لندن، برلین و پاریس ممکن است از پیروزی ترامپ عقب نشینی کنند. اما اقتدارگرایان و رهبران راستگرای تندرو اروپا مانند ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان و جورجیا ملونی ایتالیا، آن را تأییدی بر مواضع خود میدانند.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
نظر شما