گلایه معلولان از پوشش ناکافی بیمه سلامت

بیشتر معلولانی که از اقشار کم درآمد جامعه هستند، تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارند اما وقتی پای صحبت‌هایشان می‌نشینیم، از نمایشی بودن این بیمه صحبت می‌کنند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، بارها تیتر می‌زنیم «معلولیت محدودیت نیست» و شعار می‌دهیم که وقتی فردی با معلولیت مواجه شد، نباید احساس ضعف کند و باید حضور اجتماعی فعالی داشته باشد اما این جملات زیبا بدون توجه به نیازهای اساسی افراد دارای معلولیت، مصداق آن کسی است که بیرون گود نشسته و می‌گوید «لنگش کن».

یکی از اصلی‌ترین نیازهای افراد دارای معلولیت دسترسی به خدمات درمانی باکیفیت و ارزان است اما چه بسیارند افراد دارای معلولیتی که توان تهیه وسایل توانبخشی را ندارند و گوشه‌نشین خانه شده‌اند یا حتی نمی‌توانند هزینه آزمایشات دوره‌ای را پرداخت کنند.

بیشتر معلولانی که از اقشار کم درآمد جامعه هستند، تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارند اما وقتی پای صحبت‌هایشان می‌نشینیم، از نمایشی بودن این بیمه صحبت می‌کنند.

مادری که 2 فرزند معلول دارد، با گلایه از وضعیت اسفناک پوشش بیمه سلامت به ایسکانیوز گفت: این بیمه عملا برای ما کاربردی ندارد. بیمه باید طوری باشد که هزینه آزمایشگاه، دارو، ویزیت، سونوگرافی و غیره را پوشش بدهد چراکه ما بیش از یک فرد عادی به این خدمات نیاز داریم.

وی افزود: مجبوریم به مراکز دولتی مراجعه کنیم که همیشه شلوغ هستند و ساعت‌ها در نوبت می‌مانیم و پوشش بیمه هم صد در صدی نیست. علاوه بر این برخی خدمات تخصصی در این مراکز ارائه نمی‌شوند و مجبوریم که به خش خصوصی مراجعه کنیم.

این مادر توضیح داد: معلولان مرتب به دکتر نیاز دارند و باید به جز هزینه وسایل بهداشتی مثل پوشک، سوند، گاز استریل، دستکش استریل وسایل زخم بستر که ماهی نزدیک به 10 میلیون تومان است، باید هزینه گزافی هم برا ویزیت و دارو و آزمایش پرداخت کنند.

وی افزود: ویلچیری که بهزیستی می‌دهد هم کیفیت ندارد. این ویلچر اصلا قابل استفاده نیست و یا باید بندازی گوشه خانه یا بفروشی و پولی هم داشته باشی تا بتوانی ویلچر خوب بخری؛ مثل دختر من که اصلا نتوانست از ویلچر بهزیستی استفاده کند و سنگین است و راه نمی‌رود و یک نفر باید کمکش کند.

بیمه تکمیلی هم برای بسیاری از اقشار کم درآمد، آرزوست و توان پرداخت حق بیمه را ندارند یا تعدد نیازهای درمانی بالاست و سقف بیمه کفاف هزینه‌ها را نمی‌دهد.

بهروز مروتی فعال حوزه معلولان درباره مشکلات موجود در حوزه بیمه معلولان به ایسکانیوز گفت: معمولا بیشتر معلولان بیمه سلامت دارند و مشکلی که در مورد این بیمه وجود دارد این است که مراکز درمانی خصوصی، درمانگاه‌ها و داروخانه‌ها این بیمه را قبول نمی‌کنند و فقط برای بیمارستان‌های دولتی قابل قبول است. از طرفی معلولان چون مدام نیاز به دریافت خدمات درمانی دارند یا باید از برخی خدمات درمانی خاص استفاده کنند، مجبور می‌شوند که به مراکز خصوصی مراجعه کنند اما چون هزینه‌ها در این مراکز زیاد است، توان پرداخت ندارند.

وی افزود: علاوه بر این بعضی از مراکز دولتی هم به دلیل هزینه‌های بالای درمانی و تعرفه‌گذاری نامناسب سعی می‌کنند که معلولان را از سر خود باز کنند برای مثال این مورد در بیمارانی که زخم بستر دارند بسیار اتفاق می‌افتد.

مروتی توضیح داد: بیمه تامین اجتماعی معلولان را تحت پوشش می‌گیرد و حتی بهزیستی هم هزینه بیمه تامین اجتماعی را تقبل می‌کند و قبلا مدت زمان بیمه تا پنج سال بود ولی اکنون محدودیت زمانی وجود ندارد اما نکته‌ای که وجود دارد این است که بیمه سلامت رایگان بوده اما بیمه تامین اجتماعی برای هر نفر حق بیمه دریافت می‌کند. روال کار به این صورت است که فرد باید خودش هزینه بیمه را پرداخت کند و رسید را به مددکار بدهد و هر وقت بودجه رسید بهزیستی هزینه را به او پرداخت کند. بودجه‌ها معمولا بروز نیستند و پرداختی‌ها درطول سال چند بار بیشتر نیست، بنابراین فرد باید خودش هزینه کند تا در موعد بعدی که تاریخش هم معلوم نیست هزینه را از بیمه دریافت کند.

وی اضافه کرد: مشکل اینجاست که بسیاری از معلولان از این داستان بی‌اطلاع هستند و نمی‌دانند که می‌توانند از تسهیلات بهزیستی برای بیمه استفاده کنند و معلولان بسیاری هم توان پرداخت پول در ابتدا را ندارند و ریسک نرسیدن بودجه هم بالاست و بعضی سال‌ها حتی حق بیمه‌ها کامل پرداخت نشده است. این موضوع را هم درنظر داشته باشید که به دلیل مشکلات موجود در حوزه اشتغال و استخدام معلولان بسیاری از این افراد بیکار بوده و درآمدی ندارند و در مقابل هزینه‌های درمانی بسیاری دارند.

فعال حوزه معلولان عنوان کرد: برخی هم می‌ترسند که اگر تحت پوشش بیمه خویش‌فرما تامین اجتماعی قرار گیرند مستمری‌ که از بهزیستی می‌گیرند قطع شود. متاسفانه بهزیستی شفاف و صریح حرف نمی‌زند و مددجوها هم می‌ترسند زیرا بیمه اختیاری یعنی فرد شغلی دارد که می‌تواند حق بیمه پرداخت کند و برای همین فکر می‌کنند که ممکن است بهزیستی با استناد به همین موضوع مستمری فرد را قطع کند.

به گزارش ایسکانیوز، برخی خانواده‌ها چند معلول دارند و تجمیع هزینه‌های درمان آن‌ها فشار مضاعفی بر دوش خانواده است. از جهتی مستمری بهزیستی هم کفاف هزینه نمی‌دهد و اگر پوشش بیمه‌ای بهبود پیدا نکند، خانواده‌ها از چرخه درمان خارج می‌شوند.

انتهای پیام /

کد خبر: 1257282

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =