آمارهای قابل توجهی از جامعه معلولان ایران / روزانه ۱۰۰ نفر در تصادفات معلول می‌شوند

طبق نتایج آخرین سرشماری که امسال و همزمان با روز جهانی حمایت از معلولان رونمایی شد، ۱۱.۵ درصد از جمعیت ۸۵ میلیون نفری کشور دچار انواعی از معلولیت‌های خفیف تا شدید هستند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، در طول روز که برای کار و امور روزانه از خانه خارج می‌شویم، چند نفر را می‌بینیم که دچار معلولیت باشند؟ بسیاری از مردم تصور می‌کنند که اگر روزانه تعداد افراد دارای معلولیت کمی را در جامعه ببینند، پس آمار معلولیت در کشور ما زیاد نیست. تا همین چند ماه پیش هم که آمار معلولان بعد از سال‌ها اعلام شد، تصور عمومی بر همین بود.

آمار زنان معلول بیش از مردان

طبق نتایج آخرین سرشماری که امسال و همزمان با روز جهانی حمایت از معلولان رونمایی شد، ۱۱.۵ درصد از جمعیت ۸۵ میلیون نفری کشور دچار انواعی از معلولیت‌های خفیف تا شدید هستند که ۱۱.۱ درصد از این جمعیت، زنان و ۱۰.۵ درصد، مردان هستند و همچنین ۱۰.۳ درصد از جمعیت کشور هم دچار معلولیت منجر به ناتوانی بازگشت‌ناپذیرند.

معلولیت جسمی بیشترین شیوع را دارد

طبق نتایج این شیوع‌شناسی، ۶.۶ درصد از افراد دارای معلولیت در کشور، در گروه معلولان جسمی حرکتی هستند، ۳.۶ درصد در گروه افراد دچار آسیب‌های بینایی، ۱.۸ درصد در گروه آسیب شنوایی، ۱.۸ درصد در گروه آسیب‌های ذهنی هوشی و ۰.۸ درصد در گروه آسیب‌های صوت و گفتارند.

چرا معلولان را در جامعه کمتر می‌بینیم؟

بیشترین آمار معلولیت مربوط به معلولیت‌های جسمی است اما مناسب نبودن طراحی‌ خیابان‌ها و معابر باعث شده تا بسیاری از آن‌ها در انزوا باشند.

فیروزه احمدی فعال حوزه معلولان در مورد محدودیت‌های مناسب‌سازی در گفت‌وگو با ایسکانیوز می‌گوید: از مبلمان شهری گرفته تا حمل و نقل عمومی هیچ کدام مناسب سازی نشده‌اند. نبود سرویس‌های بهداشتی در معابر هم دردسری دیگر است. از مترو و اتوبوس نمی‌توانیم استفاده کنیم، البته ون‌های جدیدی برای حمل و نقل معلولین موجود هست ولی تعداد محدود و شرایط سختی دارد و بیشتر برای درمان استفاده می‌شود.

وی ادامه داد: همین باعث شده که یکی مثل من سر کار نرود، چون باید کسی باشد که به من کمک کند که سوار و پیاده شوم و نمی‌توانم ماشین شخصی هم بگیرم. کمک کردن به خانمی که معلولیت دارد برای خیلی‌ها ممکن نیست یا به خاطر اعتقادات مذهبی و یا ناتوانی در کمک‌رسانی، کمتر کسی کمک می‎‌کند. البته قوانینی وضع شده که در بافت‌های جدید بیشتر رعایت شده ولی ضمانت اجرایی ندارند. در بافت‌های قدیم هم مناسب‌سازی صورت نگرفته و اقدام به بازسازی هم نمی‌کنند.

چند معلول تحت پوشش بهزیستی هستند؟

نکته جالب توجه در آمار معلولان این است که از میان ۱۱میلیون معلول در کشور تنها یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر تحت پوشش بهزیستی قرار دارند و برای همین تعداد هم بهزیستی توان اجرای ماده ۲۷ قانون حمایت از معلولان را ندارد که اگر این ماده اجرا می‌شد، بهزیستی باید به اندازه یک پایه حقوق به معلولان شدید مستمری می‌داد.

۵۹ درصد معلولیت‌ها اکتسابی

علاوه بر این شیوع‌شناسی نشان می‌دهد که ۴۰.۷ درصد معلولیت‌ها در کشورمان، به دلایل ژنتیکی (ابتلای جنین در دوره بارداری مادر به دلیل وراثت و ژن) و ۵۹.۳ درصد معلولیت‌ها به دلیل اکتسابی (بعد از دوره بارداری مادر و پایان دوره جنینی و از زمان تولد) بوده است.

در واقع به طور کلی ۵۹ درصد معلولیت‌ها از عوامل اکتسابی است و ۴۱ درصد این معلولیت‌ها ژنیتیکی هستند.

بخشی از اهمیت دانستن آمار معلولان اینجا مشخص می‌شود که وقتی می‌دانیم ۵۹ درصد معلولیت‌ها اکتسابی است، پس می‌توانیم از آن‌ها پیشگیری کنیم و سیاست‌گذاری‌هایی در این حوزه داشته باشیم.

۱۰۰ نفر روزانه در تصادفات معلول می‌شوند

برای مثال بخش مهمی از معلولیت‌های اکتسابی ناشی از تصادفات جاده‌ای است. بنا به گفته سرهنگ سیاوش محبی جانشین فرمانده پلیس راه کشور، روزانه هزار نفر در تصادفات جاده‌ای مجروح می‌شوند که از این تعداد ۱۰۰ نفر دچار معلولیت می‌شوند. به عبارتی سالانه بیش از ۳۶ هزار نفر در اثر تصادف دچار معلولیت می‌شوند و اگر سرمایه‌گذاری خوبی در حوزه ارتقا فرهنگ رانندگی داشته باشیم، می‌توانیم بخش مهمی از معلولیت‌ها را کاهش دهیم.

معلولیت‌های قابل تشخیص در غربالگری و بی‌توجهی وزارت بهداشت

این تمام ماجرا نیست، بخشی از معلولیت‌های هزینه‌بر که درمان ندارند یا هزینه درمان آن بالاست، در غربالگری‌های جنینی قابل تشخیص هستند اما وزارت بهداشت در فراگیر کردن آزمایشات غربالگری کوتاهی می‌کند. یکی از این بیماری‌ها اس ام ای است. سعید اعظمیان مدیرکمپین بیماران اس ام ای در این باره به ایسکانیوز گفت: هر سال کودکانی مبتلا به این بیماری به دنیا می‌آیند و از دنیا می‌روند اما وزارت بهداشت برنامه‌ای برای پیشگیری قبل از بارداری ندارد که حداقل بیمار جدیدی متولد نشود. در حالی که وزارت بهداشت هزینه درمان بیماران را ندارد چرا توجهی به غربالگری نمی‌کند؟ این آزمایشات در حال حاضر هزینه سنگینی دارند اما در صورت حمایت وزارت بهداشت می‌توان با استفاده از کیت‌های ارزانی که در دنیا هستند، این آزمایشات را در سطح گسترده در کشور انجام داد.

وی افزود: کیت‌های مخصوصی برای تشخیص وجود دارد که دردنیا استفاده می‌شوند و قیمتی حدود دو یورو دارند؛ ما به وزارت بهداشت پیشنهاددادیم که این کیت‌ها را وارد کنند تا بتوان غربالگری جامعی در سطح کشور انجام داد. علاوه بر این برای کسانی که تصمیم به بارداری دارند، با مشاوره گروه علمی پروتکل‌هایی را طراحی کرده و به وزارت بهداشت ارسال کردیم.

اعظمیان توضیح داد: این غربالگری می‌تواند در قدم اول برای افراد پرخطر مانند کسانی که در اطرافیانشان سابقه فامیلی ابتلا به اس ام ای دارند و بعد برای زوج‌های جوان انجام شود. برآوردهای ما نشان می‌دهد که هزینه غربالگری یک سوم هزینه درمان یک بیمار مبتلا است. در برابر تبعات مادی و معنوی که تولد کودک مبتلا برای جامعه دارد، هزینه غربالگری ناچیز است.

به گزارش ایسکانیوز، در مجموع انتشار آمار بعد از سال‌ها اتفاق خوبی است و حداقل می‌دانیم که افراد دارای معلولیت بخش زیادی از جمعیت ما را تشکیل می‌دهند و نمی‌توان به سادگی از کنار آن‌ها عبور کرد و باید جایگاه ویژه‌ای در سیاست‌گذاری‌ها داشته باشند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1252871

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =