اوکراین مسئله اصلی اختلاف اروپا با ایران/ احتمال صدور قطعنامه زیاد است

علی ماجدی در خصوص دلایل تشدید تنش بین ایران و اتحادیه اروپا و اقدامات اخیر آلمان، انگلیس و فرانسه گفت: ناراحتی آنها از موضع‌گیری‌های ایران در قبال جنگ اوکراین است و همچنان بر ادعای‌های خود در خصوص ارسال موشک و پهپاد توسط ایران به روسیه پافشاری می‌کنند.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، اتحادیه اروپا و انگلیس در هفته‌های اخیر شمشیر دشمنی با ایران را از رو بسته است و در آخرین اقدام خصمانه خود چند نهاد و شخصیت ایرانی را به بهانه همکاری با روسیه در جنگ اوکراین تحریم کردند. انگلیس نیز در اقدامی غیرمتعارف دستور مسدود کردن اموال شرکت هواپیمایی ایران ایر و تحریم شرکت کشتیرانی ایران را صادر کرده است.

علاوه بر این، قرار است قطعنامه جدید علیه برنامه هسته‌ای ایران در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی صادر شود که احتمالا به تشدید بین طرفین دامن می‌زند. تروئیکای اروپایی پیش‌تر نیز با موضع‌گیری مداخله جو در قبال جزایر سه گانه تنش با طرف ایرانی را افزایش داده بود. البته جمهوری اسلامی ایران در روزهای اخیر تاکید کرده که به هر اقدامی علیه ایران واکنش متقابل انجام خواهد داد.

بیشتر بخوانید:

ایران نسبت به دوره اول ترامپ اهرم‌های فشار بیشتری در اختیار دارد

در شرایطی که ترامپ حدود دو ماه دیگر به کاخ سفید بازمی‌گردد، احتمالا روابط ایران و غرب در ماه‌های آتی پیچیده‌تر خواهد شد. این در حالی است که منطقه نیز شرایط خوبی ندارد و رژیم صهیونیستی حاضر به پذیرش آتش‌بس در غزه و لبنان نیست و همچنان به جنایات خود در این دو جبهه ادامه می‌دهد. علی ماجدی -سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در آلمان- به سوالاتی در این مورد پاسخ داد.

وی در خصوص انگیزه کشورهای اروپایی در وضع تحریم‌های ضدایرانی گفت: بر اساس آنچه اروپایی‌ها اعلام می‌کنند، ناراحتی آنها از موضع‌گیری‌های جمهوری اسلامی ایران در قبال جنگ اوکراین است و ایران را به ارسال موشک و پهپاد برای روسیه متهم می‌کنند و با وجود رد این مسئله توسط ایران، آنها همچنان به ادعای خود پافشاری می‌کنند.

ماجدی با بیان اینکه اروپایی‌ها به دلیل فشارهای ناشی از مهاجرت اوکراینی‌های جنگ زده به کشورهای خود و همچنین هزینه‌های تامین این جنگ با شرایط سختی مواجه شده‌اند و تلاش ‌کنند با اعمال تحریم‌های سنگین علیه روسیه و ایران تا حدی این وضعیت را جبران کنند.

ماجدی در مورد موضع‌گیری اتحادیه اروپا در مورد جزایر سه گانه ضمن تاکید بر اینکه اقدامی ضدایرانی و ناشی از اشتباه محاسباتی اروپایی‌هاست، اظهار کرد: شروع این ماجرا از موضع‌گیری‌های روسیه و چین بود که علیرغم دارا بودن روابط نزدیک با ایران دست به چنین کاری زدند و در مسئله جزایر سه گانه طرف امارات را گرفتند. وی افزود: اروپایی‌ها نیز همان اشتباه را مرتکب شده و با هدف فشار بر ایران چنین موضع گیری کردند.

به اعتقاد سفیر پیشین ایران در آلمان، اگر ایران موضع قوی‌تری در قبال اقدام روسیه و چین می‌گرفت، شاید اروپایی‌ها با احتیاط بیشتری در این خصوص اقدام می‌کردند. ماجدی با اشاره به تجربیات خود در کشور آلمان و یاداوری اینکه آلمان در فرایند مذاکرات برجام همیشه موضع‌گیری‌های فرانسه و انگلیس را تعدیل می‌کرد، گفت: متاسفانه در دولت کنونی آلمان از آنجایی که سبزها به عنوان حزب دوم ائتلافی در کنار سوسیال دموکرات‌ها و حزب لیبرال در آلمان نقش پررنگی دارند و از طرف دیگر وزیر خارجه این کشور که یک فمنیست است و در اغتشاشات سال گذشته ایران از جنبش زنان در ایران حمایت کرده بود.

وی افزود: معمولا در دولت آلمان حزب سبز مسئولیت وزارت خارجه را برعهده داشتند و در زمان خانم مرکل وزارت خارجه در دست حزب دوم ائتلاقی یعنی سوسیال دموکرات‌ها بود و سوسیال دموکرات‌ها همیشه روابط خوبی با ایران داشتند اما در حال حاضر روابط فی ما بین مناسب نیست و علت اصلی آن به زمان حضور ترامپ در کاخ سفید بازمی‌گردد که خروج او از برجام به شدت بر این مسئله تاثیرگذاشت و اروپایی‌ها نتوانستند برای جلوگیری از آن روند کاری بکنند.

ماجدی در پاسخ به این سوال که اقدام اخیر اروپایی‌ها چقدر با پیروزی ترامپ در انتخابات ارتباط دارد، گفت: من اعتقادی به چنین تحلیلی ندارم و باید توجه کنیم که در زمان ترامپ روابط فرا آتلانتیکی به بدترین وضعیت خود رسید و برخلاف اینکه روابط آنها پس از جنگ جهانی دوم به قوی‌تریم حد خود رسیده بود، در زمان ریاست جمهوری او با چالش‌های جدی مواجه شد.

وی با بیان اینکه شخصیت ترامپ قابل پیش بینی نیست و معمولا اقدامات عوامگرایانه انجام می‌دهد و تجربه درون حزبی چندانی هم ندارد، احتمالا در این دوره هم با توجه به سیاست «اول آمریکا» روابط ایالات متحده با متحدان ناتو با چالش مواجه می‌شود و بنابراین اتحادیه اروپا به دنبال این نیست که از این ابزار برای راضی نگه داشتن ترامپ استفاده کند. هر چند که به اعتقاد این دیپلمات، احتمالا بازگشت ترامپ شرایط را برای ایران سخت خواهد کرد.

سفیر پیشین ایران در آلمان با بیان اینکه پرونده هسته‌ای ایران به خودی خود پیچیدگی‌هایی دارد، تاکید کرد در مقاطع حساس بهتر است موضع‌گیری‌ها صرفا از سوی نهادهای رسمی انجام شود تا موجب تشدید تنش و سوء تفاهم نشود. وی در خصوص احتمال صدور قطعنامه علیه ایران گفت: احتمال صدور قطعنامه ضدایرانی در مقطع کنونی زیاد است و مطرح شدن آن توسط سه کشور اروپایی در کنار آمریکا احتمال تصویب آن را افزایش می‌دهد.

ماجدی افزود: تنها راهی که می‌تواند جلوی صدور قطعنامه را بگیرد، گزارش جدید آژانس و مطرح شدن مسائلی از سوی آقای گروسی است که اروپایی‌ها را از تصویب قطعنامه منصرف کند. وی در انتها راه حل برون رفت از این شرایط را تغییر راهبرد سیاست خارجی کشور دانست و اظهار کرد: صرفا باید افرادی در این حوزه اظهارنظر و موضع گیری کنند که از تخصص لازم برخوردار هستند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1249910

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =