چرا نتانیاهو آتش‌بس را پذیرفت؟ / احتمال افزایش اعتراضات داخلی علیه نخست وزیر

ناکامی رژیم صهیونیستی در دستیابی به اهداف اعلام شده در نهایت نتانیاهو را مجبور به پذیرش توافق آتش بس کرد و با توجه به افزایش فشارهای داخلی به دلیل شکست‌های مکرر و همچنین صدور حکم بازداشت او توسط دادگاه بین المللی کیفری به نظر می‌رسد نخست وزیر به پایان عمر سیاسی خود رسیده است.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، طرح آتش بس موقت بین اسرائیل و حزب الله پس از چندین بار شکست در نهایت از ساعت 4 صبح امروز به مرحله اجرا گذاشته شد. کابینه بنیامین نتانیاهو نیز با وجود مخالفت متحدان راست افراطی این توافق را تأیید کرد. گفتنی است این آتش بس در حالی صورت گرفت که رژیم صهیونیستی تا آخرین دقایق در حال بمباران شهرهای مرزی لبنان بود.

نعیم قاسم رهبر جدید حزب‌الله، هفته گذشته در ویدئویی پیشنهاد کرد که اگر رژیم صهیونیستی به حملات خود به لبنان پایان دهد و لبنان حق حاکمیت خود را حفظ کند، این گروه با آتش‌بس موافقت خواهد کرد. استفان دوجاریک -سخنگوی سازمان ملل- نیز گفت، ارتش لبنان «عدم دخالت» خود را در خصومت‌های جاری اسرائیل و حزب‌الله اعلام کرده است.

بیشتر بخوانید:

پذیرش آتش‌بس تنها گزینه اسرائیل برای خروج از بن‌بست راهبردی بود/ دست حزب الله همچنان روی ماشه

بنا به گزارش رسانه‌های اسرائیلی هاآرتص، والا، وای نت، کان و وب سایت خبری آمریکایی اکسیوس پیش‌نویس توافق شامل یک دوره انتقالی 60 روزه است که بر اساس آن نیروهای دفاعی اسرائیل باید از جنوب لبنان عقب‌نشینی کنند.

بر اساس ادعای رسانه‌های غربی، این توافق حزب الله را مجبور می‌سازد تا حدود 30 کیلومتر از مرز اسرائیل، یعنی پشت رودخانه لیتانی عقب نشینی کند و پس از 24 سال اکنون اسرائیل می‌تواند به این منطقه وارد شود. همچنین بر اساس این توافق تنها نیروهای مسلح در جنوب رودخانه لیتانی باید ارتش لبنان و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل باشند. این تصمیم بر قطعنامه 1971 شورای امنیت سازمان ملل استوار است که در سال 2006 موجب خاتمه جنگ بین رژیم صهیونیستی و لبنان شده بود.

دنی دانون -سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد- در روزهای قبل خواستار این بود تا اسرائیل توانایی حمله به جنوب لبنان را بر اساس هر توافقی حفظ کند. اما طرف لبنانی مخالفت خود را در این باره اظهار کرد. نتانیاهو نیز در اظهارات تلویزیونی اعلام کرد در صورت نقض مفاد قرارداد توسط حزب الله، پاسخ خواهد داد.

گفتی است قبل از اینکه این توافق اجرایی شود بحث‌ها در مورد آن در محافل سیاسی رژیم داغ شده بود و موافقان و مخالفان زیادی داشت. جناح‌های تندرو رژیم صهیونیست که برای ائتلاف سیاسی نتانیاهو حیاتی هستند، از ابتدا مخالفت خود را با هرگونه آتش ابراز کرده بودند.

بن‌گویر – وزیر راستگرای امنیت ملی اسرائیل- علنا از آقای نتانیاهو خواست تا این پیشنهاد را رد کند. او گفت که این توافق فرصت تاریخی ما برای به زانو درآوردن حزب الله را از بین می‌برد. او که به خوبی می‌داند توانایی‌های گروه مقاومت تا چه حد است و از آن هراس دارد همچنین گفت حزب الله قطعا باز خواهد گشت و دوباره مسلح خواهد شد.

رهبران شوراهای محلی در شمال اسرائیل نیز از آتش بس مورد انتظار بین اسرائیل و حزب الله ابراز خشم گردند و قرار است نتانیاهو طی سفری به این مناطق به سخنرانی برای آنها بپردازد. آنها می‌گویند که امنیت ساکنان این منطقه تضمین نشده است. دیوید آزولای -شهردار متولا- معقتد است تهدید هنوز برطرف نشده است. او قبل از اینکه توافق نهایی شود گفت ما به بازگشت به موقعیت 7 اکتبر در شمال موافقت نخواهیم کرد. او با بیان اینکه 70 درصد خانه‌ها آسیب دیده هستند معقتد است بازسازی حداقل دو سال طول خواهد کشید و ساکنان نباید برگردند.

همچنین مقامات شهر مشاو مارگالیوت با اشاره به این واقعیت که این توافق شامل منطقه حائل محافظت شده توسط ارتش اسرائیل نمی‌شود، می‌گویند غیرقابل تصور است که ما قرار است در آینده برای تضمین امنیت خود به لبنان تکیه کنیم.

همچنین کمیسیون غیرنظامی تحقیق نیز اعلام کرده دولت به مأمورت اصلی خود یعنی حفاظت از شهروندان اسرائیل عمل نکرده است. در این گزارش آمده نتانیاهو به طور مداوم تصمیم گیری امنیت ملی دولت را تضعیف کرده و بین رهبری سیاسی و نظامی شکاف ایجاد می‌کند.

اما در طرف مقابل یائیر لاپید-رهبر اپوزیسیون اسرائیل- با استقبال از این پیش‌نویس معتقد است این توافق باید ده ماه پیش صورت می‌گرفت. همچنین عابد ابوشهد-نویسنده سیاسی مستقر در یافا- از زاویه دیگری به موضوع نگاه می‌کند. او با اشاره به اینکه هیچ توافقی در مورد گروگان‌ها قرار نیست صورت گیرد معتقد است علاقه به عقب نشینی نظامی توسط رژیم صهیونیستی برای تمرکز بر جنگ در غزه و برای ادامه شهرک سازی در آنجا در حال انجام است.

از زاویه دیگر همچنین می‌توان این توافق را فرصتی برای بایدن-رئیس جمهور آمریکا- در روزهای آخر حضور خود در کاخ سفید قلمداد کرد. اسکای نیوز در گزارش خود می‌نویسد ایالات متحده که از طریق فرستاده خود آموس هوکشتاین در این توافق میانجی‌گری کرده است، می‌تواند در هفته‌های پایانی ریاست جمهوری جو بایدن حداقل در یک جبهه مدعی موفقیت در سیاست خارجی باشد.

در هر روی باید گفت این توافق اگر چه یک آتش بس دائمی نیست، اما می‌توان امیدوار بود تا موجب پایان دادن موقت به درگیری‌هایی باشد. همچنین نباید این را از یاد برد که اسرائیل اکنون در چندین جبهه در حال جنگ با گروه مقاومت است و توانایی‌های جنگ در جبهه‌های مختلف آن را از پای درآورده و اکنون نیاز به بازسازی و تمرکز بر یک جبهه دارد و از آنجا که قرار است اوضاع به قبل از 7 اکتبر برگردد و توافق دستاورد نظامی برای رژیم صهیونیستی نداشته احتمالا نتانیاهو در آینده با اعتراضات داخلی نیز مواجه می‌گردد.

بدیهی است که با توجه به ناکامی رژیم صهیونیستی در دستیابی به اهداف اعلام شده در دو جنگ غزه و لبنان عرصه را برای نتانیاهو تنگ‌تر خواهد کرد. از طرف دیگر، اخیرا حکم بازداشت او توسط دادگاه بین المللی کیفری صادر شده و گویا نتانیاهو به پایان عمر سیاسی خود رسیده است. اگرچه در میانه جنگ غزه بسیاری از کارشناسان بر این باور بودند که پایان جنگ به معنای پایان عمر سیاسی نخست وزیر خواهد بود و بر همین اساس نتانیاهو جنگ را با انگیزه‌های شخصی ادامه می‌داد.

خبرنگار: ماری ملکی

انتهای پیام/

کد خبر: 1250677

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =