اولین آزمایشگاه همکار غذا و دارو شمال کشور راه‌اندازی شد

رئیس مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت‌الله آملی خبر داد: اولین آزمایشگاه همکار غذا و دارو شمال کشور در دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت‌الله آملی شهرستان آمل راه‌اندازی شد.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از مازندران، دکتر پیمان آریایی، دانشیار گروه صنایع غذایی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت‌الله آملی، دارنده عنوان پژوهشگر برتر و مخترع برتر استان مازندران در گفت‌وگو اختصاصی با ایسکانیوز جهت تشریح برخی فعالیت‌های خود و دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران در حوزه امنیت غذایی، بیان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران طرح‌های خوبی را در حوزه امنیت غذایی انجام داده که یکی از آن طرح‌ها، ایجاد آزمایشگاه همکار غذا و دارو است که از چند سال قبل با تلاش همکاران، فرآیند آن آغاز و اکنون به بهره‌برداری رسیده و موجب نظارت در سلامت و امنیت غذایی استان شده است.

پیمان آریایی به تشریح فرآیند راه‌اندازی آزمایشگاه همکار پرداخت و گفت: آزمایشگاه همکار غذا و دارو یک طرح استانی بود که با توجه به برخی امکانات موجود در دانشگاه آزاد واحد آیت‌الله آملی، مقرر شد با ایجاد ضوابط ابلاغی از سوی سازمان غذا و دارو، فرآیند اخذ مجوزهای آزمایشگاه را آغاز کند که پس از بازدید کارشناسان مربوطه، موافقت اولیه اخذ و در مراحل بعدی با تجهیز آن به دستگاه‌های موجود در واحد و انتقال لوازم بلااستفاده واحدهای دیگر و بروزرسانی آنان، موفق به کسب مجوز انجام فعالیت شد.

دارنده عنوان پژوهشگر برتر استان، افزود: در ادامه پس از تائید لیست انواع آزمایش‌های مورد نظر سازمان غذا و دارو، موفق به اجازه دریافت نمونه از محصولات تولیدی در منطقه شد که از حدود ۶ ماه قبل، آزمایشگاه فعال و نمونه‌های دریافت شده آزمایش و پاسخ دقیق را به مراجع مربوطه ارسال می‌کند.

آریایی در ادامه به تشریح فعالیت‌ در آزمایشگاه پرداخت و اضافه کرد: آزمایشگاه با بررسی و ارزیابی محصولات، موجب امنیت سلامت غذایی می‌شود و همچنین در کنار آن دانشجویان فعال رشته صنایع غذایی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نظیر میکروبیولوژی، شیمی، داروسازی و رشته‌های مرتبط، تحقیقات و اکتشافات خود را در آزمایشگاه مرکزی واحد، مورد تحلیل و بررسی قرار می‌دهند.

استاد دانشگاه، ضمن اشاره به گران‌بودن تجهیزات آزمایشگاهی مستقر در این واحد افزود: در این مرکز، دستگاه‌هایی مانند اچ‌پی‌ال‌سی(HPLC)، پوتوگرافی، جی‌سی‌مس(GCMass)، پی‌سی‌آر رییل‌ تایم(PCR) و چندین دستگاه‌ خاص و با ارزش ریالی بالا مستقر است که می‌تواند با بهره‌گیری از دانش متخصصان دانشگاه آزاد واحد آیت‌الله آملی فعال در این زمینه، آزمایش‌های فراوانی از قبیل بررسی، تحلیل و اندازه‌گیری ترکیبات موثر مواد غذایی، آزمایش‌های ژنتیک سلولی و مولکولی، شناسایی سموم و آفت‌کش‌های موجود در مواد و بسیاری از آزمایش‌های تخصصی دیگر را انجام دهد.

پیمان آریایی در بخش دیگری از گفت‌وگو به اهمیت بررسی طرح کسب‌وکار به صورت علمی و دقیق اشاره و افزود: یکی از نکات کلیدی در طرح کسب‌وکار، بخش اقتصادی طرح با نام بیزینس‌پلن(business plan) است که باید مواردی همچون بازار هدف، نمونه خارجی، داخلی، تفاوت آن‌ها با هم، دستگاه‌های مورد نیاز، سرمایه در گردش، سود و زیان و موارد دیگر مورد بررسی قرار گیرد که در غیر اینصورت، طرح با شکست مواجه خواهد شد.

آریایی به طرح استخراج پکتین(pectin) و ژلاتین(Gelatin) از ضایعات مرکبات و سایر مواد مشابه اشاره و تشریح کرد: پکتین(pectin) نوعی پلی‌ساکارید یا فیبر است که به طور طبیعی در بسیاری از میوه‌جات، گیاهان و سبزیجات یافت می‌شود که در صنعت از آن به عنوان یک تثبیت‌کننده در بسیاری از موارد استفاده می‌شود.

وی ادامه داد: ژلاتین(Gelatin) نیز ماده‌ای جامد، نیمه‌شفاف، بی‌رنگ، ترد و کمابیش بی‌مزه است که از کلاژن درون پوست و استخوان جانوران به دست می‌آید و معمولا به عنوان عامل ژله‌ای‌کننده در صنایع غذایی، داروسازی، عکاسی، لوازم آرایشی، بهداشتی و بسیاری موارد دیگر کاربرد دارد.

استاد دانشگاه با اعلام این‌که به علم و تکنولوژی استخراج ژلاتین(Gelatin) و پکتین(Pectin) دست یافته، اظهار کرد: برای تولید این دو ماده باارزش می‌توان از ضایعات مرکبات و موارد مشابه که قیمت پائینی دارد بهره‌مند و ارزش افزوده ایجاد کرد.

وی در تشریح این مطلب افزود: به عنوان مثال می‌توان ضایعات ماهی که در حال حاضر پس از خشک‌، پودر و فرموله‌شدن به مصرف دام می‌رسد را با کیلویی ۱۵ هزار تومان تهیه و پس از استخراج ژلاتین(Gelatin) موجود در آن به مبلغ ۶۰۰ هزار تومان به فروش رساند.

دارنده عنوان مخترع برتر استان درباره استخراج پکتین(Pectin)، گفت: این ماده از ضایعات مرکبات که در استان مازندران نیز فراوان است استخراج می‌شود و این امر موجب کاهش قیمت تمام‌شده و امکان رقابت با محصولات خارجی را بالا می‌برد.

عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد واحد آیت‌الله آملی در ادامه با بیان این مطلب که ژلاتین(Gelatin) و پکتین(Pectin)، شباهت‌های زیادی با هم دارند، افزود: این دو ماده در ساختار با هم تفاوت دارند که یکی از خانواده پروتئین و دیگری قندی است و هر دو کاربردهای فراوانی دارند که پکتین ضمن استفاده در صنایع پزشکی، آرایشی، بهداشتی در ساخت تجهیزات هوایی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد که با توجه به تحریم‌های ظالمانه علیه کشور، لازم است که به تولید انبوه آن ورود کنیم.

آریایی به وجود دانش فنی، تجهیزات، فناوری و امکان استخراج پکتین(Pectin) و ژلاتین(Gelatin) در داخل کشور اشاره و گفت: بومی‌سازی به این معنی است که همه شرایط لازم برای تولید با بهره‌گیری از دانش فنی در داخل کشور وجود داشته باشد که در تولید این دو محصول، مهیا است.

استاد دانشگاه به واردات این محصول به صورت فله‌ای از کشورهایی مانند افغانستان و پاکستان اشاره و اضافه کرد: اگر در سطح استان بررسی شود درخواهیم‌یافت که حدود ۵۰ شرکت تولید این محصول در سطح استان وجود دارد اما پس از مراجعه حضوری، فقط با سوله خالی مواجه می‌شویم و درمی‌یابیم که صرفا از بسته‌های حمایتی دولتی استفاده کرده و صرفا در حال واردات از کشورهای دیگر هستند که متاسفانه احتمال درگیری آلودگی بالایی نیز در این محصول وجود دارد.

فعال حوزه تولید علم، اضافه کرد: این امکان وجود دارد که همین محصول را با کیفیت بالاتر، قیمت پایین‌تر، با دانش فنی بومی و امکانات داخلی به صورت حلال در داخل کشور تولید شود.

دکتر آریایی، وضعیت اجرای طرح تولید پکتین(Pectin) و ژلاتین(Gelatin) را اینگونه گزارش کرد: این طرح اکنون در مرحله جذب سرمایه‌گذار قرار دارد و در صورت سرمایه‌گذاری و راه‌اندازی، برگشت سرمایه دو ساله برای آن پیش‌بینی شده و پس از آن به سوددهی خواهد رسید.

آریایی در زمینه افزایش کیفیت طرح‌های ارائه شده توسط اساتید، توصیه کرد: می‌توان دوام و پیشرفت طرح‌ها را به رابطه انسان و بیماری کرونا تشبیه کرد که هر چه طرح قوی‌تر باشد دوام آورده و هرچه ضعیف‌تر باشد، از بین خواهد رفت.

رئیس مرکز رشد دانشگاه آزاد واحد آمل در تکمیل این بخش از گفت‌وگو اضافه کرد: در صورت شکست طرح باید به جزئیات طرح رجوع و علل آن را واکاوی کرد و نباید از شکست، سرخورده شد چون قطعا اشکالاتی در آن وجود داشته است؛ پس باید بار دیگر با فکر نو و اراده قوی به مسیر خود ادامه داد.

پیمان آریایی به برخی مشکلات در مسیر تحقیق و تولید اشاره و بیان کرد: با توجه به مشکلات موجود در مسیر، شخصا هیچ‌گاه خسته نشده و همچنان پرقدرت به مسیر خود ادامه خواهم داد، همانگونه که پس از چند سال تلاش من و همکارانم نتیجه مطلوب حاصل و موفق به ایجاد تنها آزمایشگاه همکار غذا و دارو در سطح استان‌های شمالی کشور شدیم.

استاد دانشگاه در خاتمه به برخی دیگر از طرح‌های در دست اقدام خود اشاره و افزود: طرح‌های دیگری از جمله تولید گیاهان دارویی در دست پیش‌برد دارم و در تلاش هستم که با مجموعه همکاران خود، قدمی در راستای پیشرفت استان و کشور بردارم.

خبرنگار: علی حسن‌نیا

انتهای پیام/

کد خبر: 1260833

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =